Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Monitor hátuljára szerelhető nettopok

 • Dátum | 2009.04.27 08:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

A netbookok alacsony fogyasztásuk és viszonylagos sokoldalúságuknak köszönhetően egyre népszerűbbek a felhasználók között. Ugyanez a helyzet a nettopok szegmensében is, ám ott talán még sokszínűbb a kínálat. Korábban már bemutattunk két érdekes nettopot, amelyek a Shuttle és az MSI műhelyéből érkeztek, ám most ismét sikerült szert tenni néhány újdonságra: ezúttal VESA rögzítő kerettel ellátott nettopokat vesszük szemügyre közelebbről.

MSI WindBox
MSI WindBox

A VESA rögzítési támogatás tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kis szerkezeteket felszerelhetjük olyan LCD monitor, vagy televízió hátuljára, amelyen a gyártó kialakította a szabványos VESA furatokat. A VESA megoldás eredetileg a megjelenítő falra, vagy speciális állványra való rögzítését szolgálja. Az ötletes kis rendszerek segítségével tulajdonképpen kvázi egybegépet hozhatunk létre, ugyanis a konfigurációból mindössze csak a monitor látszik, maga a gép a megjelenítő mögött bújik meg.

Azonban ez a megoldás néhány szempontból hátrányt is jelent. Ha nincs USB hub-unk a monitorba építve vagy külön, akkor minden egyes pendrive csatlakoztatás miatt a monitor mögé kell nyúlni, ami ha nagyobb megjelenítőnk van, kényelmetlen lehet. A monitor hátuljára rögzített készülékek ettől eltekintve kényelmes használatot és diszkrét megjelenést biztosítanak: a kijelző hátuljánál tekergő kábeleket esztétikusan el lehet rendezni, így tényleg egybegép hatást érünk el. A kényelem érdekében azért szerezzünk be egy USB hubot, úgysem nagy tétel, de megkönnyíti a mindennapokat.

Asus Eee Box B206 távirányítóval.
Asus Eee Box B206 távirányítóval.

A tesztben szereplő konfigurációkban közös a VESA rögzítő keret, ám ettől eltekintve két teljesen más készüléket ismerhetünk meg a következő oldalakon keresztül. Nézzük először a hasonlóságokat: közös a készülékekben, hogy mindketten N270-es Atom processzort tartalmaznak, amely az N230-as modell alacsony fogyasztású kiadása. A rendszerekben 160 GB-os mobil merevlemez (2,5 hüvelykes) és 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es So-DIMM memória található, ez utóbbi egy gyenge pont, bár Windows XP-hez általános felhasználás mellett éppen elegendő. A termékek között lényeges különbség a video alrendszerben figyelhető meg: az MSI WindBox készüléke a tradicionálisnak mondható Intel GMA 950-es videó vezérlőt használja, míg az ASUS EeeBox B206-os modellje már egy erősebb megoldást, a Mobil Radeon HD 3450-es videó vezérlőre támaszkodik. Hogy a különbség pontosan mekkora a két megoldás között, illetve milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek a készülékek, azt a következő oldalakon keresztül próbáljuk ismertetni.

A két gép pontos specifikációiról az alábbi kis táblázat ad tájékoztatást.

Specifikációk. A kép nagyítható!
Specifikációk. A kép nagyítható!

A rövid bevezetés után következzen elsőként az MSI WindBox konfigurációja: a termék tartozékait és felépítését vesézzük ki egy kicsit, majd ugyanezt megtesszük az ASUS Eee Box B206 esetében is.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2009. 05. 20. 08:21
  A múltkor pont erre gondoltam...kitűnő irodai gép..csak akasztom az irodába a monitor mögé, vagy otthon...közben: kicsi, hordozható, kevés fogyasztás.

  Óóó.. Green power!

  Az Asussal még a Quake live- on is lehet vele nyomulni! Good!
 • 8.
  2009. 04. 30. 22:40
  Majd ha feleennyibe kerülnek érdekelni fog.
 • 7.
  2009. 04. 28. 06:53
  Szerintem ezek baromi jó cuccok, a fogyasztás iszonyat alacsony. Majd ha megdöglik itt a nagygépem, ilyet vetetek helyette. Úgyis kb ugyan olyan sebességben mint a mostani. Családnak, barátnőnek bőven jó lesz, nekem meg ott lesz a nagy áramzabálóm.
 • 6.
  2009. 04. 27. 17:22
  Nem rosszak, de akkor már Mode Com Feel 302/202, és saját építés.
 • 5.
  2009. 04. 27. 15:21
  Revo remélhetőleg fog érkezni, az nVidia is támogatja ezerrel, még az ő honlapjukon is kint villog a reklámja, hogy felhívja a figyelmet rá, hogy végre valaki felkarolta a platformjukat. Pofásan néz ki, én is kíváncsi vagyok hogy fog teljesíteni
 • 4.
  2009. 04. 27. 14:55
  (prohlep @ 2009 Apr 27, 11:43) éppen egy ilyen hosszabbító, ha jól értelmezem a végeken lév? csatlakozók specifikálását.
  Igen, ez többnyire megoldást is jelent. Nálam speciel gondot okoz a hosszabbító használata, ugyanis USB hosszabbító kábelen keresztül nem m?ködik a WD Passport meghajtóm. Ebben az esetben sem ment hosszabbítóval. <img src= Ezt csak úgy zárójelben.
 • 3.
  2009. 04. 27. 13:13
  Engem az nvidia chipsetes nettop érdekel. Az Asusnak fog érdekzni ilyen gépe nemsoká. (egyes források szerint máj. 18.)
  Elő is lehet rendelni, de sajnos magyarország nincs az országok listájában mikor megrendelném. Remélem az Ipon rendel párat és eladja nekünk. <img src=

  bocsánat a duplapostért, Acer-re gondoltam (Aspire Revo)
 • 2.
  2009. 04. 27. 12:43
  Nagy monitor hátára szerelt kis gépen megbújó USB csatlakozás nem gond, hiszen az ember vesz egy USB hosszabbítót, bedugja es a masik vége meg ott hever a billentyűzet közelében. Ugye ezt csináljuk olyankor is, amikor az asztal alatt, mögött vagy a fal túloldalán van egy normál asztali gép.

  http://www.ipon.hu/webshop/product/oem_usb...m_usb_2.0/39532 éppen egy ilyen hosszabbító, ha jól értelmezem a végeken lévő csatlakozók specifikálását.
 • 1.
  2009. 04. 27. 11:50
  VISSZA A CIKKHEZ

  DVI csatlakozás igencsak dukálna már...