Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Milyen notebookot vegyünk 100 ezer forint körül?

 • Dátum | 2010.02.08 20:01
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOK

Párszor megkaptuk már, hogy mindig csak viszonylag drága gépeket vagy netbookokat tesztelünk, ezért úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mi újság az alsóházban. Milyen gépet lehet ma venni nem sokkal 100 ezer forint felett? Notebookok ezek egyáltalán vagy csak gyorsan lemerülő hordozható műanyagdarabok? Három márka egy-egy gépe volt segítségünkre, hogy pontot tegyünk ennek az ügynek a végére. Közös ismertetőjelük, hogy nagyjából 110 ezer forintba kerülnek és kivétel nélkül 15,6”-osak. Haladjunk ABC sorrendben, lássuk először a HP megoldását a kevésbé tehetősebbek pénztárcájának kifosztására.

A HP valamikor 2005-2006 tájékán indította útjára az 500-as szériát, amelyet valójában a Compaq gyártott. A cél egy kifejezetten olcsó gép megteremtése volt, amely sebességben, ha el is marad az akkori mezőnytől, használhatónak tekinthető. Nos, az alacsony órajelű Celeronnal piacra dobott masina nem lett túl sikeres, ugyanis három cellás akkumulátorral alig bírt ki másfél órát, ráadásul WiFi sem volt benne. Az energiatakarékosabb Pentium M-mel és WLAN-nal szerelt verzió se húzta drasztikusan tovább, ellenben bő húsz ezer forinttal növelte a végösszeget, amely így már az alsó közép kategória alját súrolta. A folyamatos megújulás során (510, 530, 550, stb.) a cég egyre használhatóbb hardvert tett a burkolat alá, ám jellemző volt, hogy kifutó lapkakészleteket vettek alapul szintén kifutónak számító processzorokkal. A vásárló számára ez annyit jelentett, hogy a cég olcsón tudott hozzájutni az alkatrészek egy részéhez, így a vételár is kedvezőbben alakult. Sajnos az anyaghasználat viszont nem változott, amikor a potenciális jelölt kézbe vette a gépet, rögtön eszébe jutott a kérdés: vajon ki fog ez bírni 2-3 évet? Többnyire „nem” volt a válasz, így kíváncsiak voltunk, hogy az immáron 600-as számozással bíró Compaq Notebook PC (mert hogy hivatalosan így hívják) mennyit javított (vagy éppen rontott) a széria renoméján. A 610-es változat az Intel, míg a 615-ös az AMD alapú verziót jelzi, nálunk az utóbbi járt.



Egy rég nem látott processzor köszön vissza az adatlapról, a 65 nm-es Athlon 64 X2 még a K8-as architektúrára épül, mára kicsit elavultnak számít, de sebessége ebben az árkategóriában teljesen rendben van. Az általunk tesztelésre kapott gépben mindössze 1 GB memória volt és a merevlemez sem volt éppen terebélyes, nem árt tudni viszont, hogy a négy ezer forinttal drágább konstrukcióban kétszer ennyi memóriát és tárhelyet kapunk, így a teszt során érdemes ezt észben tartva követni az eseményeket. A 110 ezer forint alatti árcédula ellenére van Bluetooth, ami ritkaság és szintén nem jellemző az ExpressCard foglalat sem (még ha csak 34 mm-es is). A WLAN csupán 54 MBites, a vezetékes hálózati kártya is mindössze 100 MBites sebességre képes, a költségcsökkentés úgy látszik a legapróbb dolgoknál is tetten érhető. Az analóg modem helyett inkább az előbbi két alkatrészt kellett volna felturbózni, hogy az eggyel nagyobb szabványnak is megfeleljenek. Operációs rendszert természetesen ennyi pénzért nem kapunk, ahogy digitális video kimenetet se.



A kellékek között lázasan kerestük a driver CD-t, amelynek hűlt helyét találtuk. Ez abban az esetben probléma, ha Windows XP-t szeretnénk telepíteni, ugyanis jó pár hardvert nem fog felismerni. Windows 7 esetében szerencsére erről szó sincs, telepítés után rögtön minden működőképes, egyedül a kiegészítő alkalmazásokat (touchpad, speciális gombok, stb.) kell letöltenünk a gyártó honlapjáról. A töltő 65W-os, amellyel szűk három óra alatt lehet feltölteni a gépet (ebből az utolsó 8-10% az, ami több mint fél órát vesz igénybe).

Bekapcsolás után nehéz volt nem felfigyelni a szokatlanul zajos hűtő rendszerre. Sajnos a telepítés során egyáltalán nem változott a helyzet, így bíztunk benne, hogy Windows alatt elhalkul a gépezet. Szerencsére így is lett, ám amint komolyabb terhelés róttunk a processzorra (például egy nagyobb felbontású flash tartalom), újra beindult a ventilátor és süvíteni kezdett. A gond az volt, hogy a terhelés megszűnése után is megmaradt a nagy zaj és csak sokára halkult el a gép. A hőmérséklet tesztek során rájöttünk, hogy ez miért van így. Már üresjáratban is közel 50 fokos volt a processzor (46-47), amely 100%-os terhelés hatására 83-ig emelkedett (és nagyon-nagyon lassan hűlt vissza a terhelés végeztével). Tudatában annak, hogy mind emellé egy meglehetősen zajos ventilátor társul, azt kell, hogy mondjuk: a HP 615 hűtési rendszere rossz. Az alsó burkolaton is érezni a felmelegedett alkatrész által generált plusz hőt, szerencsére nem olyan mértékben, mint azt a számok alapján várni lehetne.



A Windows beépített értékelő rendszere egész jó pontszámokat adott a hardverekre. A processzor jóval erősebb egy kétmagos CULV egységnél, a videokártya pedig szintén használhatónak tűnik némi egyszerűbb játékoknál. A 2,9-es értékeléstől nem kell megijedni, az egycsatornás memória miatt van, plusz az 1 GB központi RAM-ból legfeljebb 256 MB-ot tud kihasítani magának az integrált Radeon, ez is rányomhatja a bélyegét a pontszámra.






A merevlemez gyors és halk volt, így egy rossz szavunk nem lehet, igaz a kapacitása elmarad a másik két versenyzőétől, de erre vonatkozólag már tettünk javaslatot feljebb. A gyenge hűtés miatt sajnos a HDD is kap némi meleget a többi alkatrésztől, így nyáron könnyen 50 fok fölé szökhet majd a hőmérséklete, ami súrolja az egészséges határt (55 fok).

Hangzás terén jócskán elmarad a várakozásoktól a HP 615, ugyanis mindössze egyetlen hangszórót kapott, amely ráadásul még csak jól sem szól. Filmet nézni vele kifejezetten élményt romboló tevékenység, a zenehallgatás pedig ennél is rosszabb. Utazás során fejhallgató, otthon pedig külső hangszóró (erősen) ajánlott.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 10.
  2010. 02. 10. 14:25
  Alvin_ti4200 : Rendben, már várom a tesztet
  Remélem ezúttal már minimum 3db i3-ast is bemutatsz nekünk Sok sikert!
 • 9.
  2010. 02. 10. 07:18
  Igen sajnos az Athlon az még elég korlátolt, most egy 1,9Ghz-s QL-62-m van, játszani nem a legjobb mellette. Mondjuk főleg Ubuntu megy rajta, meg egyetemen használom a gépet, így annyira nem lényeges.
 • 8.
  2010. 02. 10. 01:49
  en tudom a valaszt: hasznaltat, vagy semmilyent.
 • 7.
  2010. 02. 09. 22:54
  A HP615-ből már pár példányt eladtunk, egész jó kis gépek. Ennyi pénzért igen jól teljesítenek, persze elismerem design terén nem remekelnek. A benne lévő QL-66 os 2,2GHz-en a legerősebb Athlon X2, többi AMD-st eddig QL-64/65-tel szerelték, amik 2,1-et mennek. A gyári 1 giga ram mellé azonnal be kell tenni egy másikat is, ez nem is kérdés. Meglepő mód 7200-es vinya van bennük gyárilag, az sem egy annyira régebbi fajta, hanem a Hitachi 7K320-asa (160G/tányér), tehát a leggyorsabb mai 5400-es vinyók sebességét hozza bőven.

  Bennelévő radeon HD3200 azonnal meghálálja a dual channel ramot, kb 20-25% ot gyorsul rá kapásból(nem attól lassú, hogy csak 256-ot kap a rendszerből....Még szerencsésebbek akik turionnal viszik, mert ott 800-on futnak a ramok (Athlon QL memvezérlője le van korlátozva 667-re),kis radeonnak meg minden jól jön, ugye).Kicsit még játszani is lehet vele, persze mértékkel. Nekem 2,2-es QL-66-tal, 2x1G rammal, és 7200-es vinyával egész szépen megyegetett rajta a W7 ultimate. (3dmark06 def: 1520 pont)

  Valamint a hangja: telepítéskor zavaró,utána átlagos, bár nekem nem akart 90 fokon menni egyszer sem. alapból 50 és olyan 70-75 körül vége volt terhelésre.

 • 6.
  2010. 02. 09. 22:34
  Nekem igen szimpi az a Compaq gép 2GB RAM-mal, csak úgy hasítani rajta az Ubuntu, az meg hogy hangos nem érdekel
 • 5.
  2010. 02. 09. 19:46
  Gigabyte: sajnos nem tudunk minden típusú notit elhozni, ezért amiket odaadnak tesztre, azok közül lehet válogatni. Tervbe van véve egy folytatás és egy olcsó Core i3-mas roundup is, többet nem mondhatok A HP-n lefuttattam a szokásos játékteszteket, de a 768 MB RAM és a 256 MB VRAM miatt elég gyengus lett és emiatt nem akartam lehúzni szegényt, mert úgyis több RAM-os változatban venné, aki venné.
 • 4.
  2010. 02. 09. 18:56
  A Lenovo es a Toshiba eleg baratsagosnak tunik.
 • 3.
  2010. 02. 09. 18:42
  lehet csak én nem értek hozzá de a lenovo gép ram részénél hogy 2 gb ddr3 @ 1066 mhz 7-7-7-20 késleltetéssel..ez eddig oké de utána van egy 800 mhz más késleltetéssel..most akkor hogy is van ez..
 • 2.
  2010. 02. 09. 12:13
  Nem rossz cikk, csak az összeállítást nem igazán értem.
  1, A lenovo-t kapni 101k-ért 1gb memóriával és vistaval vagy vista nélkül 2gb memóriával és 250gb hdd-vel 500ft-tal drágábban, mindezt itt nálatok, szerintem ha már oprendszer nélkülieket néztek a másodikat vettem volna a tesztbe.
  2,A HP noti jó választás volt, ez nem kétség. Szerintem pár játéktesztet végezhettél volna rajtuk, hogy legyen min összemérni az erejüket.
  3, Itt van még egy remek ár/érték arányú Fujitsu gép, kíváncsi lettem volna pl ennek a használhatóságára is, habár teszteltétek már de pont a gyengébb testvérét ami mellékesen ugyan annyi de sokkal gyengébb cuccok vannak benne.

  Azért örülök hogy végre letesztelted alvin az ócsó szegmentset, legközelebb lehetne egy hasonló 130-140k-s "noti gémer" kategória, ez biztosan érdekelné a játékosokat, többek közt engem is.
  További jó munkát notebook tesztelés terén. Ha gondolod összegyűjtheted a tesztel kapcsolatos ötleteidet és csinálhatnál egy szavazás is, és egyértelműen amelyikre többen szavazna letesztelnéd. Igaz hogy ebben az esetben nem lenne meglepi a teszt, de örülne úgyis mindenki szerintem
 • 1.
  2010. 02. 09. 11:14
  Ilyen árkategóriában tudom ajánlani az aláírásomba lévő laptopot is. Játékra nem használom minden másra megfelel(számomra) Anno nyáron 105-be vettem. (persze nyugodtan cáfoljatok meg laptopok terén annyira nem vagyok otthon )