Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Ma esti vendégünk: ProArt – Szövetség a Szerzői jogokért

 • Dátum | 2010.07.06 17:45
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | EGYÉB

Folytatódik interaktív interjú sorozatunk, a ma esti vendégünk Dr. Horváth Péter, aki a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet képviseli. Várjuk most is a kérdéseket, de ha valaki nem látja majd a sajátját felbukkanni az se keseredjen el, mert lehet ott rejtőzik a válasz egy másik kérdésnél. Előző cikkünknél is nagyon sok olyan kérdés bukkant fel ugyanis, ami tartalmát tekintve megegyezett egy másikkal, ilyenkor értelemszerűen csak egyet aktiválunk ki. Ha lesznek olyan kérdések amikre nem lehet röviden választ adni, akkor még a héten frissíteni fogjuk a cikket külön oldalakon a hosszabb válaszokkal. Kezdődjék hát az interjú!

Svindler kérdése: Jó estét kívánok! Először is hadd köszönjem meg, hogy elfogadta a meghívásunkat. Bevezetésképpen mesélne kérem röviden arról, hogy miben is áll a ProArt munkája?

Dr. Horváth Péter válasza: Mi is köszönjük a meghívást.
A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-előállítókat, filmelőállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapította az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda, a FilmJus - Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület és a MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége.
A Szövetség létrehozatalát a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése tette szükségessé, a közös jogkezelő szervezetek által képviselt jogosultak érdekeinek hatékony védelméért.

A Szövetség céljai:
1. az érintett jogosultak művei, teljesítményei jogsértő felhasználása elleni fellépés, valamint e fellépések összehangolása;
2. valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével a szerzői művek, szomszédos jogi teljesítmények felhasználása jogszerűségének elősegítése;
3. a szerzői jogi jogtudatosság fokozása különösen oktatás, ismeretterjesztés, és a szerzői jog pozitív szerepét bemutató reklámok és egyéb nyilvános közlések útján;
4. olyan közös akciók, intézkedések előkészítése, végrehajtása, amelyek valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével elősegítik a szerzői jog által védett művészeti alkotások, teljesítmények elismerését és megismerését.

A kérdésekre most Horváth Péter, a ProArt igazgatója, Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Kommunikációs igazgatója, Tomori Pál, az EJI igazgatója, Békés Gergely, az EJI jogtanácsosa és Szűts László, a MAHASZ elnöke válaszol.

Anonim kérdése: Bár egyszer már foglalkoztunk vele, de jó lenne egy jogvédőtől is hallani, hogy akkor mi legális és mi nem. A jelenlegi törvények szerint sok minden letöltése nem bűncselekmény, mi az ami mégis?

Dr. Horváth Péter válasza: Igaza van, a jelenlegi szabályok szerint a letöltések egy része nem jogsértő. Egyértelműen jogsértő viszont a szoftver, vagy az elektronikus adatbázis letöltése, még magáncélra is.

Anonim kérdése: Sokan kérdezték már, mi a helyzet az olyan filmanyagokkal, amiket külföldi televíziókban leadtak, de idehaza legális úton lehetetlen beszerezni őket. Törvénybe ütközik így, tulajdonképpen neten keresztül például egy sorozatot nézni?

Dr. Horváth Péter válasza: Nem, ha a netes adás legális és Magyarországra (is) irányul, nézhető.

Anonim kérdése: Mi volt a fő célja és mennyire tartják sikeresnek a júniusi razziát? A Seed-szerverek elvitelét megértjük, de a rendőrség lefoglalt néhány trackert is, aminek a működése nem törvénybe ütköző, erről mi a véleménye? Véletlen hiba volt vagy szándékos?

Dr. Horváth Péter válasza: A konkrét eljárásokkal kapcsolatban nincsenek, nem is lehetnek naprakész információnk, hiszen ezeket az eljárásokat a mi bevonásunk nélkül végzik a hatóságok. Annyit lehet tudni, hogy a szerver lefoglalások részben a mi feljelentésünk alapján történtek, de a szerepünk egyelőre itt véget ért.

sleepingdragon kérdése: Üdv! A szerzői jogok védői és a kiadók folytatnak-e jelenleg egyeztetést/vitát a terjesztési módszerek modernizálásáról (havidíjas megosztás, egyszerű letöltés, pl. SMS-kóddal legálisan, stb.) Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, miért nem?

Dr. Horváth Péter válasza: A hangfelvételeknek minden esetben három jogosultja van, a szerző, az előadó és a kiadó. Ezeket a jogosultakat itthon (és külföldön) különböző szervezetek képviselik: a szerzőket az Artisjus, az előadókat az EJI, a kiadókat pedig a MAHASZ. Internetes ügyekben azt a sajátosságot kell még megemlíteni, hogy a kiadók önállóan jogosítják a felhasználást, tehát velük egyenként kell megállapodni.

Igen, mindhárom csoport (szerzők, előadók, kiadók) folyamatosan tárgyal a szolgáltatókkal a terjesztési modellek korszerűsítéséről. A kérdésben említett megoldások is felmerülnek természetesen. Ezek azonban elsősorban nem jogi, hanem üzleti döntések.

sirgyula kérdése: Tisztelt ProArt!

Gondolom olvasták az alábbi cikket:

http://asva.info/valaszutra-terel-a-proart-2010-06.html?cp=1

Mi volt az Önök reakciója erre? Nem gondolják úgy, hogy igaza lehet a szerzőnek?

Dr. Horváth Péter válasza: A cikk röviden arról szól, hogy a szerverek lefoglalása más jogsértő forrásoknak nyithat utat. Mi azt gondoljuk, hogy a legális források megjelenése és megerősödése várható, már a közeljövőben is, amik átvehetik a jogsértő források helyét.

Anonim kérdése: A razzia utáni napokban néhány megosztóról állítólag a ProArt kérése távolítottak el több jogsértőnek ítélt tartalmat.
Ezek többsége viszont TV-sorozat volt.
Namost, ha valamit leadnak a TV-ben és tegyük fel valaki csak azért tölti fel, hogy mások lássák, mert mondjuk dolgoznak, nincsenek itthon, és épp nincs lehetőségük felvenni, akkor ez miért minősül jogsértőnek? Mennyivel más az, hogy ha mondjuk saját magam venném fel videóra, vagy más rögzítő eszközre és odaadnám a barátomnak?

Dr. Horváth Péter válasza: A legnagyobb különbség az, hogy a fájlcserélés során a felvételeket egy nem meghatározható körrel, azaz lényegében a teljes nyilvánossággal osztják meg (a feltöltés során). A televíziós műsorok számos legális szolgáltatással is elérhetőek, pl. az IPTV-vel, a televízió saját oldalán...stb. Ez jó példa arra, hogy miként tudnak a jogszerű szolgáltatások valóban versenyképesek lenni.

Anonim kérdése: Jó estét!

Láttam az első válasznál, hogy Tóth Péter Benjamin is jelen van, így tőle kérdeznék, mert a kérdésem főleg az Artisjusra vonatkozik. Lassan minden adathordozó árába be van már építve egy plusz költség, ami Önökhöz vándorol, újraelosztás céljából. Az érdekelne, hogy az optikai adathordozókon lévő matrica feketén-fehéren mire jogosít fel, ha már fizetünk érte? Mert vannak például olyan ellentétek, hogy ez miatt nyugodtan készíthetünk otthon biztonsági másolatot például a műsoros DVD lemezeinkről, védve így az eredetit a sérüléstől, amiről viszont másolásvédelem gátolja a másolást. Audio CD-nél persze más a helyzet, de hogy oldják fel az ilyen és hasonló logikai problémákat (pl. ha magánjellegű saját adatokat írok ki, akkor nem is éltem a matrica „lehetőségével”).

Dr. Horváth Péter válasza: A válasz nem csak az Artisjusra, hanem minden jogkezelőre vonatkozik, ez a díj ugyanis közös. Az üres hordozó díj a filmek, zenék magáncélú másolásának kompenzálására szolgál.

A másolásvédelem megkerülését az üres hordozó díj nem legalizálja. A másolásvédelemről egyébként kizárólag a forgalmazó dönt, erre a jogkezelőknek ráhatása nincsen.

Mivel ez a díj éppen azért jött létre, hogy az otthoni másolásokat senki ne ellenőrizhesse, a jogalkotó átalánydíj formájában vezette be. Kicsit olyan ez, mint a kötelező felelősség biztosítás, amit annak is meg kell fizetnie, aki egyébként nem szokott kárt okozni másoknak. (Egyébként a felmérések szerint az optikai lemezek kb. 90%-át szerzői jogi tartalmak másolására használják.)

habadababumm kérdése: Jó estét!

Ön mennyi esélyt lát abban, hogy Magyarországon is létrehozzanak 1-2-3 éven belül egy online zene- és filmboltot, ami versenyképes, megfizethető áron nyújtja a műveket a leendő vásárlóknak? Van Önöknek ebbe beleszólása, vagy ez a kiadókon múlik?

Előre is köszönöm a választ.

Dr. Horváth Péter válasza: Ilyen szolgáltatás már van is, igaz, nem tud még teljes repertoárt kínálni. Biztos, hogy rövid időn belül ezek a szolgáltatások kiteljesednek. A döntés nagy részt a kiadókon múlik, de a jogkezelők is intenzíven dolgoznak azon, hogy mielőbb elindulhassanak ezek a szolgáltatások.

Anonim kérdése: Öntől idézve: "Mi azt gondoljuk, hogy a legális források megjelenése és megerősödése várható, már a közeljövőben is, amik átvehetik a jogsértő források helyét."

Van már arról kimutatás, hogy a razziának volt-e bármi hatása az eladásokra?

Dr. Horváth Péter válasza: A hatások hosszabb távon érvényesülnek. Nem feltétlenül a hagyományos lemez eladások növekedését várjuk, hanem az új legális szolgáltatások létrejöttének segítését tartjuk célnak.

Vendég-Vendög kérdése: Miért ilyen kirívóan magas a Magyarországon fizetendő jogdíj? Ha a szlovákiai jogvédőknek megfelel a CD-kre, DVD-kre stb. ott kivetett kb. egy nagyságrenddel kisebb jogdíj, akkor a hazai jogvédőknek miért nem elég az? Ezzel csak azt érik el, hogy önök helyett a szlovákiai jogvédő szervezetekhez folyik be a magyar fogyasztók által befizetett jogdíjak jelentős rész is, hiszen az emberek teljesen törvényesen Szlovákiából importált adathordozókra írnak. Gondolkoztak már csökkentésen?

Dr. Horváth Péter válasza: A magyar díjak az európai átlagnak felelnek meg. A szlovák díjak kirívóan alacsonyak. A szlovák jogosultak egyébként évek óta küzdenek a helyzet megváltoztatása érdekében. Mi azt gondoljuk, hogy Szlovákia EU-s kötelezettséget sért a díjak alacsony szintjével.
Az üres hordozó díjak évek óta nem emelkednek egyébként itthon, sőt, sok esetben csökkentek. A forgalmazókkal minden évben egyeztetünk, mielőtt a jogkezelők azt megállapítják.

Anonim kérdése: Egyezkedésre lehet-e számítani torrent oldalakkal? Az egyik nagyobb például azt nyilatkozta, hogy ők szívesen átalakulnának egy teljesen legális oldallá, és nyújtanának szolgáltatást például átalánydíjért. Önök szerint ilyesmiben lehet jövő, vagy Magyarországon a közeljövőben inkább csak az online boltok kialakulására van lehetőség (mint pl. az iTunes).

Dr. Horváth Péter válasza: A jogkezelők teljesen nyitottak minden ilyen jellegű egyeztetésre. Ilyen megkeresés ugyanakkor a jogkezelőkhöz nem érkezett eddig.

Anonim kérdése: Jó estét!

Mint tudjuk a jelenlegi razzia a magyar torrent oldalak és főleg a seed szerverek ellen volt. Léteznek olyan oldalak ahol pénzért kínálják a jogsértő tartalmakat (pl. sms warez). Ezek ellen az oldalak ellen nehezebb fellépni, vagy kisebb forgalmat bonyolítanak, hogy most nem fogtak el egyet sem?

Dr. Horváth Péter válasza: A rendőrség egyik tavalyi lefoglalása (coldfusion) pl. ilyen - fizetős - oldalt érintett. Ismereteink szerint a rendőrség az akciókat nem eszerint szelektálja.

Anonim kérdése: Tiszteletem!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mitől függ az, hogy milyen trackereket foglalnak le? Itt most arra gondolok, hogy egyes trackereket lefoglaltak máshol viszont csak arra kötelezték az oldalt, hogy bizonyos anyagokat töröljenek, holott láthatóan ott is rengetek illegális anyag található. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az internetszolgáltató számít-e bűnrészesnek, hisz hozzásegít engem ahhoz, hogy letöltsek illegális tartalmakat.
Köszönöm válaszukat!

Dr. Horváth Péter válasza: Ezekre a kérdésekre a büntetőeljárásban részes hatóságok, illetve a bíróságok tudnak majd választ adni. A jogkezelőknek nincsen ráhatásuk a nyomozásra, vagy általában az eljárásra.

Anonim kérdése: Üdvözlöm. Ön szerint helytállóak-e azok a tanulmányok, amelyek arról szólnak, hogy a zenék, filmek illegális beszerzése sok esetben nemhogy visszavetnék az eladásokat, hanem inkább élénkítik azokat? (Értsük ide természetesen a koncertek/mozik bevételeit is.) Van-e esetleg erre vonatkozó felmérésük, eredményeik?

Dr. Horváth Péter válasza: Tény, hogy miközben a filmek és zenék iránti kereslet évről-évre nő, eközben az eladások folyamatosan csökkenek. Mi ebből azt tapasztaljuk, hogy a zenék/filmek jogsértő felhasználása nem élénkíti az eladásokat. Sőt.
Nem bizonyítható, hogy az élőzene, a koncertek látogatottsága ezzel a jelenséggel közvetlen összefüggésben állna. Egyébként az élőzenei piacon is komoly gondok vannak, de ezek talán még nem annyira láthatóak a közönség számára. Ez egy külön felmérést megérne...

Vendég-Vendög kérdése: Ön szerint Szlovákia EU-s kötelezettséget sért a díjak alacsony szintjével. Ezzel szemben tudtommal nincs olyan EU-s direktíva, amely előírná az üres adathordozókra kivetendő jogdíjátalányt. Azok az EU-országok is jogot sértenek, amelyek nem vetnek ki ilyen jogdíjat?

Kérem, szíveskedjék pontosan megjelölni azt a törvényhelyet, amelyet Szlovákia az alacsony jogdíjakkal megsért, érdekel a téma, utánanéznék. Köszönöm!

Dr. Horváth Péter válasza: A 2001/29/EK irányelv 5. cikk (2) bekezdés b) pontja szerint csak akkor mentesíthet az állam a magánmásolások kötelező engedélyeztetése alól, ha "méltányos" kompenzációt állapít meg a jogosultak számára. A szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos".

prohlep kérdése: "Egyértelműen jogsértő viszont a szoftver, vagy az elektronikus adatbázis letöltése, még magáncélra is."

Ez nem becsüli le az előadó művészeket, színeszeket, filmes és zenei szakmát?

Hiszen állítólag a saját célú meghallgatásra letöltés nem jogsértő.

Miért számít a tartalom típusa? Nem az számít, hogy jogvédett-e a tartalom?

A szoftverek és adatbázisok tehát egyenlőbbek az egyenlőnél?

Dr. Horváth Péter válasza: A kérdés teljesen jogos. A jogalkotó bizonyára ezt a megoldást tartotta logikusnak, praktikusnak. Gondoljuk, elsősorban az eltérő üzleti modelleket vették alapul.

Anonim kérdése: A bevezetőben említette, hogy a ProArt-ot mely szervezetek hozták létre. Az érdekes ebben az, hogy az említett szervezetek többsége maga is valamilyen jogvédő szervezet, és szintén tesz feljelentést, (pl. a mostani VOLT-os MAHASZ-os akció), stb. Miért volt szükség a jogvédő szervezetek fölé egy újabb csúcsszervezetet létrehozni?

Dr. Horváth Péter válasza: A ProArt-ot a közös igények hatékonyabb érvényesítésére hoztuk létre.
A ProArt nem a jogkezelők "csúcsszerve", hanem civil szervezet, ennek megfelelően természetesen semmilyen hatósági jogosítványa nincs. Az alapító szervezetek az általuk képviselt szerzők, előadók, kiadók olykor egymásétól eltérő érdekeit továbbra is önállóan jelenítik meg.

Svindler kérdése: Ennyi fért bele a ma estébe. Köszönjük, hogy eljöttek és válaszoltak minden felmerülő kérdésre, méghozzá igen gyorsan. Reményeink szerint sok olvasónk olvashatott hasznos információkat a mai napon. További jó estét kívánok!

Dr. Horváth Péter válasza: Mi is köszönjük a lehetőséget!


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 41.
  2010. 07. 09. 13:11
  remélem ezek a görbeorrúak (proart @ tsai) a saját családtagjaik temetkezési költségeire fogják fordítani a jogtalanul behajtott pénzeket ... őszintén kívánom. részemről marad a "szokásos" üres dvd, pendrive, stb. beszerzési helye (gyk: nem a boltból ) és hát a jogtiszta software fogalma sem fog közelebb kerülni hozzám )
 • 40.
  axe
  2010. 07. 09. 00:33
  Vagy a windoboz árábol elmegyek pár napra a balatonra. Photoshop árábol meg már horvátországba 2 hétre.
 • 39.
  axe
  2010. 07. 09. 00:31
  És akkor ha szabad nekem, összefoglalnám, hogy mire is volt jó ez a razzia: több torrentoldalt ismertek meg az emberek, ahogy bezárt egy, megnyílt másik 3 a nagyközönségnek, a BIX az egekben jár. Én ezen túl, a lehúzások miatt is, csak, és kizárólag illegális digitális tartalmakat fogok hallgatni nézni használni. Köszönöm szépen a megértést, ezt mindenki megérti velem együtt, és egyetért velem, kivéve azok, akik az emberekből az utolsó forintot is ki akarják szedni. Az office árából inkább elmegyek egy igényes kocsmába haverokkal ahol nagy lcd v plazma tv van, és a vb összes meccsén meghívom 1-2-3-4 haveromat egy sörre és együtt szurkoljuk végig. Részemről ennyi.
 • 38.
  2010. 07. 08. 23:02
  Gyóóó megkerestem azt a dj-s cikket amit mutogat...
  Hát nem tudok szavakat találni:

  Teljes cikk:
  Index cikk

  Pár idézet:

  "Az ötvenes éveket idézte bennünk, amikor az egyik megkérdezett dj felidézte: az OSZK-nál - a tanfolyam ideje alatt - arról érdeklődtek tőle, tudomása szerint melyik dj-nek nincs engedélye. Számukra ugyanis problémás a lemezlovasok polgári és művésznevének párosítása, így nehezen tarthatnak eredményes ellenőrzéseket."

  Zsebvédés ezerrel poowaa?

  "Szirmai László azonban a felülről irányított ízlés mellett tette le voksát. „A vendég nem arra van predesztinálva, hogy eldöntse, jó-e az a zene, vagy sem."

  Hát akkor mi a vendég, robot?

  "A vizsga az együttesek számára is kötelező, és ez visszavetheti a fejlődő zenei életet mondta Szabó Krisztina. Az amatőr együttesek számára ugyanis fontos bármilyen fellépési lehetőség. Amióta azonban a nyáron feljelentettek néhány klubot, mert kezdő, és OSZK-emgedély nélküli zenekaroknak biztosítottak helyszínt, egyre nehezebb megmutatkozniuk. A klubok, kocsmák nem szívesen kockáztatnak, hiszen a rendelet áthágása 90 napos bezárást vonhat maga után."

  Hát én becsinálok, így kell a zeneipart megölni, gratulálok Artisjus!

  Kész erre nem tudok mit mondani...

  Ők nevezik magukat előadó védőknek? És fel lehet jelenteni bárkit amiért amatőr zenészként el meri kezdeni pályafutását?

  Hát most nagyot estek a mércén a szememben...eddig is a pokol kapuján voltak..most kínában kopogtatnak kb...

  Erre vajon mit válaszolna a jogvédőnk?
 • 37.
  2010. 07. 08. 12:02
  Na így ölik meg a zsebvédők a zeneipart. Te gyártod a zenét és TE fizetsz érte, hát ájjon már meg a nászmenet. Nekik kéne fizetni a zenédért hogy végre van valaki aki zenél és támogassák! Amig el nem jut arra a szintre hogy önálló fellépései, koncertjei legyenek.
  Én is azt gondolom hogy fizessünk egy kis általány jogdíjat, de a fizetéshez mérten. pl a netdíj havi egy ezressel több cserébe használhatom a torrenteket. Ezáltal legyenek ingyenesek és legálisak a film/zene torrentek. És legyen egy új oldal amin progik játékok vannak, annak meg plusz havidíja legyen.
  De utána hagyják békén a jónépet.
  A mahasz nem magyar jogvédők? Védjék a magyar terméket de a többit hagyják békén, azt a keveset megérdemlik megvédeni.
  Mert amúgy ki közt osztják szét a védelmi pénzt? Győzi, LL junior meg a többi díszpinty közt.
  És a letöltés bizonyítva van hogy jót tesz az eladásoknak, nem más ez mint ingyenreklám. Ki lehet próbálni minden terméket teljes egészében, és ha nagyon tetszett lehet támogatni.
  Megnézés/kipróbálás nélkül ki vásárol a boltba ruhát/cipőt? Senki.
  Ha nem nézhetem meg inkább rá se nézek. Keresek mást amit elbír a pénztárcám.
  Ennyi.
 • 36.
  2010. 07. 07. 12:42
  tom101: Szerintem az lenne a legegyszerűbb, ha egyenesen az Artisjusnál érdeklődnél, persze írásban, hogy később lehessen mire hivatkozni. Írd, hogy szeretnéd a neten ingyen vagy számonként x összegért letölthetővé tenni a saját zenédet, és kérdezd meg, milyen díjfizetési kötelezettséggel jár ez.

  Mivel ez üzleti jellegű érdeklődés, várhatóan a valóságnak megfelelő választ adnak. Aztán majd lehet gondolkodni azon, hogyan tudod kihagyni őket a buliból.

  Szerk.: Persze nem feltétlenül szükséges a valódi adataidat megadnod egy érdeklődő levélben.
 • 35.
  2010. 07. 07. 12:11
  +kimaradt kérdés: nem tudod (tudja valaki) hogy pontosan hol nézhetek utána ennek a törvénynek?
 • 34.
  2010. 07. 07. 12:10
  Vendég-Vendög:

  Erről a kötelező jellegről nem tudtam, köszi az infot! Majd jól utánanézek mindennek de valahogy meg fogom találni a módját hogy ne húzzanak le. Mindíg van megoldás. A zenémmel és a statisztikákkal kapcsolatan igazad van de mivel nem ebből akarok megélni nem zavar, sőt remélem hogy így marad a helyzet...
 • 33.
  2010. 07. 07. 11:53
  tom101:

  Nálunk a törvény kötelezővé teszi a közös jogkezelés igénybe vételét. Ez azt jelenti, hogy a kiadókat meg tudod kerülni ugyan, ám a közös jogkezelőknek (Artisjus vagy ahogy épp hívják őket) akkor is tejelned kell, ha ingyen teszed elérhetővé a zenédet. Tehát akár ingyen letöltik a zenédet, te pedig a letöltések számától függően fizeted a jogdíjakat az Artisjusnak, ui. e jogdíjak összege független a zenék eladási árától. Az áltralad befizetett pénből persze egy petákot sem fogsz látni, mert gyanítom, hogy a nagyokhoz képest statisztikailag kimutathatatlan lesz a forgalmad (amivel természetesen nem akarom minősíteni a zenédet, csak reális vagyok).
 • 32.
  2010. 07. 07. 11:40
  Az én kérdésem: Önök honnan szerzik be a filmeket, meséket stb. Gondolom a fizetésből megélnek havi 300.000Ft mert sokat kapnak az ilyen akcióért... Elmennek a tescoba a gyerekkel vásárolgatni dvd-ket meg stb. de a többi embernek akinek ennek az 1/3-a a fizetésük örülnek hogy kaját tudnak venni és a számlákat fizetni. Együttérzés nincs meg ???? na ez az igazi kérdés...
 • 31.
  2010. 07. 07. 11:24
  Juliska:
  Ilyen erősen fogalmazva még soha nem hallottam hogy a szerzői jogvédelem tulajdonképpen egy hatalmas csalás és csak azért van hogy bizonyos emberek eltartassák magukat azokkal akik dolgoznak Tényleg elég félelmetes belegondolni hogy mi van ha ez igaz Hobbiból, kedvtelésből magam is zenélgetek és persze gondolkodom azon, hogyan lehetne a 'jobban' sikerült zenéket eljuttatni a hallgatókhoz. Hát őszintén mondom, eszem ágában sincs senkit odaengedni az elkészült zene és a hallgató közé... netes (akár ingyenes) terjesztésben gondolkodom. Persze ez még messze van de kiadóknak, jogvédőknek már most üzennék: kapják be. És még finom voltam.
 • 30.
  2010. 07. 07. 09:38
  A völgyhidak árából ki lehetne fizetni az összes külföldi előadót, akinek valaha is le lett töltve egy száma.
 • 29.
  2010. 07. 07. 08:51
  Érdekesek ezek a videók is.
  Mahasz:
  http://www.youtube.com/watch?v=xFB7k-Q7Btw
  http://www.youtube.com/watch?v=-XkJYxAY_uM

  Ha ez igaz, akkor az félelmetes ... Magyarországon öltönyben is lehet bűnözni.
 • 28.
  2010. 07. 07. 08:15
  Miért, nálunk minden betartja az EU normát. Pl a 40cm-es "kilátó" is... Vagy a 4-es metró, ami már 10-20 éve épül, vagy bármelyik autópálya, amiben nincs anyag, és felreped 1-2 év után. Bohóc világ ez. Most épp a torrentezők az udvari bolondok a királyok udvarában!!!!
 • 27.
  2010. 07. 07. 02:25
  "Mi azt gondoljuk, hogy Szlovákia EU-s kötelezettséget sért a díjak alacsony szintjével."

  Én azt gondolom, hogy itt Magyarországon meg quva sok minden EU-s kötelezettséget sért.
 • 26.
  2010. 07. 07. 00:26
  v.tom - 2010-07-06 22:56:34

  "Az a feltételezés, hogy egy vásárló - legyen az cselekvőképes vagy korlátozottan cselekvőképes - jogsértést fog elkövetni, véleményem szerint ellenkezik az Alkotmány ide vonatkozó passzusával."

  Rosszul érted a dolgot. Ez úgy működik, hogy az átalánydíj fejében a jogalkotó legálisnak ismeri el a magáncélú másolást. Tehát senki nem vádolja a vásárlót jogsértéssel, hiszen a magáncélú másolás épp az átalánydíj miatt nem jogsértő.

  A világ összes országában vannak olyan dolgok, amelyekre az állam fizetési kötelezettséget állapít meg, akár igénybe veszed azt, akár nem. Kötelező felelősségbiztosítást is kell fizetned függetlenül attól, okozol-e balesetet vagy nem. TB-járulékot is köteles vagy fizetni akkor is, ha soha életedben nem veszed igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. De a jövedelemadóján keresztül minden vidéki lakos finanszírozza pl. a BKV-t akkor is, ha soha életében nem használja a budapesti tömegközlekedést. Vagy egy sokkal egyszerűbb példa: a budapesti gázszolgáltatónál ingyenesen írathatod át a mérőt más nevére (korábban ez pénzbe került), mert ennek költsége benne van az alapdíjban. Vagyis az alapdíjjal az is fizeti mások átíratásának költségeit, aki soha életében nem íratja át a saját mérőjét.

  Kövezzetek meg, de én magában az átalánydíjban nem látok semmi rosszat, inkább fizetem a jogdíjat (persze a szlovákot), mintsem hogy amerikai mintára milliókra pereljenek a letöltéseimért - még így is sokkal olcsóbban kijövök, mint ha horror áron megvásárolnám a zenéket, filmeket. Engem csak a magyar átalánydíj irreálisan magas összege zavar, mert az átalánydíjak jussanak inkább az előadókhoz, ne pedig a jogvédők pazarlására menjenek el.
 • 25.
  2010. 07. 07. 00:03
  axe ->

  Az openOffice már annyira fejlett, hogy egy Wordös cuccot meglehessen írni benne.. támogatja a .doc-ot is. Mióta megvettem a 2002-es Wordöt, ami nem commentálom milyen rájöttem arra, hogy inkább ingyen cuccokra hajtok. Jobban megéri, teljesen legálisan. Az tény és való hogy a sulikba Word+winXP(!) a legjobb, de ez olyanmár mint a nyelv. Amennyire mondják hogy nélküle nem élünk meg, mégis sz*rul tanítják sok helyen, ezis ugyanígy van.
  Játékban is egyre jobban terjednek az ingyenes verziók meg ilyesmi..

  Ha így haladnak hogy elviszik a szervereket,kimennek razziázni egy DJ környékére aki fizeti a MAHASZnak a jogdíjat meg fizeti a DJ licenszért a tanfolyamdíjat stb. Ennek jó vége nemlesz senkinek... Magyar filmet egyáltalán nemnézek mert a Meseautó,Hippolyt meg örök klasszikusok óta nincs normális, élvezhető film amire aztmondja az ember, hogy hú ez nagyonjó megnézem még1x. Emberek pedig tanulva az ilyenekből, inkább letöltik és megnézik főleg hogy egy átlagbér alig fedezi a megélhetési feltételeket.
  Meg ha tiltott mindenféle letöltés, mert jogot sértessz minek kell az embereknek otthonra 100mbit+ net? Simán el lehet netezni egy 5-15mbitessel is, letölteni is sok helyről.

  A jogvédelem manapság itthon annyira elfajult már, hogy a jogvédők(nem kiritzálásképp mondom), de nem gondolkoznak józan paraszt ésszel. Spanyolország példájára kellene torrentben járni, és végre nyitni egy "mindenes" webshopot, ahol fizetsz és húzod lefelé

  Részemről ennyi...
 • 24.
  2010. 07. 06. 23:42
  Bár engem a torrent dolog nem nagyon kavar fel, akik használják azok használják.. Ő dolguk.. Hanem ámblokk maga a jogdíj része.. Igazából erre számítottam... Csak a saját sablonjaikat fújják, miközben arról elfeledkeznek, hogy csóri magyar ember havi fixből él...és itt lehet írni, hogy nem igaz meg sokkal többől él, meg megkérdőjelezni, bizonygatni az ellenkezőjét, mert k*rvára nincs igaza... Azt valószínű nem is érinti a dolog.. Engem pl. nagyon nem érdekel, h M.O. tarja az európai szintet a jogdíjak összegében... ÉS ÉS???! Ez azt jelenti, hogy ennyit el kell kérni a szennyért? Mert komolyan mondom, hogy nincs olyan hazai zenekar akinek érdemesre tartanám a munkáját.. Esetleg 1-2 de annak megveszem a munkáját. A magyar filmgyártás meg kb 5 éve megrekedt... Miért van az, h magyar filmre vhogy már nagyon nincs kedvem beülni moziba.. Pedig ez régen nagyon nem így volt.. Ha megtennék azt, hogy letesznek vmit az asztalra akkor egy szavam sem lenne.. Érdekes módon azt tudják fújni, hogy európai norma, meg európai átlagos jogdíj.... De mi van az európai norma fizetéssel, életkörülményekkel, benzinárakkal és úthálózattal, tömegközlekedéssel és kórházakkal...stb....stb...? Lassan a románok jobban állnak mint mi (és ezzel nem őket akarom bántani...sőt).. Ha nem állnak már most jobban. Kinyílik a bicska ha vki az európai normákat emlegeti. Hol vagyunk mi attól? Majd 2ezer év múlva...és akkor majd lehet odaigazgatni a díjakat is.. Komolyan mondom, hogy egyre jobban hányingerem van ettől az országtól minden szépségével és jóságával együtt.. Pont az ilyenek miatt. Itt mindenki bort iszik miközben vizet prédikál..
 • 23.
  axe
  2010. 07. 06. 23:23
  szerint mennyire* rossz helyre került a szóköz. Még 1 dologra lennék kiváncsi nagyon. Ha annyira sokba kerül pl a Winfos, akkor miért azt tanuuljuk az iskolában miért nem a linuxot amin 5x annyit lehet bűvészkedni, ez az ingyenwindóz program miért csak egyetemistáknak van? tanár azt mondja nekünk iskolában hogy word-ben írjuk meg a beadandót. Nah akkor magyarországon tanuló összes diáknak elvileg kellene lennie legális windóóózzal és officeval.
 • 22.
  axe
  2010. 07. 06. 23:19
  nyersen megfogalmazva: ki ön? aki mindenből lehúzást akar és a tizedét látja csak a tartalom előállítója.

  maga szerintem ennyire volt hatásos a razzia? semennyire mer annyira rosszul sikerült hogy a bix még magasabban áll és 1 felhasználó mostn me 2 torrentoldalon van fent hanem 5-ön így amit eddig sem talált már azt is megtalálja.

  bele van építve a jogdíj. persze hogy bele van ezzel is lehúzás a célunk attól függetlenül még lecsukunk 40évre mer nekünk ebből megint nem telik új autóra.
 • 21.
  2010. 07. 06. 23:16
  Terror.. Így van.
 • 20.
  2010. 07. 06. 23:16
  Ez addig mind oké. hogy ha valaki letölt egy programot, akkor jogsértést követ el. Ám ha valaki valakinek kölcsönadja a telepítő lemezt, akkor mi a helyzet? Hiszen a program és a regisztrációs kulcs legális.
 • 19.
  2010. 07. 06. 23:05
  Én is erre figyeltem fel.

  "A 2001/29/EK irányelv 5. cikk (2) bekezdés b) pontja szerint csak akkor mentesíthet az állam a magánmásolások kötelező engedélyeztetése alól, ha "méltányos" kompenzációt állapít meg a jogosultak számára. A szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos".

  Ha ez valóban egy jogszabály márpedig miért ne lenne az akkor milyen jogon mondják azt hogy :
  "szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos"

  Hogy jönnek ők azzal hogy szerintük ez nem "méltányos" amikor jogszabályba van foglalva. Jó hogy nem már ők írják a jogszabályokat.
  El kellene fogadni és pont. Jönnek azzal hogy európai viszonylatban átlagosnak mondható az általánydíj. Ez egy vicc.
  A magyar fizetés is átlagosnak mondható európai színvonalon???
  Én bemehetek egy DVD boltba és mondhatom hogy szerintem ennek a 5000Ft-os DVD-nek magasa az ára én nem fizetek érte csak 1500Ft-ot mert méltánytalannak tartom az árát??? Hát nem.
 • 18.
  2010. 07. 06. 22:59
  Cselekedmény helyett cselekményt akartam írni nyilván.
 • 17.
  2010. 07. 06. 22:56
  Tisztelt Dr. Horváth Péter!

  Az adathordozókra kivetett átalánydíjról alkotott álláspontjával helyezkednék szembe. Ön példaként említette a kötelező felelősségbiztosítást.
  Véleményem szerint a két rendszert már elvi szinten is hasztalan összehasonlítani, lévén a felelősségbiztosítás nem a szándékos károkozást tekinti alapesetnek. Nyilvánvaló, hogy az illágis szoftverek adathordozóra történő mentése szándékos cselekedmény, a véletlen eshetősége kizárható.
  Ha ez a feltételezés helyes, akkor azt személyt, aki bizonyítottan nem alkalmazza adathordozóit illegális javak tárolására, jogalap nélkül kötelezik az átalánydíj fizetésére, és számára még az így kifizetett többlet utólagos visszatérítése sem kivitelezhető (Jogalap nélküli gazdagodás?).
  Ezek mellett felhívnám figyelmét a jóhiszeműség elvére, mely értelmében a jogalkotóknak jóhiszeműen kell eljárnia a jogi aktus megtételekor.
  Az a feltételezés, hogy egy vásárló - legyen az cselekvőképes vagy korlátozottan cselekvőképes - jogsértést fog elkövetni, véleményem szerint ellenkezik az Alkotmány ide vonatkozó passzusával.

  Kérném a fenti gondolatok elemzésére, és várom megtisztelő válaszát!

  Sajnos későn vettem észre, hogy mára bezárt Miki Mókatára, pedig tényleg láttam fantáziát ebben a fórumban. Remélem folytatódik, mert csak így lehet megérteni a másik fél gondolatmenetét.
 • 16.
  2010. 07. 06. 22:31
  Komolytalan az egész. Szánalmas ahogy vergődnek, csak a markukat tartják. Ezek a péterek meg gondolom egy ilyen interjú után felveszik az ügyvédi díjat, oszt beülnek a hetes bimmerbe és hazamennek a kacsalábon forgóba. Aztán jót röhög amikor otthon a porontya letöltötte a fél netet a torrentről. Na ez életszerű, amiről ezek a fatengelyes pöcsök beszélnek, az meg nem.
 • 15.
  2010. 07. 06. 22:30
  Flegeton: Egy másik topicban írtam ma:

  Az Európai bíróság várhatóan törvénytelennek ítéli a cégektől és vállalkozóktől behajtott átalánydíjakat.

  A cikk németül van, olvasd el, ha tudsz németül.
 • 14.
  2010. 07. 06. 22:28
  Sajnos a meghívott már nincs jelen, nem tudok visszakérdezni. Ezt válaszolta: "A 2001/29/EK irányelv 5. cikk (2) bekezdés b) pontja szerint csak akkor mentesíthet az állam a magánmásolások kötelező engedélyeztetése alól, ha "méltányos" kompenzációt állapít meg a jogosultak számára. A szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos"."

  A méltányosság fogalama nem határozható meg egészen precízen, de egy jogdíj attól még lehet méltányos, hogy nem fedezi a beszedés költségeit. Az átalánydíj ugyanis a védett művek felhasználásáért fizetendő, nem pedig a jogdíj beszedéséért. Ez az értelmezés szabad kezet adna - és Magyarországon ad is - önöknek saját költségeik korlátlan érvényesítéséhez a jogdíjak megállapítása során. Sokan ezt sem tartják méltányosnak.

  Márpedig a közös jogkezelés során igen nagy a pazarlás. Ott vannak mindjárt a Magyarországon szinte osztódással szaporodó szerzői jogvédő "civil" szervezetek. Ezek működési költségeit így vagy úgy nyilvánvalóan a beszedett jogdíjak fedezik, ha nem is közvetlen kifizetések vagy támogatások formájában, ezt talán kár is lenne tagadni.

  Vagy ott vannak az Artisjus-matricák. Bármely kereskedő végez könyvelést és fizet adót. Ezekből megállapítható, milyen adathordozóból mennyit adott el adott idő alatt. Nem kis pazarlás a zsiráfos matricák beszerzése és felragasztása. Persze miután e kiadások fedezhetők az Artisjus által önállóan megállapított átalány-jogdíjakból, a közös jogkezelőket semmi nem készteti a takarékoskodásra, hiszen a vásárlók pénzét költik, nem a sajátjukat.
 • 13.
  2010. 07. 06. 22:27
  A fogyasztónak nincsenek jogai. Pont. Illetve jogában áll fizetni és kussban maradni.
 • 12.
  2010. 07. 06. 22:11
  Lenne kérdésem.
  Egy viszonylag nagynak mondható cégnél dolgozok. (Nyomtatástechnikai.) Rengeteg DVD lemezt írunk. Más cégeknek kiküldött anyag, archiválás stb.
  Az anyagaink saját anyagok és nem kell megvédeni. Mivel a cég működése megkívánja a legalitást, legálisan, boltban, számlával kell beszereznünk az adathordozókat is.
  Nem tartja kicsit egyoldalúnak, a jogdíjakat amivel terhelik az adathordozó árát?!
  Vajon vissza kapnánk e azt a pénz amit bármilyen szolgáltatás nélkül, csak úgy elvesznek, mert van rá lehetőségük. (gondolom sok cég van így) Nem beszéltem a könyvelőnkkel, de ez bele van építve az áfa vissza igénylésbe?
  Itt vagyok mint magán személy. Saját "termékkel", képekkel stb. amit szeretnék megőrizni. Nem másolok le semmi zenét vagy filmet. Tehát nekem miért kell fizetnem érte? Esetleg ha ellopják az asszonyról készített pikáns képgyűjteményem, akkor jönnek és képviselnek. Kétlem!

  Nem láttam kérdést a legális anyagok problémáiról.
  Sokakat zavar a film előtti reklám és a ne másold le blabla. Ezt jogosnak tartják? Talán inkább csak logikátlan. Ha egy eredeti példányt nézek, akkor biztos megvettem. Ha másolat, akkor tuti leszedték ezt az idegesítő jelenséget.
  Hogy értelmezhető, hogy nagyobb csoportnak se lehet lejátszani az anyagot?
  Tehát barátokkal, nem lehet egy délután megnézni pár filmet. El kell dönteni ki a jobb barát? Vagy többször, kell megnézni kettesével?! Óvodákban nem hallgathatják a gyerekek a Miki-manót, mert túl sokan vannak. Esetleg egyéb más pl.: fogyatékosoknak szervezett délután, ahol van valami jogvédett hang, képanyag az is legális lenne. Iskolába se játszanak le természetfilmet, mert nagy az osztály. Ezeket a szervezeteket csúnyán meg kellene büntetni.

  Ja és igen: egy pocsék film vagy zene amit megvettem (és nem kicsit érzem magam átverve) milyen lépéseket tettek a szűrésére és az ára visszatérítésére? Mikor kezdik el büntetni a trükkösen összevágott, összeválogatott hang, és képanyagot, hogy véletlenül se legyen megtévesztő.
  A lényeg, hogy mit kapunk a pénzünkért?

  Őszintén! Soha nem használ másolt (illegális) anyagokat? A baráti, családi körben valaki, esetleg?

  Van egy mondás a borral és a vízzel, egy másik a szálkával....
 • 11.
  2010. 07. 06. 21:19
  1. ProArt létezése: Tehát az álltalunk befizetett pénzből több ügyvéd és titkárnő él meg, miközben csökkentik a szerzők által kapott pénzt.
  2. Elektronikus adatbázis: Mi számít adatbázisnak? Mi az adatbázis jogi megfogalmazása? Ugye látszik hogy nevetséges?
  3. Ha nem látható magyarországon?
  4. hárítás
  5. valóban
  6. Maguk az internet használók 0.1%-a .nem így lesz. nincs így.
  7 közel sem jó példa, nem megtekinthető akármelyik műsor akármikor, internet kapcsolat nélkül.
  8. kérem mutasson erről egy FÜGGETLEN elemzést, kimutatást tanulmányt valamit
  9. nevetséges. Amíg nem lehet 1.000.000 számból válogatni
  10. sosem lesznek versenyben ezek a piacok.
  11. a díjjak nem emelkedtek, ellenben több hordozóra került díj.
  12. mire számítanak? hogy kapnak egy kinyomtatott levelet névvel címmel telefonszámmal?
  13. 1 oldalt.
  14. hárítás. jogásznak tetszik lenni, ebben a témában.
  15 http://ipon.hu/hir/piratebay_per_megis_jo_dolog_a_torrent/5600
  google: torrent növeli eladások
  16. A méltányosság nem objektív, kérdezzen meg 10.000.000 embert szerintük az.
  17. EULA?
  18. Ki pénzeli? ki pénzeli aki pénzeli? én, meg aki akármit vesz. kértük mi ezt?
  Lehet elcsúsztam. Provokatív voltam, elnézést. Amennyiben veszi a fáradságot, válaszolhat nekem kedves joggyakorló.
 • 10.
  2010. 07. 06. 21:16
  Ha a proart egy civil szervezet hatósági jogosítványok nélkül... Akkor miért szól bele ilyen dolgokba? Ezek szerint csinálok egy civil szervezetet miszerint mindenki aki használja a járdákat a lakótelepen fizessen jogdíjat. Pofátlan... Ez a Horváth Péter féle ember pedig erre van "tenyésztve" hogy kiszúrja a szemünket ilyen semmitmondó válaszokkal, és védje cége érdekeit.
 • 9.
  2010. 07. 06. 21:02
  "A szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos"."

  A szlovák DVD-k 5 évvel ezelőtt se kerültek ennyibe mint ma magyarországon egy sima lemez...
 • 8.
  2010. 07. 06. 21:02
  Azon csodálkozom, hogy a NASA még nem fordította figyelmét hazánk felé, ugyanis:

  -itt az arcbőr vastagságának nincs felső határa
  -meglepően nagy hőellenállást mutat, soha nem sül le a pofáról
  -megtalálható nagy mennyiségben
 • 7.
  2010. 07. 06. 20:51
  eléggé semmitmondó válaszokat kaptunk..
 • 6.
  2010. 07. 06. 20:48
  A szlovák díjak jelenlegi szintje olyan alacsony, hogy még a beszedés költségét sem fedezi. Szerintünk ez nem "méltányos".

  Szerintem a fizetésem nem méltányos. Akkor mi van? Mire megy el a Proart Asva etc által bezsebelt többmilliárdos jogdíj nagy része, amit ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG címen levesznek? Retkek...
 • 5.
  2010. 07. 06. 20:41
  Hát végülis szépen fejlődik a korrupció-iparunk, és a lopás sok öltönyös embernek ad munkát. Nem (csak) a jogvédőkre gondolok, hanem úgy általában hazánkra.
 • 4.
  2010. 07. 06. 20:37
  Hát igen, kis Hazánkban ez egy elég nagy,és sok pénzt felemésztő gond.
 • 3.
  2010. 07. 06. 20:22
  Tehát akkor a jogvédőnek van egy másik jogvédője és annak is egy jogvédője.......

  Vagyis van egy főválalkozó aki kiadja a munkát egy alválalkozónak és aki megint kiadja a munkát egy másik alválalkozónak...stb aztán csak meg csinálja valaki, és aztán ha valaki megcsinálja még lehet, hogy megsem fizetik a munkáját. Ez magyar gyakorlat (gyokorlatilag így jön össze a magas jogdíj)

  A megoldás az lenne, ha elválaltam a munkát azt végezem is el, és ne adjam tovább még 4-5 alválalkozónak, mert az, efektív munka nélkül jut haszonhoz, és ez bizony nekünk sokba kerül. (Ez lenne az ideállis megoldás; de ehez még nekünk sokat kell fejlődnünk, lásd autópálya építés...vagy maradjunk a támánál a jogvédők.
 • 2.
  2010. 07. 06. 18:11
  Kérdésem az lenne mi volt a célja a razziának mit akartak elérni vele ?
  És gondolkodtak e már azon hogy lehetne úgy csinálni hogy mindenkinek jó legyen !
  Például egy merevlemez 320 Gb nem 10 000 ft hanem 20 000 de ami azon rajta van azt nem nézik vagy olyan mint a dj-nek van mahasz matrica 100 000 ft korlátlan számú cd re ! Egyszerűbb lenne és több pénz bejönne mint arra várva hogy valaki bemegy a boltba és ott veszi meg amikor azt se tudja mit keres mivel torrent oldalon csak nézegetnek és véletlen is találnak olyat ami érdekes számukra bár az nem azt jelenti hogyha pénzbe kerülne meg is vennék azt !
  Üdv.Sanyi
 • 1.
  2010. 07. 06. 18:03
  Arra megkérnénk mindenkit, hogy az indulatait hagyja távol a géptől és rendes kérdések érkezzenek. Köszönjük!