Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Logitech MX Revolution és VX Revolution

  • Dátum | 2007.02.01 09:08
  • Szerző | Freeman07
  • Csoport | MULTIMÉDIA

Az oldalcím ne tévesszen meg senkit se, nem a jobb esetben házon kívül élő nem kívánt élőlényekkel foglalkozik a teszt, hanem a számítógép egyik legfontosabb beviteli eszközével, az egérrel. Először jöjjön egy kis bevezetés a számítógépes egerek történelmébe.

Az egér ötlete Douglas Engelbarttól ered, aki a Stanford Kutatóintézetben 1963-ban egy használhatósági teszt során végzett kutatás keretében vetette fel. Eleinte „bogárnak” hívták, de ezt hamar elnyomta a sokkal jellemzőbb „egér” kifejezés. Ez egyike volt azoknak a mutatóeszközöknek, melyeket Engelbart egy NLS nevű szoftver és hardver rendszer keretében fejlesztett. A többi eszköz a test más jellegű mozgásaira reagált — például egy, az állra és orra szerelhető eszköz a fej mozgását követte —, de végül az egér győzött az egyszerűsége és kényelmes használhatósága miatt.

Az első egér még ormótlan volt, és két, egymásra merőleges fogaskereket használt, melyek forgása megfelelt az adott tengely mentén való elmozdulásnak. Engelbart 1970-ben szabadalmaztatta az eszközt az US3541541 alatt, mint „X-Y Pozíciójelző képernyős rendszerekhez”. Ebben az időben még Engelbart elképzelése az volt, hogy a felhasználó folyamatosan egyik kezében tartja az egeret, míg a másik kezével egy kisméretű billentyűzeten írhat.

Az egér későbbi változata, melyet Bill English talált ki a Xerox PARC-nál, már egy tömör golyót használt a fogaskerekek helyett, mely bármilyen irányban tudott mozogni. A golyó mozgásait két, az egér belsejében elhelyezett tengely észlelte. Ez az eljárás lett végül a domináns a személyi számítógépeken 1980 és 1990 között. A Xerox PARC az egér mellé már egy teljes méretű QWERTY billentyűzetet ajánlott, melynél az egeret csak akkor használjuk, amikor szükséges.

A modern egerek az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) munkatársától, Jean-Daniel Nicoud professzortól származnak, aki André Guignard mérnökkel közösen alkotta meg. Az EPFL mellett megalakult Logitech készítette az első népszerű egereket. (Forrás: Wikipedia)

Nos ezek után jöhetnek bemutatásra a tesztalanyok. A Logitech MX Revolution kifejezetten játékosok számára készült. Precíz optikájával, illetve sok extra szolgáltatásával azonban nemcsak játékosok számára lehet jó választás, hanem azoknak is, akik minőségi, sok hasznos funkcióval ellátott egeret szeretnének vásárolni. Tápellátását egy tölthető, beépített lítium-ionos akkumulátor szolgáltatja, amit a hozzáadott dokkolóval tudunk tölteni. Fontos megjegyezni, hogy ez a beépítettség nem feltétlenül előny, ugyanis helytelen használata, illetve elhasználódása miatt nagyon körülményes lehet a cseréje.A Logitech VX Revolution az MX Revolution kistestvére, ezt hordozható számítógépekhez készítette a Logitech. Kívülről annyiban különbözik, hogy nem található meg rajta az oldalsó görgő, valamint kisebb, azonban van rajta egy közelítő (zoom) gomb is. Ez az áramot egy AA ceruzaelemről kapja, amiből egyet mellékelt is a gyártó. További információ az külön-külön egerekről a következő oldalakon.Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2007. 02. 01. 09:08
    vissza a teszthez

    Két vezetéknélküli Logitech egér landolt a teszműhelyünkben, mégpedig az MX Revolution és a VX ...