Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Logitech különlegességek

  • Dátum | 2008.11.24 10:09
  • Szerző | Terrayon
  • Csoport | MULTIMÉDIA

Mai cikkünkhöz a svájci periféria gyáros termékei közül szemezgettünk, így leltünk két érdekességre, melyek már az előzetes információk alapján felkeltették érdeklődésünket. Választásunk a digitális világ microHi-Fi-jére, a SqueezeBox Boom-ra estt, mely szobánk diszkrét zeneforrása vagy konyhai kisrádiónk száműzője lehet. Továbbá megismerkedünk egy kényelmesnek ígérkező megvilágított slim billentyűzettel, kiderül, sötétben mennyire használható ez a megoldás.

SqueezeBox BoomLássuk hát, mivel is van dolgunk. Adott egy kisrádiónak látszó zenegép, mely saját erősítővel és hangszórókkal rendelkezik nagyjából egy microHi-Fi kategóriájába pozícionálva magát. De miért jó nekünk egy újabb zenelejátszó, amely hagyományos értelemben vett rádióvevővel és CD lejátszóval sem rendelkezik? A válasz éppen az, amiben a Logitech újítása rejlik, az audio streaming, mely hazánkban is egyre nagyobb teret nyer magának. Ez egyrészt a kedvező árú hálózati eszközöknek, másrészt a már széles körben elterjedt internet hozzáférésnek is köszönhető.De mit is jelent nekünk az audio stremaing a gyakorlatban? A hang hálózaton keresztül történő továbbításával megkíméljük magunkat a jelátvitelhez szükséges kábelezéstől, így a lakáson belül, a konnektorok korlátai közt viszonylag nagy szabadsággal tudunk helyet találni a Squeezebox-nak (az áramellátás ugyanis továbbra is vezetéken keresztül történik). Erre egy remek példa, mikor a nappalink PC-jének zenegyűjteményét a konyhában szeretnénk hallgatni. Elég, ha a birtokunkban van egy WLAN router, így azon keresztül máris rendelkezésünkre áll az egész gyűjtemény. Habár ez megoldható lett volna beépített memóriával vagy pen drive támogatással is, a nagy mennyiségű adat tárolásához mindenképpen szükség volna merevlemezre. Ehelyett a streamelés módszerét választották, így a gyűjtemény csak egyszer foglal helyet, ezen kívül a másolgatással sem kell foglalkoznunk. Hogy kinek melyik a kényelmesebb, döntse el maga, a vezeték nélküli adattovábbításnak viszont van más előnye is, melyben a készülék már sokkal hasznosabbnak bizonyult.Ez pedig nem más, mint a digitális rádióadók közvetítése. Ehhez természetesen internet hozzáféréssel is rendelkeznünk kell, a rádióadókat pedig az öt partner gyűjteményéből választhatjuk ki. A kategorizálás könnyebbé teszi, hogy városok szerint keressük meg kedvenc adóinkat vagy stílus szerint válogassunk a csatornák közt. A partnerek gyűjteményei nagyrészt ingyenesek, viszont vannak köztük előfizetésesek is - a választék szerencsére még így is bőséges.A következő érdekesség, hogy meglévő állományainkat feltölthetjük a Zenetárra (mely szolgáltatásért fizetnünk kell, viszont az első 60 nap ingyenes), így a későbbiek folyamán PC nélkül is meghallgathatjuk azokat.

Végezetül, ha meguntuk a rádiózást, nincs feltöltött zenénk a tárhelyen és PC sincs a közelben, akkor jön jól a vonalszintű bemenet. Ezen keresztül analóg átvitellel csatlakoztathatunk bármilyen audio eszközt, mely kimenettel is rendelkezik (legrosszabb esetben a fejhallgató kimenetet kötjük rá). Így a zenegép lényegétől esünk el, mert „csak” egy hangrendszerünk marad, a rendkívül jó hangminőség miatt viszont kár lett volna kihagyni ezt a képességet.

Összefoglalva tehát kapunk egy

1.    PC-ről használt hangrendszert vezeték nélküli audio átvitellel
2.    Rádió készüléket az internetes csatornákra „hangolva”
3.    Virtuális háttértárat a Zenetár szolgáltatást kihasználva
4.    Egyszerű aktív hangszórókat analóg összeköttetéssel
5.    Ébresztőórát különleges hanggal vagy rádiós ébresztéssel.

Az ébresztőóra nyílván bónuszként került a repertoárba, mivel a SqueezeBox Boom egyébként is hasonlít egy hálószobai, konyhai kisrádióra, ezért úgy gondolhatták, nem maradhat ki ez a képesség. A beállítások közt számos időpontot adhatunk meg, az ébresztő hangok pedig teljesen testreszabhatóak.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: