Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Letiltott processzormagok életre keltése

 • Dátum | 2010.05.20 12:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hetek és hónapok folyamán szinte slágertémának minősült az AMD processzorok letiltott magjainak aktiválása. A különböző alaplapgyártók sorra szállították saját hardveres alapokon nyugvó megoldásaikat, amelyekkel az AMD tiltása ellenére is lehetőség van a processzorban rejlő letiltott magok aktiválására, ám azt még maguk a gyártók sem tudják garantálni, hogy az aktivált magok stabilan működnek majd. Ez nem is csoda, hiszen a legtöbb processzor esetében azért tiltja le a gyártó a magokat, mert azok a szigorú minőségbiztosítással kapcsolatos vizsgálatokon megbuktak, ami azt jelenti, hogy nem működnek megfelelően, vagyis engedélyezésükkel a rendszer instabillá válhat.

Az első felvonás, avagy azt SB700-as déli híd sorozat és az ACC esete

A magaktiválással kapcsolatos próbálkozások akkor indultak meg, amikor megjelentek az AMD SB700-as sorozatú déli hídjával szerelt alaplapok, amelyek a processzor tuingpotenciáljának javítása érdekében ACC (Advanced Clock Calibration) technológiával érkeztek, amely segített, hogy néhány extra megahertzet kipréselhessünk szeretett processzorunkból. A technológia beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám az AMD számításaiba kisebb-nagyobb hiba csúszott, ugyanis az ACC engedélyezésével mintegy mellékhatásként egy csapásra aktivizálódtak a gyárilag letiltott processzormagok is. Ahogy ennek híre ment, egyre többen és többen próbáltak szert tenni egy jó kis hárommagos Phenom processzora, amelynél jó eséllyel engedélyezni lehetett a letiltott negyedik magot, így a delikvens a olcsón juthatott négymagos processzorhoz.

SB750 - itt még az ACC támogatás jóvoltából aktiválgathattunk (AnandTech)
SB750 - itt még az ACC támogatás jóvoltából aktiválgathattunk (AnandTech)

A hárommagos processzorok forgalma ennek köszönhetően fellendült és olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy az AMD tökéletesen működő négymagos processzorokat is piacra dobott hárommagosként annak érdekében, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket, de ez utóbbi információt tekintsük inkább városi legendának. Így vagy úgy, meglehetősen nagy esély volt/van rá, hogy hárommagos Phenom processzorunkból egy egyszerű mozdulattal négymagosat varázsolhassunk, ehhez ugyanis csak engedélyezni kellett az ACC támogatást, az EC Firmware opciót Hybrid-re állítani, a többit pedig a rendszer elvégezte. A CoreControl beállítással az egyes magok egyenként engedélyezhetőek és letilthatóak csak úgy, mint a jelenlegi 8-as sorozatú termékeknél, de beállítás tekintetében az egyes gyártók megoldásai között lehetnek különbségek, így az adott alaplap kiválasztása előtt érdemes utánanézni, hogy hogy segítségével miként lehet magokat aktiválni. Természetesen a művelet előtt érdemes beszerezni a lehető legfrissebb BIOS-t is, de még ez sem garancia arra, hogy működni fog az engedélyezett negyedik mag.

Az AMD a rengeteg sikeres magaktiválást látva veszélyben érezte a négymagos processzorainak forgalmát, így arra kérte a gyártókat, hogy iktassák ki az ACC támogatásban rejlő bugot egy BIOS frissítéssel, de érthető módon senki sem sietett teljesíteni a kérést. Ennek az lett a vége, hogy az AMD az SB800-as sorozatú déli híddal szerelt alaplapok megjelenésével már nem adott lehetőséget magaktiválásra, így a gyártóknak saját, hardveres alapokon nyugvó megoldásokat kellett kifejleszteniük, amelyben az ASUS és az ASRock jártak az élen, mára pedig szinte minden nevesebb gyártó kínál hasonló, hardveres alapon nyugvó processzormag-aktiváló szolgáltatást.

Az SB800-as sorozat érkezésével sem estek kétségbe a gyártók

Az AMD 8-as sorozatú lapkakészleteinek megjelenésével megérkezett az SB850-es déli híd is, amelynek legfontosabb újítása az előző generációs megoldásokhoz képest a natív SATA 6 Gbps-os támogatás volt.

A chipből immáron hiányzik az a funkció, amelynek segítségével BIOS-ból aktiválgathatjuk az esetlegesen letiltott processzor magokat, de ehelyett minden egyes gyártónak van saját, hardveres alapokon nyugvó megoldása, amelynek segítségével továbbra is munkára foghatóak például a két, illetve hárommagos Phenom processzorok letiltott magjai.

Az SB850-es hídnak magaktiválás szempontjából már nincs szerepe. (TechReport)
Az SB850-es hídnak magaktiválás szempontjából már nincs szerepe. (TechReport)

Az egyes alaplapokon mikrokapcsolóval is engedélyezhetjük a magaktiváló szolgáltatást, ami így automatikusan aktívál minden magot úgy, hogy a BIOS-ba be sem kell lépni (pl.: ASUS 890GX), de emellett a BIOS-ban egy menü segítségével is eldönthetjük, hogy a rendelkezésre álló magok közül melyeket kívánjuk használni.

A processzorok, amelyek aktiválás szempontjából szóba kerülhetnek


A kettő- és hárommagos Phenom II-es processzorokkal, a Callisto és a Heka lapkára épülő termékekkel könnyedén érhetünk el sikereket, azaz ezeknél minden esetben lehetőség van a rejtett magok aktiválására, mivel ők tulajdonképpen Deneb lapkára épülnek. A stabil, hibátlan működés persze más kérdés ezt nem győzzük hangsúlyozni.

Korábban hallhattunk már olyan hírekről is, amelyekben Athlon II X3-as processzoroknál sikerült a negyedik letiltott magot és a letiltott harmadszintű gyorsítótárat is aktiválni, azaz az olcsó Athlon processzorból drága Phenom II X4 lett. Hogy pontosan miként lehetséges ez? Korábban készültek olyan Athlon II X3-as és Athlon II X4-es processzorok, amelyek a Deneb lapkára épültek. Ezeknél az L3 gyorsítótárat minden esetben letiltották, a hárommagos Athlon II X3-as egységeknél pedig a negyedik mag is le volt tiltva. A Deneb alapú hárommagos Athlonoknál lehetőség van mind a negyedik mag, mind pedig a harmadszintű gyorsítótár aktiválására, a négymagos Deneb alapú Athlon II X4-es modelleknél pedig működésre bírható az L3 Cache, ám ezek a termékek ma már ritkábbak, mint a fehér hollók, hiszen helyüket átvették a Propus alapú megoldások, amelyek eleve L3 Cache nélkül érkeznek (cserébe jobb fogyasztási mutatókkal is rendelkeznek).

Aktiválási lehetőségek, extrém példák nélkül.
Aktiválási lehetőségek, extrém példák nélkül.

A Propus lapka négy maggal rendelkezik, de felhasználásával készítenek hárommagos Athlon II X3 processzorokat is, amelyek lapkája Rana kódnéven fut és amelyeknél lehetőség van a negyedik mag aktiválására. Itt L3 Cache értelemszerűen nem aktiválható, mert ugye nincs. Szóba kerülhetnének még a kétmagos Athlonok, azaz az Athlon II X2 család tagjai is, de azoknál nincs mit aktiválni, natív kétmagos megoldások, megnövelt L2 cache mérettel. Korábban azonban forgalomba került néhány olyan Athlon II X2 7750BE processzor is, amelyek Deneb lapkára épültek, így esetükben engedélyezhető volt a két letiltott mag. Az L3 Cache aktiválásáról az akkori hírek nem számoltak be, de jó eséllyel azt is be lehetett kapcsolni. Ha már szóba került a Regor mag: a Sempron 140-es processzor esetében, amely gyárilag egymagosként kerül forgalomba, szintén lehetőség van egy kis mag aktiválgatásra, ugyanis a Sargas kódnevű lapkát alkalmazó termék eredetileg Regor lapkára épül, amely két maggal rendelkezik, vagyis egy kis szerencsével az egymagos Sempronunkból kétmagos Athlon II X2-es processzort is varázsolhatunk.

Callisto lapka
Callisto lapka
Deneb lapka
Deneb lapka

Regor lapka
Regor lapka
Propus lapka
Propus lapka
Rana lapka
Rana lapka
Jó választásnak minősülnek a két- és hárommagos Phenom II BE, azaz Black Edition processzorok is, amelyek szorzózár-mentes kivitelben érkeznek, azaz rendkívül könnyedén, pusztán a szorzó emelésével és némi feszültségemeléssel tuningolhatóak. Ezekkel a processzorokkal akkor is jól járunk, ha a letiltott magokat végül nem sikerül aktiválni, de ha szerencsénk van és a két- vagy hárommagos processzorokból négymagost tudunk varázsolni, amely stabilan működik, akkor némi tuninggal igen komoly teljesítmény növekedést érhetünk el az alapmodellhez képest.

Thuban lapka, ebből készül majd a Zosma
Thuban lapka, ebből készül majd a Zosma

Van még egy processzorcsalád, amelynél lehetőség van, illetve lehetőség lenne a magaktiválásra, ám ez a család egyelőre még nem kapható, a hatmagos Thubanok négymagos változatairól van szó. A Zosma processzorok egyik tagjával, a Phenom II X4 960T modellel kapcsolatban a napokban egy elég kellemetlen hír jelent meg: az AMD úgy döntött, hogy kereskedelmi forgalomban nem lesz elérhető a processzor, legalábbis dobozos formában semmiképpen, csak OEM gyártók kapják meg, akik komplett konfigurációkkal együtt fogják értékesíteni a terméket, méghozzá olyan alaplapokkal karöltve, amelyekkel még véletlenül sem aktiválható a két rejtett processzor mag. A gyártó ezt a lépést azzal magyarázta, hogy segítségével meg szeretné védeni a hatmagos Thuban asztali processzorok eladási mutatóit, így ugyanis a "hatmagosítható" Phenom II X4 9xxT modellek nem ronthatják majd a termékek forgalmát. Az aggodalom érhető, mi főleg azért sajnáljuk az új chipre épülő négymagos processzorok elmaradását, mert nagyon jó fogyasztási mutatókkal rendelkezett a nálunk járt 1090T a mostani Phenom II X4-ekhez viszonyítva.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 134.
  2012. 11. 14. 18:10
  Hahaha..Akkor már 6 magost...
 • 133.
  2012. 11. 14. 17:43
  Igen. Veszel egy három- vagy négymagos processzort.
 • 132.
  2012. 11. 14. 17:31
  Hello!Nekem van egy Phenom X2 555 BE procim pár hónapja megpróbáltam 4magosítani csak nem sikerült.!maggal 1-2perc múlva befagyott 3maggal kb 30perc múlva úgyan úgy befagyott.Lehet ezen segíteni,hogy legalább +1 magom legyen?Aki tudna segíteni azt megköszönnöm!ÜDV
 • 131.
  2010. 08. 18. 11:32
  Nem semmi az AMD részéről.A nép processzora címet megérdemli.Csak tud azért valamit minden szegmensben az AMD/ATI.
 • 130.
  2010. 08. 09. 23:45
  Igen, ebben egyet értünk.
 • 129.
  2010. 08. 09. 22:03
  Azért ez jó hír hogy sikerül nem is olyan kevés embernek a magfeloldás, és lám vmi ami nem csak marketinges porhintés volt!
 • 128.
  2010. 08. 09. 21:21
  Nah megvan a Cooler Master 212+, beszereltük és minden jónak tűnik.
  1 órás stability tesztet nyomattam az AMD overdriveban ahol 4 mag 100%-on ment.
  Hőmérsékle: min:50, max:64, de 64-re csak egyszer ugrott fel, egyébként nagyjából végig 51-55 között mozgott és néha felugrott 57-58-ra.

  Aki magot aktivál az mindenképpen fontolja meg a Cooler Master Hyper 212 plus-t!

  Mindenkinek köszönöm a segítséget!
 • 127.
  2010. 07. 26. 21:47
  AMD Phenom X2 545, ASROCK 890GX Extreme3 alaplapban, minden gyári, nincs húzva, csak feloldva.
 • 126.
  2010. 06. 28. 21:50
  Hi én most vetem PHENOM2 550 és lett 4 magom.
  Ezeket tetem mellé és nagyon hasit: A lap majdnem megcsinál mindent helyetted AUTO- beállításokkal.
  ASROCK 880GMH/USB3
  GEIL Value 4096Mb DDR3 1600Mhz CL8 KIT (1600mhz, cl7, 1,6v)

  Nagyon top cucc ennyiért.........

  Gyári hűtővel 58fok (2db 12-es venti csinál kereszthuzatot a házban)
  2-2,5 órát ment valamelyik mag tesztelős pprogival hiba nélkül. 1 hete cod6 hat meg mag normál user felhasználások mellet még nem fagyot ki meg nem is lassult (W7.
  Én meg vagyok vele elégedve......
 • 125.
  2010. 06. 28. 21:39
  Szia iponista! A maghőmérsékletek tényleg elszállnak a többmagosításnál, de a CPU hőmérséklet az továbbra is helyes marad. Ezt a hőmérsékletet tudod te is most nyomon követni, de vigyázat, ez alacsonyabb mint a magok hőmérséklete. A különbség akár 15fok is lehet, azaz ha a CPU-ra ír 80-at akkor a legmelegebb mag valószínű 90 felett van. Tartós használat mellett a magoknak nem ajánlott 80 fok fölött lenniük, szal szarintem vegyél egy hűtőt, mielőtt adnád neki az áldást.
  Üdv
 • 124.
  2010. 06. 28. 14:40
  Megint Én!
  Srácok most olvastam, hogy a core unlock összezavarja a hőmérséklet szenzort a gépben! Akkor ezért írt nekem az AMD overdrive meg még más cpu temp mérő progi 0°C-ot!
  Azt is olvastam, hogy amelyik progi ír valamilyen hőmérsékletet, az is fals.
  Nah most aztán végképp nem tudom, hogy mi legyen.
  Beállítottam a biosban 80°C-ra a "warning temperature"-t, játszok aztán ha nagyon melegszik, majd visszaállítom, 80°C-nál csaknem füstöl le...
 • 123.
  2010. 06. 27. 17:38
  Szia József!
  Nah ilyesmire gondoltam és árban is remek, foglalat rendben, de remélem elfér a házban, mert sajna azon spóróltam kicsit és hát elég picit vettem!
  Köszi a gyors választ!
 • 122.
  2010. 06. 27. 14:59
  Szia iponista
  COOLERMASTER hyper 212 plus.
  Nem tul drága,és jó hire van,azt nézd meg mekkora fér el a házadban! 16 cm. magas!
 • 121.
  2010. 06. 27. 14:29
  Srácok Phenom II X2 545-ös cpu-ra milyen hűtőt ajánlotok?
  A +2 core unlock után nagyon melegedett, 77 fokos is volt a cpu szóval
  -Hány fordulatos legyen a venti
  -Hány centis
  Néhány konkrét hűtőt is ajánlhatnátok és annak is örülnék ha valaki megtudná nekem mondani a procim gyári hűtőjének a specifikációit, mert sehol sem találom.
  Köszönöm!
 • 120.
  2010. 06. 24. 23:14
  Nállam 68-78 fokra 3,6Ghz-es tuningnál ment csak fel 3DMark Vantage alatt gyári hűtővel
 • 119.
  2010. 06. 24. 23:11
  Megcsináltam az AMD overdrive stability testet és közben ment a hv monitor, mert az overdrive nem ír hőmérsékletet ha unlockolva van a többi mag.
  A CPU mainboard 5 perc után már 77 fokos volt szóval inkább leállítottam a tesztet és vissza állítottam 2 magra!
  Viszont gyári beállításokkal is általában 63-65 fokos volt, de néha felment 68 fokra is.
  Asszem, majd vmkor veszek egy jó hűtőt aztán visszaállítom 4 magra, úgysem kellett nagyon plusz teljesítmény.
  Igazából csak a Metro 2033-nál jött jól nagyon, mert ott kb 15-20 Fps-el jobban ment, a többi játéknál viszont az 5770 pótólja a cpu hiányosságait úgyhogy full hd-ben, maxon tökéletesen mennek.
  Lényeg, hogy bármikor átállíthatom, müxik jól csak hát egy rántottát is elkészíthetnék a gépen.
  Kösz mindenkinek a segítséget!
 • 118.
  2010. 06. 24. 21:10
  Szia iponista
  EVEREST,CPUID HV MONITOR, PC WIZARD, AMD OVERDRIVE
  ezeket mind letöltheted szabadon ,ingyenesek
  Alaplap 50°c ,CPU 40-45°c ,VGA 80°C ezek még jónak számitanak
 • 117.
  2010. 06. 24. 21:05
  Ja és mennyi a még elfogadható hőmérséklet a procinak, alaplanak és vga-nak?
  Esetleg vm progit is tudnátok mondani ami méri a hőmérsékletet?
  Köszönöm!
 • 116.
  2010. 06. 24. 21:04
  Átment rajta, azt írta, hogy teljesen stabil!
  Azért annak ellenére, hogy nem húztam a proci órajelén érdemes venni új ventilátort a +2 mag miatt???
  Ha igen milyet?
 • 115.
  2010. 06. 24. 20:52
  Szia Jericho300
  Amiket kalkulálunk Tdp értékeket azok mind az elvi maximomok.Valós használatban egyidejüleg ezt semmi sem produkálja,legfeljebb a szintetikus "gépizzasztó" tesztprogramok képesek egyidejüleg kihajtani a CPU-VGA párost ilyen mértékben.A 160/200W-os táp szerintem még ezt is kibirná mivel csak időleges a full terhelés.Az átlagfelhasználást pedig simán elvinné.
 • 114.
  2010. 06. 24. 19:33
  Ah köszi!
  A Burn Testről én is hallottam már, majd googleözök kicsit és leszedem valahonnan.
  Jah majd elfelejtem, KÖSZI IPON AZ ÖTLETET!!!
 • 113.
  2010. 06. 24. 18:22
  Grat! Én úgy hallottam, hogy a Prime95 és az Intel Burn Test elég jó!
  Ezekkel szoktak általában mindenhol tesztelni!
 • 112.
  2010. 06. 24. 18:06
  Nah uraim SIKER!!!!!!!
  Phenom II X2 545-ös procimból 4 magost csináltam!
  Stabilnak tűnik, de jó lenne pár tesztet végezni csak nem tudom, hogy milyen programmal kellene.
  Tud valaki ajánlani valami cpu stabilitást mérő progit?
 • 111.
  2010. 06. 24. 10:53
  Hello józsef m.!
  Tévedni mindenki szokott én nem haragszom!(Én tévedek a legtöbbet általában)
  Akkor a proci 45W, 890GX 30W, notebook ramok nemtom számítanak-e mert azokat támogatja az alaplap és kezdetben elég lenne az IGP csak azon gondolkoztam, hogy később belemenne-e egy 5750? De én is úgy számoltam hogy rizikós lenne!
  Egyébként linkeltem még a 160W-os tápot is, szerinted azzal? Bár ahhoz meg honnan szereznék akkora téglát?
  Szerintem elég lesz ekkora kérdéshalmaz! Válaszodat előre köszönöm!
 • 110.
  2010. 06. 23. 22:31
  Szia Jericho300!
  Igazad van a proci tényleg 45W-os az 5750 meg 86W-ot eszik max.De ezek eggyütt már elég rizikósak lennének a 150W-os táphoz.
 • 109.
  2010. 06. 23. 21:55
  A proci nem 45W-os TDP-s? Eddig annyit írtak rá. A táp pedig [ilyen] és van [160/200-asban] is de ahhoz honnan szereznék nagyobb külső tápot? Mert az csak 150w-ig van.
  És [EZT] is elbírja ahogy elnézem! Igaz SSD van benne de ebbe beleszorult egy HD5750 is Kíváncsi lennék, hogy az AMD mellé beférne-e?(fogyasztásilag)
  És köszi a választ!
 • 108.
  2010. 06. 23. 21:05
  Szia Jericho300
  A 610e TDP-je 65W, a 890GX 30W köröl van max,a HDD-ventiláttor stb. nem számottevő fogyasztás szempontjából,VGA meg gondolom nem lesz.Tehát a teljesitmény elég.A tápot nem ismerem kiféle-miféle?
 • 107.
  2010. 06. 23. 20:29
  Egy kicsit a TDP-s vitátokhoz kapcsolódóan szeretnék kérdezni valamit! Mégpedig:
  Egy Athlon II X4 610e processzor-t elbír egy 150W-os picoPSU minden más alkatrésszel eggyütt(890GX miniitx mobo,ddr3ram,sata3hdd,ventik)?
  Válaszokat előre köszi!
 • 106.
  2010. 06. 23. 17:19
  thspo

  Mivel SB710-es déli hid van rajta igy lehetőség van a magok feloldására
 • 105.
  2010. 06. 23. 16:19
  KUMA Processzorról,. ki tud nekem mutatni egy lapka képet?
 • 104.
  2010. 06. 08. 19:53
  skacok, most rakok össze havernak egy olcsóbb gépet, a kérdés, hogy ezzel a kombóval: Athlon2 X3 425 + Gigabyte GA-MA78LM-S2 lenne lehetőség a 4. mag aktiválására? Azt látom a cikkben, hogy a proci megfelelő elvileg, csak a deszkára is kíváncsi lennék mivel nem egy felső kategória
 • 103.
  2010. 06. 06. 21:56
  Igaz, hogy csak Intel-es gépeim vannak, de ez tetszik. Az AMD nagyon jó, megfizethető processzorokat gyárt, főleg ha még ezt a kellemes tulajdonságukat is hozzávesszük.
 • 102.
  2010. 05. 29. 18:11
  Korrekció: A procim tényleg selejt, a tesztek alatt kiderült miért is nem lett ez teljes értékű 965BE-nek címkézve gyárilag. A letiltott magok valamelyikében gyenge a Cache, így a proci 3,5GHz fölött már nem skálázódik normálisan. Gondolom a gyári ellenőrzésen ezzel bukott ki. Szóval 3,5GHz fölött fölösleges pörkölni neki, alatta viszont alacsony feszértékekkel, és hiba nélkül üzemel. Szóval nekem még így is jó bolt volt, hogy eladták lebutítva, és mivel a Power-Tuning sose érdekelt csak most vettem észre a dolgot, de továbbra sem érzem érvágásnak.
 • 101.
  2010. 05. 26. 19:10
  Valóban, biztosan nem tökéletesen pontos, de ha már 5%-on belül van a hibája akkor nekem jó. Elméletileg a tápellátáást vezérlő chip adja az adatokat.
  Amúgy ilyen mérőpont-kivezetéses alaplapról (sőt, videókártyáról is) már én is hallottam, de asszem ott csak a feszültségek ellenőrzésére van. Legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy lehet lemérni egyben több külön verérelt fázis pillanatnyi összteljesítményét.
 • 100.
  2010. 05. 26. 15:10
  Burn teszt nagyon jó, azért van, hogy jól megdolgoztassa a procit, ha azon nem fagy le, akkor garantált a stabilitás minden körülmények között, szóval más tesztelőre kb. nem is lesz szükséged CPU-hoz.
  De arra a szoftveres teljesítményszámlálóra annyira nem építenék, nem valami megbízhatók. Csak és kizárólag külső mérőeszközben (abból is valami jobb gyártmányban) lehet megbízni. Igaz, hogy elég problémás (sőt nagyon) egy különböző komponens (itt: CPU) adatainak a lemérése (láttam/olvastam néhány kifejezetten tuning alaplapról, amin vannak ilyen kivezetések, nevére nem emlékszem, azt hiszem DFI vagy XFX volt.), de azzal jön ki a biztos.
 • 99.
  2010. 05. 26. 14:09
  Még egy a poén kedvéért: [LINK]
 • 98.
  2010. 05. 26. 02:26
  Intel Burn Test:
  [LINK]
  Azonos beállításokkal, tehát a 965BE alapbeállításainak megfelelően.
  Jó ez a progi, asszem ezután mindig ezzel tesztelek.
 • 97.
  2010. 05. 25. 01:52
  Tényleg tud valamit ez a Prime95 . A teszt 965BE gyári beállításainak megfelelően folyt, energiatakarékossági funkciók kikapcsolva. (Core/UnCore=1,35V)
  Íme:
  [LINK]
  3,6GHz-en minden beállítás mellett instant fagyi volt. Nem tudom mi okozta, eddig ilyet soha nem produkált a rendszer (még extrémebb beállítások mellett sem). Ugyanakkor a progi readme fájl-ában nincs feltüntetve a támogatott procik listájában, és írja is, hogy nem támogatott procik esetén téveszthet ami fagyit okoz... Majd valamikor egy újabb verzióval is megnézem (már ha van).

  Látható, hogy épphogy sikerült a TDP felének megfelelő fogysztási értéken túlerőltetnem. A teszt alatt a proci átlépte az előirányzott 55c-t, így a rendszer felülvezérelte a hűtő fordulatszámát.
 • 96.
  2010. 05. 25. 00:05
  Oks, majd valamikor arra is sort kerítek.
 • 95.
  2010. 05. 24. 22:10
  Ne everesttel teszteld már, legalább egy prime95 lehetne, de Intel Burn test alatt kiderülne milyen stabil.
 • 94.
  2010. 05. 24. 21:49
  Szia!
  MEGGYŐZŐ
 • 93.
  2010. 05. 24. 21:38
  Ez a végül soha ki nem adott 975BE jelzésű proci stock értékeinek felel meg, leszámítva, hogy az északi híd 2GHz helyett 2,6GHz-en megy. Stepping C2, deszka: AsRock AM3A785GXH/128M, Hűtő: AC Freezer Extreme Rev.1, Proci X2 550BE
  [LINK]
 • 92.
  2010. 05. 24. 20:43
  Bocs, ha lekezelőnek tűntem. Igenis örülök, hogy végre értelmes érvekkel vitázunk, végülis ez lenne a fórumok lényege, hogy az épülésünket szolgálja. Csupán a téma túlzott komplexitása miatt nem szeretnék a részletekbe menni. És igen, voltak pontatlanságok abban amiket írtam, próbáltam ugyanis egyszerűsíteni, és csak a lényeget kiragadni, de asszem a fő mondandójában egyetértünk.

  Jó lenne a külonböző rendszerek valós fogysztásról árnyaltabb képeket kapni, szóval akinek tudja mérni a lapja a proci fogyasztását külön, az küldjön légyszi képeket.
 • 91.
  2010. 05. 24. 20:32
  Oks, akkor a szőrszálhasogatást szerintem kár folytatni, mert erről a témáról ha részletekbe megyünk akár könyveket is lehetne írni.
  De asszem a lényeget sikerült belátnunk, mégpedig, hogy a TDP értékek mint műszaki jellemzők összehasonlítgatásának felhasználói szempontból semmi értelme, pláne különböző gyártók, és akár eltérő processzorgenerációk közt.

  Egyébként ha valaki kíváncsi rá, szívesen post-olok egy screenshotot a procimról terhelésteszt közben 3,6GHz-en, és rajta lesz a fogyasztás, meg a hőmérséklet, és egyéb paraméterek is. (bár ez egyedi példa, nem feltétlenül mérvadó)
  Üdv
 • 90.
  2010. 05. 24. 19:49
  Szerintem sehogy, mivel ezt a funkciót kivették az új 800-as chipsetből, de ACC-t keress (advanced clock calibration) itt aktiválni ha lehet.
 • 89.
  2010. 05. 24. 19:19
  Én értem mi van odaírva, de attól még nem lesz minden szava szentírás. De akkor mégegyszer leírom.
  AMD féle TDP az abszolút maximumot adja meg, ami azt jelenti, hogy egy processzor gyári beállításokkal a legjobban CPU használó programokkal teljesen kihasználva (Burn Test,Prime95,SuperPI), milyen hűtéssel működőképes.
  Ezzel szemben az intel féle TDP számolás az átlaghasználatot veszi figyelembe. Ez nem azt jelenti, hogy a hűtő nem bírja el a maximumot, csak azt, hogy az intelnél így számolnak. Tehát semmi köze nincs a thermal monitornak, thermal throttlingnak vagy bármi más egyébnek hozzá.
  \"Azaz az Intel a várható maximális normál üzemi körülményekre adja meg a TDP-t, és ha mégis túlszaladna a fogyasztás a Thermal Throttling közbe avatkozik a proci védelme érdekében.\" - Ez nem igaz. Ha tartósan túlmegy a hőtermelés az intel (azért az intelről írok, mivel AMD-nél a definíció alapján nem mehet túl alaphelyzetben) által megadott TDP-n (és a hűtés maximumán is ), akkor az azt jelenti, hogy emelkedni fog a hőmérséklet. Ha a hőmérséklet elér egy bizonyos fokot, akkor kapcsol be a Thermal Throttling. Tehát nem arra kapcsol be, mert túllépte a megadott TDP-t.
  \"...Maz összes Phenom II alapú proceszor azonos steppingen belül fizikailag ugyanúgy épül fel, így azonos beállításokkal ugyanazt a termikus teljesítményt nyújtják (azonos beállításokban értelemszerűen az aktív magok azonos számát is értendő).\" - Igen, viszont a processzorok nem ugyanazon a beállításokon vannak, tehát nem lehet ugyanazt a TDP-t megadni minden processzornak, ahogy te \"tanácsoltad\", mivel akkor elveszne a jelentése.
  \"...Ez csupán annyit jelent, hogy a Phenom II-esekre hatékonyabb hővezető sapkát raktak mint a Core2-esekre.\" - Ez több mindent is jelenthet, ezért inkább ne vond le ezt a következtetést.
 • 88.
  2010. 05. 24. 19:13
  Carraroxt ugyanazt írtam, csak röviden amit te, mert én itt olvastam röviden.
  Ilyen leolvadósdi védelem szerinted amd-be nincs? Ott megy a proc 100Con és leolvad mi?

  A lényegtől eltértünk: a fogyasztás. A "selejtes" is úgy fogyaszt, mint a nem "selejtes".
 • 87.
  2010. 05. 24. 17:35
  Na úgy látom te is elolvastad a linket. Annak viszont nem, hogy helyesen értelmezned nem sikerült a mondanivalóját. Szóval idézek én is belőle az egyszerűség kedvéért:

  "Hogyan definiálják az egyes gyártók a TDP-t? Az Intel definíciója az, hogy a TDP az a maximális hőmennyiség amit a processzor disszipálhat nyilvánosan elérhető szoftverek normál üzemmódú futtatásával. Ez nem zárja ki azt, hogy bizonyos esetekekben a hőfejlődés ne lépje túl ezt az értéket, ekkor azonban a "Thermal Monitor" szolgáltatás közbeavatkozik (leállítja a processzort vagy lecsökkenti a frekvenciáját). Az AMD definíciója a megengedett maximális processzorhőmérsékleten a felvehető maximális áram és a maximális feszültség együttesével számol, ami garantálja, hogy soha nem haladhatja meg a tényleges disszipáció a TDP-t (sőt, el sem érheti azt). A két számítás közötti differenciát elég nehéz mérni, mert processzortól és a processzorgenerációtól is függ."

  Azaz az Intel a várható maximális normál üzemi körülményekre adja meg a TDP-t, és ha mégis túlszaladna a fogyasztás a Thermal Throttling közbe avatkozik a proci védelme érdekében.
  Ezzel szemben az AMD úgy méretez, hogy a maximális felvehető feszültségen, áramon és a maximálisan megengedett hőfokon (valahol 80-100c között lehet, és ugyebár a félvezetők fogysztása a hőmérséklettel nő, mivel a feszültséggenerátoros meghajtás miatt a csökkenő ellenállás nagyobb áramerősséget enged a magra) mutatott teljesítménye alapján adja meg a TDP-t. Azaz erősen túlterhelt tönkremenetel előtti határhelyzetben, aminek nem sok köze van a normál üzemi viszonyokhoz, csupán az extra biztonságot szolgálja.

  És valóban ettől még nem kell az Athlon II X2-re batár hűtés.
  Annyit még hozzátennék, hogy ez amúgy is kategóriánkénti besorolás, csupán annyi a funkciója, hogy a gyártópartnerek tudják melyik hűtőt indokolt/éri meg rászerelni. Mivel azonban már említettem, hogy az összes Phenom II alapú proceszor azonos steppingen belül fizikailag ugyanúgy épül fel, így azonos beállításokkal ugyanazt a termikus teljesítményt nyújtják (azonos beállításokban értelemszerűen az aktív magok azonos számát is értendő).

  A méréseket nem tudom igazolni, mivel az Inteles rendszerem már nincs ugye meg, de a hűtő ugyanaz volt, ugyanolyan fordulaton, és az AMD X4 kb 4-7 fokkal volt hűvösebb mint a Quad (74-es hozzászólás). Ez csupán annyit jelent, hogy a Phenom II-esekre hatékonyabb hővezető sapkát raktak mint a Core2-esekre.
 • 86.
  2010. 05. 24. 15:35
  K-GERGO MÁR 1X MINTHA KÉRDÉEZTED VOLNA EZT TUTOMMAL LEHET AKTIVÁLNI DE NEKED NEM SIKERÜLT ÉN UGY TUDOM. VEGYÉL INKÁBB EGY ÉRTELMESEBB PROCIT AZTÁN AZZAL PROBÁLD MEG MERT EZT A SEMPRONT 140 DUDSZ X2, DE CSAK AKKOR HOGYHA JÓ A LETILTOTT MAGOD. HA NEM JÖN BE A LETÍLTOTT MAGOD AKKOR HAGYAD. AKKOR ÍGY MARAD!
 • 85.
  2010. 05. 24. 15:24
  Te el is olvastad azt amit linkeltél? Mivel ott is pont az van amit én mondok, de akkor néhány idézet:
  "Az Intel definíciója az, hogy a TDP az a maximális hőmennyiség amit a processzor disszipálhat nyilvánosan elérhető szoftverek normál üzemmódú futtatásával." - Tehát a TDP (intel szerint) az a hőmennyiség amit az adott processzor gyári helyzetben, normál használatnál termel, ÉS amit a hűtésnek el kell vezetnie. Az igaz, hogy az intel és az AMD eltérő TDP számítást használ, de ahogy a te általad linkelt oldalon is szerepel, az intel átlagértékkel számol (normál üzemmód), addig az AMD maximális értéket ad meg, egy adott processzorra a gyári körülmények között. Ebben nincsen benne (se intelnél se AMD-nél) a magaktiválás és a túlhúzás, hiszen akkor az már egy másik processzornak felel meg, tehát más a TDP je is.
  "Emiatt még az adott processzor kézhezvétele előtt képes lesz a szükséges hűtés kidolgozására" - Ezt gondolom nem kell magyarázni.
  "szerkezete és tokozása mennyi hő elvezetését teszi lehetővé az alkatrész károsodása nélkül a gyártó által ajánlott üzemi körülmények között." - Ha többet vezetsz el akkor tönkremegy, vagy mi?
  "Ha az AMD őszinte akarna lenni hozzánk akkor az összes Phenom/Athlon II jelzésű procinak 140W-os TDP-t kellene megydniuk." - Miért kellene? Nem neked van a TDP, hanem ahogy az előbb már kiderült a hűtés kidolgozására, és egy Athlon 2 X2 250-hez nem kell 140W TDP-re illő hűtés.
  "Nekem sokkal kevésbé melegszik a mostani AMD, mint a korábbi Core2 alapú (egyébként valóban kissebb fogyasztású) Intel procim." - Alá is tudnád támasztani, vagy csak ránézésből mondod ezt? Egyébként a fogyasztás és a "melegedés" (mit értesz melegedés alatt?) nagyon szorosan összefügg, szóval, amelyik kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegedik, és fordítva.
 • 84.
  2010. 05. 24. 14:00
  Úgy tűnik ez a deszka nem támogatja a magaktiválást.
 • 83.
  2010. 05. 24. 13:21
  Nincsen sajnos pfffffffffff
 • 82.
  2010. 05. 24. 13:06
  Az alaplap kezikönyvében biztos benne van.
 • 81.
  2010. 05. 24. 12:44
  Sziasztok!!!

  GIGABYTE GA-890GPA-UD3H Rev 1-es verzió van nekem ..Megszerteném kérdezni leeht e ezen a lapom aktiválni magot..Na most nekem Amd sempron 140-esem van....Tudnátok utána nézni előre is köszönöm
 • 80.
  2010. 05. 24. 12:33
  Akkor újra:
  http://nyafogo.buzz.hu/tags/TDP/
  Ennél értelmesebb cikket még nem találtam a TDP-ről (még az angol wikipedia is rosszul/pontatlanul írja).
  Nekem az alaplapjaimban (AsRock, de lehet más gyártók közt is előfordul) az energiamanagement-el foglalkozó beállítási ablakban mindig jelzi a proci aktuális üzemállapotát, fogyasztását, és az éppen aktivált energiatakarékossági funkciók működését.
 • 79.
  2010. 05. 24. 09:45
  Na azt olvasom a TDPről, hogy a proci ennyi energiát/hőt oszlat szét. Azt is írja, hogy ennél többet is termelhet. Amit írtál, ekkor üres járatok stb.
  Mivel mérted, pontos az? Mert prohardveres tesztekn bőven nem mértek alacsonyabb fogyasztást, sőt (proc teszteknél megnézed a rendszer fogyasztását).
 • 78.
  2010. 05. 24. 03:37
  Amit írtál az már logikailag is bukta. Olvass utána! De én is pontosítok:
  Én a hagyományos félvezetőiparban használt meghatározási elvet próbáltam megadni. A lényeg, hogy asszerint túterhelt (!!!semmiképpen sem normál üzemi!!!), tönkremenetel előtti határhelyzetben termelt/elvezetendő hőmennyiséget jelölik TDP-vel. Igy próbálják a tervezhető legszélsőségesebb eseteknek is megfelelő hűtési környezetet biztosítani, hogy semmiképp ne a hűtés elégtelensége miatt menjen tönkre az alkatrész. Szóval ez a hagyományos értelmezés, de látni kell, hogy még így is erősen a gyártó belátásán múlik, hogyan is határozza meg.

  Annak idején amikor az Intel rettenetes kazán P4-esei már kezelhetetlen mennyiségű hőt kezdtek termelní, ők inkább átálltak egy másik nem annyira sokkoló számokat felvonultató jelölési rendszerre (valamikor 2000 környékén), amit azóta is alkalmaznak. Lényegében náluk innentől azt jelenti kb. a TDP, hogy hol avatkozik be a proci belső védelme, és csökkenti az órajelet, vagy iktat be üres ciklusokat.
  Ezzel szemben az AMD maradt kb. a hagyományos jelölési rendszernél.

  Akit érdekel itt olvashatja el bővebben:
  http://nyafogo.buzz.hu/tags/TDP/
  De a lényeg továbbra is az, hogy a TDP, nincs közvetlen kapcsolatban a normál üzemi fogyasztással, és pláne nem összehasonlítható különböző gyártók termékeinél, mert meghatározása nincsen egységes szabványban megkötve (abszolut gyártófüggő).
  Ez csak egy faszság amit a marketing felkapott, mert szeretik a számokat, meg a százalékokat, a sok hülye meg zabálja mint a kacsa a nokedlit...
 • 77.
  2010. 05. 24. 01:19
  Pont fordítva van a TDP. Azt jelöli, hogy mennyi hőt kell elvezetni, ahhoz hogy ne menjen tönkre. (a hűtés segítségével)
 • 76.
  2010. 05. 23. 22:23
  Olvasd el légyszi a 74-es hozzászólásom is.
  Egyébként meg egyszerű paraszti logikával a kikapcsolt mag ki van kapcsolva, azaz nem fogyaszt. De ha ez egnyugtat méréssel is ellenőriztem...
  Az meg hogy a TDP értékek kategóriánként vannak besorolva, nem jelent semmit, mint ahogy maga a TDP jelzés sincs a processzor tényleges fogyasztásával semmilyen kapcsolatban. Ha egy ilyen Athlon II X3 435-ös procit ténylegesen 95W-os valós fogyasztásig tudsz erőltetni, annélkül hogy elsülne valami a gépben, én veszek neked egy láda sört.
  Ha az AMD őszinte akarna lenni hozzánk akkor az összes Phenom/Athlon II jelzésű procinak 140W-os TDP-t kellene megydniuk. Ugyanis a TDP = Thermal Design Power, nem a valós fogyasztást jelöli, hanem azt, hogy az adott félvezető alkatrész (még power LED-ekre is meg szokták adni) szerkezete és tokozása mennyi hő elvezetését teszi lehetővé az alkatrész károsodása nélkül a gyártó által ajánlott üzemi körülmények között. És mivel a hővezető pajzsot ami ezeken a procikon van a végül soha piacra nem dobott X4 975 BE jelzésű procihoz tervezték, asszem nem kell félnünk, hogy megsütjük őket. Nekem sokkal kevésbé melegszik a mostani AMD, mint a korábbi Core2 alapú (egyébként valóban kissebb fogyasztású) Intel procim.
 • 75.
  2010. 05. 23. 21:40
  "Amúgy meg baromság, hogy szar meg sokat fogyaszt bla-bla"
  Végülis ha van natív 2 magod vagy 2+2selejt akkor valszeg hogy ugyanannyit fogyasztana. A selejtek le vannak tíltva, de attól még és fogyasztanak. Nem zárják el az áramot a letíltással.
  Tess, amd oldaláról:
  435 2.9 GHz 45nm SOI 1.5MB socket AM3 95W (ez egy X3as athlon 2)
  635 2.9 GHz 45nm SOI 2MB socket AM3 95W (ez az x4-es athlon 2)
 • 74.
  2010. 05. 23. 16:03
  Az AsRock alaplapokban az IES a legtöbb esetben viszonylag pontosan tudja mérni a proci fogyasztását. (Az előzső P45XE deszkámban az E7300-asra rossz értékeket mutatott, de a többi 7 tesztelt Core2-re jókat)
  Szóval akkor a mérési eredmények:
  E8400 default all: ~28W terhelve
  Q9400 default all: ~38W terhelve
  Q9400 3,4GHz feszt már nemtom, valahol 1,32-1,35V közt: ~54W
  X2 550BE default all: ~38W
  X2->X4 3,4GHz 1,25V: ~61W (de itt ugye int. memóriavezérlő is van)
  Üresjárati teszt minden esetben 6-8W közötti eredményt mutatott.
  Tuningban mindig a lehető legalacsonyabb feszen járattam mindent. Legnagyobb mért eredményem X4-re 78W körül van, de az masszívan túlfeszelt tesztbeállítás volt 3,8GHz fölött. Üresjárati teszt minden esetben 6-8W közötti eredményt mutatott.

  Az újabb Intel rendszereket nem ismerem, épp ezért nem is próbálok róluk alaptalanul de nyilvánosan hitelesnek tűnő véleményt alkotni... Ugye!!
 • 73.
  2010. 05. 23. 15:15
  Ja vagy azért tiltották le mert sokkal erősebb a többinél! És nem akartak erősseb procit csinálni az Intelnél. (csak vicc mielött fére értené valaki)
 • 72.
  2010. 05. 23. 14:16
  Honnan tudod hogy nem eszik többet. lehet hogy tökéletesen működik a mag de lehet hogy azért lett letiltva mert többet fogyaszt a kelleténél.
 • 71.
  2010. 05. 23. 13:48
  Ja és hogy ne csak a levegőbe beszéljek mint akiket magam is lehurrogtam, itt találhatóak a rendszeremmel készült teszteredmények:
  http://prohardver.hu/tema/ddr3_topic_tuning/friss.html#msg2987
  Az utolsó oldalon két everesz ramteszt eredménylapot linkeltem, az első beállításnál a már említett régi órajel és feszértékeken ment a gépem, a másodiknál, mivel új vizekre eveztem a rendszerrel, így biztos ami biztos alapon 1,35V-ra tettem a proci feszültségeit.
  Hozzátenném még, hogy a tesztben szereplő CPU-Deszka-4Gb ram együttes ára kb. 61000HuF volt. Szóval nem hiszem, hogy az árkategóriájában akármivel is akár csak megközelíthető lenne ez a teljesítmény... Itt az AMD előnye!
  Üdv
 • 70.
  2010. 05. 23. 13:22
  Sikertelen magaktiválással max az Oprendszered vágod hanyatt (ennek is kicsi a valószínűsége). Bár egy leplombált gépházzal rendelkező OEM konfignál már a BiosReset szükségessége is lehet komoly gond.
  Amúgy meg baromság, hogy szar meg sokat fogyaszt bla-bla. Azok mondják akik soha sem láttak még ilyet élőben. A legtöbb Phenom II-es proci amúgy is üzleti érdekből van lekorlátozva, mivel az AMD nem gyárt natív kétmagos Phenom II-es procikat, holott nyilván abból fogy a több mint a négymagosokból...
  Nekem egy X2 550BE -> X4 965BE mindössze 1,25V-os feszültségen ment ráadásul megemelt FSB-vel. És ez nem egy instabil teszteredmény, hanem több hónapos napi használat.
 • 69.
  2010. 05. 23. 11:26
  Ja igen nekem Gigabyte MA785GT-UD3H alaplapom van és megtaláltam az ACC-t át is állítottam, de nem mertem elmenteni.
  Külföldi oldlakon azt olvastam, hogy aki kész configot vásárolt az nyugodtan megpróbálkozhat vele, mert ott az egész gépre van gari, szóval ha így megy tönkre a CPU akkor is megcsinálják garanciával, de ennek azért még jobban utána kellene nézni lévén, hogy Magyarországon vagyunk...
 • 68.
  2010. 05. 23. 11:20
  Gondoltam idevág úgyhogy megemlítem, hogy a PS3-ban is vannak letiltott magok.

  Arra a kérdésre viszont még nem kaptam választ, hogy tönkre is lehet így tenni a procit vagy egyszerűen nem fog stabilan működni, amit könnyen lehet orvosolni úgy, hogy egyszerűen megint letiltom a hibás magot.

  Arra gondoltam 3 Ghz-ről lehúzom 2,6-ra és engedélyezem a letiltott +2 magot.
  Valaki kérem válaszoljon, hogy benne van-e a pakliban, hogy teljesen gajra vágom a CPU-t?!
 • 67.
  2010. 05. 23. 10:18
  Biztos okkal tiltották le a magokat. Noha sokan azt írják, hogy nekik tökéletesen megy.
  Doktorovicsnak meg igaza van, hogy a "selejt" többet fogyaszt, mint amennyit kellene.
 • 66.
  2010. 05. 23. 09:09
  A Bulldozer teljesen új architektúra. Nem sok köze lesz a Phenomhoz. Első APU-k Phenomra épülnek majd (Llano), a Bulldozer-re épülők majd 2012 körül jönnek állítólag. Az APU-k a Socket F-et fogják használni, ami a mostani AM3+hoz képest jó 300 lábbal többet tartalmaz, és ha minden igaz akkor LGA foglalatot használ, nem PGA-t, mint a mostani AMD chipek.
 • 65.
  2010. 05. 23. 08:57
  Igazából én vagyok Power is meg dokcsi, meg mindenki. Vagy ők én. Ehh, mindegy
 • 64.
  2010. 05. 23. 04:37
  Így van, hülyeség nemtom honnan jött az ötlet.
 • 63.
  2010. 05. 22. 23:51
  Terror, írta azt a f.....got, hogy power meg doki ugyanaz, de szerintem értelmetlen lenne.
 • 62.
  2010. 05. 22. 20:58
  Nem vagy normális. Már nem tudom ki találta ki hogy ugyan azok vagyunk de nem. Bizonyíték kell írj privátot azt beszélünk TS-n vagy Skypeon.
 • 61.
  2010. 05. 22. 20:39
  Valahol itt olvastam hogy a ThePoweR meg a doktorovics ugyan az! Csak már nem tudom hogy ki írta! De ha nekem kettő lenne, én is ezt csinálnám az egyikel normális válaszokat írnék, a másíkkal meg mindenkit lefikáznák! Nincs igazam?
 • 60.
  2010. 05. 22. 20:07
  Sziasztok! Sikerült + 1 magot aktiválni a nemrég vásárolt Phenom II X2 550 BE porcin a cikkben leírtak alapján !! Köszönöm IPON !! Az alaplap egy Gigabyte MA785GMT-UD2H rev.1.0 Felraktam a legfrissebb F8-as Bios-t. SB 710-es déli híd.
  Külön-külön tudtam a magokat aktiválni.Sajna a 4. magot nem sikerült, de azért ennek a plusz magnak is nagyon örülök. Prime95 3 óra teszt 0 hiba.
 • 59.
  2010. 05. 22. 18:59
  Most akkor lehet SB700 as délihídda szerelt lapokban is aktiválni a letiltott magot-magokat?
  mert az én lapom(ASUS M4A78-VM) bios ában nem találtam ezt a bizonyos ACC-t
 • 58.
  2010. 05. 22. 17:04
  Persze, meg mindenki, akinek "szimpatikus" az intel. Amúgy meg teljesen máshogy írnak, power, az teljesen kultúrált, dokika az meg pont az ellentéte. Nem?
 • 57.
  2010. 05. 22. 16:02
  ???
 • 56.
  2010. 05. 22. 14:52
  doktorovics (ThePoweR) ugyan az a személyiség szerintem! De a hozzászolásaival csak felhuzza az AMD-seket Aki fikázza az AMD-t annak a kezébe nem adnék Radeont.
 • 55.
  2010. 05. 22. 14:09
  doktorovics -----> idóta

  Az is volt, az is lesz, nincs miről beszélni. Nem kell vele foglalkozni, aki hülye az haljon meg.
 • 54.
  2010. 05. 22. 10:41
  A APU-k eljövetelétől nem kell tartanunk szerintem, mert korántsem az a terv, hogy egy közepes provesszorhoz ránktukmálnak még egy vacak integrált grafikus egységet is (nem úgy, mint az egybetokozott grafikus maggal szerelt Intel prociknál). A lényeg az, hogy a heterogén felépítésű APU-k képesek lesznek általános számításokra befogni a grafikus chipeket, így nagyban növelve a Chip számítási teljesítményét. És persze, ha kell grafikát is tudnak emulálni. Szóval a végeredmény pusztán egy nagyobb számítási kapacitással rendelkező cpu lesz, ami a mobil piacon akár önnálló életre is kelhet (végeredményben a már említett Intel procik létezésének is ez a valódi oka).
  Nyilvánvaló, hogy a Bulldozer elövetelével az AM3 végleg elavulttá válik, max az alsó szegmensben marad még valameddig.

  Szegény doktorovics szimlán nem vitaképes szűk mentális kapacitásai miatt, ne válaszolgassatok, mert csak flamewar lesz, és akkor elérte amit akart.
 • 53.
  2010. 05. 22. 10:18
  (nem írtam, hogy ez a gépem proxy és openvpn szerver is)
 • 52.
  2010. 05. 22. 10:13
  doktorovics! tehát a 2003 szerver bedől AMD alatt? vagy csak tuningolt AMD alatt? intel alatt pedig nem? és tuningolt intel alatt sem? vagy mit akartál mondani? semmit?

  mesélek, hogy működik, oszlassunk egy kis sötétséget: ha stabil egy processzor, akkor nem döglik be a w2003 sem, ha pedig nem stabil, akkor behal. ennyi, vágod? hogy mivel lehet letesztelni, hogy egy rendszer stabil? biztos nem 5 userrel, akik mindenfélét csinálnak, az ugyanis nem feltétlen terheli be a gépet. a tuti teszt, ha használod hetekig a gépet mindenfélére és nincsenek rejtélyes, reprodikálhatatlan hibáid. ENNYI!

  (ez igaz mindenféle processzorra, magfeloldott AMD-re és alulhajtott celeroncsra is)

  ez pl az én szarrácibált/tuningolt/néha alulhajtott "szerverem", ami videot tömörit, letölt, filmet játszik, streamel, fájlszerver, stb:

 • 51.
  2010. 05. 22. 09:23
  Előttem szóló okos kosnak, én azért vettem 17 ezres procit mert egyrészt nem keresek olyan sokat , hogy 60 ezerért Intel kétmagosat vegyek. másrészt van türelmem 20 másodpercet várni mondjuk konvertálásnál, nem ülök egész nap gép előtt, meg 3 magos áráért 4 magosat kapok.
  Meg nekem tökmindegy . hogy az avpnél 75 fps, vagy 62 fps a ráta, ha marad a zsebemben 40 ezer , amiből nem radeon 5770 et hanem 5850 et tudok venni.
  Mellesleg az általad fikázott 17 ezres hárommagos proci gyári hűtéssel, alapfeszen stabilan ment 3500 mghzen, 4 maggal aktiválva.17 ezerért ennék több nem kell, vagy igen??
  Persze annak aki felvág, hogy core i7 940em van, meg 5 ös BMW-m. miközben városban használja sz autóját.Szép nagy ,magyar valóság, ha van pénzünk mi vagyunk az okosok, szépek, pedig a józan ész sokszor többet ér...
 • 50.
  2010. 05. 22. 09:06
  igen látszik hogy sok az okos kos, nem elég hogy megveszi a selejtet, még a hibás magot is bekapcsolja. Csak gratulálni tudok.... utána meg szidjátok az alkalmazást hogy milyen szar hogy fagy a gép... hehehe bár ha kell az okoskodás a hülyéknek tőlem nyugodtan.
 • 49.
  2010. 05. 22. 07:02
  Szia!
  Időhuzás és a rendelkezésre álló fejlesztőgárda szellemi kapacitásainak véleményen szerinti felesleges szétaprózása.Megértem ,hogy valamit lépni kellett,de biztos jót tesz az egy gyártó imazsának ha az uj 6 magos fejlesztése a konkurens már kifutó négymagosainak teljesitményét adja?A gyártástechnológia tartalékai és optimalizáltsága tetten érhető abban is,hogy egy másfél Phenom II-őt ki tud hozni az redeti 4 magos árán ha azt a pár ezrest most nem mézem.Mindenesetre a buldozert már én is várom meglátjuk ott merre veszik az irányt,és maradhat-e az AM3 tokozás,mert amit az eljövöről feltételezel az már ezen a platformon szerintem megvalósithatatlan.A tulzott integráció bennem egy kicsit az OEM gépek, gyártó általi akaratának rámtukmálásának érzetét kelti,én jobban szeretem ha magam komponálhatom meg az igényeimnek és pénztárcámnak legmegfelelőbbet,benne az alkotás örömével és kisérletezés lehetőségével.
 • 48.
  2010. 05. 22. 01:14
  Hát igen, az architektúra az ami már elöregedett, a gyártástechnológiában még mindíg lennének tartalékok. Elnézve pl. a Thuban felépítését, kb. azonos chipméretben én oda tudnék képzelni akár egy Athlon II X10-et is, elhagyva persze az amúgy sem sziporkázó L3 cache-t. Kicsit másképp festene egy olyan proci mondjuk 3,2GHz-en nameg ha turboban egyszerre 4 mag ugrana mondjuk 4,2 Ghz-re.
  De komolyra fordítva a szót, nyilvánvaló, hogy ami most folyik csak időhúzási taktika az AMD részéről. Nem folytatható örökké.
  Ugyanakkor talán az is látszik, hogy a sok beszéd az új generáció eljöveteléről nem csak duma, tényleg forradalom előtt állunk, csak még az nem világos merre is visz az út. Szerintem épp ezért próbál az AMD most egy nem túl nagy, de annál biztosabban eredményre vezető lépést tenni. Értem ez alatt, hogy egy teljesen új processzor architektúrát kifejleszteni iszonyatos nagy munka, rettentő költséges, nagyon időigényes, és pláne ilyen képlékeny jövőképpel extrém kockázatos is. Ehelyett felhasználva a videochip fejlesztő részlegét, bízva az OpenCL és Direct Compute gyors térnyerésében, egyszerűen erővel taglózzák le a piac szereplőit. Márpedig a videochipekben van erő mint a fene... Találó név: Bulldozer
  Az eddigi kósza hírekből én kb. így tudom elképzelni a Bulldozert: 4 vagy több Phenom II-re alapuló mag (persze némi ráncfelvarrással), 1 vagy 2 db kb. Redwood kategóriájú fizikai számításokra kihegyezett 'grafikus segédmag' és mindez egy soklábas sokcsatornás memória és PCI-e eléréssel rendelkező platformon. Mert ugye a grafikus magoknak tényleg kell a komoly memória sávszélesség, bár ez kezdetben akár sideport memóriachipekkel is orvosolható lenne (a költségek fékentartása végett). És a legszebb az egészben, hogy egy ilyen ütőképes platform akár már a tényleges totális integráció jegyében született APU-k kiszolgálására is megfelelő lehet, szóval akár tartós alaplapokat is vásárolhatunk egy kis szerencsével, ami persze mindkét oldalon nagyon nagy előnyt jelentene.
  De ez majd elválik, drukkolok hogy jó legyen...
 • 47.
  2010. 05. 21. 23:35
  Szia carraroxt!
  Sok mindenben egyetértek veled,főleg azon részével az érvelésednek ami a kiforralt gyártástechnológiát illeti.Ez tette lehetővé az AMD számára 45nm-en a 6 magos szériát és 60W körüli TDP-t az uj négymagosok esetében.Csakhogy mintazt a hatmagos processzorok tesztjei világosan megmutatták ebből a technológiából már sokkal többet kihozni nem lehet.Egy-két videószerkesztő program kivételével sehol sem történt áttörés az optimalizáció ellenére,a fogyasztási adatokban igy is csak közeledett az INTEL-hez.Számomra érthetetlen amikor egyik hirben a CPU-ba integrált GPU-t vizionálják jövőképükben,a másikban pedig egy lassan" eladósorba" kerülő architektura ujra-ujra felmelegitéséről olvasok.Pontosan a grafikus vezérlők terén látható dinamika hiányzik a CPU fejlesztő gárda munkájából ATI-AMD corp-nál.
 • 46.
  2010. 05. 21. 22:56
  Úgy vettem észre, hogy itt sokan ellenzik az AMD magszám-manipulációs üzletpolitikáját. Érdekes, hogy ezen emberek többsége viszont rajong a videókártyáikért, miközben nem veszik észre, hogy ugyanaz a filozófia vitte sikerre a Radeon HD videókártyákat, ami képes, egy vesztett versenyben még mindig életben tartani őket a proceszorpiacon. Mostantól a személyes véleményem következik, tekinthető akár spekulációnak is, mivel nyilvánvaló okokból hivatalos adatokkal nem alátámasztható, bár nem is cáfolható... Szóval én úgy látom az AMD minden téren szélsőséges mértékben próbál az elsősorban gyártásra-optimalizált termékek költséghatékony termelésével és jó ar-értékarányú forgalmazásával hasznot kovácsolni. A mikrocsip gyártás nehéz tudomány, pláne hogy manapság már milliárdos nagyságrendben folyik a tranzisztorhalmozás. Minden esetben van egy kihozatali arány ami megadja hány % lett tökéletes, és ez sok esetben nem túl magas szám (lásd pl. FERMI). Éppen ezért nagyon előnyös ha egy cég kevés típust de annál jobban optimalizált körülmények között készít. Ha megnézzük az AMD procifronton jelenleg kb 4-7 ténylegesen különböző terméket gyárt (steppinggeket is beleértve), és ráadásul mindet a valószínűleg már agyon optimalizát 45nm-es technológiával. Ezért valószínű, hogy már a nyers kihozatali aránya is átlagban magasabb mint az Intelé (akik ugye megállás nélkül Tic-Toc-olnak), és még ráadásul a selejt nagy részét is el tudják adni alacsonyabb értékű termékként ( az már más kérdés, hogy mennyit kell visszabutítaniuk a jók közül, követendő a piaci igényeket). Mindeközben az Intel a tökéletesség látszatt fenntartandó inkább kifizetteti a gyártás során megsemmisített 'selejt' árát is a vevőkkel (a sok hülye meg be is kajálja! Bocs). Itt rejlik a komoly árkülönbség oka, ami pusztán a két gyártó piaci részesedését tekintve kifejezetten illogikusnak hathat az agyukat nem használó szemlélők számára. Szóval én személy szerin nagyon örülök, hogy az AMD ezt az utat választotta, mert azan üzletpolitika létrejötte nélkül nemcsak hogy a népszerű Radeon HD sorozat nem létezne, de valószínű a processzorpiacról is kiszorult volna már az AMD. Ebbe az esetben viszont az itt lévők többségének szimplán nem futotta volna a pénzéből, hogy egy monopolhelyzetben lévő gyártó teljesen szabadon (túl)árazott termékeiből vásároljon.
  Üdv! És jobb napokat az AMD-re, mert tényleg kéne már nekik egy ütőképes csúcskategóriás széria is.
 • 45.
  2010. 05. 21. 22:18
  Érdekes arc ez a doktorovics. Nem tudom figyeltétek-e, de a HŰDEFOSEZASZARAMD-és egyéb beteges kényszerképzeteivel kapcsolatba hozható cikkekhez kapcsolódó komentek közt mindig az első 5-ben van (és mindig ő küldi az első értelmetlen post-ot) .
  Nekem egyébként egy 250BE van négymagosítva, és még hozzátenném, hogy ha az ember egy kicsit is körülnéz könnyen kaphat 22000 alatt tesztelt négymagosítható x2-eseket, sokszor garival! Szóval asszem itt az árelőny és a tuningolhatóság kérdését egy körben le is tudtuk...
 • 44.
  2010. 05. 21. 19:08
  Én ugy hallottam, hogy SB710-töl lehet magot aktiválni.
  nekem SB700 as, Asus M4A78-vm lapom van. phenom 2 x3 710 es procival, és nem találtam azt a bizonyos ACC-t
 • 43.
  2010. 05. 21. 18:56
  Nagy segítség ez a leírás kezdőknek
  off:
  doktorovicsnak járna a Flamegenerátor rang ha volna
 • 42.
  2010. 05. 21. 16:35
  Jellemzően csak az AMD procikat lehet ketyerézni akkora zsibis márka...

  Mióta eszemet tudom mindíg volt valami amit ha átforrasztod, (alapból) túlhúzod,
  ezekel a procikkal mindíg lehet bűvölni valamit.
  Szerintem ez tiszta GAGYISÁG!
 • 41.
  2010. 05. 21. 16:02
  Hát igazából ebből a processzorból egy AMD Phenom II X4 955 lesz ami bizony a Core i5 vetélytársa és szinte semmivel se rosszabb. Így igazából nem értem miért "ipari hulladék".
 • 40.
  2010. 05. 21. 15:29
  Én is egy boldóg tulajdonosa vagyok egy olyan proceszornak aminek tudtam aktiválni a letiltott magját. Az Intelesek meg hiába menőskődnek 40k fölőtt az ő proceszoruk jobb de 40 alatt nem kapsz olyan procit ami fel venné a versenyt az AMD-vel! Ez van!
 • 39.
  2010. 05. 21. 13:53
  Phenom II 550-em van (Nem B.e.). ACC-t beállítom auto-ra, elmentem és utánna kikapcsol a monitor. Szerintetek mi lehet a probléma? MB: Asrcok 785gxh. Előre is köszi a segítséget.
 • 38.
  2010. 05. 21. 13:15
  Én egy x3(4) 720-assal büntetek: Jó dolog ez az aktiválósdi

 • 37.
  2010. 05. 21. 12:33
  Srácok egy Phenom II 545-öm van, bekrepálhat a cpu ha aktiválom a másik két magot vagy legfeljebb nem fognak működni és ugyanúgy visszaállíthatom kétmagosra. Gondoltam ha nincs benne kockázat akkor átállítom aztán ha nagyon melegszik legfeljebb vissza állítom vagy veszek egy másik cpu hűtőt.
 • 36.
  2010. 05. 21. 12:26
  hát nyilván ezért és hasonló okok miatt drágább az intel és senki sem vitatja, hogy gyorsabb is, jobb is stb... De ezek a kis AMD-k otthoni felhasználásra, játékra, filmezésre, netezésre stb. tökéletesek, az meg csak egy kis pluszt ad a felhasználó számára, ha egy 3 magos áráért 4 magosat kap
 • 35.
  2010. 05. 21. 12:22
  doktorovics

  Inkább maradj csöndben, mert csak hülyeségeket írsz le.
 • 34.
  2010. 05. 21. 10:55
  Svindler - 2010-05-20 14:21:07 - nem csillognak a szemeim, ugyanis játékra nem fogok venni ilyen kártyát. Másrészt kariból mindegy melyik ati/nvidia nem számít, úgy sem játszok sokat. Másrészt van otthon mindkettő és mindkettővel szuper megvagyok elégedve arra amire használom.
 • 33.
  2010. 05. 21. 10:49
  #
  J.o.k.e.r - 2010-05-20 14:22:143


  Svindler - 2010-05-20 14:21:07
  tisztel uraim.

  Elhiszem sőt tudom, hogy a nagykerek nem bírnak megszabadulni ezektől a "selejt" cuccoktól. Tudjuk nagyon jól hogy a kutya sem veszi őket, és ezt mint tény kell közöljem, amit ti is nagyon jól alá tudtok támasztani.

  De most nézzük egy kicsit más szemszögből a dolgot. Adott ezek közül bármelyik cpu. Telepítsétek föl egy win2003 server sb-re a.direcotry-ban 5 felhasználó, egy időben használják legalább 2 órán keresztül a gépet, és lám csodát, össze csinálja magát a kis drága...

  Lehet hogy a "buta" felhasználók kb 20%-át használják ki e cpu-nak csúfolt szegmens részének, de mint tudjuk nagyon jól a gyártót nem a kis otthoni felhasználók tartják el...

  Amennyiben ezt valaki nem érti az amiatt lehet mert nem ebben dolgozik. Nyugodtan lehet fikázni tudom mit beszélek, és az iponosok is tudják nagyon jól, de ezt csak az érti meg aki ebben a részlegben mozog...

  Ha megvolt a teszt bármely INTEL-re tegyétek föl ugyan ezt és lám csodát minden tökéletesen fog működni...

  Ennyi.
 • 32.
  2010. 05. 21. 09:40
  többféle biossal is probáltam F2 F3 F4 F5
 • 31.
  2010. 05. 21. 09:39
  BIOS frissítést csinálhatnál egyet, hátha.
 • 30.
  2010. 05. 21. 08:54
  nekem van egy Phenom II X3 720 BE procim és egy Gigabyte MA770T-UD3P lapom és ha megcsinálom az "unlockot" akkor a rendszer már X4 nek látja a procit viszont windowsban csak 3 magot lát ugyanugy. ezzel lehet valamit kezdeni vagy azért nem látja az utolsó magot mert hibás?
 • 29.
  2010. 05. 21. 08:52
  lehet h kihalt az LGA775, de az biztos, hogy lehet ütőképes és olcsó rendszert köré építeni még mindig (főleg most, igen olcsón lehet kapni a nagy "cseréljünk core i5-re" láz miatt). Sztem is nagyon jók az új AMD-k, főleg ár/érték arányban, de az is biztos, hogy nem tuningolsz úgy AMD procit 50%-okkal, hogy nemhogy fesz-t emelsz hanem csökkentesz, nem is akár mennyire. Főleg olyan prociknál amiket 25k körül szerzel be...
 • 28.
  2010. 05. 21. 08:51
  De nagyobb szerencse kell hozzá, hogy olcsón kihozzál egy olyan intel configot.


  AMD-vel akkor kockázatot nem válasz, max ha nagyon peches vagy nem fog menni 4 mag hanem 3, de még akkor is megéri. A BE meg külön jó pont nálam. Soha nem tuningoltam, nem mertem és nem akartam utána olvasni, erre most egy phenom II 720 x3 (lapom nem alkalmas 4 magosításra) 3.4-en jár, minden féle gond és fsb nyulkálás nélkül.
 • 27.
  2010. 05. 21. 07:16
  nekem egy igen olcsón szerzett Q8300-am van, OEM persze. Jelenleg 500*7.5-ön használom (ami elvileg lehetetlen mert sok helyen olvastam h 480-nál fsb wall-os, hát nekem nem). Ez nálam jelent 3.75 GHz-t, alapfesz alatt majd 0.1 v-al (1.2V-on). Ez nekem kb 27k-mba került, nem melegszik és baromi gyors. Szal ki lehet hozni jó intel konfigot olcsón is...
 • 26.
  2010. 05. 20. 23:48
  Nem értem miért pont az 555 szurták ki. Az 550-el sokkal jobban megéri ugyanis nem 30 hanem 22 és akkor jóval komolyabb a spórolás, és az a hatalmas 100Mhz ami az 555 és az 550 között van nem ér 8 ezer forintot...

  Így az embernek okosan 22ezer forintért meg akkor hozzádobunk egy hűtőt is tehát olyan 27ért van egy 4 magos jól hűtőtt rendszere amit még akár fel is tuningolhat amíg bírja. Ennyiért az intel mit kínál? Kihalt 775-ösöket és legfosabb core i3-mat. Hát gg
 • 25.
  2010. 05. 20. 19:24
  Sokat gondolkodtam már így "okosan" venni így 4magos procit, de a baj, hogy így nem csak az E8200am kéne eladni, hanem lapot is kéne cserélni...
 • 24.
  2010. 05. 20. 19:24
  Az én tx 2 a négymagos phenomomat folyamatos használat mellett,900as fordulaton is képes lehüteni,40 fokot még sosem láttam egy tesztprogin se
  Szerintem elbánik a hatmagossal is.
  Tuning nélkül biztosan...
 • 23.
  2010. 05. 20. 19:07
  @Ezésez Géza
  Gondolom hallottad már, de az függ a procitól, pasztától, és csillagok állásától (jó, utóbbi nem (mindig ) befolyásolja.)
  (Mivel én nem vagyok AMD-s, és mostanság nem nézek hardwares híreket, meg stb-ket, ezért nem tudom megmondani. (Jah, és TX2-m sincs))
 • 22.
  2010. 05. 20. 18:53
  Ha már úgyis szóba került a Phenomokra való hütő kérdése, megérdezném a társaság véleményét róla.
  Nekem van egy originál CM Hyper TX2-em, amit 1,5 évvel ezelött vettem a tervezett gépemhez, (proci: Intel E5300-as lett volna) ám a válság miatt csak a hütőt, meg a DVD írót bátorkodtam megvenni. A TX2-en meg bontatlanúl pihen a szobámban azóta.
  Viszont, ha a nyáron jól mennek a dolgaim akkor be fogok tudni ruházni egy Phenom II X6 1055T-re, amit kb 3,4 GHz-ig tuningolnék. Elég lehet rá a meglévő TX2-esem?
 • 21.
  2010. 05. 20. 18:34
  doktorovics szavaival élve akkor a zenvidia termi grillforc-ja is egy "elbaszott mérnöki hulladék".
 • 20.
  2010. 05. 20. 18:19
  kicsi az esélye hogy sokáig használna az az IP ban...
 • 19.
  2010. 05. 20. 17:38
  doktorovics, te észlény

  Szerencsénk van az AMD-vel, minden szempontból!
 • 18.
  2010. 05. 20. 17:14
  nekem ugyan nem ilyen procim van, viszont a cikk egész korrekt
 • 17.
  2010. 05. 20. 17:05
  Érdekes teszt, de csak ezért tényleg nem éri meg kockáztatni.

  Figyelem, kiírok egy szavazást doktorovics IP banjára. Aki mellette áll írja a hsz-e végére, hogy BANtorovics (kéretik nem komolyan venni)
 • 16.
  2010. 05. 20. 16:48
  Nekem is anno szerencsém volt hogy 4 magosra át tudtam alakítani a Phenom II X2 550 Black Edition processzorom. De akkor még a 4 magra való átalakításon nem is gondolkoztam mert elég lett volna a 2 mag is. De össze jött. Az elején instabil volt de helyreált. Ha kíváncsiak vagytok milyen teljesítményre képes. Akkor a Youtubera feltöltött Gamer videómból (Metro 2033) megnézhetitek, a link az aláírásomban.
 • 15.
  2010. 05. 20. 16:05
  Riddick77

  De benne van a pakliban h tényleg hibás/instabil a letiltott mag így nem feltétlen éri meg mindenkinek kockáztatni, akár ért az informatikához akár nem. én pl ezért veszek alapból 4 magosat mert ha netán nem jót fogok ki .... anyagilak nem engedhetek meg magamnak ilyesmit h egy egyész processzor árat kockáztasak.
 • 14.
  2010. 05. 20. 15:52
  Ez lett a 17 ezres Athlon II. X3 ból, persze nem így használom

 • 13.
  2010. 05. 20. 15:43
  Ja az intel fan doktorovicsoknak 17 ezres Athlon x3 am stabil 3200 mhzes Athlon x4 ként használom, de minek???
  Napi 2 órás (max3) géphasználathoz tökéletesen elég a 3 mag és 2,9 ghz.
  Szóval nem értem minek a 60-80-100 ezres procikhoz meg félmillás konfigokhoz ragaszkodni egy átlagos felhasználónak.
  SZóval azért megy el a kedve az informatikától a kedve a átlagembereknek, mert az ilyen doktorovicsok osztják az észt........
 • 12.
  2010. 05. 20. 15:38
  NÁlam az ACC nek köze sem volt a negyedik processzormag életre keltéséhez.
  ACC diseabled, EC firmware special.
  Ennyi.ACC azt sem tudom mire jó, ha bekacsolom semmi, ha kikapcsolom semmi....
 • 11.
  2010. 05. 20. 15:20
  doktorovics

  Nincs igazad,,mivel sok esetben a gyártól tényleg működő 4 magos processzort ad el ,gyárilag lebutítva 2 magosnak. Mivel egyszerűen olcsóbb neki 1 félét gyártani,és utólag módosítani. Erre,már sok példa volt pl. videokártyáknál is. A stabilitást ,egy hozzáértő gyorsan kibírja tesztelni. Feszültség -hőmérséklet ,ez a két fontos tényező. Persze,akinek lövése sincs az informatikához,az inkább vegyen drágábbat,amivel nem kell bajlódni semmit.
 • 10.
  2010. 05. 20. 15:17
  nagyon hasznos kis teszt, grat...
 • 9.
  2010. 05. 20. 15:16

  Jó a cikk nagyon,le a kalappal IPON!
 • 8.
  2010. 05. 20. 15:14
  Psylocke: itt alapból rendelkezésre áll a 6MB-nyi L3 Cache, azt nem kell aktiválni, azért nem tértünk ki rá a cikkben.

  Az L3 Cache mérete pedig nem szabályozható, külön menüpont nincs az engedélyezéséhez/tiltásához. ACC támogatással ellátott alaplapoknál volt olyan eset, hogy az ACC engedélyezésével mellékhatásként a letiltott L3 Cache is működésbe lépett, de ez csak Deneb alapú Athlonoknál működött (X3/X4), a Propus alapúaknál, amelyek ma forgalomban vannak, már fizikailag sincs L3 Cache. Az Athlon II X2 meg ugye natív kétmagos lapkára épül, L3 Cache nélkül, így itt megint nincs lehetőség L3 aktiválásra.
 • 7.
  2010. 05. 20. 15:07
  Anyagilag nem valami előnyös vállalkozás mert ha az aktiválás utáni stabil müködés érdekében egy minőségi processzorhütőt is be kell szerezni akkor már ott tart az user mintha vett volna egy 955 Box verziót,amely gyári beállitásokkal tökéletesen elvan a hozzá adott hütövel.
 • 6.
  2010. 05. 20. 14:47
  Jó bemutató lett, ez sokaknak segíthet. A belinkelt oldal is nagy segítség. Elfelejtettétek a 720D-t is megemlíteni. Meg a letiltott L3 bekapcsolásról is írhattatok volna (mármint maga a tesztrészben, hogy sikerült, 3 mag esetén is a teljes be volt-e kapcsolva, ez is szabályozható-e, hogy mennyit engedélyezünk, hátha valakinek azért nem stabil mert, pont az L3-mal van valami probléma...).

  doktorovics szerintem azóta ilyen, amióta a pentium4, pentiumD vonal elkezdődött és nem sokra ment vele az intel...
 • 5.
  2010. 05. 20. 14:36
  doktorovics:

  azthiszedértesszhozzá
 • 4.
  2010. 05. 20. 14:22
  doktorovics: Azért játszok én is 22500 Ft-os 4magos 3.7 GHz -es processzorral hibák nélkül. Igazad van.
 • 3.
  2010. 05. 20. 14:22
  Ez óhatatlanul benne van a pakliban, de ha valaki vesz egy két- vagy hárommagos AMD procit, amelynél van lehetőség a letiltott magok aktiválására, akkor miért ne próbálja meg azokat életre kelteni? Ha nem működnek, akkor sem vesztett semmit, viszont ha a letiltott magok jók, akkor örülhet a delikvens, mert kvázi ingyen, minimális erőfeszítésért cserébe kapott egy jobb processzort.

  Nagyon leegyszerűsítve.
 • 2.
  2010. 05. 20. 14:21
  Csak egyszer kérem, hogy ne kezd el az flame-t itt. Főleg úgy, hogy a letiltott részekkel rendelkező GF100-ra meg csillognak a szemeid.

  Másokat is kérnék, hogy ne flame-re használják ezt a topikot, mert akkor ki lesz pucolva
 • 1.
  2010. 05. 20. 14:16
  jó sok fogyasztás mellett a selejtes talán működő cpu-ból csinálhaszt egy kis szerencsével egy szuper hulladék nem működő feszt hibázó trágyát. Semmi értelme az aktiválásnak....

  Ne sózzák rá a tömegre az elbaszott mérnöki hulladékokat. Bár ha van olyan ostoba aki megveszi az meg magára vessen.