Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad Edge 14" és 15": Eltérő receptek

 • Dátum | 2010.08.16 11:01
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOK

Szűk fél éve járt nálunk a Lenovo Thinkpad Edge-e, amely meggyőzött minket arról, hogy lehet jól házasítani az elpusztíthatatlan Thinkpad szériát az olcsó és divatos Ideapadokkal. A 13,3”-os gépekkel viszont több probléma is volt. Igazán jó üzemidőre se az Inteles, se az AMD-s verzió nem volt képes, ráadásul komolyabb felszereltséggel csak az utóbbi kapott csábító árcédulát. A termék viszont annyira sikeres lett, hogy a gyártó úgy döntött, piacra dobja eggyel és kettővel nagyobb kiszerelésben is őket. Sőt, még ezen is túlmentek, hiszen az Acerrel és az Asus-szal ellentétben ők a hardvert sem hagyták érintetlenül.Szokásunkhoz híven mindkét új Edge-ből elhoztunk egyet-egyet, hiszen hiába egyezik meg a belsejük, sok minden másban eltérhetnek, így aztán nem árt, ha alaposan körbejárjuk a témát. Kezdjük előbb a 14,1”-os verzióval, amely sok olvasónak ott szerepelhet a bevásárló listán, hiszen ebben a méretben nem sok notebookot találunk 200 ezer forint alatt.A CULV platformot a mostanában népszerű Intel Calpella váltotta fel, amely Core i3-mas processzort és a benne lévő Intel HD Graphics videokártyát takarja a szokásos HM55-ös lapkakészlettel. Mondanunk sem kell, hogy mennyivel erősebb megoldás ez, mint a 13,3”-os Edge-ben lévő Core 2 Duo SU4100. Végignézve a listát két dologgal voltunk elégedetlenek. Az egyik a továbbra is csak 1 éves garancia idő, a másik pedig a négycellás akkumulátor, amely jóval gyengébb az Edge-ben lévőnél, miközben a gép sokkal erősebb lett. Szerencsére megmaradt a 64 bites operációs rendszer, ellentétben a Lenovo többi modelljeivel.A gép mellé a cégtől megszokott minimalista csomagot kapjuk, amely az akkumulátorra, a tápegységre és némi dokumentumra terjed ki. A táp 65W-os, amely viszonylag gyorsan tölti vissza a meglehetősen szerény kapacitással rendelkező akkumulátort.

Vannak dolgok, amelyeket a méret- és a hardverváltozás ellenére is sikerült megtartania a meghízott Edge-nek, ez pedig a csekély zajszint. Üresjáratban és terhelésnél is egyaránt halknak bizonyult a gép, amely a 28 fokos teszthelységben nem rossz teljesítmény. A készülék bal felső sarka ettől függetlenül érezhetően jobban melegedett, mint a ház többi része, erre nem árt odafigyelni majd. Ami a hőmérsékleteket illeti, internetezés alatt 42, maximális terhelés mellett 75 fokos volt a processzor, ami átlagos értékeknek számít.
A Calpella platform szokásos pontszámait láthatjuk magunk előtt. A 13”-os Edge-dzsel összehasonlítva elég durva különbségeket fedezhetünk fel ezen a téren. Nagyjából ez volt az a pont, ahonnan ténylegesen más kategóriaként kezdtünk tekinteni a nálunk járt változatokra.

A Western Digital Scorpio Blue szériája nem éppen a túlzott melegedéséről híres, mégis képes volt több mint 50 fokon üzemelni a 14”-os Edge-ben, amely aggodalomra adhat okot még akkor is, ha nem a leghűvösebb nyári napok egyikén zajlott a teszt. Vélhetően a halk, de nem túl hatékony hűtés érintette hátrányosan a 320 GB-os merevlemezt, hiszen elég közel került az egyetlen ventilátorhoz. Sebességével és zajszintjével ettől függetlenül nem volt gond (sőt).

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 6.
  2010. 08. 25. 20:04
  Egyetlenegy dolog miatt vennék ilyet, és az a trackpoint. Ez az, amire a többi gyártó képtelen. Egyébként meg a meg a termék ennyi pénzért nagyon gyenge.
 • 5.
  2010. 08. 21. 01:01
  Hát, nálam sem itt kezdődik a ThinkPad
 • 4.
  2010. 08. 17. 02:05
  A 13-as még úgy-ahogy védhető, de ez egy vicc thinkpad néven kiadva.
 • 3.
  2010. 08. 16. 22:49
  Köszi, közben észrevettem, hogy ezeknek a kijelzője fényes úgyhogy az ujjlenyomatgyűjtő külső mellett ez már végképp kiejtette őket nálam az "igazi" ThinkPad-ek közül. Jó lenne, ha a Lenovo a T szériás ThinkPadekre is rá tudna már rakni egy HDMI-t (a DisplayPort nem túl elterjedt, adapterekel meg nem szívesen rohangál az ember). Talán majd jövő év elején, az új Intel procis frissítésnél (és akkor már jöhetne az USB 3.0 is)..
 • 2.
  2010. 08. 16. 12:59
  Persze, nálunk is kapható, hívd fel a boltot, ők meg fogják tudni mondani, melyik változatok rendelkeznek matt fekete hátlappal.
 • 1.
  2010. 08. 16. 12:47
  A matt fekete változat kapható valahol? (az eddigi boltokban csak a fényes változatokat találtam)