Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad Edge

 • Dátum | 2010.03.03 12:01
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo egy ideje már jelen van a CULV szegmensben, viszont a cégnél úgy látták, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a Thinkpad és az Ideapad vonal összeérjen és mindegyikből azt az összetevőt emeljék át, amelyik a szériát sikeressé teszi. A Thinkpad alapvetően a megbízhatóságot, a minőségi anyagokat, a halk működést, míg az Ideapad a divatosabb megjelenést, a fiatal generáció felé való nyitást jelenti. Tekintettel arra, hogy a korábbi SL300-nak az új sorozatban nem lett utódja, így izgatottan vártuk, hogy az előbb említett elegyből készült Thinkpad Edge hogy szerepel majd.A megjelenést illetően a cég nagyon eltávolodott tehát a Thinkdpad vonaltól, ez főleg az ezüst színű oldalakon és a színes, alapvetően csillogós műanyag borításokon érhető tetten. Matt opció csak a fekete borításnál érhető el, de itthon még nem találkoztunk ilyen modellel. Alapvetően három felszereltségi szint közül választhatunk, amelyek főleg a processzorban és a hozzá tartozó chipsetben térnek el egymástól. Nagyjából húszezer forintos felárért cserébe mind a háromnál lehetőségünk van GPS-szel kombinált 3G-s modem beépítésére, így jön ki az összesen hat elérhető verzió, amely a webáruházban foglal helyet. Nem lennénk hűek magunkhoz, ha mindössze egyetlen gépet mutatnánk be olvasóinknak, így természetesen mind az AMD-s, mint az olcsóbbik Inteles változatot megkaptuk tesztre, kezdjük a sort az AMD-sel, hiszen az összes modell közül ő a legolcsóbb.Meglepően jó felszereltséget kapunk 156 ezer forint ellenében. A kétmagos Athlon Neo processzor 1.2 GHz-es változatát már jól ismerhetjük az Acer Ferrari One-ból, a Lenovo-nál volt annyi önkritika a mérnökökben, hogy az erősebbik, 1.5 GHz-es verziót pakolják bele az Edge-be. 4 GB memória, 320 GB tárhely, HDMI, Bluetooth, Radeon HD3200 és 64 bites Windows 7 – ez mind belefért az árba és igaz, hogy csak egy év garanciát kapunk a termék mellé, de a 13,3”-os masinák közül még így is az egyik legolcsóbb az AMD-s Thinkpad Edge, főleg, ha az operációs rendszerrel ellátott modelleket vesszük csak alapul. Nagy kérdés tehát, hogy a 18W-os fogyasztással rendelkező processzor mennyit tud rontani a kisméretű gép megítélésén, hiszen az ellenlábasok (házon belül is) mind CULV platformra épülnek, ahol a legerősebb processzor TDP-je se haladja meg a 10W-ot – ez pedig notebookoknál óriási különbség.A kellékek a Thinkpadek minimalizmusát idézik, a töltőn, a tápkábelen és a két leíráson felül gyakorlatilag semmit nem kapunk. Az előtelepített operációs rendszert a merevlemezről tudjuk visszaállítani, driver CD-t éppen ezért nem találunk a csomagban.

Bekapcsolva a gépet két dologra lettünk figyelmesek. Az egyik, hogy a rendszer felpörgeti a ventilátort, majd szépen elcsendesíti a bootolásig. A másik, hogy egy darab visszajelző LED-et nem találunk, tehát se az akkumulátor töltöttségi szintjét, se a HDD aktivitást, se a WLAN állapotát nem tudjuk ellenőrizni. Talán ez már túlzottan is a minimalizmus irányának tekinthető, igaz a Windows olykor megmagyarázhatatlan töltögetése így kevésbé idegesítő, hiszen nem látjuk, legfeljebb érezzük. A hűtésért felelős rendszer sajnos nem áll a helyzet magaslatán, bár az igazsághoz közelebb áll, ha úgy fogalmazunk, hogy az AMD kétmagos Neo processzorra fogyasztásban és hőtermelésben túlméretezett a Thinkpad Edge-hez. Bármennyire is szerettük volna, nem tudtuk életre kelteni a PowerNow! energiamenedzsmentet, amely az AMD szerint része a Neo családnak, szerintünk viszont nem (vagy valami gond van vele), ugyanis az Acer Ferrarinál se igazán akart csökkenni se az órajel, se a feszültség, ahogy itt se. Ez azt eredményezi, hogy már üresjáratban is 65-70 fok között mozog az 1.5 GHz-es kétmagos chip, és bár a ventilátor ilyenkor halkan üzemel, terhelésre már eggyel feljebb kapcsol, sőt átlagos használat közben is néha megteszi mindezt. Prime 95 alatt 90 fok körüli hőmérsékletet mértünk, amely egy olyan géptől, amelynek Thinkpad logó van a fedőlapján elfogadhatatlan. Az a logó szerencsére arra elég, hogy ebből a 100 fok felé közelítő hőmérsékletből ne nagyon érezzünk semmit, ha a gép alját elkezdjük tapicskolni.A Windows által adott pontszámok közül a 3,1-es Aero felületkezelés némileg lelombozott minket, de sajnos teljesen reális. Az ablakok kezelése lehetne folyamatosabb is, az animációk szinte soha nem folyékonyak, viszont késéssel nem kell számolnunk. A processzor 4,1-es értékét jónak ítéltük meg, hiszen a CULV CPU-k se tudnak ezen a téren lényegesen többet.
Ha már ennyit méltattuk a processzort, érdemes közelebbről is szemügyre venni az AMD Congo platformjának Edge-be implementált változatát. Bár a Lenovo és az AMD szerint is 1.6 GHz-en kellene, hogy működjön az L325-ös Neo X2, a valóságban 100 MHz-cel kisebb órajelen operál és akármit csináltunk vele, ez így is maradt a teszt végéig. Felépítését tekintve egy alacsony órajelű, K8 alapú Athlon 64 X2-ről van szó, amely a maga 65 nm-es gyártástechnológiájával igencsak kezd kilógni a sorból. Ettől függetlenül a teljesítménye valószínűleg elég lesz a konkurenciával szemben, de sajnos ebben a kategóriában ez másodlagos tényező.A videokártyát is jól ismerjük, hiszen nem csak notebookokban, hanem asztali gépekben is találkoztunk már vele jó párszor. Az M780-as chipset (asztali verziója a 780G) integrált videokártyája ismeri a DirectX 10-et, 40 shader egységével akár még gyors is lehetne, de az alacsony órajelek nagyon visszafogják. A 380 MHz-es grafikus mag alapvetően sem egy izomkolosszus, de a 600 MHz-es fizikai RAM végképp beteszi a kulcsot, igaz az Acer Ferrarijához képest így is szélvésznek tekinthető, ráadásul kétcsatornás módban üzemel.
A 320 GB-os merevlemez a Seagate-től érkezett és teljesítményével, valamint hőtermelésével abszolút semmi gond nem volt. Azt viszont nem tudtuk hova tenni, hogy a más gépekben eddig halkan üzemelő típus hogy lett ennyire hangos az Edge-ben. Használat közben, ha nem is zavaró, de jól kivehető kerregést produkál, így némileg csalódást okozott.

Hangszórókból ugyan kettő van, de legfeljebb sorozatok megtekintésére alkalmas, a zenehallgatás már nagyon távol áll tőle, akárhogy próbáljuk belőni a grafikus hangszín-szabályzót. Hangereje viszont van, így egy zajos kollégiumi szobában sem kell félnünk attól, hogy esetleg lemaradunk egy poénról az ittas lakótársak kiabálása miatt.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2010. 03. 06. 14:48
  Illetve tévedek, egyik inteles verziónál sincs megadva HDMI, akkor lehet, hogy jól szerepel, csak pont a jobb processzorral nem érhető el ez a fontos funkció.
 • 8.
  2010. 03. 06. 14:38
  Jó lenne kijavítani a termékleírásoknál, hogy van HDMI a gépben, mivel mindegyik változatnál az szerepel, hogy nincs, és ez eléggé elveheti manapság a kedvét az olyan vásárlóknak, akik nem böngészik végig a cikket...
 • 7.
  2010. 03. 05. 20:38
  flimo-nak igaza van: R szériához csak 1 év garancia jár pedig az igazi Thinkpad már. Csak a T,X,W-khez jár itthon a 3 év alapból.
 • 6.
  2010. 03. 05. 16:26
  Gigabites mindkét gépnél, hol látttad, hogy 100 Mbites?
 • 5.
  2010. 03. 05. 13:25
  Négy éve, a még IBM logós r51-hez is csak 1 év gari járt alapból.

  Más. A lan most 100-as, vagy gigabites?
 • 4.
  2010. 03. 04. 17:38
  zs0ltee: ez ugyanúgy mint az SL véleményem szerint nem igazi Thinkpad. Pár dolgot persze átvettek de leginkább csak a nevet mert ugye a Thinkpad mint brand nagyon jól cseng és eladható. Aztán a Lenovo erre épít. De azért egy X200/300 nemhiába kerül annyiba amennyibe...
  Egy ilyen Edge a közelébe sincs.
  Amúgy az Inteles verzió a maga kategóriájában nem rossz de én kicsit rossz néven veszem hogy a Lenovo már minden konzumer cuccához Thinkpad nevet ad lassan.
 • 3.
  2010. 03. 04. 08:27
  Nemrég volt a kezemben egy HP DV3, amiben Neo X2 L335 van, az tényleg 1,6 Ghz-n fut. L325 az csak 1,5 Ghz.

  Valamint írtátok hogy itt már vártátok hogy menjen a HD3200 valamicskét : Neo procikban HT link csak első generációs, abból is 1 Ghz helyett csak 800mhz-en megy alapból, ez is "hozzásegítette" a kis radeont a 380 mhz GPU és dual ddr-600 mellett, hogy ne siessen annyira.
 • 2.
  2010. 03. 04. 01:04
  Az Edge max azért tűnhet masszívabbnak, mert vastagabb. Nálam mindkettő megüti a mércét, ha nem fontos a dizájn és az eSATA, viszont fontos az üzemidő, akkor az Edge-dzsel jobban jársz. Az SU4100 pedig csak cache memóriában tér el az SU7300-tól, így nem meglepő, hogy néhol utoléri azonos órajel mellett. Az 1 év garin nincs mit csodálkozni, az olcsóbb Thinkpadekre ennyi jár, lásd SL széria. Természetesen meghosszabbítható 2 évvel ha jól emlékszem 10-15 ezer forint körüli összegért.
 • 1.
  2010. 03. 03. 20:01
  ThinkPad-re 1 év gari?? Ez valami lebutított cucc? Megközelíti az igazi ThinkPad minőséget, vagy csak le akarnak húzni egy bőrt a brandről?

  Melyik tűnt masszívabbnak, minőségibbnek, ez vagy a Dell Vostro V13?

  Akksi miatt a ThinkPad Edge szimpatikusabb, ráadásul olcsóbb is. Meglepő, hogy az SU4100 proci hozza majdnem azt a szintet, mint az SU7300. Így már csak az a kérdés, hogy minőséget kap-e az ember, vagy csak egy műanyag kacatot...