Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Külső PQI merevlemezek, akár USB3-mal is

 • Dátum | 2010.05.14 12:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | ADATTÁROLÁS

Az évek során már megfordult nálunk néhány külső merevlemez: tavaly például a Samsung új S szériáját veséztük ki, míg idén márciusban egy elég vegyes mezőnyt nézegettünk, amiben egy Asus és egy Verbatim egység is megfordult. Bő egy hónappal ezelőtt az USB3 és a SATA 6Gbps erejét teszteltük, ám előbbinél még nem állt rendelkezésünkre a külső meghajtók talán legelterjedtebb fajtájából, a 2,5 colos változatból egy példány. Hiába, akkoriban még nem termett minden faágon egy USB3-as merevlemez, de ma pótoljuk ezt a kis hiányosságot és megnézzük, hogy az asztali társaiknál valamivel lassabb notebook merevlemezek mennyit képesek profitálni az új csatlakozóból. Ebben segítségünkre lesz a PQI kínálata, három külső merevlemez, melyek mind másban jók: a H550 az olcsóságra törekszik, a H560 a biztonságot részesíti előnyben, míg a legdrágább H566 a SuperSpeed USB csatlakozóval természetesen sebesség terén akar nagyot villantani. A tökéletes összehasonlításért ugyanakkora tárhellyel rendelkező változatokat választottunk, bár majd mint látni fogjuk, a felhasznált merevlemezek között így is szép nagy szórás lesz. Fussunk is át a mezőnyön, hogy lássuk mit kapunk a pénzünkért:

PQI H550 500GBA H550-es dobozában a külső merevlemezen kívül még találunk egy USB kábelt (amelynek két ága is van a számítógép felöli oldalán arra az esetre, ha az nem tudna egy csatlakozón keresztül elég energiát biztosítani), egy kis CD-t amin az extra szoftverek vannak, egy apró leírást, egy törlőkendőt és egy hordozó táskát. Az utolsó kettőre szükségünk is lesz, mert a fényes burkolat (feketében, fehérben és rózsaszínű változatban kapható) csak úgy vonzza a piszkot, az ujjlenyomatokat, és valószínűleg a sérülések is szépen meglátszanak rajta (ezt azért nem próbáltuk ki). A kis hordozónak egyébként egy extra zsebe is van, amibe az USB kábelt rakhatjuk. A szoftverek között egy biztonsági mentéseket menedzselő program és egy TurboHDD USB nevű alkalmazás van, utóbbi a matrica szerint akár 53%-kal gyorsabb átvitelt tesz lehetővé. Ez elég komoly kijelentés, majd utánajárunk mennyire igaz.Maga a merevlemez elég letisztult dizájnnal rendelkezik: a lekerekített sarkakat és a fényes felületet, csak az oldalán végigfutó ezüst díszcsík töri meg egy kicsit. Hátul az USB csatlakozó mellett egy állapotjelző LED és egy, a termékhez adott szoftverrel való adatmentést indító gomb található. Az egyetlen zavaró dolog csak az, hogy a garanciás matrica pont az egység elejére került, így ha lerakjuk magunk elé, akkor nézegethetjük a feliratot, amit két évig nem is igen fogunk letépni onnan. Ennyi garancia jár ugyanis ~21 ezer forintba kerülő merevlemezhez.

PQI H560 500GB

A H560-as a divat helyett inkább a védelemre helyezi a hangsúlyt. Már a doboz eleje tudatja velünk, hogy az egységet katonai szabványok szerint tesztelték (MIL-STD-810F 516.5, akit bővebben érdekel a dolog annak erre tessék: klikk), és bírja a rázkódást. A csomag belseje elég spártaira sikerült, a külső meghajtón kívül csak egy USB kábelt és egy apró leírást találunk.Magát a meghajtót erős műanyagok és gumírozott részek borítják. Sajnos utóbbiakra ragad a kosz elég könnyen, de hát valamit valamiért. Az egység bal oldalán végigfut egy már bedugott USB kábel, ami az egyik végén eltűnik egy kinyitható fedél mögött. Ennek a kinyitásához eleinte eléggé izmozni kell, a probléma viszont mégsem ez, hanem a kábel rövidsége. Egy notebook mellé lerakva persze nem okoz gondot a körülbelül 15 centis hossz, de egy gépház elején lévő USB portra már nem fogjuk tudni felaggatni, csak ha nagyon alacsonyan van a kivezetés. Éppen ezért használattól függően nem árt, ha magunkkal cipeljük a hozzá adott jóval hosszabb kábelt is. Mivel CD nincs, az extra szoftver ezúttal magán a meghajtón bújik meg, úgyhogy véletlenül se egy formázással nyissunk. Ezzel lehet ugyanis kiaknázni az opcionális titkosítást és ezen kívül ez felel a biztonsági mentésekért. Mentéseket a meghajtón lévő gombbal is indíthatunk, amit hosszan nyomvatartva lecsatlakoztathatjuk az egységet a gépről. Ezt mi elég hasznosnak véltük, nem kell klikkentgetnünk érte.A H560-hoz ugyanúgy két év garancia jár, mint a H550-hez, de ezúttal nincs rossz helyre pakolt garanciás matrica. Az 500GB-os példány ára 22 ezer forint környékén van, tehát csak egy ezressel drágább, mint a H550, és három színben kapható: kék, piros és szürke.

PQI H566 500GB

A H566 már első ránézésre is nagyon elegáns, jelenleg ez képezi a kínálat csúcsát. A doboz elején ezúttal természetesen az USB3-as csatlakozóra hívja fel a figyelmünket a gyártó. A szokásos apró leírás mellé újfent jár egy hordtáska, de már műbőrből, így is érzékeltetve, hogy ugrottunk egy kicsit árszintben. Az USB kábel is vaskosabb, és kék csatlakozói vannak, ami az USB3-as mivoltára utal.A H550 csillogó műanyagjai és a H560 gumírozott részei után most fémet kaphatunk a kezeink közé, ami szálcsiszolt alumíniumnak tűnik. Az egész borítás ezüstszürke (nem is kapható más színben), amit csak egy világosabb díszléc tör meg ami körbefut az oldalán. Most nincsenek extra gombok, de hátul az USB csatlakozó mellett helyet kapott egy tápcsatlakozó is. Nem igazán van rá szükség és adapter sincs hozzá, de azért még megvan. Az extra szoftver ezúttal is a merevlemezre került, és amolyan mindenesként funkciónál. Mozgósíthatjuk vele a levelezésünket, a böngészőnk beállításait, stb., tehát úgy dolgozhatunk egy gépen, hogy annak azon nem nagyon maradnak nyomai.A H566, akárcsak a többi PQI merevlemez, két év garanciával érkezik (matrica az alján, nem feltűnő helyen). Az 500GB-os példány ára 31 ezer forint környékén van, tehát jóval magasabb, mint társaié, előnye viszont az USB3 által nyújtott sebesség.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2010. 05. 17. 13:39
  Egy sebesség tesztet nagyon megnézném ezekről mit tudnak a valóságban.
 • 3.
  2010. 05. 17. 07:50
  Én külföldön vásároltam néhány hónapja egy H560-at. Abban - nagy örömömre - egy 500GB-os Fujitsu lemez található (MJA2500BH G2). Ezzel és a 320GB-os testvérével (MHZ2320BH) már jó tapasztalatokat szereztem a korábban vásárolt Transcend StoreJet 25 mobile strapa-vinyóim használatakor.
 • 2.
  2010. 05. 15. 22:12
  hát a színárnylaat nem stimmel hd2 sötétebb ennél... ez inkább a se k700i hátlapjának a színével egyezik meg...
 • 1.
  axe
  2010. 05. 14. 16:58
  hátulról a 3.-nak teljesen olyan a hátulja mint a HTC HD2-nek