Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Középkategóriás GeForce 8-asok

 • Dátum | 2007.05.02 09:21
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az NVIDIA 8500/8600-as sorozata került a tesztlaborunkba, ezek a kártyák a gyártó GeForce 8-as családjának középkategóriáját képviselik. Az NVIDIA már egy jóideje tartja vezető szerepét a videokártya piacon, ugyanis mióta a nagyvállalat kiadta felső kategóriás GeForce 8-as kártyáit, azóta a rivális fél részéről még nem érkezett hatásos válasz. Jelenleg úgy tűnik, hogy az ATI/AMD DirectX 10-es kártyáira sem kell már sokáig várni, ám most inkább nem bocsátkoznánk jóslatokba, az R600-as család körül ugyanis hatalmas köd van már hónapok óta. Az NVIDIA is készül egy új termékkel, amely a 8800 Ultra elnevezést kapja. A kártya tulajdonképpen nem más, mint egy tuningolt 8800 GTX, amelyre a gyártó rendkívül borsos árat tartalmazó cédulát akaszt. Ez utóbbi megjelenésére május 2-án lehet számítani, a kártyáról innentől kezdve szépen lassan meg fognak jelenni a hivatalos tesztek is.

Az Nvidia a középkategóriában is megelőzte a vetélytársát, ugyanis hamarabb dobta piacra GeForce 8-as sorozatának középkategóriás példányait, mint az ATI/AMD páros, akik még hónapokkal az NVIDIA DirectX 10-es termékeinek megjelenése után sem tudtak nem hogy felső kategóriás, de semilyen DirectX 10-es kártyát sem felmutatni. Az NVIDIA középkategóriás újdonságai piacvezető szerepet töltenek be, ha csak a megjelenésüket nézzük, a teljesítményük az már egy egészen más történet.

Az új kártyák tartalmaznak némi újítást, ezek közé sorolható a  videó processzor rendszer továbbfejlesztett változata, amely majdnem hogy teljesen leveszi a terhelést a processzor válláról, a videó feldolgozását hardveresen oldják meg a VP2 rendszer segítségével. A GeForce 7-es sorozatban is jelen van a Pure Video támogatás, ám az a megoldás még, ha nem is teljes mértékben, de terhelte a processzort videólejátszás közben, mivel a VP1-es eljárást alkalmazta. Gyakorlatilag ezt a terhelést csökkentették, méghozzá jelentős mértékben. Hogy könnyebb legyen megérteni a folyamatot, az alábbi blokkdiagrammot hívtuk segítségül:

Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech

Az új, középkategóriás kártyák a már jól ismert G80-as GPU-ra épülnek a működési elvet tekintve, ám ezeket a grafikus processzorokat a G80-hoz képest jelentősebb mértékben karcsúsították. A 8500-as sorozat esetén (G86) a Stream processzorok számát 16 darabra csökkentették, míg a 8600-as család tagjainál (G84) ezen egységek száma pontosan 32 darab. Összehasonlításul, a GeForce 8800 GTS 96 darab Stream egységgel, míg a GeForce 8800 GTX 128 darab Stream egységgel gazdálkodik. A Stream processzorok órajele is változáson esett át, ez az érték verziónként változó. A memória interfész méretét is csökkentették: minden esetben 128 bites adatsín köti össze a GPU-t a memóriával. Sokan várták korábban, hogy az NVIDIA középkategóriásai már 256 bites memóriavezérlőt kapnak majd, hát sajnos nem így történt.

Az alábbi kis táblázatban összesítettük a középkategóriás DirectX 10-es újdonságok, valamint a teszt összes többi versenyzőjének technikai paramétereit:

A versenyzők paraméterei
A versenyzők paraméterei

A rövid bevezetés, és a technikai paraméterek ismertetése után, következzen az Nvidia újdonságainak bemutatása.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2007. 05. 05. 21:12
  DaNeE:

  A 8500/8600-as sorozat tényleg nem sikerült valami jól, a 8800GTS 320 az valóban jobb választás lehet, persze nem egy árkategóriáról beszélünk.
  8600GTS-t még manapság is lehet látni 55-58E Ft körül, a cikk készítésekor ez volt az ÁTLAG ár, ilyen egyszerű az egész. Ha egyszer ezek a tények, akkor miért írnánk mást? <img src=
  Az Ipon-nál egyébként az MSI 8600GTS OC ára jelenleg 49-50E Ft körül mozog.

  Falconer:

  A tesztbe már sajna nem fért bele a tuning, ennek oka egyszerűen az időhiány volt. A másik meg az, hogy ahány kártya, annyi féle tuningpotenciál. A mi tesztpéldányunkat hiába lehet húzni mondjuk - hasamra ütök - 25%-kal, az már egyáltalán nem biztos, hogy a vevő által megvásárolt termék is fog majd ennyit bírni, de ennek az ellenkezője is igaz.
  Mivel ez már nem az első kérés volt, így ezentúl lesz mindig, minden tesztemben tuning is!<img src=
 • 1.
  2007. 05. 02. 09:21