Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Kis év végi alkohológia

  • Dátum | 2014.12.31 10:01
  • Szerző | Jools
  • Csoport | EGYÉB

Az ünnepi időszak hagyományos részét képezi a legkülönbözőbb erjesztett nedűk fogyasztása. Hogy mit és mennyit fogyasztunk az egyéni, családi, baráti szokásaink függvénye, az eltérő italok azonban eltérő hatással is vannak ránk, és ezek a hatások érdekes módon messze nem csak az alkoholtartalomtól függnek. Vannak italok, amelyek feldobottá, és vannak, amelyek álmossá vagy éppen agresszívvá tesznek. Bár az alkoholfajták eltérő hatásainak vizsgálatára meglepően kevés tudományos kutató vállalkozott, azért akad néhány alapmű a sorban, amellyel érdemes megismerkedni, hogy a rendelkezésre álló információk biztos tudatában nyúlhassunk a számunkra szimpatikus tartalmú pohár után.

Egy 1996-ban megjelent tanulmány szerzői például igazolták, hogy azonos alkoholmennyiséget tartalmazó sör és borpárlat fogyasztása esetén ez utóbbi részegebbé teszi az italozót, aki egyúttal agresszívabbá és érzelmesebbé válik. A sörivás ugyanakkor erősebben hajlamosít az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható egészségügyi problémákra, és a sört kortyolgatók hajlamosabbak ittasan kocsiba ülni, mint az égetett szeszek kedvelői. Egy korábbi, 1975-ös vizsgálat során a vodka és a bourbon agresszióra hajlamosító hatását hasonlították össze a szakértők 40 férfi önkéntes segítségével. Ennek során kiderült, hogy nagy mennyiségek fogyasztása esetén a vodkaivók sokkal erőszakosabbá válnak, mint az ugyanannyi alkoholegységet elkortyolgató bourbonfogyasztók.


Az eltérő hatás egyik oka a szakértők szerint az ital egyéb összetevői lehetnek, amelyek vagy az alapanyagként felhasznált növényből származnak vagy az erjedési folyamat során képződnek a folyadékban, jellegzetes ízt és illatot adva a szesznek. Sokan ezen anyagokat teszik felelőssé a másnaposság hosszáért és súlyosságáért is, ugyanis a tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a tisztább, tehát több etanolt és kevesebb más molekulát tartalmazó italok kevésbé hajlamosak rosszullétet okozni az ünneplést követő reggelen.

Azzal kapcsolatban is akadnak bizonyítékok, hogy az ital alkoholon kívüli összetevői a berúgás mértékét szintén befolyásolhatják. 2009-ben a Portói Egyetem egyik kutatója, José Andrade egy egereket és némi vörösbort felvonultató kísérletbe vágott bele. A szakértő igazolta, hogy a borban található egyes molekulák, például az antioxidánsként viselkedő polifenolok képesek ellensúlyozni az etanol hippokampuszban kifejtett káros hatásait. Ennek lehet köszönhető, hogy a vörösbort fogyasztó egerek tájékozódási képessége sokkal jobb állapotban maradt a tesztek során, mint az azonos etanolmennyiséget vizes oldat formájában megivó egereké. A hatás persze a bor fajtájától is függ, a 20 százalék körüli etanoltartalmú portóiban például a jelek szerint már túl sok az alkohol ahhoz, hogy a polifenolok ellensúlyozni tudják az agyi következményeket.

Az ital részegítő hatása bizonyos esetekben annak korával is összefügg, ezt mutatta ki legalábbis Haszebe Takasi japán szakértő. A kutató egereken végzett kísérletekkel igazolta, hogy a hosszú ideig tölgyfahordóban érlelt italokban olyan összetevők jelennek meg, amelyek gátolják az alkohol-dehidrogenáz, vagyis az etanolt bontó enzim működését. Egy 20 éves malátawhisky tehát sokkal hosszabb ideig kering a véráramban, mint az ital 5 évig érlelt változata.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 11.
    2015. 01. 01. 12:24

    B.U.É.K. mindenkinek!
  • 10.
    2015. 01. 01. 12:15
    Bár én életemben soha nem ittam alkoholt, de tetszett a cikk.

    Boldog új évet!
  • 9.
    2015. 01. 01. 01:47
    Boldog új évet mindenkinek!
  • 8.
    2015. 01. 01. 01:40
    Boldogabb új évet mindenkinek! (és további olvasmányos cikket)
  • 7.
    2015. 01. 01. 00:11
    Köszönjük az egész éves munkát!!!
    BUÉK
  • 6.
    2014. 12. 31. 22:52
    A legjobb a házi pálesz..
    BUÉK Mindenkinek! )
  • 5.
    2014. 12. 31. 19:17
    Boldogabbat, békésebbet Mindenkinek!

    Én maradok a jól bevált VBK-nál. Viszont én is hiányolom a keserűk hatásmechanizmusát!
  • 4.
    2014. 12. 31. 16:30
    Hiánypótló mű, de hiányolom a rum és Jager hatásmechanizmusát felvonultató kutatásokat
  • 3.
    2014. 12. 31. 15:43
    Hajrá, remélem neked jobban sikerül mint nekünk két éve BUÉK
  • 2.
    2014. 12. 31. 13:52
    En Skittles Vodkat csinalok ma estere,eddig jol alakul.
    Koszi a cikkeket Jools.
  • 1.
    2014. 12. 31. 10:56
    Nagyon szépen köszönöm ezt a hasznos és érdekes cikket.
    És külön meg szeretném köszöni egész éves munkáitokat.