Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Kipróbáltunk három A-DATA SSD meghajtót

 • Dátum | 2010.11.30 22:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | ADATTÁROLÁS

Bevezető

Az SSD meghajtók piacán egyre több olyan terméket találunk, amelyek kedvező árcédulával rendelkeznek és meglepően jó teljesítményt is kínálnak. A piacon lévő SSD meghajtók között most már szinte nem is találunk olyan modelleket, amelyek ne rendelkeznének TRIM támogatással, így lassan érdemes szétnézni, hogy a különböző gyártók által kínált adattárolók napjainkban mennyire érik meg az árukat.Ezúttal az A-DATA termékcsaládjának két sorozatát helyezzük górcső alá: az egyik az S596 Turbo névre hallgat, míg a másikat S599-es típusjelzéssel látták el. Lényeges különbség a két család között, hogy míg az S596 Turbo esetében az írási teljesítménye miatt rendkívül sokat kritizált JMicron egyik vezérlője teljesít szolgálatot, addig az S599-es család tagjai már a SandForce egyik igen népszerű vezérlője köré épülnek, amely a tesztek és a felhasználók egybehangzó véleménye szerint is igen jól sikerült. Tény, hogy az utóbbi időben egyre több gyártó választja a SandForce különböző SSD vezérlőit, azok ugyanis ütőképes szolgáltatásokat és teljesítményt kínálnak, ezáltal az adott gyártó SSD meghajtói is könnyedén nagy népszerűségre tehetnek szert a piacon.

Mielőtt belevágnánk a tesztelésbe, illetve megismerkednénk cikkünk főszereplőivel, vessünk néhány pillantást az alábbi táblázatra, amely tartalmazza a szóban forgó SSD meghajtók legfőbb tulajdonságait.A specifikációk ismeretében már felállíthatunk egyfajta rangsort a termékek között, de hogy a valós sorrend hogyan alakul, az a cikk végére mindenképpen kiderül majd. Az A-DATA SSD-inek megtekintése előtt néhány alapvető dolgot mindenképpen meg kell említenünk azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni, ha SSD meghajtóra cseréljük merevlemezünket. Bootdrive-ként például elég jó választás lehet egy SSD, a régi merevlemezt pedig használhatjuk majd adataink tárolására.

Tippek, hogy az SSD sokáig gyorsan, hiba nélkül szolgáljon minket

Egyes gyártók kínálnak olyan termékcsomagokat, amelyekben merevlemez-klónozó szoftver is jelen van annak érdekében, hogy a merevlemezen elhelyezkedő operációs rendszert és az alkalmazásokat egyszerűen átmásolhassuk az SSD meghajtóra és így megússzunk egy rendszer újratelepítést. Ez a módszer hasznos, de csak akkor életképes, ha a telepített rendszer kevesebb helyet foglal, mint amekkora adattároló kapacitást kínál az adott SSD. Előfordulhat, hogy a merevlemezre úgy telepítettünk operációs rendszert, hogy a BIOS-ban nem volt bekapcsolva az AHCI támogatás (IDE mód), viszont ez az SSD meghajtó esetében szinte nélkülözhetetlen, ha optimális írási, illetve olvasási teljesítményt szeretnénk elérni. Szerencsére erre, azaz az AHCI mód utólagos bekapcsolására is van megoldás. Miután a merevlemezről az SSD-re klónoztuk a rendszert, indítsuk el a Windows-t (Windows 7 vagy Windows Vista) és a futtatás menübe írjuk be: regedit. A regisztrációs adatbázisban (Registry) keressük ki az alábbi bejegyzést:  
 
 • "HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Msahci".

A jobb oldalon található panelen keressük ki a Start kulcsot. A kulcsra kettőt kattintva az előugró ablakba írjunk be értéknek nullát (0). Ezután indítsuk újra a rendszert és a BIOS-ban, az Integrated Peripherals menün belül engedélyezzük az AHCI módot. Amennyiben mindent jól csináltunk, akkor a BIOS-ból való kilépés és a rendszerindítás után most már él az AHCI támogatás.

Az SSD meghajtók esetében fontos még az is, hogy kikapcsoljuk az automatikus töredezettség mentesítést, ugyanis erre ezeknél a meghajtóknál abszolút nincs szükség. Az említett szolgáltatás kikapcsolásához Windows 7 vagy Windows Vista esetén írjuk be a futtatás menübe ezt: dfrgui, majd az adott meghajtónál kapcsoljuk ki a töredezettségmentesítés automatikus futtatását. Az említett operációs rendszereknél a  Prefetch és Superfetch szolgáltatások kikapcsolása is fontos, ezeket a funkciókat pedig szolgáltatások listájában találjuk. Egyszerűen csak írjuk be a futtatás menübe ezt: services.msc, majd keressük ki a szóban forgó szolgáltatásokat. Végül, de nem utolsó sorban a meghajtó indexelését is érdemes kikapcsolni, amit az adott meghajtó betűjelére jobb gombbal kattintva, a tulajdonságok opcióban találunk, rögtön az felugró ablak legalján (tartalomindexelés).

Ezek az óvintézkedések azért szükségesek, mert az MLC típusú NAND Flash chipek esetében SLC társaikkal ellentétben már nem 100 000, hanem csak 10 000 írási ciklust bír elviselni egy-egy cella, így érdemes elkerülni a felesleges írással járó műveleteket. Az SSD meghajtók vezérlője egyébként alkalmaz olyan módszereket, amelyekkel az egyes cellák terhelését elosztja (wear-leveling, vagyis elhasználódás-kiegyenlítés), így az SSD meghajtó egyes celláira egyforma mértékben jut majd írási terhelés. Ezzel együtt ún. szemétgyűjtő funkcióval is rendelkeznek az egyes vezérlők, ami annyit tesz, hogy a fájltöredékeket és a haszontalan adatokat tartalmazó cellákat a rendszer megjelöli és felülírhatónak minősíti, így egy írási folyamat esetén már nem szükséges az adott cellát megvizsgálni, mielőtt írhatna bele a rendszer, hanem egyszerűen azonnal megtörténhet az adatrögzítés, ami nagymennyiségű adat esetén bizony érezhető előnyt jelent, már ami az írási folyamat elvégzéséhez szükséges időt illeti.

A modernebb SSD meghajtók már TRIM támogatással is rendelkeznek, ami annyit tesz, hogy az SSD vezérlője és az operációs rendszer hatékonyan együtt tud működni: a korábbiakkal ellentétben egy-egy törlésről az SSD vezérlője is értesül, így a vezérlő mindig tudja, hogy hol szabadult fel hely, ami ugyancsak jótékonyan hat az írási sebesség alakulására. Ez azért fontos, illetve hasznos, mert TRIM támogatás nélkül az SSD meghajtók korábban hajlamosak voltak jelentős mértékben lelassulni. A TRIM technológiát a Windows 7 és a Linux alapú operációs rendszerek egyaránt támogatják. A témában további információt egyébként itt találnak az érdeklődők.

Érdemes azt is szemelőtt tartani, hogy az SSD meghajtók írási teljesítményének szinten tartása érdekében érdemes 15-25%-nyi szabd helyet hagyni az adott meghajtón annak érdekében, hogy a fent említett Garbage Collection eljárás hatékonyan végezhesse a dolgát, illetve azért, hogy spóroljunk az írási ciklusokkal és a meghajtó élettartamával.

A tippek után most már tényleg foglalkozzunk cikkünk főszereplőivel. Bemutató a következő oldalon.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 42.
  2010. 12. 13. 08:49
  Megvan thx, de eredendően a prefetchet kerestem volna. Registryben megtaláltam.
 • 41.
  2010. 12. 12. 11:54
  Igy próbáld:

  Start menü -> jobb gombbal a Számítógép -> Kezelés -> Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások -> Szolgáltatások -> Kattintás a jobb gombbal töredezettségmentesítőre -> Indítás típusa: Letiltva -> OK

 • 40.
  2010. 12. 12. 11:05
  Próbáld így: Vezérlőpult->Rendszer és biztonság->Felügyeleti eszközök
  Ott van a listában hátulról a negyedik helyen.
 • 39.
  2010. 12. 12. 09:59
  Gyerekek, nekem nem jön fel ez a "services" win7en... hol tudnám még elérni, manuálisan esetleg?
 • 38.
  2010. 12. 03. 10:12
  A kingstonnál is vannak problémák.

  Sajnos.
 • 37.
  2010. 12. 03. 10:10
  ha a fentit választod szerintem az arány inkább 60/40 de az általam korábban említettnél 100/0
 • 36.
  2010. 12. 02. 17:47
  akor lehet hogy igaza volt egy eladonak hogy az ssd 10 kb 3 tönkremegy gyorsan de ami megmarad az jol ája a sarat
 • 35.
  2010. 12. 02. 12:20
  Egyrészt+ még a KINGSTON-t tenném hozzá .nagyrészt Intel által gyártott,de saját név és matrica alatt forgalmazott termék.
 • 34.
  2010. 12. 02. 12:15
  http://www.ipon.hu/webshop/product/_intel_x_25m_160gb_sata2_mlc_ssd_ssdsa2mh160g2c1/153959 - és nincsenek problémák
 • 33.
  2010. 12. 02. 02:30
  Nyilván, ha elromlik az bosszantó, de gariban tényleg megoldható, még ha kelemetlenséget is okoz. Engem jobban foglalkoztat a hozzászólások alapján a termék támogatottsága. A hsz.-ek szerint alig lehet találni valamit hozzá. Pl.: firmware frissítések, FAQ-s, troubleshooting service, stb.
  Talán itt is meg lehetne említeni néhány tapasztalatot, hogy kialakuljon valamilyen kép a termékről.
  Mert a teljesítménye és a külcsín alapján, ill. az ára alapján egy egész jó ajánlatnak tűnik az A-DATA S599-ese.
 • 32.
  2010. 12. 01. 23:49
  Hazai forumon is van jó pár modell, ami gyakrabban produkál meghibásodást az átlagnál,de eddig még szinte mindenkinek megoldódott garanciális cserével.
 • 31.
  2010. 12. 01. 23:32
  Én egy külföldi fórumon olvasgattam hozzászólásokat és elég sok hozzászólás szólt meghibásodásról. És az A-DATA ügyfélszolgálata miatt is sok hozzászóló panaszkodott. Mint mindig, így ebben az esetben is érdemes vásárlás előtt tájékozódni.
 • 30.
  2010. 12. 01. 22:21
  J.o.k.e.r értettem mire való elsőre is, csak feltételeztem a lassulást, de akkor bizonyára arra is kitaláltak valamit hogy ne legyen jelentős a "lassulás".
 • 29.
  2010. 12. 01. 22:13
  Remélem nem gond, hogy másik oldalt ajánlok, de van ott egy szerintem nagyon jól összeszedett SSD leírás/teszt. Egészen az alapoktól, a vezérlőkön át konkrét konfigurációkat is tesztel. Össze lehet hasonlítani, akár egy cpu cserénél is többet jelenthet egy ssd beszerzése.
  http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
 • 28.
  2010. 12. 01. 20:28
  Persze, ennyiért bőven jó. Rendszermeghajtónak tökéletes, csak oda kell figyelni mindarra, amit a bevezetőben leírtunk Hadd ne ismételjem el.
 • 27.
  2010. 12. 01. 20:27
  Felelőtlenül nem akarok ígérgetni, de betesszük a pakliba a dolgot, mint lehetőséget.
 • 26.
  2010. 12. 01. 20:18
  s599 64 giga és 34 ezer na ez már érdekel szerintetek ez jo választás?
 • 25.
  2010. 12. 01. 20:18
  J.o.k.e.r

  Ugy látszik nem uszod meg a lapozófájl kérdést!

  Ha már a játékok is előkerültek: azt javaslom csináljatok egy tesztet ahol a játékok alatt ,az SDD-t vetitek össze egy -két a gépösszerakóban gyakran ajánlott HDD-vel.Itt ugy is ez a fontosabb, édeklődésre számot tartó kérdés, és legalább világosan látszana mit jelent a minimum fps-ek és pályabetöltések során!

  Még akár ugy is,hogy szerepet kapna egy X2-es és egy X4-es proci is, hogy az a kérdés is tisztázodjon melyik dob többet a gépen!
 • 24.
  2010. 12. 01. 20:09
  Konkrétan egyáltalán nem játszom PC-n, szóval ezt a részét nem néztem. A megállapítás általános átlagfelhasználói munkavégzésre irányult. Egy próbát majd mindenképpen megér.
 • 23.
  dz1
  2010. 12. 01. 20:02
  "Én személy szerint nem vettem észre sem lassulást, sem gyorsulást a két állapot között (lapozófájl a HDD-n vs. lapozófájl az SSD-n)"

  Nos engem meg konkrétan az érdekelne, hogy egyes játékoknál mint például a GTA IV.nem okoz-e sebességben/min fps-ben lassulást ha a lapozófájl nem az ssd-én van?
 • 22.
  2010. 12. 01. 19:42
  A sima S596-ban JMF616 helyett JMF612-es vezérlő van, ami 240 MB/s-os maximális olvasási- és 170 MB/s-os írási sebességre képes. A gyorsítótár ugyanúgy 128 MB-os, az MLC típusú NAND Flash chipek pedig szintén 34 nm-es csíkszélességgel készülnek (az Intel gyártja őket).

  Itt van róla két teszt:

  S596 Review I. (Legit Reviews)
  S596 Review II. (Motherboards.org)

  Nem tűnik rossznak. Valamivel lassabb, mint a Turbo.
 • 21.
  2010. 12. 01. 19:31
  Elég, ha üresen hagyod azt a pár százaléknyi helyet, nem kell trükközni a formázással
 • 20.
  2010. 12. 01. 19:25
  Nos engem az érdekelne, hogyha egy 128Gb SSD-t úgy particionálok meg hogy 100GB SYS + progik és a maradékot pedig unallocated-ben hagyom akkor azt ugyan úgy tudja tartalék területként használni???Vagy estleg le tudok tiltani 28Gb-ot, hogy oda még véletlenül se kerüljön általam adat? Vagy hagyjam egyben és csak arra ügyeljek hogy ne töltsem 100GB fölé??
  Az A-Data S599 128Gb elégé elgondolkodtatott.
 • 19.
  2010. 12. 01. 17:25
  Sima S596-ról mit lehet tudni? Sebességben hol helyezkedik el? Csak mert egyáltalán nem vészes az ára...
 • 18.
  2010. 12. 01. 16:34
  Remélem lesz egy hasonló cikk az OCZ Vertex 2 szériájáról is...
 • 17.
  2010. 12. 01. 15:44
  Akkor én véget vetek a gondolkodásnak. SSD, mivel senkit nem érdekel hogy mennyi a szekvenciális olvasás és írás, ha a merevlemezek elérési ideje és a 4kb-os fájlokkal való operálás sebessége a béka segge alatt van. Veszel egy 40-60Gb-os SSD 30-40 ezer forintért opsysnek, háttértár samsung hd103SJ és vége.
 • 16.
  2010. 12. 01. 15:35
  Senki nem mondta, hogy a lapozófájl nem lehet az SSD-n. Nyugodtan maradhat rajta, a hivatalos infók szerint jelentős mértékben nem fogja pusztítani az írási ciklusokat.

  Aztán hogy ki hova teszi, az mindenkinek a saját magánügye. Egyébként meg pont a téma körül kialakult parázsviták miatt nem ejtettünk szót a lapozófájlról. Én személy szerint nem vettem észre sem lassulást, sem gyorsulást a két állapot között (lapozófájl a HDD-n vs. lapozófájl az SSD-n), pedig jó másfél éve SSD-zek, már ami a saját rendszeremet illeti. Általános felhasználás esetén (word, excel, photoshop, netezés, stb)

  Ez, és a fenti hozzászólás is saját privát vélemény.
 • 15.
  2010. 12. 01. 15:00
  Ez az... nehogy swapnek használjátok, ami a legjobban gyorsítaná a Wint...
 • 14.
  2010. 12. 01. 14:46
  Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a vezérlő nem mindig ugyanazokat a cellákat használja írás alkalmával. Ha nem így lenne, akkor egyes cellák hamar elhasználódnának és "mehetnének a kukába", de lennének olyan cellák is, amelyek kvázi "érintetlenek".

  A wear-leveling lényege pont az, hogy az SSD minden NAND Flash memória cellája hasonló mértékben "fáradjon" az idő előrehaladtával, azaz terhelésük kiegyenlített legyen. Természetesen a wear-leveling eljárás az egyes SSD vezérlők esetében (többé-kevésbé) optimalizált, hogy az általad említett jelentős lassulás ne következzen be.

  A wear-leveling-nek egyébként úgy is segíthetünk, hogy megfelelő mennyiségű szabad helyet (legalább 20%-nyit) hagyunk az SSD meghajtón, hogy a vezérlőnek ne kelljen mindig azoknak a celláknak a tartalmát átpakolni, amelyek éppen foglaltak, tehát tartalmaznak adatot (statikus wear-leveling). Ha "nagyon telepakoljuk" az SSD meghajtót, akkor tényleg jelentős lassulás következhet be a fentiek miatt, mert mindig adatokkal teli cellákat kell mozgatnia a vezérlőnek, hogy a kiszemelt cellá(ka)t kiörítse és írhatóvá tegye. Más kérdés, hogy a wear-leveling is "pazarolja" az írási ciklusokat, de az egyenletes terhelés adatokkal megpakolt SSD meghajtó esetében máshogy nem lehet kivitelezni.

  Remélem így már valamivel érthetőbb.
 • 13.
  2010. 12. 01. 14:43
  Ez igy van sajnos a egyes első generácios vezérlők esetében,de a mai vezérlők egy része ezt "üresjárati" időben teszi, a jobbak pedig valós idöben is képesek rá a folyamatos magas teljesitmény megőrzése mellet is.Azt ne kérdezd,hogy müködik,mert fogalmam sincs,ez is a gyártól által sokszor mesterségesen és idokolatlanul fenntartott kételyek egyike.
 • 12.
  2010. 12. 01. 14:30
  "Ezek az óvintézkedések azért szükségesek, mert az MLC típusú NAND Flash chipek esetében SLC társaikkal ellentétben már nem 100 000, hanem csak 10 000 írási ciklust bír elviselni egy-egy cella, így érdemes elkerülni a felesleges írással járó műveleteket. Az SSD meghajtók vezérlője egyébként alkalmaz olyan módszereket, amelyekkel az egyes cellák terhelését elosztja (wear-leveling, vagyis elhasználódás-kiegyenlítés), így az SSD meghajtó egyes celláira egyforma mértékben jut majd írási terhelés."

  Ezzel kapcsolatban lehet én vagyok buta, de ha a terhelést megpróbálja majd eloszlatni az ugyan úgy plusz műveletet jelent a procinak,memóriának, azaz a sebesség rovására is mehet?!..
 • 11.
  2010. 12. 01. 12:40
  Melyik szériára gondolsz?
 • 10.
  2010. 12. 01. 11:42
  kiskoller - 2010-12-01 10:24:24 - vegyél csak pqi, vagy kingston ssd-t, és meglátod hogy 5-ből 3-al gondod lesz
 • 9.
  2010. 12. 01. 10:37
  @drherbyke: [facepalm]
 • 8.
  2010. 12. 01. 10:24
  Én a swapot a merevlemezen, az összes tmp fájlt a memoban (mindenféle cache) továbbá a fordításokhoz szükséges temp fájlokat méreteik miatt a merevlemezen tárolom. Az SSD-m 40 gigás, és a teljes rendszer 6 Giga. Kétlem hgy 2034 elött el fogom használni.
 • 7.
  2010. 12. 01. 10:00
  Köszönöm !

  És várjuk a folytatást, amiben reméljük szót ejtetek a RevoDrive SSD-ről is.
 • 6.
  2010. 12. 01. 09:29
  Igen, azt direkt hagytam ki. Ki erre esküszik, ki arra. Anno, mikor megemlítettük a témát egy korábbi cikkben, akkor egyesek vitatkoztak a merevlemezre helyezés jogosságával, így most ezt a témát kihagytam.

  Én személy szerint úgy használom az SSD-met, hogy a lapozófájl, a webböngésző ideiglenesen letöltött fájljai, valamint a dokumentumok mappa is merevlemezen van, hogy minél kevesebb írási ciklus menjen kárba és minél tovább "éljen" az SSD. De ahány ház, annyi szokás.
 • 5.
  2010. 12. 01. 09:21
  Jó és sok kérdést tisztázó irás, Egyetlen dolgot nem láttam igy futtában átolvasva . a lapozófájl merevlemezre törtémő áthelyezésével kapcsolatos ajánlást a beállitásoknál.
 • 4.
  2010. 12. 01. 08:51
  Nekem van egy 64 gigás Kingstonom meg egy 500 gigás samsung f3 som.190mb /s vs 115 mb s.
  32 ezer vs 11 ezer , raid 0 ban is csak 22 ezer hasonló gyorsasággal 8x kapacitással.
  Szerintem elgondolkodtató.
 • 3.
  2010. 12. 01. 08:31
  A legutóbbi hírek szerint valamikor 2011 első negyedévében érkezhetnek az SF-2000-es sorozatú vezérlőt tartalmazó SSD-k.
 • 2.
  2010. 12. 01. 08:29
  2011 Q1-ről szólnak a hírek...
 • 1.
  2010. 12. 01. 08:09
  A következő generációs SandForce vezérlő mikora várható a piacon?