Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Ízletes színek

  • Dátum | 2013.03.13 08:01
  • Szerző | Jools
  • Csoport | EGYÉB

Ha ízlelésről van szó, két érzékszervünk ugrik be elsőként, mint az íz percepciójának elsődleges felelőse: az orr és a szájban található ízlelőbimbók. Persze az adott élelmiszer textúrája, hőmérséklete és tapintásérzete sem mellékes az ízélmény kialakulásának szempontjából, de azt gondolnánk, hogy az íz és az illat az elsődleges szerepű. Ez azonban nem biztos, hogy teljesen igaz, minden jel arra mutat ugyanis, hogy a látás is kulcsfontosságú abban, hogy miből és mennyit eszünk.

Charles Spence, az Oxford kísérleti pszichológusa szerint az illat és az íz mellett a látvány is az ízélmény elsődleges kialakítói közé tartozik, másodlagosan pedig ezekhez csatlakozik még a hang, a textúra és az érintés érzete. „Agyunk jelentős része alapvetően vizuális, az ízérzékeléshez ezzel szemben viszont csak kéreg pár százaléka kötődik” – magyarázza a szakértő. „A vizuális élmény ezért mindig győzni fog a puszta íz felett.” Ez az oka annak is, hogy az étel színe alapján nemcsak azt tudjuk eldönteni, hogy étvágygerjesztő-e vagy nem, hanem többnyire azt is, hogy milyen ízű.

Gyakran mondják, hogy alapvetően ódzkodunk a kék ételektől, mégpedig azért, mert ez a szín a természetben viszonylag ritkán fordul elő. Ha ez igaz, akkor viszont mivel magyarázható az M&Ms drazsé, és más színes édességek hallatlan sikere, vagy az angolszász országokban árusított málnaízű üdítők népszerűsége?

Egy másik népszerű teória szerint azért vonzódunk a piros ételekhez, mert azok láttán arra asszociálunk, hogy azt adott élelmiszer vagy ital érett, édes és magas tápértékű. Ezt egy német kutatás eredményei is alátámasztják: a borkóstolón résztvevő önkéntesek 50 százalékkal édesebbnek ítélte meg ugyanazt a bort, amikor vörös megvilágításban fogyasztották, mint amikor fehér vagy kék fények mellett itták.



Mindez azonban belénk kódolt prefernecia lenne? Chris Lukehurst, az élelmiszergyártók tanácsadójaként működő Marketing Clinic kutatási igazgatója szerint aligha. Az élelmiszer színe és a belőle történő fogyasztás mértéke közti összefüggés esetleges, és nagyban helyzetfüggő. Alapvetően személyes tapasztalataink, elvárásaink, asszociációink és kulturális hátterünk határozza meg, hogy milyen színű ételeket találunk vonzónak, és melyeket taszítónak. Vegyük például a zöld színt: ha uborka vagy fejes saláta formájában találkozunk vele, a frissességre, a vitamindús, egészséges ételekre asszociálunk, ha viszont egy gyümölcs zöld, az többnyire azt jelenti, hogy éretlen és savanyú. Ha pedig a hús zöldül meg, felfordul a gyomrunk, hiszen nyilvánvalóan megromlott.

Érdekes módon a kékre festett hússzelet is hasonló hatást vált ki, még akkor is, ha az alany tudja, hogy a hús minősége kifogástalan. Ha sötétben kínálunk kék húst az embereknek, jóízűen megeszik, ha viszont az étkezés egy pontján felkapcsoljuk a villanyt, a többség rögtön öklendezni kezd, mondja Spence.

Ami az italokat illeti, egyetlen magára valami is adó sommelier sem vitatja, hogy a bor színe nagyon fontos szerepet játszik a minőség megítélésében. Ugyanakkor több kutatás is megerősítette, hogy a szín befolyásolja is, hogy hogyan ítéljük meg egy-egy bor ízét. 2001-ben a Bordeaux-i Egyetem 51 borász hallgatója ugrott be a cselnek, amikor egy fehérbort ételfestékkel vörösre festettek a kísérlet kiagyalói. Míg a bort eredeti, sárgás állapotában a méz, a citrom, a licsi és a szalma ízével hozták kapcsolatba, tehát kifejezetten friss, könnyed ízekkel azonosították, a megfestett változatról azt mondták, hogy cikóriát, szenet, szilvát, csokoládét és dohányt, tehát nehéz, testes ízeket éreznek benne.



Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 10.
    2013. 03. 20. 21:12
    Hmm... vajon a gyökérre öntött ételfesték is elég volt ehhez, vagy más módszert használtak? Rózsaszálakat így szokás festeni..
    fehér rózsa, bele az ételfestékbe és megvan az új szín, ha meg a szárat több felé vágják és több színbe teszik akkor több színű lesz oldalanként.

    Szóval játszunk istent és kezdjenek el árusítani kék belű dinnyéket.
  • 9.
    2013. 03. 18. 22:18
    KillBorn, találtam pár változatot de nem élesek a képek: [LINK]
  • 8.
    2013. 03. 15. 19:29
    KillBorn: A narancsosból sajna nem találok nagyobbat, de a tésztásat belinkeltem.
  • 7.
    2013. 03. 15. 15:08
    Eretnek90 rofl x'DD
  • 6.
    2013. 03. 15. 11:01
    Az első meg második kép mögé tehetnétek 1920x1200 felbontású, vagy hasonlóan nagy linket a képekről! Jól mutatnának mind telefonon, mind monitoron! Lécci! Köszi!
  • 5.
    2013. 03. 14. 10:40
    Eretnek90 : +1

    DaemonPC: én megkóstolnám mind a 2-t
  • 4.
    2013. 03. 13. 18:33
    A kék és a lila narancs elég extrém lehet
  • 3.
    2013. 03. 13. 18:14
    Ronan: Ezt szerintem rossz helyre írtad.
    Érdekes cikk, jól mutatja milyen sokszínű az érzékelés.
  • 2.
    2013. 03. 13. 17:38
    a bullshit generátorodat kölcsön tudnád adni?
  • 1.
    2013. 03. 13. 13:25
    Elég szerintem ez már sok amit az emberek hisznek magukról hogy bármit megtehetnek büntetlenül.