Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

HP ProBookok Core i3-mal és i5-tel

 • Dátum | 2010.07.09 13:01
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOK

Pont egy éve járt nálunk a Hewlett-Packard első ProBook generációja, amelynek 15,6”-os tagját, a 4510s-t volt szerencsénk tesztelni. Finoman szólva sem voltunk elájulva tőle, így elhatároztuk, hogy a második sorozatból az összes tagot begyűjtjük, hogy megvizsgáljuk, van-e eltérés a méretbeli különbségeken felül, illetve sikerült-e kijavítani az előd modell problémáit.Természetesen mindegyik modell már az Intel Calpella mobil platformjára épül, tehát Core i3 és i5 processzorokkal kerül fel a boltok polcaira. A teszt után elérhetővé váltak az új Celeron P4800-zal szerelt példányok is, igény esetén megnézzük, mire képes a Core i3-ból avanzsált központi egység a régi Core 2 Duo-kkal szemben – de most kanyarodjunk vissza jelenlegi témánkhoz. A HP legújabb ProBook családja három tagot számlál, melyek közül elsőként a legkisebbel, a 13,3”-os 4320s-sel fogunk megismerkedni.A specifikációs táblázatban semmi meglepő vagy rendkívüli nincs, a cég szokásához híven az új ProBook szériába is 7200-at pörgő, gyors merevlemezeket tett, melyek kapacitása szerencsére még megüti az átlagos szintet. Az eSATA-n felül kapunk egy ujjlenyomat-olvasót is, amely a széria sajátja (ezzel is hangsúlyozva azt, hogy a gép üzletembereknek készült). A Windows 7 sajnálatos módon 32 bites, amelyet továbbra sem értünk, a gyártók jellemzően a kompatibilitás megőrzésére hivatkozva szoktak magyarázatot adni eme tettükre. A 230 ezres ár első ránézésre is magasnak tűnhet, azt viszont nem árt szem előtt tartani, hogy a termék(ek)re 3 év garanciát ad a gyártó.
A notebook mellé a szokásos tartozékokon felül kapunk egy tágas és jól pakolható táskát is, ettől aztán szép vaskosra hízik a csomagolás címszó alatt futó doboz – ezzel nem árt számolnia annak, aki kézben szeretné majd hazavinni.

Hardver

Ahogy az várható volt, a 4320s produkálta a legnagyobb zajt, hiszen nála kellett a legkisebb helyre bezsúfolni a hűtést. A hőmérséklet ennek ellenére valamivel felette volt az átlagnak, hiszen míg üresjáratban 44, addig terhelés esetén 77 fokos volt a processzor. Szerencsére ebből nem sokat lehetett érezni a gépház alján, így ölbe véve is nyugodtan tudjuk használni.

A rendszer lelke az Intel Arrandale magos Core i3-350M processzora, amely két magjával és Hyper-Threading támogatásával összesen négy szálon képes párhuzamosan dolgozni. A mindennapos használathoz tapasztalataink szerint több mint elegendő a teljesítménye, ráadásul 2.26 GHz-en üzemel szemben az i3-330M 2.13 GHz-es órajelével. A 3 GB memória szintén megfelelő a Windows 7 futtatásához, annál is inkább, mert ennél sokkal többet nem képes kezelni a 32 bites operációs rendszer. A szokásos HM55-ös chipset helyett HM57-et találunk mindhárom gépben, amely az Intel Rapid Recover Technology, Rapid Storage Technology és Remote PC Assist Technology funkciókat adja hozzá a rendszerhez. Ezek rendre rendszer-visszaállítást és adatvédelmet, RAID tömbök kezelését, illetve távsegítséget tesznek lehetővé, de az átlag felhasználó, és valószínűleg még a számítástechnikában kevésbé jártas üzletember se fogja használni őket.

A három gép közül csak a 4320s-ben nem volt dedikált videokártya, így a megjelenítésért és a feldolgozásért is a processzorba integrált Intel HD Graphics a felelős. Bár játékra is használható valamelyest, elsősorban alacsony fogyasztása és széleskörű hardveres videogyorsítása miatt kedvelik a felhasználók.
Ahogy a bevezetőben is említettük, a HP új ProBook szériájának minden tagja kivétel nélkül percenként 7200-at pörgő merevlemezt kapott. A 4320s-ben a Hitachi 320 GB-os egysége teljesít szolgálatot, méghozzá elég sebesen. Ilyen nagy tempót ritkán látni mobil merevlemeztől, és ha ez nem lenne elég, még viszonylag halk is volt. Hőmérséklete valamivel magasabb volt, mint 5400-as társaié (legalábbis tapintás alapján, hiszen kimérni nem tudtuk), de kritikusnak abszolút nem mondható, igaz a teszt nem a mostani kánikulában készült, így pár fokos emelkedésre a nyár hátralévő részében számítani lehet.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 11.
  2010. 09. 20. 16:38
  nem értem miért kell erőltetni a 43xxes vkártyákat.
 • 10.
  2010. 07. 11. 00:24
  hát nekem vhogy ez a csiszolt fén design annyire nem jött be szerintem ronda... de az akkuval eszméletlen jól bánik én p8400 (2,26ghz/core) procival 9600m gtvel olyan 3,5 órát tudok kihozni pedig 8 cellás akkum van mellé
 • 9.
  2010. 07. 10. 23:37
  Nevetségesek ezek a gépek. Érdemes megnézni ennyi pénzért már milyen EB szériás VAIO-kat lehet venni... azokban nagyobb gyorsabb hdd van, 4gb ram, vagy nagyobb felbontású kijelző, választék van, de ennyi pénzért jobbakat adnak, és ezek azért nem közelítik meg minőségben a VAIO-kat szerintem.
 • 8.
  2010. 07. 10. 08:08
  Szia
  Pedig ez esetben a hangzatos marketing duma még nem is tulozna:
  "szupergyors" "energiatakarékos"
 • 7.
  2010. 07. 10. 08:00
  tegnapi vásárlásom alkalmával az áfásszámlába betűzve kaptam egy piros papírost. "Hamisítás Elleni Nemzeti Testület". rátok szállt a ProArt a "Jogi kérdezz-felelek" után?
 • 6.
  2010. 07. 09. 23:02
  Az "üzletembereknek szánták" kitételt én sem igazán értem.Az ujjlenyomat azonositó helyett, ezek mellé a gyors mobil i3- i5-ös processzorok és a 3 giga memória mellé már inkább tettek vola egy SSD-t a szánalmasan lassu HDD-k helyett,ebben az árkategóriában.Játékos célokra meg tényleg vérszegények ennyi pénzért.
 • 5.
  2010. 07. 09. 22:27
  Kar, hogy az osszes modellnel elol van a hang ki es bemenet.
 • 4.
  2010. 07. 09. 20:55
  A tesztben 3 év garancia van említve, a hivatalos honlapon viszont ez olvasható:

  "Garancia
  1 éves beszállítás, átvétel és visszaküldés egyes országokban (bővítés lehetséges, külön vásárolható meg), 1 év garancia az elsődleges akkumulátorra."

  Bízom benne hogy valóban 3 év a garancia, és nem 1 év, mint amit megszokhattunk a legtöbb modell esetében. (Hogy ez miért volt jó üzletpolitika a cégnek, azt nem tudom).
  Mikrobi hozzászólására reagálva: biztos hogy a kéz tisztaságával volt a gond? Nem lehet, hogy ezek a modellek ennyire gyűjtik az ujjlenyomatokat? Mert ha igen, akkor az bizony gázos kissé.

 • 3.
  2010. 07. 09. 16:55
  Én azt nem értem ezek a gépek mitől üzletiek? Még a bővíthetőség is elég bonyolultnak tűnik...
 • 2.
  2010. 07. 09. 14:52
  Dizájn, ennyi a magyarázat. Szerintem is jobb (meg szebb is) lenne a matt.
  Én még azt nem értem, hogy miért kell elrontani egy alapjában jónak indult gépet (dizájn, csatlakozók, minőségileg is korrekt) egy ilyen GPU-val. Ennyi pénzért (amennyiért ezeket adják, ha nem néztem el valamit nagyon 200-230-250 körül vannak) már minden (ha nem is minden, de sok) tekintetben jobb notebookot lehet kapni, például Geforce 330M-el, vagy HD5650M-el, amik nem gyengén odaverik ezt, és váltogatható GPU-val még a fogyasztás sem sokkal rosszabb. De biztos lesz aki megveszi.
 • 1.
  2010. 07. 09. 14:42
  Tényleg nem értem mi értelme van a billentyűzet köré csillogó felületet rakni, ezt el tudná magyarázni egy okos ember ?
  Az egész gép matt (nagyon helyesen) és az a rész meg tükröződő/ujjlenyomat gyüjtő felületű.