Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Hangfalak - 2.1-es rendszerek III.

 • Dátum | 2008.04.30 09:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | MULTIMÉDIA

Mai tesztünk témája egy olyan 2.1-es hangszórórendszert találni, mely megfizethető ára mellett komolyabb célra is használható legyen, mint a zenehallgatás vagy házimozizás sztereoban. Ez alkalommal nagyrészt a Trust termékpalettáján kerestünk megfelelő versenyzőket, meglátjuk, mely típusok váltják majd be reményeinket.

A tesztet rögtön egy kakukktojással kezdjük, mivel a 70 ezer forintos vételár jó szándékkal sem nevezhető megfizethetőnek, viszont kíváncsiak voltunk, hogy a Logitech nagyágyúja fel tudja-e venni a versenyt az olcsóbb Hi-Fi készülékekkel.

Áttekintés


A dupla csomagolás tipikusan olyan jellemvonás, mely a Logitech nevéhez kapcsolódik. A belső színes kartondoboz még egy fólia bevonatot is kapott. Miután megszabadultunk a csomagolóanyagoktól, kellékek egész tárháza került elénk. Az áram szállításáról két fajta tápkábel volt segítségünkre, a magyar nyelvű kézikönyv és útmutató szintén nem maradt el. Ami különlegességnek számít, a távirányító és az USB kábel, előbbihez 2 db elemet is kapunk. A mellékelt lemezen a hangrendszer vezérléséhez szükséges alkalmazást találtuk.
A hangszórók kísértetiesen hasonlítanak a Z-10-eshez, egy magas- és egy középsugárzóból áll, talpa nem állítható, viszont ennek nem éreztük hiányát. A fém keret elegáns hatást kölcsönöz nekik, a jobb hangszórón megtalálható az infra vevőegység és egy kijelző, mely csak bekapcsolt állapotban látszik. Innen tájékozódhatunk a hangerő, mély, magas, center és térhangzás erejének szintjéről. Annak ellenére, hogy csak 2.1-es rendszerről beszélhetünk, térhangzást és középhangokat is ki tudunk emelni az SRS technológiájának köszönhetően. A hangszórók mélynyomóhoz való csatlakoztatása egy dupla RCA csatlakozóval és egy 15 tűs monitor-szerű dugasszal történik, a jobb hangszóró pedig a vezérlés feladatát is ellátja, ezért találtuk rajta a különleges csatlakozó véget.A mélynyomó egy igen termetes fekete, bass-reflex nyílással ellátott hasáb. Hátulján a szükséges csatlakozókon kívül egy hűtőborda is felfedezhető, mely a használat során csak enyhén volt képes felmelegedni. A huzamosabb, teljes hangerő melletti használatban viszont jó szolgálatot tehet majd. Hangkártyánk analóg kimeneteire nem volt szükségünk, ugyanis USB kábellel csatlakozik a számítógéphez és rajta keresztül kapja meg a jelet. Ennek értelmében hiába állítottunk be hangzásképeket, hatástalanok voltak, csakúgy, mint a hangkártyás equalizerünk. Az USB-s csatlakozáson kívül egy AUX bemenettel is rendelkezik, a felhasználható jel származhat mp3 lejátszótól, televízió kimenettől vagy egy másik hangkártyától. A csatlakozót a jobb hangszóró oldalán találjuk közvetlenül a fülhallgató kimenet alatt (mindkettő 3,5 mm-es jack). Apró, de hasznos figyelmesség, hogy gumiborítás védi a csatlakozókat a szennyeződéstől.

A hangrendszer kezelése meglehetősen egyszerűre és kényelmesre sikerült, a távirányítóval nem csak az alapbeállításokat érhetjük el (mély, magas, center, surround, hangerő szint), hanem a feltelepített alkalmazás segítségével hozzárendelhetjük a távirányító „gyorsgombjaihoz” kedvenc video-, hanglejátszó és képmegjelenítő szoftvereinket. A távkapcsoló infrás kapcsolatot használ, ennek ellenére szokatlanul nagy látószögben reagált a hangrendszer, gyakorlatilag bárhová tettük a távirányítót, mindig megérkezett tőle a jel.

Az elhelyezéssel semmi gondunk nem akadt. Ha nincs elég helyünk, hogy a hangszórókat kellően távolra helyezzük egymástól, nem probléma, mert a térhangzás erősségével szélesebb teret tudunk nyerni. A mélyláda szintén dicséretet érdemel, asztal alá helyezve sem erősödött fel a nem kívánt doboz hang, ez valószínűleg amiatt volt, hogy csak az alacsonyabb frekvenciák lesugárzására tervezték.

Használatbavétel előtt megfigyeltük, hogy áram alá helyezve, de kikapcsolt állapotban észrevehető-e valamilyen nem kívánt búgás vagy zúgó hang és elégedetten konstatáltuk, hogy egy árva hangot nem ad ki készenléti állapotban. Valószínűleg ezért nem mellékeltek táp csatlakozót, így ez nem is hiányzott.

Meghallgatás

A hang tesztelése négy fázisból állt, kipróbáltuk zenehallgatásra, házimozizásra, játékok alatt és lemértünk a frekvencia tartományt az érdekesség kedvéért.

Kezdjük a zenehallgatással. Sokcsatornás zene esetén érdemes bekapcsolni az SRS térhangzási módot, de ha csak sztereo jelünk van, inkább enélkül használjuk, ugyanis az mp3 hibái kellemetlenül felerősödnek, a beszédhangok kiemelését pedig minimális szintre kell állítani a nagyobb tér érdekében. Így ha megfelelően nagy távolságra tudjuk helyezni egymástól a hangszórókat, kellően széles térrel tud megszólalni. A mélynyomó úgy lett behangolva, hogy véletlenül sem tudtuk túlzóan erősre állítani a mélyeket, minden esetben illeszkedett a magasak erejéhez és karakteréhez.

Néhány számot meghallgattunk vele, tapasztalatainkat a következő sorokban foglaltuk össze:

Katie Melua - Nine Million Bicycles: Pontos a mélynyomó, nagyon erősen le tudja sugározni a mélyeket. Az énekhang tiszta, de a tér szűk, a kis hangszórók lehetnének részletezőbbek, viszont semmilyen zavaró hatások nem hallhatóak, mint például fémes hangzás.

Green Day - Holiday: A tér érzet kicsit lehetne jobb, a cintányérok enyhén mosottak, viszont a mélynyomó jól teljesít. A térhangzás mód inkább ront a hangképen, ezért nem érdemes bekapcsolni.

Groove Coverage - Poison: Hihetetlenül erős mélyek szólaltak meg, a hangrendszer ebben a műfajban teljesít legjobban, túlzás nélkül állítjuk, hogy remegnek a falak tőle. A diszkó érzés biztosított, az SRS térhangzás pedig ebben az esetben jó hangzást hozott létre, annak ellenére, hogy csak sztereo jellel rendelkeztünk, mivel eredeti tér ennél a zenénél nem is volt.

Kylie Minogue - In My Arms:
A trance-hez hasonlatosan jó élményben volt részünk, a térhangzás mód itt is jó szolgálatot tesz, a mélynyomó pedig kihasználatlan, ennél többet is bírna.

A zenehallgatás közepes hangerő mellett átlagos élményt nyúlt, viszont teljes hangerőnél a mélynyomó megmutatta igazi erejét. Mindenképpen így érdemes használni, mert ilyen élményt nem sok hangszóró készlet tud nyújtani, viszont halk zenehallgatáshoz sajnos el kell, hogy felejtsük, ugyanis a mélynyomó fél másodpercenként kikapcsol, majd vissza. Ez nagyon zavaró tud lenni, és annak tulajdonítjuk, hogy a túl gyenge jel miatt nem tudja eldönteni a mélyláda, hogy szükség van-e rá avagy nem.

Filmek megtekintése közben sajnos ugyanezzel a jelenséggel találkoztunk, alacsony hangerő mellett inkább vegyük le a mély szintjét minimálisra, különben állandó ki- és bekapcsolásnak lehetünk fültanúja. Hangosabban hallgatva viszont jó teljesített, a fix keresztváltó beállítását jól sikerült eltalálni, kellemetlen öblös hangzással nem találkoztunk. A térhangzási móddal Dolby Digital vagy DTS jel esetén kiváló térhangzást értünk el, valóban hátulról hallottuk a surround csatornának szánt effekteket, a beszédhang kiemelése pedig szintén hasznosnak bizonyult, ezzel egy újabb hangszórót sikerült megspórolniuk nekünk.

Játék közben akkor is érdemes bekapcsolni a térhangzást, ha nincs EAX szabványú hangkártyánk, a hangzás így is jelentősen javult. A mélyek viszont erőteljesebben is megszólalhattak volna, sajnos maximális beállítás mellett is hiányoltuk igazi erejét.

Ítélet

Mindent összevetve egy jól használható sztereo hangrendszert kapunk egy erőteljes mélynyomóval társítva, melyet leginkább hangosan lehet igazán élvezni. Ezért halk zenéléshez és filmezéshez ne ezt válasszuk, mivel erre a célra már túl nagy teljesítménnyel rendelkezik. Ha viszont lehetőségünk van legalább közepes hangerővel hallgatni, akkor elmondhatjuk, hogy olyan hangszórókészlet tulajdonosai vagyunk, mely egy Hi-Fi hangfalpár tisztaságával ugyan nem is, de hangerejével és hangnyomásával viszont bőven felér és távirányítója még kényelmessé is teszi a használatát. Minden hibája ellenére tesztünk első helyezését mégis sikerült megszereznie.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2008. 12. 26. 02:20
  Hát én MX-5021-et vettem 36k-t annó és nem bántam meg, elég hangos (max hangerőn az egész házban hallani a hangját), de ami fontosabb nagyon szépen szól, kiváló basszusa van a mélynyomónak és maximum hangerőn se torzul a hang! Én nem különösebben vágyok 5.1-es hangzásra, nem is látom sok értelmét, inkább legyen pár erősebb hangfal, ilyen 30-40k-t meg igazán jó 2.1-es hangfalakat kapni már.
 • 3.
  2008. 12. 25. 17:13
  hát 2.1-et nem vennék soha egy normálisabb 5.1-e kapsz 30-40K-ért...(nekem egy szolid Genius SW Home Delux 5.1 "fadobozos Genius" van)
 • 2.
  2008. 12. 25. 16:37
  sztem 70kért sokkal jobb 2.1-es rendszert lehetne össze állítani, mint az 1 versenyző...
 • 1.
  2008. 11. 15. 20:45
  Szai brezo.
  Nekem egy Z-2300-am van megvagyok elégedve vele.
  Panelba van be"zsúfolva" egy 13 nm-es szobába a mély szétszedi a bútorokat felesen vagy egy icipicit feljebb(de télleg kicsit feljebb). volt hogy 100-150 méterre halottam mikor szolt a lakásunkból. Szal én ajánlani tudom.
  Ha discos zenéket szeretsz akkor főleg. Nem ismerem a Z-cinemat de sztem elég idegesíthető lehet a ki be kapcsolás.
  Jah még annyi hogy ha 3/4-esen hallgatod akkor már torzít persze a szomszédok akkor feljönnek szólni hogy hangos mikor 1/4 -es hangon hallgatom. Felesnél jobban úgyse tolod fel hacsak nem házibuli de az se érdemes.
  Én csak ajánlani tudom.
  Itt az ipon-on keresztül vettem és semmi baj nincs vele.
  Igaz egy Sound Blaster Extreme Gamer hangkártya hajtja szegénykét<img src=