Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Górcső alatt a félprofi scannerek

  • Dátum | 2008.02.01 11:46
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | MULTIMÉDIA

Előző cikkünkben a 20.000 forintos árkategória alatti scannereket vizsgáltuk meg teljesítmény, képminőség és szolgáltatások tekintetében. Legfrissebb cikkünkben a 20 és 50.000 forint közötti fotó szkennereket helyeztük górcső alá, a szempontok között az előbbi cikkhez hasonlóan jelen volt a minőség, szolgáltatások és a szoftverkörítés vizsgálata.

A jelenlegi cikkben szereplő termékek közül már mindegyik megállja a helyét egy hobbi fotós laborjában, hiszen a készülékek nagy felbontásban és jó minőségben képesek bescannelni a fényképeket, diákat vagy akár a negatívokat egyaránt. Egyes készülékekhez külön fénykép adapterek tartoznak, amelyek segítségével a különböző méretű képeket könnyedén és gyorsan digitalizálhatjuk, de olyan készülék is szerepel a listában, amely nem tartalmaz külön fénykép adaptert, csak a fedőlapjában elhelyezett dia/negatív adapterrel büszkélkedhet. Ez utóbbi tesztünk legolcsóbb készüléke, a HP G3010-es modell.

A CCD és a CIS technológia.
A CCD és a CIS technológia.

A profi scannerek már nagyobb hatékonysággal képesek a régi fényképek javítására: az egységek jó optikának és a nagy felbontásnak köszönhetően jó minőségben tudják beolvasni a képeket, amelyekről aztán a szoftver képes eltávolítani a különböző szennyeződéseket, mint például a port és a karcokat, persze a hatékonyság nagyban függ a kép állapotától, de az eredmény kielégítő lehet. A profi szkennerek között olyannal is fogunk találkozni, amelyik képes a fényképről a vörösszem-effektus automatikus eltávolítására is, valamint nagy, 96 bites színes színmélységgel is bír. Ez a készülék a HP G4050-ese, amely a cikk legdrágább, legnehezebb és legnagyobb modellje. A scannerek mindegyike alkalmas átlagos, otthoni használatra és irodai munkára egyaránt, egyszóval igazán jó választás lehet szinte bármelyik modell. Mivel a helyzet azért nem ilyen egyszerű, így a következő kis írás segítségével megpróbáljuk részletesen is bemutatni az egyes versenyzőket a szoftverkörítés, a képminőség és a szolgáltatások fényében.

A cikkben két darab CCD chippel és egy darab CIS lapkával felvértezett scannert tesztelünk: a CCD-s modellek elterjedtebbnek mondhatóak, ám a Canon által használt CIS technológia jóval energiatakarékosabb a LED-es megvilágításnak köszönhetően, így a scanner számára nincs szükség külön adapter használatára, hanem elegendő az adatkommunikációra használt USB kábel is, hiszen ezen keresztül képes felvenni a készülék a működéséhez szükséges néhány wattot.

Az alábbi kis táblázatnak köszönhetően az előző cikkben már megismert termékek paramétereit hasonlíthatjuk össze az új versenyzőkével:

A Scannerek műszaki paraméterei. A kép nagyítható!
A Scannerek műszaki paraméterei. A kép nagyítható!

A rövid bevezető után egyből ugorjunk is a mélyvízbe, azaz nézzük meg a versenyzőket egyenként, részletesen.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2008. 02. 05. 11:26
    Örülök, ha tudtunk segíteni a döntésben. <img src=)