Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

GeForce 8800GTS 320MB: félkarú óriás?

  • Dátum | 2007.03.12 09:27
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mostani cikkünkben az NVIDIA GeForce 8800 GTS 640 MB-os kártyájának teljesítményét hasonlítjuk össze az újdonsággal, ami nem más, mint egy 320 MB-os 8800 GTS. A kártya a felezett memória mennyiségtől eltekintve, minden szempontból egy teljes értékű 8800 GTS, azaz sem órajelben, sem egyéb paraméterekben nem különbözik a vetélytárstól, egyedüli gyengesége a felezett memória lehet. A memória interfész 384 bites, így a várakozások szerint csak a  textúra intenzív igénybevétel viselheti meg a "félkarú óriást", vagyis a memória hiányát nagyobb felbontásokban fogjuk csak észre venni, kérdés hogy mekkora mértékben.

Tesztünk versenyzői
Tesztünk versenyzői

Összességében elmondható, hogy a nagyobb felbontásban játszó felhasználók már nem ezt a kártyát, hanem egy 8800 GTS 640 MB-os vagy 8800 GTX 768 MB-os videokártyát választanak. Azért természetesen górcső alá vettük a  kártya teljesítményét 1600x1200-as és 1920x1440-es felbontásokban is, mivel főként itt derülhet ki, hogy mi a különbség a két változat között.

Az NVIDIA azzal a lépéssel, hogy kiadta a felezett memóriával rendelkező 8800 GTS-t, újabb területeket tudott elhódítani a jelenleg gyengén szereplő ATI/AMD párostól. A piac felső kategóriáját napjainkban egyértelműen az NVIDIA uralja a 8800-as család tagjainak segítségével, az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyártó az egyetlen a piacon, aki rendelkezik DirectX 10-es támogatással felvértezett kártyákkal. Ez előnyt egyelőre nem jelent, ugyanis se DirectX 10-es játékok, se DirectX 10 nincs még forgalomban.

Az ATI/AMD az R600-as család tagjaival képes lehet a vezető pozíció átvételére, ám a kártyák egyelőre még váratnak magukra, sorozatos késések övezik az R600-as megjelenését. Jelenlegi információk szerint, az R600-as majd csak pár héttel később jelenik meg, ugyanis a gyártópáros egy időpontra tette az egész család megjelenését.

Addig az NVIDIA egészen nyugodtan uralhatja a piacot, ugyanis a felső kategóriában NINCS ellenfele, ez pedig jótékony hatással lehet a bevételek alakulására is.

A rövid kitérő után, az alábbi táblázatban látható a két versenyző pontos technikai paramétereinek összefoglalása:Mint azt már korábban említettük, a kártyák között egyedül a memória mérete a különbség. Előzetes elképzeléseink szerint, ez a különbség alacsonyabb felbontásokban nem fog előjönni (1024x768, 1280x1024), viszont picit magasabbra helyezve a mércét, már előjönnek majd a különbségek. Ez az eszmefuttatás egyelőre csak spekuláció, a pontos eredményeket a GeForce 8800 GTS 320 MB bemutatása után olvashatjuk.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.