Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

FON tapasztalatok

  • Dátum | 2007.05.15 11:03
  • Szerző | Freeman07
  • Csoport | HÁLÓZAT

A FON közösség kitalálása és megalapítása Martin Varsavsky nevéhez fűződik. Az alapötlet az, hogy létrehozzon egy világméretű közösséget, melynek tagjai egymás között ingyen megosztják internetüket vezetéknélküli hálózaton keresztül. Hogy a dolog világméretűvé váljon, meggyőzött jópár nagyobb céget, mint például a Google-t, a Skype-ot, a japán Excite-ot, az eBay-t, hogy támogassák őt, mivel jelenlegi cégeinek a bevételei nem fedezték volnak a költségeket. A dolog összejött.

A FON alapötlete.
A FON alapötlete.

Kezdetben csak a Linksys néhány típusú WiFi forgalomirányítóira készített firmware-ket, azonban tavaly ősztől saját fejlesztésű elérési pontot indított útnak a cég, mégpedig a La Fonerát. Ezt a kis készüléket meghívó nélkül 40 euróért (10 000 forintért) lehet megvásárolni, ha egy barát meghív akkor pedig feleáron, 20 euróért (5 000 forintért).

Megéri-e csatlakozni és ennyi pénzért vásárolni egy La Fonerát?

A FON-tagságnak jobbára csak előnyei vannak. Kapsz kedvezményes áron egy hozzáférési pontot, ami ugyan korlátolt mértékben konfigurálható, mégis sokkal erősebb jelet biztosít mint a hasonló márkás készülékek. Ezt otthon saját biztonságos vezetéknélküli hálózat létrehozására szabadon felhasználhatod. Ráadásul ha nem tartózkodol otthon, más városba utazol vagy netán külföldre, akkor rengeteg helyen tudsz ingyen internetezni. Az ilyen elérési pontok száma a világon a jóslatok szerint 1 millióra növekszik 2010-re. A jelenlegi hotspotokat ezen a térképen tudod megnézni.Egyetlen kötelesség van mindezekért cserébe, mégpedig legalább egy évig nonstop meg kell osztanod az internetedet a FON-tagoknak. Szerencsére nem kell attól félni, hogy elszívja a belépett felhasználó az internetet, ugyanis korlátozható a rendelkezésre bocsátott sávszélesség. Ha rosszindulató közösségi tagok valami bűntényt követnek el a te internetmegosztásodon keresztül, akkor ez esetben nem téged fognak felelősségre vonni, mert a bejelentkezett felhasználók mind visszakövethetők. Azaz te mindenféle visszaélés ellen biztosított vagy. Ráadásul ha egy nem FON-tag szeretne a te La Fonerádra csatlakozni, és azon keresztül internetezni, akkor neki napi 3 eurót kell fizetnie, aminek a felét megkapod. Így ha egy forgalmas helyre teszed ki a La Fonerát, akkor még egy kis pénzt is kereshetsz vele.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.