Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Fókuszban a DVD-írók

 • Dátum | 2008.02.11 09:37
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | ADATTÁROLÁS

Jelenlegi cikkünkben a DVD-írók piacáról választottunk ki néhány versenyzőt, amelyek segítségével megvizsgáljuk, hogy manapság mi is a helyzet az újdonságok teljesítményét és képességeit illetően.

A mezőny eléggé vegyesre sikeredett: két darab IDE és két darab SATA csatolófelületre illeszkedő meghajtó teljesítményét mértük össze mind írás, mind pedig olvasás tekintetében. Az elmúlt néhány év folyamán jelentős mértékben csökkent a DVD-írók ára, így manapság a 10.000 forint alatti árkategóriában bőségesen akad választék, így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő terméket. Kíváncsiak voltunk hogy az egyes versenyzők tekintetében az árakon kívül sebességben mekkora különbségek vannak, így alapos tesztelésnek vetettük alá a versenyzőket.

A tesztben szereplő egységek mindegyike támogat valamilyen CD feliratozási technológiát: a meghajtók LightScribe vagy LabelFlash eljárás segítségével tudják feliratozni, illetve képpel ellátni a lemezeket, persze csak azokat, amelyek támogatják a technológiát.

A LightScribe röviden

LightScribe lemez.
LightScribe lemez.

A LightScribe eljárással tulajdonképpen a technológiát támogató speciális CD/DVD adathordozókra rögzíthetünk képet vagy szöveget az meghajtó segítségével. Az eljárás során koncentrikus körök segítségével történik a rögzítés, az adathordozó sárgásbarna felületére monokróm formában vihetjük fel az adatot. Minél többször írjuk át a képeket, annál jobb eredményt kapunk, tehát a kép annál élesebb és annál jobban olvashatóbb lesz. A képeket nem muszáj egyhuzamban többször átírni, hanem a pozícionáló gyűrű segítségével akár a későbbiekben is dönthetünk úgy, hogy élesebbé varázsoljuk a feliratot, erre természetesen lehetőségünk lesz. A LightScribe eljárást egyébként  a HP fejlesztése. További információk: http://www.lightscribe.com/

A LabelFlash röviden

LabelFlash média.
LabelFlash média.

A Label Flash a Fuji és a Yamaha együttműködésének gyümölcse, ám ez az eljárás már kizárólag DVD-re képes képeket készíteni. Különbség a LightScribe-bal szemben az is, hogy a LabelFlash meghajtók szekvenciális módon készítik el a képet, azaz a lemez teljes felületén áthaladnak, nem képesek egy adott ponthoz ugrani, mint a LightScribe egységek. A LabelFlash a DiscT@2 eljárás továbbfejlesztett változata, amely kizárólag DVD-vel használható. A DiscT@2 a Yamaha által kifejlesztett technológia, amely korábban CD lemezek adatoldalára tette lehetővé különböző ábrák felvitelét a lemezen található üres helyre, vagy akár a teljes felületre. Ez az eljárás nem igényelt különleges lemezt, bármelyik CD-vel működött.

A LabelFlash is képes egyszer írható DVD lemezek adatfelületére ábrákat készíteni, ezek az ábrák aztán kerülhetnek a lemez üres részére, de akár a teljes lemezre is. Léteznek LabelFlash korongok is, amelyek esetében az ábrák rajzolása egy külön rétegre történik, ezeket az ábrákat aztán a lemez felső részén, azaz a címke oldalán láthatjuk. További információk: http://labelflash.jp/

A tesztekben törekedtünk arra, hogy a témát minél jobban átfogjuk, így minden meghajtó esetében megvizsgáltuk a DVD-írási sebességet és a CD-írási sebességet, az Audio-CD olvasást és grabbelést, valamint a DVD-R olvasást, a DVD+R DL olvasást és az érdekesség kedvéért azt is, hogy az egyes termékek mihez tudnak kezdeni egy kis mértékben karcos CD-vel, valamint egy extrém módon összekarcolt lemezzel.

A Traxdata lemezek média infója.
A Traxdata lemezek média infója.

Az írás teszteléséhez 16x-os Traxdata DVD-R lemezeket használtunk, mivel sajnos ennél jobb, azaz gyorsabban írható lemezt nem sikerült beszerezni, egyébként ez a média Ritek alapanyagból készült. A CD-írás teszteléséhez 48x-osan írható Philips lemezeket kaptunk.

A megmérettetésben szereplő meghajtók pontos írási- és olvasási képességeiről és technikai paramétereikről az alábbi táblázat nyújt információt:

A versenyzők paraméterei.
A versenyzők paraméterei.

A rövid technikai magyarázat és a tesztelés menetének bemutatása után nézzük a versenyzőket, természetesen egyenként.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2009. 12. 15. 14:05
  juppij
  2 hete keresek FEHÉR elejű DVD írót, és sehol... egész pestet már felhívtam...
  piaci rés most a fehér elejű DVD író beszerzése.
 • 2.
  2008. 02. 13. 11:25
  Hogy mennyi használati időt bír ki, azt előre nem nagyon lehet megmondani, Sokmindentől függ: mennyi lemezt írsz havi szinten, mennyire van igénybevéve a meghajtó, illetve mennyire tartod tisztán a lemezidet (por pl.).

  Én már másfél éve a második NEC írómat nyúzom, előtte kb 3 évig Svindler kolléga írójához hasonló meghajtóm volt, ami azóta is tökéletesen működik, igaz már nem nálam. A NEC előtt LG-m volt, ami kerek 3 hétig bírta, szerencsére sikerült kicseréltetni a NEC-re. <img src=

  A Pio írókkal nincs túl sok tapasztalatom, az ismerettségi körömben sokaknak van Pio írójuk, de még senkitől nem hallottam panaszt rájuk, sőt, még a NEC írókkal sem voltak rossz tapasztalatok.

  Ha vásárolsz és a Pio vagy NEC meghajtók valamelyikét választod, akkor egészen biztosan nem fogsz csalódni. <img src=
 • 1.
  2008. 02. 13. 10:37
  Mennyit? Egy NEC 3520A-m van úgy... lassan 4 éve ha jól emlékszem <img src=
  Ettől függetlenül nem kérdéses, hogy a Pio is ott van a toppon, anno is nehéz döntés volt.