Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Expert Partner Nap 2008

  • Dátum | 2008.05.30 12:12
  • Szerző | Svindler
  • Csoport | EGYÉB

Az előadásokhoz vezető út nyomtatókkal van kikövezve
Az előadásokhoz vezető út nyomtatókkal van kikövezve

Az Expert Computer szeretne hagyományt teremteni hazánkban, így tegnap immáron másodszor megrendezte az Expert Partner Nap-ot, melyen legfontosabb beszállítói tartanak előadásokat és bemutatókat. Idén nőtt a tavalyihoz képest a létszám, egyre több kereskedő érdeklődik a rendezvény iránt. Gyors regisztráció és megnyitó után kezdetét is vette az első prezentáció az MSI színeiben.

MSI – The Wind of change

Először az új alaplapokból kaphattunk némi ízelítőt Szabó Ferenctől, természetesen középpontban az Intel nemsokára debütáló P45-s chipsetjével. Megtudhattuk, hogy az MSI újra felfedezett néhány funkciót, melyeket pedig már ők is évek óta használnak, mint például a BIOS-ban lévő feszültség értékek kijelzése. Ezzel szemben, ami viszont hasznosnak is tűnik a jövőre nézve ugyanezen a területen a bővebb súgó, hiszen biztos sokakat érintett már, hogy a legtöbb alaplap ezen a téren nem túl szószátyár, és az MSI a közeljövőben változtatni szeretne ezen. Mindenképpen említésre méltó még az új DrMOS technológia és a fejlettebb alkatrészek használata (például a japán szilárd elektorilitos kondenzátorok), melyekkel kisebb hőtermelés és jobb tuning érhető el. Ha megjelennek a P45-k akkor természetesen erre még visszatérünk egy cikk formájában, összehasonlítva a konkurenciával.

P45 csokor
P45 csokor

Az előadás legfontosabb része egyértelműen Veil Krisztián notebookos előadása volt, azon belül is a heteken belül megjelenő Wind bemutatása, ami az Asus EEE PC-jének állít erős konkurenciát. Rövid időre meg is kaparinthattuk ott helyben a még angol billentyűzettel rendelkező változatot (a megjelenés idejére már magyar lesz). Azt kell mondjuk ha tényleg a konkurenciához hasonló árképzése lesz, akkor nem hiába siet az Asus az új mini gépének bevezetésével. A Wind ugyanis pont ott domborít ahol a kis EEE-t gyengének találtuk: nagyobb kijelző magasabb fényerővel és viszonylag jól használható billentyűzet. Első látásra meggyőző, reményeink szerint hamarosan komolyabban is foglalkozhatunk vele (Alvin kolléga már legszívesebben a kiállítási darabot vitte volna).

MSI Wind
MSI Wind

Ezen felül még szó esett a különböző notebook szériák továbbfejlesztésén, mindenhol hozva az elvárt újításokat (45nm-es processzorokra átállás, frissebb chipset használása, stb.). Ami leginkább felkeltette a figyelmünket az a játékosoknak szánt GX széria, mely kapható lesz akár mobil HD3850-el is. Sokan bíráltak minket, hogy túl kemények voltunk a régiekkel, kíváncsian várjuk az újakat. Végül bejelentették, hogy elindul az MSI magyarországi képviselete, így megerősödhet a támogatás hazánkban is.

Intel – Új Intel asztali alaplapok és processzorok

Bába Mihály előadásának központjában természetesen az új chipsetek álltak, valamint az új Atom processzor, mely a Wind lelkét is képezi. Emerről már sokat írtunk itt az iPon hasábjain is, nagyon kíváncsian várjuk az első találkozást vele, a fogyasztási mutatói eléggé impozánsak. Ráadásul jelenleg úgy néz ki, hogy mindössze a VIA Nano-ja az egyetlen kihívó. Az Intel nagyon fontosnak tartja a most szárnyait bontogató Nettop book-okat, így erősen koncentrál erre a területre. Megtudtuk, hogy a hivatalos álláspont a Core2Duo 7000-es széria bevezetésére az, hogy ellenfél kell a három magos Phenomoknak. Mindegy, lényeg, hogy van, növelve a választékot és ez mindenkinek jó.

Bába Mihály
Bába Mihály

Mivel a P45 nem egy nagy evolúciós ugrás az elődjéhez képest, így a legérdekesebb rész az új Q jelzéssel ellátott chipsetekben lévő vPro technológia volt, mely bár már két éve piacon van, még nem igazán hódított teret. Erre még visszatérünk a bemutatóknál, hasznos tapasztalatokat szereztünk.

nVidia – Optimized PC Design

Petr Sedlon előadása volt az első a nap folyamán, mely angol nyelven folyt le, tolmács segítségével, hogy senkinek ne lehessenek problémái. Ám a dolog megszervezése még hagyott némi kívánnivalót maga után, így részünk volt néhány derűs pillanatban. Az új VGA családról csak említés szinten esett szó, pontos adatokat sajnos nem sikerült megtudnunk, az nVidia jó szokásához híven teljes hírzárlatot rendelt el cégen belül (és kívül is, de hát, mint tudjuk, ez manapság nem igazán gátol semmit, így szinte biztosra vehetőek az új GTX-ek paraméterei).

Petr Sedlon
Petr Sedlon

A fő téma inkább a számítógépek alkatrészeinek helyes kiválasztása volt. Petr kitért rá, hogy az nVidia álláspontja szerint a CPU gyártók mesterségesen gerjesztik az igényeket az egyre erősebb processzorok iránt, pedig kifejezetten játékos szempontokat nézve egy bizonyos szint után erősebb központi egység ide vagy oda, nem gyorsulunk semennyit, a vásárlóknak figyelni kéne a helyes egyensúlyra. Bár az ezután bemutatott példa eléggé sarkított volt (9800GTX-et integrált vezérlőhöz hasonlítani), azért van igazság benne, sok esetben jobban járunk egy erősebb VGA-val, mint processzorral. Igény esetén bele is merülhetünk, hogy milyenek az arányok mostanában.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: