Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Év végi tanácsok gépvásárláshoz

 • Dátum | 2007.12.10 23:09
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | EGYÉB

Szép lassan közeledik az év vége, sokan az átlagosnál jobban le vagyunk terhelve az ünnepek előtti nagy hajrában. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy ilyenkor a legtöbb embernek a szabad ideje inkább a nullához közelít, ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik mostanában gondolkoznak új számítógép vagy egy-egy alkatrész beszerzésén, de nem tudnak könnyen választani. Szeretnénk azonban leszögezni már az elején, hogy eme cikk nem mindenre kiterjedő és nem is szent írás, inkább iránymutató. Benne van a mi objektív és szubjektív véleményünk a jelenlegi piacról. AZ, hogy egy-egy termék nem szerepel benne, még nem jelenti azt, hogy az ne lenne jó. Mivel az időnk véges is úgy döntöttünk fontosabb témakörökre osztva fogjuk tárgyalni az alkatrészeket, végigmenve minden fontosabb állomásán egy gépvásárlásnak. Kezdjük hát az alapoknál:

Gépházak és tápegységek

Gépünk lakhelye a legszubjektívebb dolgok egyike. Ettől függetlenül, a döntésnél fontos szempont lehet, hogy jár e hozzá tápegység, és ha igen, akkor milyen, mennyibe kerül, milyen az építési minősége, rendelkezik-e a szükséges előlapi kivezetésekkel. Utóbbi szempontról elmondható, hogy napjainkban már szerencsére igencsak alapfelszereltségnek számít az USB és hang kivezetések beépítése, így maximum az extrább kívánalmak miatt (eSATA, FireWire) aggódhatunk. Ha költséghatékonyak akarunk lenni érdemes megtekinteni az Asus és a Deer kínálatát. Előbbi sajnos kezd hiány termék lenni, pedig a tápegységgel együtt árult változatai a minőségéről híres FSP tápjait tartalmazzák, ami ebben az árkategóriában nagyon szép. Valamivel felette a Chieftec masszív, vagy az AeroCool dizájnos házai hódítanak. Ha gyárilag egy halk megoldást szeretnénk, akkor mi az Antec NSK szériáit ajánlanánk. HTPC építéséhez tökéletes lehet a 2400-as.

Antec NSK-3300
Antec NSK-3300

Van egy aranyszabály, amihez ha kereteink engedik érdemes tartani magunkat, mert sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg minket: alaplapon és tápon ne spóroljunk. Tápnál gyakran előforduló kérdés, hogy mégis milyen erős legyen? Szerencsére nem érvényesül a minél nagyobb annál jobb elv. Egy átlagos internetezésre használt, integrált grafikus vezérlővel rendelkező géphez bőven jó egy 300W-os, ami akár egy gyengébb játék gépet is képes kiszolgálni. Az erősebb, középkategóriás gépekhez már elkélhet a 400W-os táp, ám e felett csak akkor érdemes gondolkodni, ha nagyon erős processzort és videokártyát helyeztünk el a gépben (pl. Core2 Q6600, 8800GTX, HD2900XT), esetleg sok merevlemezzel.

FSP BlueStorm II
FSP BlueStorm II

Mi számít jónak? A legolcsóbb tápegységek közül mindenképpen az FSP-t emelnénk ki, míg felette kiváló alternatívát jelentenek az igen jó BlueStorm II-k (ugyancsak FSP), vagy a Chieftec és Enermax által gyártott termékek.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2009. 12. 21. 14:44
  Nos nem 2009-re gondoltak ugyanis a cikket 2007.12.10 23:09-kor készítették.
 • 1.
  2009. 12. 20. 12:09
  Sziasztok!
  Bocs, h hülyeségeket kérdek de ennél a résznél: "Így 2007 végére már a négymagos Q6600 is kezd elérhető árúvá válni, ..." ugye 2009-re gondoltatok?
  Üdv!