Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Ellencsapás - Radeon HD2900XT

 • Dátum | 2007.05.29 09:36
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

„Egy vakító villanás, hatalmas robbanás, és a 8800Ultra gúnyos nevetése. A kis X1300 túl közel merészkedett a tűzhöz. Hallotta a híreket az elveszett frontról, mely oly sokáig az övék volt, de egyszerűen képtelen volt elhinni. Megkerülve a középkategóriában harcoló feleket, örömmel nyugtázta, hogy ott minden rendben van, ám ő látni akarta a helyet, ahová csak a legerősebbek tehetik be a lábukat. Elérkezett a hegy lábához, és reszketett, de a kíváncsisága nagyobb volt félelménél, így kinyújtotta karját és kapaszkodót keresett. Lassan, megfontoltan haladt. Tudta, hogy egy apró hiba és neki vége. Az utolsó kiszögellésnél elbizonytalanodott egy pillanatra… Túl nagy volt a csend odafent, rossz előérzete volt. Óvatosan felhúzta magát és lenézett abba az óriási kráterbe, mely a közelmúlt eseményei során keletkezhetett. Amit látott, sosem fogja elfelejteni. Kiégett tetemek mindenhol, sűrű füst takarja el a Napot, és az egésznek a középpontjában három testvér. A legtestesebb 8800-as megérezhetett valamit, mert megfordult és egyenesen az apró Radeonra nézett. A tekintetéből abban a pillanatban megértette, hogy innen már nincs visszaút. Összeszedve minden bátorságát felállt és kihúzta magát, majd lépett egyet előre. Vakító villanás… Félholtan a földön fekve hallotta, ahogy amazok elindulnak felé, de pár lépés után megtorpannak. Egy kéz érintette homlokát, és valahogy oly nyugtatólag hatott. Ismerős talán? Megerőltetve magát óvatosan kinyitotta szemét. A fény nagyon bántotta, de könnyein keresztül egy csuklyás alakot látott felette térdelni. Próbált megszólalni, de nem jött ki hang fáradt torkán.
- Pssz. Ne erőltesd magad, komoly sebet kaptál. Ne aggódj, innentől átveszem.
A 8800GTS elmosolyodott, majd előrelépett egyet:
- Ha jól gondolom, hozzám jöttél.
Az R600 válaszképpen ledobta magáról köpenyét, és elindult felé.
- Így is jó, fogalmad sincs milyen unalmas volt az élet idefent az elmúlt hónapokban.
A 8800-as köszöntésképpen meghajolt, majd harcállásba helyezkedett.”

Bizony. Megannyi csúsztatás, probléma és temetés után megérkezett. Ha nem is minden típus (az XTX még mindig nem jött ki), de a HD 2900XT már kapható. Nehéz szülés volt, vajon megérte a várakozást?
Az alsó és középkategóriában az Ati kártyái előkelő helyen trónolnak, rendre maguk mögé utasítva a konkurencia megoldásait, ám a DirectX10-es megoldásokra egész eddig várnunk kellett, míg az nVidia már tavaly év végén kiadta újgenerációs kártyáit, nemrég pedig a középkategóriás darabok is megérkeztek. Sajnos kisebb csalódást okoztak, mert az X1950-es széria rendre elveri őket. A 8600-asok többet tudnak, de sajnos nem elég erősek, hogy ezt ki is használják. Ha esik az áruk, megfelelő alternatívát nyújthatnak, de jelenleg az X1950XT 8600GTS árban kapható és ez a kettő messze nem azonos súlycsoport. Persze egy idő után az XT-t kivonják a harctérről, az Ati leáll a 90nm-es gyártástechnológiát használó chipek gyártásával. Az X1950Pro még egy ideig marad, ám az ő helyét is átveszik majd a nyáron érkező HD 2600-ak. A legtöbb pénzt termelő szegmens pont a középkategória, így mindenki nagyon várja, hogyan fognak ezek teljesíteni a felemás sikereket elérő 8600-akkal szemben.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzünk inkább szét egy szinttel feljebb. A 8800-as család megjelenése óta az nVidia uralja ezt a szegmenst, kihívó nélkül az ellentáborból. Immáron fél éve, és ez elég hosszú idő a videokártyák piacán. Senki nem várta, hogy az Ati nehézségekbe ütközik az R600 fejlesztése közben, hiszen ők voltak az elsők, akik egyesített shaderekkel rendelkező grafikus magot készítettek (Xenos – Az X-Box360-ban), ám úgy néz ki, valami mindig közbejött. Mielőtt továbblépnénk, vessünk egy pillantást az adatokra, hogy lássuk, mire is számíthatunk.Mint látható, van itt rendesen magyaráznivaló, mert elsőre a 320 vs. 128 elég egyértelműnek tűnik, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Mostani cikkünkben nem szeretnénk nagyon mélyen belemászni az architektúrába, de azért nem mehetünk el mellette szó nélkül, így engedelmükkel készítettünk egy könnyedebb áttekintést arról, hogy mik is azok az egyesített shaderek, és mi a legnagyobb különbség ezen a fronton az nVidia jelenlegi DX10-es megoldásai és az R600 között.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2007. 06. 01. 14:30
  29.-én került ki a cikk és nem aznap délelőtt futtattuk a teszteket? Egyébként amikor a tesztek készültek már le lehetett tölteni a gigászi 7.5 bétát (130 mega volt, itt van a vinyón) ami Pista alatt egyszerűen közölte, hogy rakjak be egy HD2900XT-t aztán beszéljük meg újra a dolgot. Úgyhogy maradt az egyel előtte lévő és annyi.

  Ha belegondolsz a több shader és magasabb órajel miatt, a GTSnek olyan ~55-65%át kéne nyújtania annak amit az Ultra nyújt. Ehhez képest volt ahol harmados eredmény jött ki (pl Doom3). Ott meg is jegyeztem, hogy valami probléma van, valószínűleg ugyanaz amit az Ati művel a CoH-al. CoH szerint van AA, driver szerint van AA, a valóságban viszont nincs, nem csoda, hogy gyorsabb. Sajnos lelkesen nyomogattam a screenshotokat D3-ban, hogy tesztek után megnézzem az Ultrás képeket, mert valsz ott meg az nem indította el az AA-t, de ehhez képest üres a könyvtáram... úgyhogy ezt nem tudtam visszaigazolni, de másképp elképzelhetetlennek tartom az eredményt.

  Btw mint írtam, ha kijönnek a 2600-asok jó eséllyel újra elővesszük a témát, addigra talán lesz betonstabil driver ami minden alatt megy rendesen. Jelenleg csak a "fontosabb játékok fussanak" hozzáállás látszik mindenhonnan, ugyanis hiába hoznak sebességnövekedést az új driverek, még messze nem 100-asak.

  Az első mondat elején nem kérdőjel van <img src=
 • 2.
  2007. 05. 29. 23:57
  Köszi <img src=
 • 1.
  2007. 05. 29. 09:36