Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Élet a DX10-es létminimumon: Belépőszintű VGA-k

  • Dátum | 2008.02.13 08:01
  • Szerző | Svindler
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Érdekességképpen ma kitekintünk a 10 ezer forint alatti, belépő szintű VGA-kra. Általában ezek a kártyák HTPC-kben, vagy nagyon csendes munkaállomásokban kötnek ki, ahol valamilyen oknál fogva úgy döntenek, hogy az alaplapi integrált vezérlő kevés, vagy esetleg nincs. Ettől függetlenül, akinek ilyen lapul a gépében, talán már kacérkodott a gondolattal, hogy esetleg azért lehetne játszani is egy kicsit velük. Ha nem is a legfrissebb játékokkal, de azért kell, hogy legyen bennük elég erő, hogy meghajtsanak pár régebbi nagy nevet. A jó hír, hogy van, még ha nem is Schwarzeneggerrel karonfogva mosolyognak a plakátokon. Ezen kártyák fő erényei ugyanis, hogy csendesek (szinte mindegyik passzív hűtéssel rendelkezik), alig fogyasztanak valamit, és azért rendelkeznek pár friss technológiával. Ilyen például a HD filmek lejátszásának a gyorsítása, vagy egy-egy új DX verzió támogatása. Utóbbi azonban majdhogynem dísznek van csak, bár mai tesztünk alanyai mind képesek DX10-es kód kezelésére, jó érzésű ember nem próbálkozik ezt kihasználni maximum majd a Vista utódjában az új grafikus felülettel.

Gigabyte 8400GS
Gigabyte 8400GS

No de lássuk a felhozatalt. Az egy pillanatig sem volt kétséges, hogy az nVidia-t a 8400GS fogja képviselni. Más ugyanis nem nagyon van. Ennél kisebb GF8-ak csak notebook fronton találhatóak. A 8400GS-ről annyit kell tudni, hogy tulajdonképpen egy 8500GT felezett memória sávszélességgel, a 128 helyett 64 bites sínnek köszönhetően. A mi tesztalanyunk a Gigabyte színeiben pompázott, low-profile kivitelben, apró hűtőbordával megpakolva. Az extrákat nem vitték túlzásba, mindössze egy S-video>RCA átalakító árválkodott a driver CD mellett. Komolyabb terhelés alatt elég erősen felforrósodott, így ha nem fontos, hogy mennyire alacsony, akkor érdemes lehet inkább az ugyanennyibe kerülő teljes magasságú változaton gondolkozni.

Gigabyte 2400Pro
Gigabyte 2400Pro

Az ATI pehelysúlyú birkózója a HD2400Pro. Ő már igen erősen eltér a legközelebbi családtól, a 2600-asoktól. Harmadannyi shaderrel és feleannyi textúra kezelővel rendelkezik. Belőle is egy Gigabyte-hoz volt szerencsénk, méghozzá normál kártya méretben. Nagyon impresszív, jól kidolgozott bordázattal rendelkezik, úgyhogy egy nagy piros pont oda. Ráadásul itt már megtalálunk mindent a dobozban, amire szükségünk lehet. Kompozit, RCA és DVI>D-sub átalakítók állnak rendelkezésünkre. HDMI sajnos nem, pedig az lett volna csak igazán hab a tortán.

Sapphire HD3450
Sapphire HD3450

Az utolsó kártya, mely miatt tulajdonképpen e teszt született a HD3450, mely a HD2400Pro utódja. Felépítése nagyon hasonló ahhoz, csupán a szokásos, 3xx0-es extrák jönnek még pluszban: 55nm-es gyártástechnológia, DX10.1, PCI-E 2.0, továbbfejlesztett UVD, és ami a legfontosabb talán a PowerPlay. Utóbbi a notebookokban lévő Mobility Radeonok energiamenedzsmentje, mely ha nincs szükség a kártya teljes erejére akkor visszafogja annak fogyasztását az órajel és feszültség csökkentésével. Természetesen ebben az alsó régióban nem olyan látványos a hatása, mint mondjuk egy HD3850 esetében, de ezzel még a Sapphire által rászerelt apró bordával is kéz meleggé varázsolható, ami nem egy rossz eredmény. A borda egyébként kicsit fura, mert bár a kártya low-profile, egy kicsit kilóg felfelé, hogy nagyobb hő leadó felülete legyen. Erre érdemes odafigyelni, nagyon alacsony házakba lehet, hogy nem fér be. Tartozékként mindent megkapunk, amit a HD2400Pro esetében is.
A 2400XT-t azért nem válogattuk be a tesztbe, mert az már egy kisebb ugrás árban és úgy gondoljuk, hogy akkor már érdemes inkább az erősebb szériák közül válogatni. A tesztben szereplő kártyák adatait szokás szerint egy táblázatban foglaltuk össze:A HD3450 memória órajele a GPU-Z szerint 400MHz, mint a többieké, ám már több fórumon megerősítették, hogy rossz órajelet olvas ki (a Control Center adatait pedig sikerült eltüntetni). Mint látjuk, ezzel memória fronton majdhogynem esélyegyenlőségi parti van, ahol komolyabb különbség lesz, arról maguk a GPU-k tehetnek majd.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850
Memória: Geil Ultra 2x1GB (4-4-4-12)
Operációs rendszer: Windows Vista minden szükséges hotfix-szel
Driverek: Catalyst 8.1 a Radeonokhoz, valamint ForceWare 169.25 a 8400GS-hez

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.