Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Dell Vostro V130: Járt utakon

 • Dátum | 2011.03.24 12:38
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOK

Annak idején a Dell Vostro V13 egyik kedvenc CULV platformos szubnotebookunk lett, köszönhetően remek anyaghasználatának, matt kijelzőjének, halk működésének és baráti árcédulájának. Az utód pont annyi változáson esett át, mint maga a készülék neve – mögé tettek egy nullát.

Nagyjából másfél éve kezdett el begyűrűzni a hazai piacra is a CULV mánia, hiszen az Intel az eddigi méreg drága alacsony fogyasztású és órajelű Core 2 Duo-kat elkezdte olcsó gépekbe tenni, némi konkurenciát teremtve ezzel a netbookoknak és az olcsóbb szubnotebookoknak. A gépek nagy része mezei műanyag burkolatot kapott, ritkaságszámba ment a szinte teljes egészében alumínium váz, ezért figyelt fel annak idején a piac a Dell Vostro V13-ra, amely nagyon jól sikerült, ráadásul a 3 év garanciát is figyelembe véve nem tartozott a legdrágább CULV-s masinák közé.Nem véletlen, hogy első ránézésre semmit nem fogunk észrevenni a burkolat alatti alkatrészek fejlődéséből, hiszen a gyártó igyekezett megőrizni a bevált formát. Éppen ezért érdemes áttekintenünk, mit kínál a Dell nekünk 200 ezer forintért.Jó hír, hogy a platform előnyére változott, immáron az Intel Arrandale alapú processzorcsaládjának alacsony fogyasztású darabjait találjuk a V130-ban. Ezek az egységek ugyanúgy kétmagosak, mint korábbi Core 2 Duo-s társaik, viszont rendelkeznek további két virtuális központi egységgel is a Hyper-Threading támogatásnak köszönhetően. A gép rendelhető Core i5 ULV-s processzorral is, ebben az esetben Turbo Boost támogatást is kapunk, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer megemelje a magok órajelét attól függően, hogy egy vagy két szálon futó alkalmazással van dolgunk. Az előd modellel ellentétben itt végre kapunk HDMI csatlakozót is, viszont – ahogy majd látni fogjuk – eltűnt az ExpressCard foglalat. Továbbra is egyetlen memória foglalattal operálhatunk, a gyári 2 GB-os modult így nem bővíthetjük, csak cserélhetjük. Ez tavaly még gondot jelentett és nem csak a gép nehézkes megbontása miatt, hiszen akkoriban a 4 GB-os modulok árai közelítették a 80 ezer forintot – manapság 10-12 ezerért megvásárolható egy mezei példány. Maradt a percenként 7200-at pörgő merevlemez, viszont immáron feltűntek SSD-vel szerelt példányok is, a 128 GB-os változattal szerelt V130 folyamatosan elérhető webáruházunkban. Bár maradt az integrált videokártya, ne felejtsük el, hogy a korábbi GMA 4500MHD-hoz képest a HD Graphics nagyjából dupla teljesítményt takar. Bizonyára lesznek, akik rossz néven veszik majd, hogy a Windows XP-s downgrade opció hiányzik, csak és kizárólag Windows 7-tel vásárolhatjuk meg a gépet, illetve akik már rendelkeznek érvényes licensszel, azok Linuxszal is megvásárolhatják a V130-at. A garancia idő természetesen maradt 3 év, amely továbbra is ritka ebben a kategóriában.Meglepő módon tapasztaltuk, hogy csak egy darab DVD-t találtunk a csomagban, ami egyébként érthető, hiszen a V13-nál a Windows XP és Windows 7 operációs rendszerekhez tartozó lemezek is helyet foglaltak a zacskóban. A rendszer visszaállítására továbbra is van lehetőségünk mind DVD-ről, mind merevlemezről. A tápegység 65W-os, viszont az akkumulátor, amit tölt maradt a régi: hat cella és szerény 30 Wh, emiatt nagy változást nem vártunk az üzemidő mérésére szolgáló teszteknél.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2011. 03. 25. 13:16
  Érdekes gép lett. Nem tudom miért de nekem úgy rémlett hogy ezek drágábbak. Aztán lehet csak az Adamo miatt.
 • 3.
  2011. 03. 24. 20:01
  Pirosban nagyon jól néz ki, ha laptopra lenne szükségem, megfontolnám. Gondolom nem annyira masszív, mint a magnéziumos Latitude-ök, de csinos! És lehet hogy ezt is be lehet gyűrni egy borítékba.
 • 2.
  2011. 03. 24. 16:47
  Aszem ennél a gépnél olvastam a „túlnyomásos” technológiát hűtésben, ahoz képest nem annyira hűvös gép.
 • 1.
  2011. 03. 24. 14:01
  Mi a halálért kell mindig a legtöbbet használt felület (touchpad) köré krómozott keretet rakni?