Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

CrossFire versus SLI: kártyák párban

 • Dátum | 2008.04.11 09:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az utóbbi hónapokban a grafikus vezérlők piacának két legfontosabb résztvevője az ATI (AMD) és az nVidia igen nagy hangsúlyt fektetett a többkártyás rendszerek fejlesztésére, és a mögöttes masszív drivertámogatásra. Ezt a lépést a fejlesztések terén lévő hihetetlenül nagy pangás kényszeríthette ki, ami miatt egyik oldal sem tudott igazán új alternatívát felmutatni a csúcskategóriában. Az nVidia már 2006 ősze óta az akkor nagyon jól sikerült G80-as GPU különböző variánsaiból él és képtelen túllépni rajta. A mai G92-es magok ugyanazoktól a gyengeségektől szenvednek, mint a kezdeti chip. Ez viszont az ATI-nak probléma, mert ők pedig a friss technológiák felé kacsintgattak az új architektúrájuk megtervezésekor, így a HD szériák nagyon gyorsak ha Vertex és Geometry shaderekről van szó, ám a szoftverfejlesztők még nem nagyon mernek élni az új lehetőségekkel. Ennek oka, hogy a piacon több GeForce van jelen, mint Radeon, így az igényeket szem előtt tartva maradtunk ott ahol voltunk, mert a kártyák nagyobb része nem örülne az ilyetén fejlesztéseknek. Várjuk, hogy az nVidia is lépjen. Az ATI így kénytelen saját technológiai demóival bebizonyítani, hogy mikre képesek a HD-k, csak hát azokkal senki sem játszik. Ha ez nem lenne elég probléma, akkor ott vannak a driver gondok. Mindannyian tudjuk, hogy a HD2900XT megjelenésekor még rengeteg probléma volt szoftver oldalon, és kemény hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Radeonok igazán megvillanthassák, mit tudnak, és a földre kényszerítsék néhány ellenfelüket.

Ezeket leszámítva 2007 az apróbb javítgatások éve volt. A Radeonok még tovább fejlődtek tudásban (DX 10.1), mindkét oldal bevezette a PCI-E 2.0-s csatlakozókat és komoly figyelmet kapott a video lejátszás gyorsítása. Mivel sebességbeli előrelépést nem tudtak felmutatni, először egy olyan megoldáshoz nyúltak, ami sok vásárlónak a kedvére vált: a 2007 elején még felső kategóriásnak számító chipeket leszorították a középkategóriába ahol igen komoly árverseny alakult ki. Ennek hála elmondható, hogy megfizethető áron, igen erős kártyák kaphatóak napjainkban (már a HD-k árcsökkenése is elérte hazánkat, érdemes megnézni), de a csúcskategória pang, és egyre jobban szenved, hogy valós különbséget tudjon felmutatni a középmezőny tagjaihoz képest. Ekkor nyúlt mindkét oldal az egyetlen kiúthoz: ha egy magból nem tudnak kipréselni többet, akkor majd kipréselnek többől. Megszületett a HD3870X2 mely azonnal átvette a leggyorsabbnak járó koronát, majd némi csúszással követte a 9800GX2, miközben beindult a marketing gépezet is, a többkártyás rendszerek dicsőítésére. Elvégre vannak dolgok, amik párban jobbak. 1 év után az nVidia elővette újra a 8800GTX-eket és hármasával kötötte össze őket a milliós gépekben, melyek így már képesek voltak leszívni Paksot és fűteni egy egész lakást. Természetesen az ATI sem maradhatott le, így hát megmutatta milyen az, ha akár négy GPU izzad együtt. Érdemes megfigyelni, hogy míg anno a több kártyát kezelni képes lapok elég drágának számítottak, mostanában már a középkategóriás chipsetek is boldogulnak legalább két VGA-val. Persze az tündérmesébe illő lenne, ha beraknánk még egy kártyát és hirtelen minden 200%-on teljesítene. Mivel ez a valóságban nem így működik (függ a driverektől, kommunikációs csatornáktól, processzortól, stb.) ezért megszületett a mai cikkünk. Kíváncsiak voltunk, hogy az ATI vagy az nVidia megoldásának jobb e a hatásfoka, ki hogy áll meghajtó fronton, mennyi problémát vet fel egy két kártyás rendszer, és ami a legfontosabb: megéri e.Sokat gondolkoztunk azon, mely kártyákra tegyük a voksunkat, majd végül úgy döntöttünk, hogy a legkiegyensúlyozottabb párost választjuk, a HD3870-est és a 9600GT-t. Árban és teljesítményben is igen közel állnak egymáshoz, és igazság szerint a HD3850 kivételével nincs kártya alattuk, amit érdemes lenne párba kötni (például két 8600GT helyett sokkal jobb választás egy 9600GT-t venni). A kavarodás elkerülése végett teljesen referencia órajeleken ketyegő VGA-kat választottunk, így került hozzánk két-két Sapphire HD3870 GDDR4 és XFX 9600GT. Mivel az AMD-nek nincs felsőkategóriás alaplapi chipsete amely barátkozni kívánt volna tesztgépünk Core2Duo-jával így a CrossFire (az ATI megoldása) tesztelésére egy X38-as chipsettel szerelt Gigabyte lapot hívtunk segítségül, míg a GeForce-ok SLI-jéhez egy nForce 750i-s MSI-t.

Tesztgép
Alaplapok: Gigabyte GA-EX38-DS4 és MSI P7N SLI
Processzor: Core2Duo E6850@3.6GHz
Memória: 2x1GB Geil Ultra DDR2-800 (4-4-4-12)
Operációs rendszer: Windows Vista, a frissítéseket feltelepítve
Driverek: Catalyst 8.3 és ForceWare 174.53 (textúra szűrési opciók maxon)

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 11.
  2008. 04. 12. 00:26
  Nah igen de az a poén a dologban hogy úgy indult a dolog anno hogy a dx10 kevés grafikai újítást hoz minimálisan lesz szebb a kép, de a hasznos műveletek illetve a képkirajzolás %-os megoszlása 60%-40%ről 80%-20%-ra változik úgyhogy elsősorban gyorsulást várhatunk a dx10től.
  Elvileg ez az út lenne a járható mert ha a fejlesztők nem állnak át a dx10re akkor általános lesz az olyan gépigényű játék mint a crysis.
  Nemtudom lenne-e rá lehetőségetek hogy a hamarosan megjelenő Assasin Creed játékot 1 gyorstesztben megnézzétek ugyanis az ubisoft nagyon hangoztatta hogy a képminőség nem változik de a dx10es változat jelentősen gyorsabb lesz.
  (én nagyon kíváncsi vagyok mennyire igaz ez az állítás.... lehet csak ezért az egy gamert felrakom a vistát X)
  A bioshockot néztem dx10be még pár hónappal ezelőtt nem lassult az igaz de nem is látszott szebbnek. Ami nagyon tarol dx10be az a Call of juarez benchmark de oda nagyon kevés a 2600pro 13fps körül teljesít. :S
 • 10.
  2008. 04. 11. 23:44
  Régen olyan volt, de manapság nem gond, _teljesen_ ugyanazt csinálja mint a Bioshock. Régen nagy érvágás volt rajta a DX10 de manapság nem felezi a sebességet azért. Ehhez a friss drivereknek és a patchelgetésnek is sok köze lehet, mi mindenből amiből csak tudunk a legfrisebb változtatot használjuk, nem az 1.0-t.
 • 9.
  2008. 04. 11. 23:38
  Remek és thx Svindler.
  A need for speedbe mindenképp megnézhetnétek majd az exe-átnevezést illetve ha javasolhatom figyeljétek meg az árnyékot mert pl. nállam nem volt árnyék maxba se addig amíg át nem írtam az exe-jét.
  Egyből - jó pár fps de kicsit szebb is lett.......
  A gow-os dx10 gondolom megint olyan hogy nem szebb de viszont legalább sokkal lassabb.
  <img src=
 • 8.
  2008. 04. 11. 23:31
  Válaszolnék a felvetett játékokra. Rengeteg még meg nem jelent név ugrott elő (GTA4, SC2), amik még elég messze vannak.

  Bár fel lett emlegetve azért az igaz, hogy a stratégiai játékok nem igazán eszik a gépet a többiekhez képest. Legalábbis bármelyik mai vas elég hozzájuk, egy CnC3 se eszi le a gépet, a Blizzard pedig híres arról, hogy nem szokott VGA gyilkos játékokat készíteni, és ránézésre sem lesz brutális gépigénye az SC2-nek. (ráadásul mire megjelenik itt már mindenből egy generációval arrébb leszünk)

  Valaki mondta hogy nem ismeri pl a Bioshockot. Tavaly sok helyen az év játéka lett, nem véletlenül szerepel a tesztben <img src=

  CoD4 és NFS megjegyezve, ha az idő engedi akkor GoW is
 • 7.
  2008. 04. 11. 16:00
  Nem arra gondoltam Alex hanem arra, hogy lehet ha bekerülnének azok a játékok amiket javasolunk akkor több olyan game lenne ami "ati párti" de ha most van 1 jó game akkor az mind1 ,hogy az nvidia vgáknak nem fekszik (az legyen az nvidia baja) ezek olyan gamek amik nagyon népszerűek és sokan tolják az a lényeg végülis:
  TDU, GOW, COD4,PRo street

  Inkább vásároltál volna itt Vendég_krisz696_ <img src=
  Leírod a fórumba mennyi pénzed van meg,hogy tanácsra lenne szükséged és akkor garantáltan a legjobb ár/érték arányú alaktrészt tudod majd megvenni.
  (esetleg megnézel pár tesztet itt)
 • 6.
  2008. 04. 11. 15:42
  Szal akkor összesítek:
  1. Cod 4
  2. Pro street
  3. TDU
  Ne foglalkozz semmilyen rágalommal, hogy csaltok ha vki szól vmit:
  Rövid szavazás volt a hozzászólásoknál és több látogató is ezekre a játékokra volt kíváncsi.
  Fórumba érdemes lenne felvetni amúgy, egy mivel teszteljünk szerintetek szavazást nem?
 • 5.
  2008. 04. 11. 14:38
  Az igaz a cod4 jó lett volna.
  A TDU-t érdemes megnézni tényleg elég jó game...
  Az mind1 hogy azok a gamek az atinak fekszenek jó gamek és az a lényeg hát nem?
  <img src=
 • 4.
  2008. 04. 11. 13:47
  Company of Heroest nemrég elővettük, az újban sincsenek igazán nagy változások. Megnéztük a DX10 részét is, szépen lenyomja a sebességet, miközben a vizuális élmény szinte változatlan, DX9 alatt meg bármi elviszi.
  Jericho ugyanaz mint a GoW és Bioshock, egyszer kipróbáltam. Nem csoda, UE3-as motor. Ha telepakolnám UE3-as játékokkal a tesztet még azt mondanák ATI hívő vagyok és csak olyannak tesztelek ami fekszik nekik <img src=
  Tehát szerintem a nagyon hasonló eredmények miatt nem érdemes foglalkozni velük, ki lehet indulni a Bioshockból.
  Autós tesztünk még nem volt ez igaz, gyengének tartom a PC-s felhozatalat manapság, de megnézem mit tehetek az ügy érdekében, TDU lehet jó, még sosem láttam.
 • 3.
  2008. 04. 11. 12:33
  Ha mi nem is, a nagyker biztosan megnézi <img src=
  Egyébként szerintem egy 740 körüli órajel egy 3850-től reális, az a 30MHz lehet nem éri meg a biossal szórakozást.
 • 2.
  2008. 04. 11. 12:28
  Milyen játékok érdekelnének még?
  Én kettőn gondolkoztam, a Gears of War-on és a Call of Duty 4-en, de miután kipróbáltam őket és a mérleg maradt ugyanaz hagytam. A GoW teljesen úgy viselkedik mint a Bioshock (ATI uralom), míg a COD4-ben igen erősen az nV-nek áll a zászló. De ha van valami ami kifejezetten érdekel és elterjedt akkor megfontoljuk a bevételét, mi nyitottak vagyunk.

  Képminőség egy érdekes kérdés, nálam például egy picit mások a színek, de ez driverből is tologatható, tehát ezzel nem szoktam foglalkozni. Arra szoktam csak figyelni, hogy valakinek vannak e hibái a képen. És ha igen azt mindig megemlítem a cikkben, sajnos a maiban is van rá példa.

  A következő széria eljövetelekor viszont lehet készítünk egy csak képminőségről szóló tesztet ha lesz rá érdeklődés.
 • 1.
  2008. 04. 11. 12:01
  R700, senki nem akar lebeszélni a 9600GT-ről ha azt akarsz venni, sőt még az SLI-ről se, bár egy tippet adnék, ne P7N SLI-t vegyél, mert borzasztó tuningra.

  A computerbase-es 2200-as tuning memória érték azért messze van az átlagtól sajna, és attól tud gyorsulni a GT, de inkább a 2000 jellemző az meg ~10%, annyit a Radeonból is ki lehet hozni átlagosan, ezért nem szoktam firtatni a tuningot ezeknél a kártyáknál, foglalkozik vele már ezer téma.

  A másik, amit tegnap is írtam, csak nem reagáltál rá, hogy a textúraszűrést sokan alapon hagyják nV-nél, én nem. Ha van barátod akinek nV-s kártyája van próbáld ki nála. Van ahol nem számít semmit és van ahol meg nagyon sokat akár egy játékon belül is. Például FEAR jó példa erre a régiek közül. AA nélkül teljesen mindegy hova van állítva, AA-val viszont esik vagy 30%-ot a jobb szűrő alkalmazásánál

  Ja igen, amit kifelejtettem. Tegnap felhoztad, hogy a Catalyst 8.1-el még sok játékban nem ment a CF, mint láthatod ez mára nincs így.