Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

CoolerMaster laptop hűtők tesztje

 • Dátum | 2007.09.05 08:04
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | NOTEBOOK

Napjainkban egyre többen tesznek szert notebookra, hiszen egyre kedvezőbb áron kaphatóak a noteszek, sőt egy-két akció keretein belül igazán baráti áron juthatunk hozzá leendő notebookunkhoz. A notebookok az asztali gépekhez viszonyított kis méretük miatt néhány technikai gonddal fájdítják tervezőik fejét: a kis helyet a lehető leghatékonyabb módon kell kihasználni ahhoz, hogy az alkatrészek hűtését meg tudják oldani, hiszen például egy extrém módon melegedő processzor instabillá teheti a rendszert. A noteszek esetében sajnos nehéz helyzetben vagyunk, ha a hűtést szeretnénk fejleszteni, ugyanis a speciális kialakítású hűtési megoldások miatt nehézkes a hűtésen javítani, de általában erre nincs is szükség.

A forró nyári napokon viszont már okozhatnak némi kellemetlenséget a gyenge hűtők, ekkor nem árt, ha van egy plusz hűtőalkalmatosságunk, amellyel hűsíthetjük a noteszgép melegedő részeit. A piacon jelen van néhány megoldás, amely a notebookot alulról hűti: ezek a termékek olykor ventillátorral, más esetben viszont teljesen passzívan dolgoznak. Léteznek olyan passzív megoldások is, amelyek egy különleges zselészerű anyagot tartalmaznak, ami a hő hatására cseppfolyóssá válik, és elvezeti a hűtő szélei felé a meleget, így javítja a rendszer hűtési teljesítményét. Egyszóval választék van, így volt miből csemegézni a teszt termékek kiválasztása előtt.

A CoolerMaster notebookhűtő padja.
A CoolerMaster notebookhűtő padja.

Jelenlegi cikkünkben a CoolerMaster aktív notebookhűtő padjait próbáltuk ki. Az termékek közül az egyik 15”-os noteszekhez készült, a másik 15”-os és 17”-os széles kijelzős laptopok hűtésére alkalmas. Mindkét egység 70 mm átmérőjű ventillátorral rendelkezik, ebből mindjárt két darabot is kapunk. A NotePal megoldások teljes egészükben alumíniumból készültek, így segítenek a notesz egyes részein (CPU, HDD, akkumulátor) termelődő hőt egyenletesen elosztani. A készülékek USB csatlakozón keresztül kapcsolódnak a noteszekhez, külön bekapcsoló gomb is helyet kapott a NotePal hátulján, amellyel a ventillátorokat kapcsolhatjuk be- illetve ki. Mindkét hűtő hátulján 2 db USB csatlakozó található, egyiken a ventilátorok működéséhez szüksége áramot veszik fel, a másik pedig a perifériák csatlakoztatására használható (nyomtató, pendrive, fényképezőgép, stb…).

Az alábbi kis táblázatban összefoglaltuk a két CoolerMaster NotePal hűtő főbb technikai paramétereit:Ahogy az a táblázatból is látszik, a két eszköz között a súlyt és a méretet kivéve nincs technikai különbség, mindössze más méretű noteszekhez ajánlja őket a gyártó. A Notepal W1 a 15 colos és a 17 colos széles kijelzős notebookokhoz készült, míg a Notepal R9-NBC-ADAK kifejezetten a 15 colos hagyományos, illetve széles kijelzős noteszeket célozza meg. A rövid ismertető után nézzük meg a két terméket egyenként, részletesen.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2007. 09. 06. 21:57
  Az újabb USB port igaz, az említett König esetében pedig nem kell plusz illesztőprogram Win 2000-től felfelé, legalábbis ezt az infót ovastam, persze én még nem próbáltam.

  Hát igen, tény, hogy erre figyelhettek volna a Cooler Master tervezői. MacBookhoz, meg HP530-hoz viszont tökéletes. <img src=
 • 2.
  2007. 09. 06. 20:08
  Ha mindenképpen kellenek azok a csatlakozók, akkor egy USB-s hangkártya segíthet, viszont ez további 4-9E forintos kiadást jelent, ha az olcsóbb USB-s hangkártyákat vesszük alapul (pl.: Icemat, König). Ezt az USB-s hangkártyát aztán a hűtőpad hátsó szabad USB csatijába helyezhetjük, valamint hozzákapcsolhatjuk az audio és a mikrofon jack csatijait, és akkor azzal sem kell minden alkalommal szenvedni, ha a notebook hűtő fixen az asztalon kap helyet és nem hordozzuk.

  A legtöbb felhasználó amúgy sem nagyon használja az audio és a mikrofon kimeneteket, legalábbis a környezetemben ez a helyzet. Ha nagyon kell, akkor maximum a fentebb olvasható ötlettel tudok szolgálni. <img src=
 • 1.
  2007. 09. 05. 08:04