Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Commando az nVidia ellen

  • Dátum | 2007.02.05 13:45
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | FŐ EGYSÉG

A teszt egyik alanya ismét egy Nvidia nForce 680i SLI chipszetre épülő alaplap, ám ezúttal az MSI kínálatából választottuk ki a tesztalanyt, amely a P6N lett. A másik kiszemelt az ASUS Commando nevezetű lapja lett, amely az Intel P965-ös chipszetére épül. Ahhoz hogy a két példány közötti különbséget egyértelműen szemléltetni tudjuk, összefoglaltuk főbb paramétereiket, amelyeket az alábbi táblázatban lehet megtekinteni, a blokkvázlatok alatt.

Intel P965 - Blokkvázlat
Intel P965 - Blokkvázlat

 Nvidia nForce 680i SLI - Blokkvázlat
Nvidia nForce 680i SLI - Blokkvázlat

Táblázat - P965 vs. 680i sli
Táblázat - P965 vs. 680i sli

A táblázat alapján felfedezhetünk néhány szembetűnő különbséget a két alaplap chipszete között. Első az FSB: az MSI alaplapja az 1333 MHz-es buszfrekvenciát is támogatja, szemben az Intel P965 1066/800/533-as értékeivel. Ez a különbség nem ad okot aggodalomra. A követkető az, hogy az ASUS lapján nem találunk PCIe x1-es csatolót, ez sem nagy gond, ugyanis ilyen csatolófelülettel kereskedelmi forgalomban nem sokmindent tudunk megvásárolni. Mindkét alaplap egyetlen darab IDE csatolóval rendelkezik, ez akkor lehet probléma, ha jelenlegi konfigurációnkban kettőnél több IDE felületre csatlakozó egységünk van. Ebben az esetben még alaplap csere előtt kalkuláljuk be az esetleges SATA-ra történő váltás költségeit is, ez csak jótanács, ne érjen senkit váratlanul. SATA portok tekintetében mindkét versenyző 6-6 darabbal rendelkezik.  Mindkét alaplap 10 USB porttal van felszerelve, az átlag felhasználó számára mindenképpen elegendő lehet ez az USB portmennyiség.

Ami még különbségnek mondható, az az integrált hang típusa. Az MSI P6N Realtek hangkeltővel lett felszerelve, amely tapasztalataink szerint jobb hangminőséggel rendelkezik a Soundmax ADI egységeinél.

Mindkét alaplap kitűnő tuninglehetőségeket kínál, ám ezeket idő hiányában nem volt lehetőségünk próbára tenni.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2007. 02. 05. 13:45
    vissza a cikkhez

    A csúcskategóriások után most a középkategóriás termékekre esett a választásunk. A teszt az ASUS Commando és az MSI P6N harcáról szól, avagy hogyan képes teljesíteni az ...