Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Célkeresztben a DDR2-800MHz-es ramok

 • Dátum | 2007.04.13 11:15
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság már nem számít luxusnak a DDR2-800MHz-es memória, legalábbis annyira egészen biztosan nem, mint korábban. Memória vásárlása előtt számos dolgot kell szem előtt tartanunk, ilyen például az, hogy egycsatornás vagy kétcsatornás üzemmódhoz keresünk ramot, nagy figyelmet kell fordítanunk az időzítésekre, ezen kívül fontos szempont a kiszemelt memória órajele is, valamint nem árt, ha plusz hátést is kapunk hozzá hűtőborda formájában, így a későbbiekben nagyobb biztonsággal tudunk további teljesítménynövekedést elérni egy kis tuning alkalmazásával.

Nem kell kétségbe esni, a helyzet nem olyan bonyolult, mint amennyire annak látszik. A következő kis teszt remélhetőleg rávilágít arra, hogy mekkora különbségek vannak az egyes gyártók termékei között, illetve mennyire fontos az időzítés a teljesítmény szempontjából. A leírást egy kis alapozással fogjuk kezdeni, amelyben tisztázzuk a szükséges alapfogalmakat, hisz nem árt tudni, hogy miről is van szó, mit takarnak az egyes "bűvös" számsorozatok. 

Egy memória időzítésénél általában ilyen formátumban találjuk meg az adott értékeket: 5-5-5-18 vagy 4-4-4-12, de természetesen többféle kombináció létezik. Az ilyen számsorozatoknál az első érték a CAS Latency. Ez többnyire CL-ként van rövidítve, rendkívül nagy jelentősége van. Leegyszerűsítve a Cas Latency az az idő, amely alatt az adatot kikeresi és kiolvassa a chip, majd ezt az információt az adatcsatornára juttatja. A RAS-to-CAS Delay (tRCD) az az idő, amely ahhoz szükséges, hogy egy adott sort elérjük, ezután kerülhet sor írásra vagy olvasásra. A RAS Precharge (tRP) szintén egy időt jelöl, amely egy sor lezárása és egy újabb sor megnyitása között telik el. Az utolsó szám az Activate to Precharge (tRas), ez az érték egy adott sor megynyitása és lezárása között eltelt minimális időt hivatott jelölni.

Az átlag vásárlónak nem kell megijednie, ezeket az értékeket inkább az overclocker felhasználók számára érdekesek, viszont vásárláskor a CL értékét nem árt szem előtt tartani. Leegyszerűsítve: alacsonyabb CL érték -> gyorsabb elérés, az ilyen memóriák általában jobban tuningolhatóak egyel magasabb CL értéken, illetve gyorsabbak is, de ez nem törvényszerű.

A tesztben először a szokásos tesztkonfigurációt próbáltuk beüzemelni (P5N SLI), de sajnos nehézségekbe ütköztünk. Hosszas küzdelem után sem sikerült 800 MHz-en futtatnunk a memóriákat kétcsatornás módban, pedig az alaplap elméletben erre lehetőséget ad. A hibát nem oldotta meg a BIOS frissítés sem, így nem kínlódtunk tovább az alaplappal, kerítettünk egy normális deszkát. A P5B-vel már semmiféle gond nem volt. Ami említésre méltó az az, hogy az alaplap alapértelmezetten By SPD módszerrel kezeli a memóriákat, azaz elméletileg automatikusan a gyártó által az SPD-ben rögzített értékekre állítja a modulokat. Nos, esetünkben ez egy memóriánál sem volt így. Minden egyes RAM 5-5-5-18-as értékeken üzemelt, szükséges volt a manuális beavatkozásra. Ezt csak azért említjük meg, mert az átlag felhasználó számára ez gondot okozhat. A teendő az az, hogy fellapozzuk az alaplapunk könyvét, kikeressük a memóriabeállításokat tartalmazó menüpontot, majd beállítjuk a gyártó által megadott időzítéseket, segítségül hívhatjuk az adatok értelmezésénél a fentebb olvasható kis leírást.

Ez még sajnos nem jelenti azt, hogy tökéletesen működik majd a memóriánk, ugyanis szükség lehet a feszültség manuális beállítására is. Itt szintén fellapozhatjuk alaplapunk leírását, majd a memóriagyártó által javasolt feszültséget alkalmazzuk. A Corsair 4-4-4-12-es memóriájánál volt ebből kisebb konfliktusunk, ugyanis a P5B alapból csak 1,8V-tal kínálja meg a modulokat, a stabil 4-4-4-12-es működéshez viszont a gyártó ajánlása alapján 2,1V-ra van szükség. Rengeteg kellemetlen percet okozhat ez a tény azon felhasználók számára, akik nem jártasak a tuning területén. Egyszóval erre figyeljünk oda!

Tesztünkben 3 darab kétcsatornás Corsair memóriacsomagot, egy Kingston, egy Geil, egy Kingmax és egy Samsung párost helyeztünk górcső alá. A versenyzők az alábbi képen láthatóak:

 A mezőny.
A mezőny.

A versenyzők technikai paramétereit az alábbi táblázatban foglaltuk össze, a könnyebb áttekinthetőség végett:

 Specifikációk
Specifikációk

A modulok tesztelésénél az Everest és a Sisoft Sandra alkalmazásokat használtuk, a tesztet minden egyes modul esetében háromszor futtattuk le, majd a részeredmények összegéből átlagot vontunk. A tesztrendszerben minden esetben kézzel állítottuk be a feszültséget és az időzítést, a gyártó ajánlásának megfelelően.

A tesztgép pontos paraméterei:

Hardver
Processzor:  Intel Core 2 Duo 6300 (1,87 GHz)
Alaplap: ASUS P5B
Memória:  változó
Winchester: Maxtor 80 GB (SATA II)
Videokártya: NVIDIA 7600 GT
Monitor: Acer 2032W
Tápegység: Chieftec 420W

Szoftver:
Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2
Meghajtóprogramok:
-Forceware 93.72

Tesztprogramok:
Everest 3.50
Sisoft Sandra 1122a

A rövid bevezető után kezdjük is rögtön a versenyzők tesztelését. A memóriákat külön-külön mutatjuk be, minden egyes párosnál fel lesznek tüntetve a tesztprogram eredmények, az  Eredmények összesítése című oldalon az összes modul eredménye megtalálható lesz egy táblázatban, a könnyebb összehasonlítás érdekében.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 11.
  2010. 08. 29. 19:02
  Laci19>több típus van a cl5-ből, pl. az enyém rev.7.3, 1.9V fesz. és 5-5-5-18 időzítés van rá írva, közben az spd-je szerint 1.8V. Miközben ahonnét rendeltem, ott ez állt: garantált agresszív időzítés (5-5-5-12) 1.9V fesz. mellett. A gyártó oldalán pedig csak 5-5-5-18-al van feltüntetve a cl5-ös és 1.8V-al, nézz csak utána. Szerintem szép káosz van köztük.
 • 10.
  2010. 05. 29. 02:38
  Szép idő eltelt már a teszt óta, de én csak most olvastam..
  Az ötlet nagyon jó volt, nagy szükség lenne ilyenekre még ma is (én pl. most készülök venni ilyen ramot) de nem vagyok teljesen elégedett vele.

  Úgy tudom, a Corsair XMS2 6400 CL5 verziója 1.9V-ot igényel, és az időzítései: 5-5-5-18, 800MHz-en. Kár, hogy a fotó a modul előlapjáról készült.. a hátlapján látható lett volna, mint a CL4-es verziónál. (én mindenesetre úgy készítettem volna fotót, hogy a két modul a két különböző oldalt mutassa)
  Jó lett volna, ha a cikkíró megmagyarázza az egyes tesztek jelentőségét, (másolás, INT, FLOAT..) hogy ezek mit is jelentenek nekünk a gyakorlatban. Én inkább preferálnám konkrét, általánosan használt alkalmazások, és játékok használatát a tesztben, hogy kiderüljön, melyik modullal milyen előnyünk és hátrányunk lehet.

  A Corsair CL5 specifikációi azért is érdekesek, hiszen a többi gyártó terméke 1.8V-on hozza a 800MHz-et, 5-5-5-15 időzítésekkel.
  Tudtam, hogy a Kingmax nagyon jó ram, de ennyire jó eredményre nem is számítottam - viszont a Geil gyengébb szereplése meglepett.
 • 9.
  2009. 08. 23. 01:56
  melyik???????????
  mellesleg oda van írva!!!!!!!!!!!!
 • 8.
  2009. 08. 21. 10:45
  Üdv!
  Ez a ram cl5-ös vagy cl4-es???
 • 7.
  2008. 11. 22. 19:37

  Gondolom a hátést az hűtést akart lenni :unsure:
 • 6.
  2008. 11. 22. 19:11

  http://ipon.hu/elemzesek/celkeresztben_a_d...z_es_ramok/55/5
  Sokkal feljebb már nem jutottunk, 10084MHz volt a vége a játéknak. Itt még lefutottak a tesztek tökéletesen, de az FSB-t feljebb emelve már a teszt alatt fagyást tapasztaltunk. Nagyon szép eredmény ez így is.

  10084MHz?? - ja, szép eredmény. :lol:
 • 5.
  2007. 06. 04. 17:49
  Köszi! <img src= Igyekszünk. Nem ez volt az utolsó ilyen ramteszt! <img src=
 • 4.
  2007. 04. 17. 11:13
  Erre már nem jutott idő, a legközelebbi memóriatesztbe viszont megpróbáljuk belesűríteni azokat a teszteket is. <img src=
 • 3.
  2007. 04. 14. 11:12
  Bizony nem! Meglepetést okozott, annyira egyértelműen győzött. <img src=
 • 2.
  2007. 04. 13. 23:30
  Az Ultra memóriák 4-4-4-12-es időzítésekkel rendelkeznek, a működési feszültségük a gyártó ajánlása szerint 1,8v és 2,3v között van (remek tuningalapok).

  Mindenképpen jobbak, gyárilag túlságosan nagy teljesítménybeli különbség nem lehet köztük (lásd. Corsair CL4 és CL5 esete -> a CL4-es 12 MHz-cel magasabb órajelet engedett tuning alkalmával), de tuning szempontjából szerintem jobb eredményeket lehet velük elérni, mint a Value ramokkal.
  Bár ez nagyban függ a szerencsétől, de szerintem a Value szintje felett teljesítenek az Ultra példányok, nem számszerűsítem a fölényt, mert nem próbáltam még Ultra ramokat.

  A Crossfire rendszerekkel egészen biztosan együttműködnek az Ultra ramok is, de szerintem mindegy a ram szempontjából, hogy SLI vagy Crossfire, csak egy jó alaplapot kell választani, amiben gond nélkül húzhatod a ramokat. <img src=

  Ha megteheted, hogy Ultra és Value között válassz, akkor már csak a CL4 miatt is az Ultra mellett kellene döntened.
 • 1.
  2007. 04. 13. 11:15
  vissza a cikkhez

  Sikerült szert tennünk néhány DDR2-es 800 MHz-es memóriacsomagra, a tesztpéldányok kivétel nélkül 2 x 1GB-os kapacitással ...