Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

ASUS P526 - A megfizethető mindenes

 • Dátum | 2008.03.07 09:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Az ASUS számos sikermodelljével bizonyította, van keresnivalója a PDA piacon. Kíváncsian vártuk, vajon a következő modell bevezetésének célja egy minden igényt kielégítő technikai bravúr, vagy egy visszafogottabb, szélesebb felhasználói körnek szánt eszköz lesz. 80 ezer forint körüli árával egy olyan PDA készüléket kapunk, mellyel telefonálni lehet, valamint GPS modult is tartalmaz, így valószínűleg inkább utóbbira esett a választása a gyártónak. Hogy sikerült-e megalkotni a tökéletes ár/érték arányú alap-kombó készüléket, néhány napos intenzív használat során sikerült rá fényt deríteni.

Csomagolás


A díszes borítótól megszabadulva egy fehér karton dobozhoz jutunk, melyben rendezetten találjuk a kellékeket, néhány CD-t és némi felhasználói irodalmat. Az állítható autós állványon, autós töltőn, hálózati töltőn, USB-s kábeleken kívül felbukkan az akkumulátor, a vezetékes headset, egy védőtok és természetesen maga a készülék, melynek kijelzőjét fóliázva találjuk.Kinézet és kezelőszervek


A gép kimondottan szépre sikerült, nagyon ritkán találni ilyen jól eltalált formát. A szürke színű, enyhén ropogós műanyagot egy krómhatású, szintén műanyag keret és „soft” gombok dobják fel az amúgy inkább mobil telefonhoz hasonlító PDA-t.Utóbbit a numerikus billentyűzet és a zöld, valamint piros kagylós ikonos gombok is csak még inkább megerősítik. „Soft-key”-ekből kettőt kapunk, egyik egy váltózó és egy start menü funkciót, másik a hangtárcsázó és egy másik változó funkciót lát el. Jobb alsó sarokban egy törlés, bal alsó sarokban pedig egy sűrűn használatos alkalmazás váltó vagy gyorsindító gombot találunk (ezt beállíthatjuk, bár gyorsindítónak aligha állítja majd be bárki is, ha „task manager”-hez is tudjuk használni). Bal felső sarokban egy mini LED tájékoztat zöld villogással, ha egy GSM hálózat része vagyunk, kékkel, ha Bluetooth kapcsolatban, töltéskor folyamatos piros fénnyel jelez.A készülék jobb oldalán található a hardveres billentyűzár, aminek kifejezetten örülünk, mert egy mozdulattal még a képernyő is elsötétül tőle. Szintén ezen az oldalon kapott egy dedikált gombot a fényképező, a soft reset bújtatott gombja, valamint a Micro SD kártya nyílása. Alul dughatjuk fel töltőre mini USB csatlakozón keresztül vagy szintén ezzel csatlakozhat PC-hez, szomszédja pedig egy 2,5 mm-es jack aljzat, ahová a headset kívánkozik. A szokásos „D-pad” most lemaradt, helyette „Jog-dial”-t kapunk a gépezet bal oldalára, alá pedig a „vissza” (meglehetősen hasznos) gomb került. A ki-, bekapcsolást a tetején intézhetjük, a külső antenna csatlakozója (melyet fedőlap takar) pedig a hátulján, a 2 megapixeles kamera és a kihangosító társaságában található.Amit a legtöbbször fogunk nézni, az a 2,6”-os, 240x320-as felbontású LCD kijelző, mely 65 ezer szín megjelenítésére hajlandó és érintésre érzékeny. Betekintési szöge jónak mondható, egyedül felülről nézve veszít drasztikusan a kontrasztból, viszont normál használat mellett ez soha nem történik meg. Amilyen jó látószöggel rendelkezik, annyira csúnyának találtuk színeit, valahogy a kék szín nem tűnik kéknek, bár ettől még jól használható. A hozzá tartozó érintő ceruzát a jobb oldalon, lent találjuk a készülékbe ágyazva. Használatakor a kijelző megfelelően érzékeny, ha probléma merül fel, például akadozik, arról az erőforrás-igényes alkalmazások tehetnek.

Ergonómia


Méretével nem tűnik ki az átlagból, viszont könnyű és vastagnak sem nevezhető, a gombok elhelyezésének hála, kézben tartása és használata meglehetősen kényelmes. Ennek ellenére a navigálásra egy négyirányú navigációs gomb vagy joystick szerencsésebb lett volna, mint a „Jog-dial”, kár, hogy nem kapta meg a már megszokott „D-pad”-ot, ugyanis kérdéses, hogyan lehet egy 4 irányú gombot egy 2 irányúval helyettesíteni. Meglepő módon kis idővel meg lehet szokni, ugyanis enyhe benyomására az OK gombhoz jutunk, az alatta megtalálható „vissza” gomb pedig jobb és bal kezeseknek is kézre áll. A négy irány hiánya táblázat-kezeléskor jelenthet hátrányt, ugyanis lefelé nyomva először bejárja a sor minden oszlopát, majd ugrik a következő sorra és így tovább, ez egy kicsit időrabló és körülményes, ilyenkor az érintő pálcára lesz szükségünk, tehát ennek használatát sajnos nem minden esetben tudjuk kiküszöbölni (ez buszon utazva jelenthet általában problémát). A „soft-key”-ek kimondottan jól használhatóak vékony kialakításuk miatt, ami a numerikus billentyűkről már kevésbé mondható el, ugyanis azok túl közel helyezkednek el egymáshoz képest, néha két számot is benyomhatunk egyszerre, viszont nyomáspontjuk legalább tökéletes. A hátlapon elhelyezett vékony gumicsík az asztalon tartja a gépet és megsegít minket annak levételében, ha SIM kártyát vagy akkumulátort szeretnénk cserélni és nem utolsó sorban, megakadályozza, hogy eltakarja a kihangosítót bármi, amire letesszük.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2008. 03. 11. 15:46
  (Vendég_Blazsej_* @ 2008 Mar 9, 13:43) [snapback]20270[/snapback]
  microSD wlan kártyát lehet valahol venni ?


  A Spectec-nek van microSD wifi kártyája, meg miniSD cuccai is, de idehaza ilyen microSD kártyát nem nagyon találtam még egy viszonteladónál sem.

  Az expansys-nél vannak miniSD és SD megoldások (WiFi kártya, Bluetooth kártya), szerintem érdemes lenne őket megkeresni, hátha tudnak szerezni microSD formátumú WiFi adaptert is. <img src=
 • 1.
  2008. 03. 11. 14:43
  Szerintem ő arra gondolt, hogy microSD ami WLAN-t tartalmaz. Sajnos nem tudom hol lehetne beszerezni