Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Apple MacBook: Hófehérke és az alma esete

 • Dátum | 2010.01.15 13:17
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | NOTEBOOKAz Apple mostanában igazán kitesz magáért. Ősszel a gépek felturbózása és árainak csökkentése mellett történt egy nagyon fontos változás is. Megújult a lassan negyedik születésnapját ünneplő fehér MacBook külseje, ez pedig általában vonzza a vásárlókat, főleg ha a változás  pozitív. Mielőtt belevágnánk a tesztelésbe, tekintsük át, jelenleg mit kínálnak a kaliforniaiak 270 ezer magyar forintért.Végre a legolcsóbb kivitel is megkapta a LED-es kijelzőt, illetve a 60 Wh-s (elvileg 7 órás üzemidőre képes) lítium-polimer akkumulátort. Eltűnt viszont a Firewire és a Pro kiviteleknél jelenlévő memóriakártya-olvasónak is hűlt helye. Az előbbi egy átlag felhasználót valószínűleg nem érdekel, az utóbbi viszont már 2009-ben is elég ciki volt. Sajnos el kell fogadni, hogy az Apple szűk portfóliója miatt mindegyik termék valamiben csorbát szenved, hogy egy másikat vegyünk meg helyette (ez alól talán a 13”-os MacBook Pro az egyetlen kivétel).A gép mellé a szokásos dolgokat kapjuk meg: az első lépéseket taglaló füzetet, az OSX telepítő DVD-ket, amelyeken az iLife ’09 programcsomag és a Windows-os driverek is rajta vannak, illetve a fali töltőt és a hozzá járó hosszabbító kábelt. A garanciaidő továbbra is egy év, a plusz két évvel való meghosszabbítás igencsak drága, 56 ezer forintba kerül.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 38.
  2010. 02. 28. 20:48
  Cask szólok, hogy a touchpad üvegből van, nem műanyagból. Ha hidegből viszed be lakásba, akkor lehet érezni, hogy üveg, mert hidegebb sokkal egy darabig. Azért matt a felülete, mert mindkét irányba átlósan sraffozva van, közelről lehet látni.
 • 37.
  2010. 01. 31. 20:15
  ja és az iPodokra visszatérve ha észrevetted volna, az Apple találta ki azt a fajta adatrendezést,amit ma már minden márka használ. Az iPodokon volt előszőr előadó,album,szám,genre alapú rendezés,és ma már minden más márka lekoppintotta
 • 36.
  2010. 01. 31. 20:12
  abszolút egyetértek mdaneel-el! ha mondjuk legális oldalról szemléljük a dolgot, akkor megfigyelhetitek,hogy minden egyes Mac gépet operációs rendszerrel árulnak, ami nem mellesleg előre fel van telepítve. Egyik másik márka sem rendelkezik ilyennel. hazamegyek az új géppel, bekapcsolom és már használatra kész. és mivel az Apple-nél ugyanaz a cég tervezi a hardvert mint az oprendszert,így az sokkal jobban működik,mint ahogy azt többen írták. szóval visszatérve a szoftverekre,minden macek kb 100 ft értékű szoftverrel kapsz,ha nem több.
  amúgy nem lehet összehasonlítani egy mac gépet egy másikkal egy az egyben ár alapján,hiszen az Apple-nél ez egy alapmodell,még ha az ára nem is arra sugall.
  és én is osztom azt a véleményt,hogy aki eygszer kipróbálja,az sosem fog visszatérni,ezt tapasztalatból mondom. és azt is megfigyeltem,hogy azok fikázzák teljes mértékben (nem igazán objektív érvekkel) az Applet,akik még sosem használtak.

  nekem pl egy 13" MBP-van és sosem tapasztaltam egyik windowsnál sem,amit macen. ugyanis windowson csomó idő elment pl egy nyomtató telepítésével,1-2 cd, és akkor esetleg felismeri, míg a macemen bedugtam a nyomtatót működő wifi mellett és egyetlen gombnyomás nélkül megkereste magának a drivert,magától letöltötte és telepítette és egyetlen gombnyomás nélkül használatkész volt kb 5-6 perc alatt és ezek sok kis apróságok,de ha sok ilyen van,bizony megkönnyíti az ember dolgát gépezés közben.
  videókártya ide vagy oda, minden zenész, fotós macet használ és nemutolsó sorban a nagy film- és animációs filmgyárak is Mac pron dolgoznak,mint pl a PIXAR.
 • 35.
  2010. 01. 30. 17:12
  Csak gondoltam szólok, hogy érkezett ebből a csodából, így lehet venni és vinni.
 • 34.
  2010. 01. 27. 13:15
  56k a garibővítés?
  Ez egy vicc nem, "prémium" kategóriás eszköz ez? 3 év ennyi pénzért minimum járna főleg úgy hogy például a nyamvadt akksit se lehet otthon cserélni. Gondolom az 1 év után ha tönkremegy a gagyája rámegy az embernek.
  Lehet valakinek ez a tökéletes gép de én a TP-t akkor se cserélném el rá ha fizetnének érte.
 • 33.
  2010. 01. 23. 12:14
  Zevilga: Talán az nem tetszett, hogy erre nem kell drivereket keresgélni meg vírusokat irtogatni? Van, aki megszokta,hogy hetente lefuttat egy HDD ellenőrzést meg vírusirtót, és miután megveszi a MAC-et, idegesíti, hogy nem kell rajta hegeszteni, csak használni.
 • 32.
  2010. 01. 19. 08:31
  zevilaga:
  igen, nekem is a 7 éves öcsém linuxozik,csak ő nem grafikus felületen, ő így prompt-okból nyomja a parancsokat,ő már csak ilyen maradi srác és ő is átlag alatti júzer
 • 31.
  2010. 01. 18. 23:23
  Még annyit, hogy Anyukámnak a Linuxos gép jött be, mert azon keresztül nyílt ki neki a világ (Az XP-t nem bírta el az első gépe, az Ubuntut meg igen.) a Mac külseje tetszett neki, de a szoftvere nem annyira. Ő egy átlag (alatti) user.
 • 30.
  2010. 01. 18. 23:21
  Lufi. A jómódú különcök hobbiállata, mint a vadászgörény. Ugyanúgy nem tud a feláráért cserébe semmi pluszt egy jó (JÓ) Linuxos/Windowsos laptophoz képest, mint ahogy az iPod a jobb minőségű konkurensekhez képest. Szóval lufi.
  Én baromi csalódott voltam, amikor felfokozott várakozás után kézhez kaptam a MacBookot. El is sóztam két hét után. Az a fajta érzés volt, amikor kipróbálsz egy újfajta fagyit. Tudod, hogy az epret, meg a csokit szereted, de ezúttal másra vágysz. Az utolsó félretett pénzedből kipróbálod a sokkal drágább hagymás-mákosat, és nem jön be. És ott a gombóc a torkodban, hogy vehettél volna kevesebbért olyat, ami tutira ízlik, de nem ezt tetted. Na ilyen a Macboook.
 • 29.
  v_p
  2010. 01. 18. 22:23
  mdaneel: nem véletlenül hoztam anyukám és a webszerver esetét.. Szerinted ha ő megtudja, hogy az OSX-ben van webszerver alapból, akkor rohan és vesz egy MacBookot? Ez csak egy szűk réteg számára lehet megnyerő, de ők amúgy is megoldják..

  (Egyébként igen, a sok szolgáltatás plusz érték és azt sem akarom firtatni, hogy az OSX ergonomikus-e vagy sem..)
 • 28.
  2010. 01. 18. 21:34
  Amúgy nem tudom, hol írtam, hogy a Windows védelme sokkalta jobb lenne mint a Mac OSX-é
  Mert nem feltétlen az. De tény az az Apple kb. 100x többet költ marketingre mint a védelem fejlesztésére...
 • 27.
  2010. 01. 18. 19:31
  v_p: webszerverről meg csak annyit, hogy az ilife csomagban van kattingatós weblapösszerakó, amit bárki tudás nélkül tud kezelni, és képgalériától elkezdve designos kis oldalakat össze lehet rakni (2 kattintással meg egyből fellehet tölteni ha van apple-s accod). Az ilife-t én meg a géphez megkaptam ingyen. Az ilife persze ezen kívül tartalmaz más elég durván felszerelt programokat (garageband, imovie, idvd, iphoto stb).
 • 26.
  2010. 01. 18. 19:23
  v_p: már hogyne nőne egy oprendszer értéke attól, hogy sokféle szolgáltatás elérhető egy-egy kattintással és mért ne lenne jobb dolgozni rajta, ha csak egy kattintással elérem, minthogy órákon át telepítem. Anyukád is biztos szivesebben használna mac-et, mert könnyebb a kezelhetőség, és megbízható a gép.
  Huh, már röppentek fel hírek?? Akkor már biztos gond van.
  Ha meg lesz ilyesmi támadás, akkor bekapcsolom a beépített tűzfalat, de addig is én megvagyok vírusok, tűzfalak és vírusírtók nélkül.
 • 25.
  v_p
  2010. 01. 18. 15:48
  achordbt: komolyan mondod, hogy azért vettél egy új laptopot, mert a régiben megtelt a vinyó?
  mdaneel: persze, biztos anyukám is szívesen használna webservert és subversiont. Ettől nem nő egy operációs rendszer átlagos értéke és nem lesz jobb rajta dolgozni. Vírusokról és biztonságról meg annyit, hogy már röppennek fel hírek arról, hogy direkt az OSXekre hegyeznek ki támadásokat. Lassan lehull az a szép fátyol.
 • 24.
  2010. 01. 18. 12:57
  norman81: MacBookot Windows-os használatra venni hülyeség, hiszen elveszted a "csomag" egyik legfontosabb darabját. Nem fog minden úgy működni, ahogy OSX-en és onnantól kezdve inkább frusztráló lesz az egész cucc, mintsem élmény, anyaghasználat, dizájn és ergonómia ide vagy oda.
 • 23.
  2010. 01. 18. 12:51
  Annyira nem rossz kis gépecske ez,de az is biztos,hogy aki nem használja az osx-re fejlesztett progikat azaz wint használ rajta annak tényleg felesleges!
  Abban is teljesen egyetértek,hogy az eröforrások dinamikusabb kihasználásáa érdekében a jelenlegi win 7 nagy elörelépés!
 • 22.
  2010. 01. 18. 12:48
  edparker: ennyire nem vagyok otthon kocsi témába
 • 21.
  2010. 01. 18. 11:48
  mdaneel:
  autós hasonlatnál én inkább az audi vw hasonlattal élnék,mindenki tudja hogy az audiba ugyanazok a cuccok vannak mint a vw-be mégis 30-40%-al drágább bármelyik audi és mégis veszik,sőt egyre többen. mindkét autó kiváló,mégis az audi eleganciáját,nevét,dizájnját jobban meg kell fizetni,talán ez jobban hasonlit egy pc vs. mac árkülönbséghez és itt csak a gépekről beszélek,op. rendszer más téma.
 • 20.
  2010. 01. 18. 10:04
  Azrael: szerinted a szerverek nagy részén miért linux van? Gondolom te most arra gondoltál, hogy a CanSecWest versenyen a mac-et törték fel először. Nade azért nézz utána a körülményeknek, meg olvasd el a hozzá fűzödő híreket, mert eléggé mesterséges körülmények keretében törték fel. Ráadásul a safari hibáját aknázták ki (úhgy hogy kívülről nem tudták feltörni, kell hozzá a "hülye" felhasználó), amit azóta javítottak.
  Lehet rajta vitatkozni, hogy melyikre van több vírus, melyik gépet kell jobban védeni, de sztem az tény, hogy a mac-eseknek nem kell félni attól ilyen támadások áldozata lesz, meg nem kell félnie vírusoktól. Mind a mellett, hogy a rendszer atom stabil, megbízható minden tekintetben. Az alap rendszer teli van normális/ használható programokkal és szolgáltatásokkal.
  Kiváncsi lennék, hogy windowson mennyi időbe telne megosztani a netet mondjuk, mert mac-en 3 kattolás, akár bluetooth-on, firewire-n, etherneten, wifin-n. De ez csak egy apróság a sok közül, olyat már nem is említek, hogy full webserver van fent, vagy subversion stb.
  Visszatérve a windows-os védelemre, nézz utána annyit, hogy a windowsos tűzfal mennyi pontot kapott tűzfal teszten, elárulom neked, hogy 0-t, ami azt jelenti, hogy az égvilágon semmit sem tudott védeni.
  Megmondom őszintén, hogy nem hiányzik a windows, az állandó keresés, hogy melyik tűzfal vagy melyik vírusírtó a jobb. Csak feltelepítem az osx-t és már kész is.
  De hangsúlyoznám, hogy én nem vagyok a windows ellen, mert tudom azt is, hogy a win7 nagy előrelépés volt a microsoftnak és ahogy hallom az új office pedig nagyon jó lett.
  Aki egyszer vesz mac-et, az nem fog visszatérni win-re, az is biztos (ez is tény). Mivel tudjuk, hogy a világ legjobb operációs rendszere!!
 • 19.
  2010. 01. 18. 09:15
  Megbízható? Milyen értelemben?
  Mert biztonság tekintetében a világ egyik legrosszabb operációs rendszere. Stabil a rendszer a UNIX alapoknak köszönhetően, az tény, de a védelmi rendszere az egy vicc.
  Azon kívül persze szép meg gyors, de attól még igaz amit írtam
 • 18.
  2010. 01. 18. 07:45
  nem tudsz semmit, ha hasonlítgatod bármelyik APPLE-t a WINDOWS-hoz. Mindegy mennyi az olvasási idő, benchmark teszt, akármi, mindenben MEBBÍZHATÓBB és ez a lényeg. Hülye vírusok nem látogatnak, teljesen más, nyugodt világ vesz körül, mióta megvan a fehér - most pedig mióta PRO lett belőle, csak azért mert megtelt a winchester - ez még jobb mint bármi. Drága? Érdekes, munka van benne, lelemény, minden szegletében hasonlíthatalan jobb mint BÁRMI - legyen szó fehérről, ezüstről, öregről, régiről töröttről.
  Egyszóval IMÁDJUK!
 • 17.
  2010. 01. 18. 02:54
  knox88: lehet cserélni az akksit, csak nem házilag
 • 16.
  2010. 01. 18. 01:40
  Mac Pro munkaállomásról hallottál véletlenül?
 • 15.
  2010. 01. 18. 01:27
  mdaneel:" Nem véletlenül használnak profi fotósok, zenészek mac-et, meg nem véletlen, hogy filmstúdiókba is mac-et használnak."

  csak a profi kepalkotasnal mardava mutatnal nekem 1db macet amiben professzionalis videokartya van(gondolok nvidia quadro fxre vagy ati firepro,firegl)

  nekem ugyremlik ,h nincsen...
 • 14.
  2010. 01. 18. 01:25
  hát 270 ezer Ft ért még csak egy akksit, sem lehet benne cserélni ? ha meghal az akksi marad a hálózat és a folyamatos plug in ?? 7 óra gondolom nulla terhelés mellett, filmezés kis játék stb lecsökken ez az érték átlag 2-3 órára ( szerintem ) ha 1000x lehet kb ujratölteni az átlag 2-3 ezer óra az 125 nap folyamatos gépezés de egy nap csak nem gépezik az ember 24 órát vegyünk átlag 6 órát ...összességében akkor kb 2 év és annyi ? hát az lol. ( akksiba nem rossz csak legalább cserélni lehetne, nem nagyon jön be ennyi pénzért ez az apple stratégia használd pár évig és kuka ) ... nekem egy 4 éves toshiba m40 em van még mai napig huzza az igát, procit cseréltem ramot stb, és még játszok is vele akksija is kibir egy órát
 • 13.
  2010. 01. 17. 18:08
  Alvin_ti4200: a Skoda-Aston hasonlatot, nem a win-osx-re értettem, csak arra akartam utalni, hogy attól, hogy drága és hasonló hardverek vannak benne, attól még az Astin nem szar (, sőt ...).
  Én amúgy nem vagyok a win ellen sem, mert egyértelműen van sok előnye is (pl .rengetek program), csak osx után azt biztosra mondhatom, hogy egy "nehéz" rendszer (sokkal könyebb a kezelhetősége osx-nek).
  A driverekben van némi igazság, de nem teljes. Mivel a windows-nak nem x ezer féle drivert kell elkészítenie, hanem egyetlen olyan "felületet", amihez a gyártók már letudják gyártani a drivereket. Aki esetleg tanult komolyabban programozást, az jobban tudhatja mire gondolok. Ezzel persze nem vonom kétségbe azt, hogy nehezebb feladat ez; de mivel a windows-t sokkal többen használják én úgy gondolom, hogy a microsoftnak ezért sokkal jobban figyelni is kéne erre.
  Van olyan miscrosoftos szerveres program csomag, aminek a hivatalos dokumentációjában benne van, hogy uninstall után te indítsd újra, mert nem fog elindulni a gép (ilyen hogy lehet megcsinálni? ).
  Amúgy webfejlesztő vagyok. Explorer-eken is kell tesztelnem, ezért kell win is. Sajnos ie6 és i7 is máshogy kezeli a szabvány dolgokat. Ie8 98%-ban már szabvány szerint működik.
 • 12.
  v_p
  2010. 01. 17. 14:15
  Amikor megláttam a 3. oldalon a képeket, akkor azt hittem, hogy egy dizájnos 100$-os laptopról van szó Ennyi műanyaggal nehéz elképzelni, hogy minőségi gép akar lenni. Amúgy a hw-rel szerintem semmi gond.
 • 11.
  2010. 01. 17. 11:49
  mdaneel: azért a Skoda-Aston hasonlat "kicsit" túlzás volt Mint Windows és OSX használó azt mondom, hogy szerintem mindkét platformon vannak olyan, a másikra nem elérhető programok, amelyekkel jól lehet dolgozni, viszont mindkét rendszernek megvan a maga előnye és hátránya. Nyílván jobban gazdálkodik az OSX a hardverrel, lévén nem sok mindennel kell "kompatibilisnek" lennie, míg ugye egy Windows-t nehéz (ha nem lehetetlen) úgy optimalizálni, hogy mind a múltban, mind a közeljövőben megjelent összes hardveren maximális teljesítményt nyújtson (ebben egyébként elég nagy előrelépésnek tartom a Win 7-et).

  Mit fejlesztesz egyébként (ha publikus), amihez OSX-et használsz?
 • 10.
  2010. 01. 17. 11:28
  tibszi egy kicsit tévedésbe vagy. Nem azt kell nézni, hogy a windows-os programok 20%-t megírják mac-ra, mert mac-re sokkal profibb programok léteznek, mint win-re.
  Nem véletlenül használnak profi fotósok, zenészek mac-et, meg nem véletlen, hogy filmstúdiókba is mac-et használnak. A programokat meg nem kell keresgetni, mert elég felmenni az apple oldalára és meg lehet nézni, hogy mi kell az embernek. (Aki mac-et használ, az tudja honnan lehet azt leszedni).
  Ha nekem vissza kellenne állni win-re, nagy bajban lennék, mert vannak olyan programok amik nincsenek rá, vagy csak több programmal tudnám megoldani.
  Én azért veszek mac-et, mert az oprendszer és kezelhetőség szempontjából sokkal jobb mint win. 12 évig wines voltam, szóval ismerem mind a két oldalt (még ma is kell használnom sajnos, mert tesztelnem kell win alatt is, amit fejlesztek).
  Az tény hogy jóval drágább, de egy aston martin is sokkal drágább egy skodánál, mégsem mondják rá hogy szar. Az is tény, hogy sokkal jobban kihasználja az erőforrásait az osx, mint a win. Én is szivesebben vennék 100-150e Ft-al olcsóbban egy ugyanolyan felszereltségű gépet, mint amilyenem van, de ha még fel is megy rá az osx, akkor sem soha ugyanolyan.

  Nem vitatkozni akarok, csak egy kicsit zavaró, hogy mindig olyanok "szídják" az apple-t, akik még talán élőbe se láttak/ használtak mac-et.
 • 9.
  2010. 01. 17. 03:18
  tibszi 16"-os Acer notim van 3,5kiló.... szerezz be egy új mérleget sztem
 • 8.
  2010. 01. 16. 21:36
  én nem mondtam hogy ne vágj 10 Megapixeles fotót ezen, se azt hogy ne vágj vele videót. Én csak azt mondtam hogy ezen ár töredékért kapsz messzemenően jobb gépet. Szállítással pedig úgy vagyok, hogy én még 3 kilónál nehezebb laptopot nemigazán láttam, legyen az akár 17 colos is. Ez max egy 50 kilós szottyadt emberkének okoz gondot.
  "...tudjanak szörfölni neten, emailezni, msnezni meg iwiwezni. Másra nem igazán használható."
  Jó, visszaszívom a nem igazán használhatót, mert valóban a videóvágója, meg a képes programjai jók. Csak az a baj hogy jó ha a programok 20%-át megírják Mac-ra is, és még azokat is órákig kell vadászni.
  "...míg az egyiket hordozásra találták ki, a másikat asztali PC helyetteseként. " Oké, csak éppen ebben a leírásban pont úgy tesztelték mintha ez is a pc helyettesítésére szolgálna, mivel kemény játékokat tettek rá. Akkor én miért ne hasonlítsam össze egy kemény géppel?
  De nem fogok vitába szállni senkivel... felőlem 85megapixelt is vághatsz rajta.
  Amúgy pedig tudtommal ezt laptop/notebooknak szánták nem pedig netbooknak. De ebben nyugodtan kijavíthattok, mert nem vagyok biztos.
 • 7.
  2010. 01. 16. 20:59
  tibszi: a 13 és 17 inches gépek nem konkurenciái egymásnak, hiszen míg az egyiket hordozásra találták ki, a másikat asztali PC helyetteseként. Mindazon által "kicsit" túlzásnak tartom, hogy nem lehetne másra használni egy MacBookot, mint egy akármilyen netbookot, mert amiket elmondtál az inkább az utóbbira érvényes. Én simán vágtam 10 MPixeles fotókat Aperture-ben és az iMovie sem akarta összetojni magát egy kis video utómunkától.
 • 6.
  2010. 01. 16. 20:52
  nekem ezzel a géppel két problémám van:
  -13 colos kijelző
  -MacOS
  Ezt leszámítva korrekt gép, mert volt már a kezemben. Minőségügyileg tökéletes, minden hardver benne fullos, kijelző brutál. Csak inkább azoknak ajánlom akiknek van arra pénzük hogy 270ért ezzel a géppel tudjanak szörfölni neten, emailezni, msnezni meg iwiwezni. Másra nem igazán használható.

  200 rugóért pedig 17 colos DELL inspariont kapok, 64bites win 7tel feltúrbózva... kell ennél több?
 • 5.
  2010. 01. 16. 20:33
  Nevetséges. Ennyi pénzért Hp Elitebook-ot veszek, ami jobb teljesítménnyel és minőséggel bír. Ha akarok, akkor meg ugyanúgy futtathatok rajta OSX-et.
 • 4.
  2010. 01. 16. 20:24
  Smith166:

  azért van
  sok gépben van,csak nyilván kis gépekbe nem rakják bele,hanem inkább prémium kategóriákba.
  http://www.altroview.com
  itt van pár jobb gép
  amúgy meg ami hiányzik a gépből,az mind jól átgondolt üzleti stratégia és nem hanyagság.
  semmi sem véletlen,főleg náluk nem
 • 3.
  2010. 01. 16. 20:08
  teljesen nyilvánvaló hogy azt a félbehagyott gyümölcsöt kell megfizetnünk ami a tetején és az alján van

  2010-ben miért nincs minden ilyen kis mobileszközben 3G modem alapból??? Nekem Acer751h van amiben van 3G modem, és borzalmasan jó dolog!!! Nehéz találni olyat amire elcserélném, mert alig jelenik meg olyan netbook ami 3G-s
 • 2.
  2010. 01. 16. 14:51
  Nekem nem tetszik es az Apple fele zenes felar is nagyon riaszto egy atlagos hardwareert cserebe.
 • 1.
  2010. 01. 16. 14:39
  Nem rossz a gép, de szerintem ez még mindig irreálisan sokba kerül.