Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

AMD BE-2350: Régi barát, új köntösben

 • Dátum | 2007.09.10 08:35
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Nyár elején az AMD bejelentette, hogy át kíván térni egy új processzorszámozási rendszerre, amellyel egyszerűbbé szeretnék tenni asztali CPU-ik azonosítását. A még jelenleg is használatban lévő Performance Rating-et (amely az Athlon XP-k óta van velünk) nagyon sok bírálat érte az évek során, ami az egyik lehetséges indoka annak a döntésnek, hogy az új azonosítással még a K10-et sem várják meg. Lássunk egy kis emlékeztetőt arról, hogyan épül fel az új jelölés az AMD által kiadott táblázat szerint:Tehát két betű és négy szám azonosít minden új asztali processzort. Az első betű a termék osztályát jelöli. Az L a gazdaságos osztály (egymagos és kis kétmagos processzorok), a B a középkategória (kizárólag két magosak immár), míg a G a prémium szint, ahol megjelennek majd az első négymagos K10-ek. A második betű a termék fogyasztásáról szolgáltat némi információt. Ezzel talán kicsit előrerohantak, mert a mostani Athlonokra nagyon jól alkalmazható lenne ez, de ki tudja a jövőben ennek mennyi értelme lesz. Legrosszabb esetben megtoldják még néhány betűvel a táblázatukat. Az első szám azonosítja, hogy a processzor melyik sorozat tagja, míg a következő három a sorozaton belüli modellszám. Ez a rész nagyban hasonlít az Intel jelenlegi számozására, viszont hogy mindez mennyire lesz hasznos, azt most nehéz lenne megmondani. Dicséretes dolog, hogy információt kapunk a fogyasztásról, de ezenfelül semmivel sem tűnik átláthatóbbnak az új számozás, így ha valaki el van veszve, annak továbbra is ajánljuk a www.amdcompare.com címen található részletes keresőt. Hasznos tud lenni. (Az Intel hasonló oldala: processorfinder.intel.com)

Fent már tettünk rá említést, hogy az AMD nem vár a bevezetéssel, így már júniusban bejelentettek két új processzort BE-2300, valamint BE-2350 néven. Frissen szerzett tudásunkkal felvértezve boldogan megállapíthatjuk, hogy középkategóriás (ergo biztosan kétmagos) és kevesebb, mint 65W fogyasztású processzorokról van szó (ami pedig a frissebb Brisbane magra enged következtetni), míg a többi egymagában még nem sokat mond. Revolúcióra tehát nem szabad számítani, az előrelépés kimerül annyiban, hogy a régi jelzésnél kicsit zsákbamacska volt, hogy a 65nm-en készített Brisbane landol a markunkban vagy a kicsit régebbi 90nm-es Windsor. Mindenesetre aki az előbbiből szeretett volna bevásárolni annak felcsillant a szeme, és várt egészen mostanáig, mert a bejelentés után nem sok minden történt. Hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy az árlistákon is felbukkanjanak az újdonságok. Mivel régóta adósok vagyunk legalább egy kisebb AMD-s teszttel, így gyorsan rátettük a kezünket az egyik újdonságra és bedobtuk a mélyvízbe. Ám mivel semmit sem érne az egész viszonyítási alap nélkül, az alábbi processzorokat kapta társul egy pár nap erejéig:Nincs abban semmi meglepő, hogy az Intel processzorai több száz MHz-cel AMD-s társaik alatt vannak, hasonló árkategóriában. Mióta megjelentek a Core, majd a Core2 processzorok tény, hogy azonos órajelen hosszú évek után fordult a kocka és az Intelnek áll a zászló. Válaszul az AMD (amíg nincs kész a K10-zel) igen agresszív árpolitikába kezdett, és brutálisan lenyomta processzorainak az árát a legtöbb szegmensben, így az Intel ha tetszett, ha nem, kénytelen volt követni. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy manapság már 20 ezer forint alatt haza lehet vinni kétmagos CPU-kat. Mivel az E6300 állandó lakója tesztgépünknek, ezért „miért ne?” alapon helyet kapott a megmérettetésben, pedig árban a többiek felett áll. Így csak mint plusz viszonyítási alap szerepel, de az AMD processzorok ellenfele az E2160.

Az utolsó érdekesség még a táblázatban, hogy bár az X2 4400+ ára a BE-2350 alatt van, mégis erősebb annál. Ez valószínűleg a bevezető áraknak köszönhető, nemsokára várható, hogy a BE-k is lejjebb esnek egy kicsit.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2008. 02. 23. 17:58
  De ahogy néztem ennek a típusnak 65W a fogyasztása.
 • 2.
  2007. 09. 13. 19:50
  Ámen <img src= Az új Opteronok már kint vannak, valószínűlet december környékén találkozhatunk az első asztali Phenomokkal
 • 1.
  2007. 09. 10. 08:35
  vissza a cikkhez

  Némi csúszással megérkeztek hazánkba az első processzor fecskék, melyek már az AMD új számozási rendszerét ...