Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Alsó-közép VGA teszt I. rész

 • Dátum | 2007.07.03 08:21
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Napokon belül polcokra kerülnek az AMD-Ati régóta várt alsó- és alsó-középkategóriás új HD szériái, és ezzel egy időre valószínűleg be is áll a VGA-piac, őszig nem igazán lehet semmi komoly újdonságra számítani. Ennek ürügyén úgy döntöttünk, itt az ideje egy átfogó tesztet készíteni, melyben főként eme kategóriákra koncentrálva vizsgáljuk: hogyan teljesítenek az előző és jelen generáció tagjai egy arénába dobva őket. Tesztünk időigénye és terjedelme miatt cikksorozat formájában lát napvilágot, melynek mai cikkünk képezi az első részét.Egyik gyártó sem igazán akar magának saját házon belül konkurenciát teremteni, így szép lassan mindketten ki fogják vonni régebbi szériáik nagy részét. Az nVidia már hónapokkal ezelőtt bejelentette ezt, és sok GPU-ja már csak addig kapható, amíg a felhalmozott készletek el nem fogynak. Az Ati is eltüntette már az X1300-as szériát (mindezt azért, hogy X1550 néven megkaphassuk ugyanazt), és ahogy megérkeznek a friss HD-k, számíthatunk rá, hogy több kártya is hasonló sorsra jut. A régebbi 90nm-es gyártástechnológiával készülő kártyák, mint amilyen az X1950XT is, már kihalásra vannak ítélve, gyártásuk leáll, a 80nm-eseket még egy ideig gyártják (pl. X1950Pro).

Mielőtt ilyen egysíkúvá válna a piac, nézzük meg mennyire életképesek az új megoldások, tényleg jó-e nekünk, ahogy ezt állítják, vagy lehetne jobb is. Tesztünk első részében öt nVidia kártyát vettünk nagyító alá, két MSI által gyártottat, melyek referencia órajeleket használnak, és három Galaxy terméket, melyek mindegyike gyárilag túlhajtott változat volt. A táblázatba belevettük a referencia órajeleken üzemelő 7600GS-t, de ennek tesztelésével még adósok maradtunk, a jövő héten csatlakozik a mezőnyhöz.Elnézve a táblázatot, logikusan gondolkodva már levonható néhány következtetés a valószínűsíthető sorrendre vonatkozóan. Csak a számokat alapul véve a referencia 7300-asnak csúnyán ki kéne kapnia tulajdonképpen mindenhol, míg a tuningolt DDR3-as változatnak már szorongatnia illene a referencia 7600GS-t. A Galaxy változata (mely még a 7600GT-nél is magasabb órajelekkel rendelkezik) messze előttük kell dübörögjön. A 8500-as szériát már egy fokkal nehezebb elhelyezni. Bár a belső shaderes részleg jóval magasabb órajelen ketyeg, mint a mag többi része, van egy fontos dolog, amit itt meg kell említeni. A GF7-es széria Pixel Shadereiben 2-2 úgynevezett MULADD (Multiple Add) processzor van, míg a 8xxx-esek SP-iben csak 1-1. Ezt nem mindig lehet optimálisan felhasználni, de jó esetben eltörlik a 8500-asok órajel előnyét. Nem utolsó szempont a memória sávszélessége sem, melynek egy bizonyos szint után főleg a szűrők használatánál lehet komoly szerepe. Nézzük át gyorsan, milyen körítéssel érkeztek meg alanyaink és izzasszuk meg őket.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2009. 08. 27. 14:43
  Ne viccelj már! Ha 32Gb-os Touch akkor valószínüleg a 60 ezres volt az elírás. Annyiért szerintem maximum ebay-en kapsz használtat/karcoltat.
 • 1.
  axe
  2009. 08. 27. 11:26
  VISSZA A TERMÉKHEZ

  az ár elírás? nemrég még 60 körül volt