Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Acer Travelmate 5720G: A mindenes

  • Dátum | 2007.06.27 07:43
  • Szerző | Alvin_ti4200
  • Csoport | NOTEBOOKA hordozhatóság napjainkban legalább annyira fontos szempont, mint a teljesítmény. Az Acer megújult Travelmate sorozata mindkettőben az erős középmezőnybe tartozik.

Hazánkban is egyre nő a notebook felhasználók száma, ennek megfelelően a kínálat is bővül. Az elmúlt évben a három legnépszerűbb gyártó között büszkén foglalt helyet az Acer, amely idén megpróbál minél feljebb kapaszkodni. Az eddig nem túl jó minőségről, ám általános felhasználásra tökéletes alkalmatosságáról híres gyártó az idén tavasszal radikálisabb termékfrissítést hajtott végre, amely mind dizájnbeli, mind minőségbeli előrelépést hozott magával.

A Travelmate sorozatot nem is olyan régen sok kritika érte, amelyek főleg az anyagminőségre és az Aspire sorozattól nem túlságosan eltérő képességekre hívták fel a figyelmet. A gyártó – úgy látszik – hallgatott a bíráló szavakra és immáron a valóságban is különválasztotta az irodai és az otthoni felhasználásra szánt termékeit. Az Aspire sorozat inkább vad külsejével és jó ár/teljesítmény mutatójával vonza a szemeket, míg a Travelmate különböző funkciók egész tárházát vonultatja fel (akár a teljesítmény rovására), amolyan igazi mindenes.

Mostani cikkünk alanya gyakorlatilag minden elképzelhető szoftvert, hardvert és egyéb kiegészítőt tartalmaz, amelyre akár munkánk során, akár otthon szükségünk lehet. Az árcédula ennek megfelelően szokatlanul magasnak mondható, ha a gyártó eddigi árpolitikáját vesszük figyelembe, ám – mint azt olvasóink is látni fogják – ez a Travelmate már nem egészen az a Travelmate, amely az elmúlt években volt.A már-már rétestésztának ható bevezető után lássuk kivel is állunk szemben, jöjjön egy rövid specifikációs lista:

• Processzor: Intel Core 2 Duo T7100 (1.80 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache, EM64T, 65 nm)
• Memória: 1 GB Hynix DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Single Channel)
• Videokártya: ATI Radeon Mobility X2500 (RV530 SE, DX9.0c, 90 nm, 460/800 MHz)
• Hangkártya: Realtek ALC268 4.1 HD Audio (95 dB jel-zaj arány, 24 bit 96/192 kHz, EAX 2.0)
• Merevlemez: Hitachi Travelstar 5K160 HTS541612J9SA00 (120 GB, 5400 rpm, 8 MB, SATA)
• Kijelző: 15,4” Antiglare 1280x800 (AUO2074)
• Optikai meghajtó: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N (SuperMulti DVD-RW, 2 MB, ATA100)
• Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom NetLink BCM5787M (1000/100/10 MBit, PCI-E)
• Hálózati vezérlő (WLAN): Intel 3945ABG PRO (54 Mbit, 802.11g, PCI-E)
• Modem: CXT HD Audio SoftModem SmartCP-vel
• Akkumulátor: 6 cellás 4800 mAh
• Operációs rendszer: Microsoft Windows Vista Home Basic (magyar/angol)

A hardver mondhatni remek, de a szoftveres körítés talán még ezen is túltesz. Operációs rendszerként ott terpeszkedik az előtelepített Microsoft Windows Vista Home Basic, amelyet angol és magyar nyelven is telepíthetünk, probléma esetén pedig vissza is állíthatunk. Ennek megfelelően van egy erre a célra elkülönített és rejtett 10 GB-os partíció, amelyet célszerű megőrizni, hiszen a notebook mellé nem kapunk telepítő CD-t, így csak a visszaállításra szolgáló partícióban bízhatunk. Az előtelepített rendszer image fájlokat takar (szám szerint kettőt, egy magyart és egy angolt), a kibontás és konfigurálás nagyjából 15-20 percig tart, az első sikeres bootolást követően pedig további 15-20 percet vesz igénybe az előtelepített Acer, Symantec és Cyberlink programok beállítása. A gyártó saját programjai többek között lemeztitkosítást, lemezlezárást, hálózat menedzselést és különböző energiaellátási profilokat tartalmaznak, de ezen kívül sok más feladatra is alkalmasak. Hátrányuk, hogy borzasztóan lelassítják a betöltődési időt, viszonylag sok memóriát foglalnak (~40-50 MB) és működésük sem hibátlan. Erre legjobb példa az Acer eNet Management nevű kis okos program, amely sztahano-Vista szívműködéssel mindenáron vezeték nélküli hálózatra szeretne csatlakozni fél percenként és ezt egy apró buborék ablakkal is jelzi a felhasználó számára. Amíg nem üzemeljük be a vezeték nélküli hálózatot, addig érdemes ebből a programból kilépni. Hasonló működéssel bír a Symantec Norton Internet Security 2007-es alkalmazása is, amely minden indításnál rákérdez, hogy nem szeretnénk-e futtatni teljes lemezellenőrzést, mert még nem tettük meg. Ezt a figyelmeztetést kikapcsolni nem lehet, egy hosszabbra tervezett vacsora alatt érdemes a procedúrát megejteni.

Irodai használatra szánt gép lévén nem maradhatunk irodai szoftvercsomag nélkül – erre a gyártó is gondolt, nagyon okosan. A marketingesek hűek maradtak a Microsofthoz, így a legújabb Office 2007 Enterprise 60 napos próbaváltozatát is előtelepítették a gépre. A csomag semmilyen korlátozást nem tartalmaz, teljes funkcionalitását viszont csak az első 60 napban élvezhetjük. Habár van Windows Media Player is a gépen, mentsvárként a merevlemezen csücsül a Cyberlink PowerDVD 7.0 lejátszó programja is, amelyet mindennemű támogatással (és egy bazi nagy Acer logóval is) felvérteztek, hogy képes legyen optimálisan bánni a mobil alkatrészekkel.Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: