Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

5.1-es hangrendszerek

 • Dátum | 2008.05.28 10:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | MULTIMÉDIA

A nagy népszerűségre való tekintettel ma az 5.1-es hangszórórendszerek közül válogattunk egy igen szélesnek mondható árskálán, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő hangszórókészletet.

A tesztet először a Logitech nagyágyújával kezdjük, mely kimagasló teljesítményével és kényelmes vezérlőegységével hívja fel a figyelmet magára.

Áttekintés

A rendkívüli mérettel és tömeggel rendelkező doboz szállítását az oldalain található bemélyedések segítették, kicsomagoláskor pedig az első dolog, ami szembeötlött, egy összeszerelési útmutató volt. Az 5 méteres hangszórókábeleken, hálózati tápkábelen és 3 ágú jack audio vezetéken kívül még egy részletes leírásra és egy távirányítóra lettünk figyelmesek, melyhez az AAA típusú elemeket is mellékelték. Telepítő lemezt nem kapunk, mivel semmilyen alkalmazás nem szükséges a hangrendszer üzembe állításához.

Az egyutas szélessávú hangszórókhoz talppal ellátott dobozkák tartoznak, melyek közül a center magasságát tudtuk csak állítani. A megfelelő elhelyezésről az 5 méteres vezetékek gondoskodnak, amit csíptetős technikával tudunk csatlakoztatni. A portól hangszóróselymek védik a membránt, ezektől egy könnyű mozdulattal tudtunk megszabadulni és ugyanilyen könnyedén lehet visszahelyezni, bár használatuk erősen javasolt, annak ellenére, hogy nélkülük sokkal jobb vizuális élményben lesz részünk.Az óriási méretű mélynyomó hátulján felfedezhető hűtőborda és a doboz oldalán tátongó nagy bass-reflex nyílás a hangrendszer teljesítményéről árulkodik. A hűtőborda melletti hangszóró csatlakozók nem csak az eredeti kábelek befogadására képesek, ez némi megnyugvást nyújt, ugyanis a hátsó hangszórókhoz nem minden esetben lesz elég az 5 méter hosszú vezeték. A tápkapcsoló gondoskodik a teljes áramtalanításról, de szerencsére erre nem lesz szükség, mivel készenléti állapotban sem zavaró világítást, sem búgó hangot nem véltünk felfedezni.


A vezérlőegység az egész rendszer lelke, ebben a teszt többi szereplőjével ellentétben példásra vizsgázott, ugyanis hosszú ideje nem találkoztunk ilyen könnyen és egyszerűen kezelhető vezérlő panellel. Az óriási hangerőszabályzó - mely más funkciók szabályzásáért is felelős – mindig pontosan és kényelmesen fordult. A 6 csatornás közvetlen megszólalás mellett beépített Dolby ProLogic II kodek gondoskodik a sztereo jel 6 csatornás szimulációjáról, mely a tesztek alatt igencsak megnyerte tetszésünket. A testreszabhatóságot az állítható surround és center csatornák és egyéb hangzási módok segítették elő, melyek még akkor is megtartották beállításukat, ha átkapcsoltunk Music vagy Movie módba. A mellékelt távirányító közepesen jól teljesített, nagyjából a vevőegységre kellett irányítani, hogy fogadja a jeleket. Jobban örültünk volna, ha bármilyen helyzetben működik, de vadonatúj elemeket behelyezve még kényelmes volt használni. Az analóg bemeneti jelek csatlakoztatása a vezérlő hátulján történik, külön örültünk, hogy digitális jelek fogadására is képes (koaxiális és optikai egyaránt). Ezen kívül fejhallgató kimenettel és egy újabb sztereo bemenettel rendelkezik a dobozka oldalán. Az egyetlen negatívum, amit a vezérlőegységről tudunk említeni, a nehezen nyomható bekapcsoló gomb, de a távirányító használatával ezt ki tudtuk küszöbölni.


Meghallgatás

Közepes hangerő melletti zenehallgatáskor úgy éreztük bármelyik hangrendszer képes erre, átlagos minőségű hangszórói megfelelő magas és középtartománnyal rendelkezik, méllyel viszont nem találkoztunk. Erről a mélynyomó gondoskodik, bár jobban örültünk volna, ha egy állítható keresztváltó is helyet kap a rendszerben (így 60-80Hz körüli értékre állítva csak a kellő mélytartomány szólalt volna meg, ehhez viszont kevés a kisdobozok által nyújtott mélytartomány). Az összkép tehát egy nagyon erőteljes mély, megfelelő magas és énekhangot produkáló rendszer, melyből kihagyhatták volna az öblös, búgó hangzást. Ezt a mély szintjének alacsony fokozatra való állításával tudtuk mérsékelni. Alacsony hangerő mellett nem tapasztaltunk a Z-Cinema-nál felfedezett automatikus ki- és bekapcsolási problémával, magas hangerő mellett pedig meggyőződtünk róla, hogy egy 15 nm-es szobában ennél hangosabb rendszerre valószínűleg soha nem lesz szükségünk.

Filmek megtekintése közben a ProLogic II kodek olyannyira jól végezte dolgát, hogy akár valódi 5.1-es hangzás is szólhatott volna, nemigen vettünk észre különbséget köztük. A hátsó hangszórók hangerejét az elhelyezés függvényében kell beállítani, nagyon hasznosnak találtuk, hogy ezt meg lehet tenni, ugyanis nem mindegyik 5.1-es hangrendszer esetében nyílik erre lehetőség (ekkor pedig elveszik a térhangzás, olyan, mintha 2.1-es rendszer szólna egy centerrel kiegészítve). A kiemelések közül egyedül a magas szintjét hiányoltuk, bár még így is megfelelően szóltak a kisdobozok. A mélynyomó kellően megmozgatta a levegőt körülöttünk, bár az állítható keresztváltó hiányát itt éreztük a legjobban (a külön megvásárolt aktív mélynyomókon általában létezik ilyen potméter, filmezés közben ajánlatos ezt 60Hz-re állítani, így csak ez alatt fog megszólalni a mélynyomó). Teljes hangerő mellett 15 nm-es szobában minden igényt kielégítő hangnyomást sikerült elérni, de egy 25 nm-es szoba hangosításához is elegendő teljesítménnyel rendelkezik. A legmélyebb frekvencia, melyet 15 nm-es szobában, még hallható méretékben elő tudtunk csalogatni, 27 Hz volt, hozzátesszük ehhez rendelkezésünkre állt egy 5 méteres távolság is a szobában. Szűk térben való elhelyezésnél ne számítsunk ilyen alacsony tartományra.

Ha kedvenc játékunk nem támogatja a térhangzási szabványokat, akkor szintén érdemes használni a ProLogic II kodeket, egyéb esetben, ha például az Unreal Tournament harmadik kiadásával játszunk, a 6 csatornás közvetlen megszólalást kell választani (ehhez 5.1-es hangkártya szükséges). Így az élmény garantált lesz, ugyanis a hangcsatornák jól megkülönböztethetően szólaltak meg és meg kell állapítanunk, hogy ebben a szegmensben teljesített legjobban a hangrendszer.

Ítélet

Összefoglalva egy olyan hangrendszerrel volt dolgunk, melynél a kényelmes kezelést és széles testreszabhatóságot helyezték előtérbe. A beépített hangzásmódok és a vezérlőn található LCD kijelző, mely éjjel is látható szintén a kényelmes kezelést segítették elő. Egyetlen problémánk az öblös hangzással volt, ezt leszámítva minden tartományban egyenletes megszólalást volt képest produkálni, mégha ezt nem is kristálytiszta minőségben tette. Tesztünk első helyezését csak a ProLogic II kodeknek köszönheti, enélkül ugyanis csak a második helyezést tudta volna elnyerni. Dicséretére váljon, hogy a gyártó 2 év garanciát vállal, viszont a magas vételár miatt (mely jelenleg 74 ezer forint) nem tartjuk ajánlott vételnek, de egy tetszett minősítést mindenképpen megérdemel.

Webshop: Logitech Z-5500

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2008. 06. 07. 21:49
  Akkor egy keresztkérdés:
  Tudsz valahol creative elő vagy hátlapi optikai kábelkivezetést? Elvileg X-Fi Gamer Fatal1ty-re lehetne kötni - ha jól tudom.
  Különben megvallom nekem pont a mély jön be, igaz talán a földszinti lakos emiatt költözne, mert nehezen viseli így a 3-ikon a panelbe <img src=
 • 1.
  2008. 05. 28. 12:51
  csak engem továbbít minden cikk első oldaláról a "következő" gombra kattintva egy utópia pláza című cikkhez?