Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

22"-es szélesvásznú monitorok II.

  • Dátum | 2008.04.23 08:54
  • Szerző | Terrayon
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az év első felének nagy slágerei a Wide Color Gamut-os monitorok voltak és lesznek, közülük is a szélesvásznú 22”-os méretűek, ezért tesztünkben most két WCG minősítésű monitor is szerepel.

A tesztet rögtön egy különlegességgel kezdjük, ugyanis kinézetre a CW sorozattal teljesen megegyező, viszont a használatban kiderült, hogy egy mégis teljesen más monitorral volt dolgunk. WCG minősítéssel nem rendelkezik, viszont képes USB bemenetről video jelet fogadni.A fületlen barna doboz cipelését csak az oldalakon található bemélyedések segítik, viszont nagyméretűnek egyáltalán nem neveznénk, így legalább busszal is hazavihetjük. Analóg, digitális és USB kábel beszerzéséről nem kell gondoskodnunk, úgy ahogy tápkábelről sem, ugyanis ezeket mind megkapjuk, valamint egy használati utasítást és tisztító kendőt is mellékelnek a csomagban. A driver CD-n a telepítéshez szükséges állományok és a színkalibráló szoftver is megtalálható, ami nem más, mint a Natural Color Pro.A kerek talp könnyedén illeszthető a helyére, alul pedig egy csavarral rögzítjük, amit előre odakészítettek. Megfelelő stabilitással bír a monitor, hátrafelé dönteni kényelmesen, különösebb erőkifejtés nélkül tudjuk, előrefelé viszont semennyire sem lehet, ugyanis legkisebb értéke a 0 fokos állás. Magasságot, pivot módot állítani nem lehet, úgy ahogy körbeforgatni sem.


Az anyaghasználat már a 931CW-ben megismerthez hasonlatos, fényes fekete keret szürke díszléccel, mely sajnos még mindig lötyög kicsit. Matt fekete hátlapján találunk két USB kivezetést is, kicsit nehézkesen használható. A gombok megfelelő távolságra helyezkednek el egymástól, sötétben is jól használhatóak, viszont megint találtunk egy gombot, ami rendetlenkedik, ehhez az egyhez nagyobb erőkifejtésre van szükség, hogy reagáljon. A LED is a sorozatban megszokott, kék fénnyel világít, készenléti módban pedig villog, a menüből kikapcsolni nem lehet.A képernyőmenü vezérlése csak az előlapi gombokkal lehetséges, a Magic Tune szoftvere kimaradt a CD mellékletből, de nem véletlenül, ha letöltjük hozzá, akkor sem fog működni vele. A képprofilokat a MagicBright menüből érjük el, nappal a Game mód javasolt, éjszaka viszont ez zavaróan fényes, ezért érdemes saját magunknak beállítani. Az alaphelyzetben furcsa fátyolos színmegjelenítés megszűnik, ha a meleg színhőmérsékletet alacsony gamma értékkel, 65-ös kontraszttal és 80-90 körüli fényerővel kombináljuk. Audio be- és kimenetekkel, HDMI csatlakozóval és beépített hangszórókkal nem találkoztunk, de a választható video bementetek között már az USB is szerepel, így rajta keresztül digitális vagy analóg kábel használata nélkül is boldogulhatunk. Ehhez fel kell telepíteni az USB-s drivert is, így a képernyőt Samsung UbiSync Monitor néven fogjuk megtalálni a megjelenítők közt. Az adatátviteli korlát miatt viszont játszani nem tudunk, filmet pedig teljes képernyős DVD minőségben képes megjeleníteni. Ha ennél gyorsabb adatátvitelre van szükségünk, akkor továbbra is a DVI kábel a legjobb megoldás. Az USB-s képátvitel lényege, hogy egyszerre hat monitort is összekapcsolhatunk, ez oktató célra és bemutatókon jól jöhet. Ezt DOS-ban nem tudjuk használni, amit csak azért említünk meg, mert rendszer telepítéskor és BIOS-ban való böngészéskor a másik két kábel valamelyikére kell hagyatkoznunk.

Elérkeztünk a monitor erősségéhez, ez pedig a válaszideje. Játékok alatt nagyon szépen teljesített, 2ms-os gray-to-gray reakcióidejét most végre jogosnak is tartjuk, ablak mozgatása közben a benne található szöveget már majdnem el lehet olvasni. Az RTA (válaszidő gyorsítás) kikapcsolható, de felesleges, mozgás közben zavaró fekete vagy színes árnyékok nem jelennek meg. A tesztek alatt sávosodással nem találkoztunk, szövegolvasásra kiváló, színes foltok nem láthatóak a szöveg körül, szellemkép szintén nincs, kontrasztja átlagosnak mondható. A fehér megjelenítése jó, a feketéje egészen mély, a háttérvilágításból fakadó alsó és felső bevilágítás egyedül filmeknél tűnhet fel. A monitor minden esetben teljes képernyőn kinagyítva jeleníti meg a képet, még ha az torzulással is jár. Ha ez zavar minket, kénytelenek leszünk 16:10-es felbontásokat használni.
Vélemény

Igaz, hogy a kép beállítására nagyon sok időt kell szánni, de ha sikerült, egy viszonylag szép megjelenésű vérbeli játékos monitor büszke tulajdonosai lehetünk. Nagy hátránya a borsos ár, tény, hogy ennyiért már jobb 24”-os megjelenítőt is kaphatunk, viszont ez egy különlegességgel is szolgál, ez pedig az USB-s képátvitel. Így, ha ez elengedhetetlen nekünk, választhatjuk ezt a monitort, egyébként sok, ennél jobb megjelenítő is létezik.

A 3 éves garancia 3 napos pixelhiba garanciát is tartalmaz.

Webshop link: Samsung 226UX


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2008. 04. 23. 10:18
    A Pivot az, amikor képernyő elforgatható 90 fokban