Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

22"-es szélesvásznú monitorok

 • Dátum | 2008.02.22 08:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mivel a nagyot zuhant áruk miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a 22 colos szélesvásznú monitorok, ezért úgy döntöttünk ismét érdemes foglalkozni a témával. Utolsó cikkünkből kimaradt a Samsung leggyorsabb 226BW-je, és az LG sem képviseltette magát semmivel. Ezeket a hiányosságokat most pótoljuk és megtoldjuk a „kínálatot” az Asus legolcsóbb megoldásával, valamint viszonyítási alapnak visszahozzuk az anno igen jó eredményeket elért Samsung 225BW-t, melyen érdekes változásokat figyeltünk meg a tavalyi cikk óta.

Asus VW222SAz első és egyben legfeltűnőbb változás az MW221-es szériával szemben, hogy némileg keskenyebb lett a káva. Számunkra különösen örömteli volt, hogy a felülete nem tükröződő, amin minden újlenyomat meglátszik, hanem a régebben szokásos matt, sötétszürke festésű.A gombok szerencsére elöl maradtak, így a beállításokat nagyon könnyen elvégezhetjük. Mint az MW-k esetében, az Asus most is buzdít minket arra, hogy próbáljuk ki a Splendid-et, mert az jó. Hogy mennyire az már más kérdés, a válasz kicsit lejjebb található.A talp és a nyak egyszerű műanyagdarabka, zéró magasság állítási lehetőséggel. Természetesen előre és hátra lehet dönteni a panelt, de ott sem tudunk túl széles körben mozogni. Itt jegyeznénk meg, hogy maga az egész monitor rémesen könnyű volt a versenytársakhoz képest, és ez igaz volt a talpra is. Csak az LG használt még ilyen könnyű műanyagot.Hátul sem vár minket sok érdekesség, de legalább kapunk egy kábel elvezetőt, hogy ne látszódjon ki a táp és a VGA kábel a monitor nyaka mögül.Ez itt pedig az olcsóság egyik oka: a VW222S teljes csatlakozógárdája egy táp, egy D-sub és egy jack aljzatból áll. A DVI helye megvan, de aki azt szeretné, hogy ott aljzatot is találjon, annak a VW222U felé kell nézelődnie.

Ennyit a monitor fizikai felépítéséről, lássuk mi vár ránk bekapcsolás után. Kezdjük a háttérvilágítás homogenitásával. Itt nem sok gonddal találkoztunk. Bár alul tapasztalható némi bevilágítás, egészében véve komoly probléma nincs a monitorral. Ebben az árkategóriában ez jó. A szürkeárnyalatos és színátmenetes tesztben gyenge sávosodás látható, ami nem csoda a TN panel miatt. A színhűségről annyit, hogy némi gombnyomogatás után egész jó eredményeket értünk el, és a fehérrel sem volt gondunk, mint anno (akkor egy kicsit sárgásnak éreztük akárhogy is igyekeztünk). A színhőmérsékletre négy séma van, melyből egy az, amit mi magunk állíthatunk. E mellett az Asus rendelkezik Skin Tone beállítással is, melyben a normál mellett szerepel a sárgás és a pirosas, de némi próbálkozás után úgy éreztük kicsit felesleges ez a funkció, mert a normál beállítással érhető el a legszebb kép.Ekkor nyúltunk az Asus „csodafegyveréhez” a Splendidhez. Régebben vegyes érzelmekkel hagytuk ott. Volt pár használható módja, de úgy éreztük legtöbben egy idő után kihagynák a használatát. Vagy akkor voltunk elnézőek, vagy a VW-ben lévő Splendidet erősítették még tovább, ami inkább lett hátrány, mint előny. Mint már anno is említettük, a Splendid megváltoztatja a színeket is, nem csak a fényerővel és kontraszttal operál. Ezáltal például ha rajzfilmszerű grafikát nézünk a képen akkor szép élénkké tudja azt varázsolni. Szokás szerint öt séma közül válogathatunk: Scenery, Standard, Theater, Game, Night View. Kipróbáltuk mindet különböző helyzetekben míg végül egy igen súlyos dolgot fedeztünk fel. Az összes mód használatánál a színek elváltoztatása sokszor olyan közel viszi egymáshoz a színárnyalatokat, hogy egyszerűen a monitor kontrasztja kevés ahhoz, hogy bármit is lássunk. Erre a legdurvább példa a képen látható: az egyik játékban karakterünk köpenye Splendid nélkül szépen látható, míg azzal az egész befeketedik. Ha visszatérünk bármelyik monitor tesztelő programhoz és megnézzük a színátmenet tesztet akkor is ugyanazt tapasztalhatjuk, a kép egy jó része szinte fekete. Úgyhogy bár egyes ritka esetekben tényleg használható, mi mégis azt mondanánk, hogy ezzel most alaposan mellélőttek. A másik nagy probléma, hogy Splendid mód használatakor az egyéb színbeállításaink elvesznek, így hiába térünk vissza Standard-ra, tologathatjuk megint a csúszkákat.

Balra Standard mód, míg jobbra a Game mód
Balra Standard mód, míg jobbra a Game mód

Az analóg jel használatának szerencsére nem sok hátrányát láttuk, elég éles volt a kép, és még csak apró remegések is nehezen voltak észrevehetőek rajta.

Az Asus VW222S „hibás” részeiben az a jó, hogy nem kötelező használni őket. A Splendid és Skin Tone használata nélkül szerintünk egész szép megjelenítésre képes, csak így mellőztük az összes extráját és nem maradt semmi a versenytársakkal szemben. Cserébe viszont olcsóbb.

Adatlap: iPon link

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2008. 04. 13. 13:21
  Hetek óta hiánycikkek voltak és most végre érkezett 227-es, úgyhogy hamarosan <img src=
 • 2.
  2008. 03. 12. 20:06
  Várható <img src=
  Pár héten belül mindenképpen, megpróbáljuk előrébb hozni akkor
 • 1.
  2008. 02. 24. 02:11
  Mi is, bár engem kifezettem a legdurvább 24-esük nagyon izgat, csak most nem tudtunk BenQ-et szerezni. Ha lesz rá lehetőségünk akkor pótoljuk