Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

2.1-es hangrendszerek próbája

 • Dátum | 2009.07.17 12:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | MULTIMÉDIA

Mai tesztünk során az Altec Lansing különlegességét, a Creative iPod dokkolóval ellátott hangrendszerét, és a Pleomax kedvező árú készülékét vettük górcső alá.

Altec Lansing FX3022EAMAz Altec-Lansing hangfal szettje bár leginkább a sztereo rendszerekhez sorolható, mégis jobb azoknál, ugyanis mélynyomót is tartalmaz. Sőt, mindjárt kettőt, így érdemelve ki a 2.2-es besorolást.

ÁttekintésA hangszórók dobozában a lényeg mellett egy összeszerelési útmutatót, egy 3,5mm-es jack audio kábelt (mely a számítógépünkkel való összeköttetésért felel), egy táp adaptert, valamint három adapter fejet találunk, melyekkel minden országban használhatóvá válnak a hangszórók. A hangrendszer tehát különálló tápegységgel rendelkezik, így sérülés esetén könnyen cserélhető. A szett összeszerelése egyszerűen történik, mivel csak egyetlen jelkábelre van szükség, a jobb és bal hangszórók pedig fixen összekötöttek. Bár ez az elhelyezésnél némi korlátok közé szorít minket, és hosszabbításra sincs mód, a helyzet mégsem vészes, ugyanis a nagyjából 2 méteres beépített kábel elegendő az asztalon való elhelyezésre.
Az Altec-Lansing hangszórói formabontó megjelenésükkel változatosságot hoznak a PC-s hangkeltés világába. Az egyedi, gúla formájú frontsugárzók fényes fekete műanyag bevonatot kaptak, melytől garantált az elegáns küllem, az ujjlenyomatok viszont kíméletlenül meglátszanak rajtuk. A gyártó büszke lehet a felhasznált anyagok minőségére, a hangszóró „dobozok” masszívak, az illesztések pontosak. Az egyutas magas sugárzókat hangszóróselymek védik, a lefelé sugárzó mély membránok viszont szabadon találhatók meg, ezért a sérülések szempontjából fokozottabban kell odafigyelnünk rájuk. A stabilitásról gumitalpak gondoskodnak, még fa asztalon sem tapasztaltunk csúszkálást. Érthető módon a különleges formaterv miatt a falra szerelés nem lehetséges.A rendszer vezérlése nem egy különálló egységgel történik, az ehhez szükséges nyomógombokat a jobb oldali hangszórón találjuk meg. Itt mindössze hangerőszabályzásra és ki/bekapcsolásra nyílik lehetőségünk, hangszín- vagy balansz szabályzó és egyéb (pl. térhangzás) kapcsoló nem található rajta. A konfigurálási lehetőségeink tehát igencsak szűkösek, ráadásul fejhallgató kimenetet sem kapunk. Szerencsére egy extra audio bemenet a rendelkezésünkre áll egy másodlagos készülék (mp3 lejátszó vagy DVD lejátszó) számára. A hangrendszer működő állapotára egy halványkék led figyelmeztet minket, mely a bekapcsoló gombban található meg.

Meghallgatás

Az Altec Lansing készülékének hangminőségével csak részben voltunk elégedettek. A hang tisztaságára egyáltalán nem lehet panaszunk, filmekhez és játékokhoz, sőt, zenehallgatáshoz is kellő mennyiségű részlet jön át - természetesen árkategóriájához viszonyítva. A szett akusztikus zenén mutatja meg igazán, hogy mire képes. A hangszerek jól megkülönböztethetőek egymástól, a hangerőváltásokat jól kezeli, a színpad meglepően széles, melyek filmek és játékok alatt is a készülék előnyére válnak. A hangrendszer magas hangjai nagy tisztasággal képesek megszólalni, és a középhangok is megfelelőek, így filmeknél a párbeszédek is jól hallhatóak. Azonban a hangszín semlegességét equalizer segítségével sem sikerült elérnünk, a legügyesebb elhelyezés ellenére is számolnunk kell a dobozszerű hangzással. A hangszórók méreteihez képest leadott mélyek ugyan elismerésre méltóak, azonban a 100-250Hz közötti tartomány kellemetlenül kihallatszik a rendszerből, melynek negatív hatását leginkább filmek és játékok alatt érezzük. Ezért ha lehetőségünk van rá, próbáljunk rajta enyhíteni faltól távoli elhelyezéssel vagy hangkártyánk finomhangolásával. Equalizeres beállításaink a következők voltak: 125Hz: -12dB, 250Hz: -6dB. A szett alig hallható alapzajjal rendelkezik, teljesítményét tekintve egy kellemesen magas hangerőről beszélhetünk, mely egy 15nm-es szobához elegendő.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 10.
  2009. 08. 13. 17:00
  Üdv. Én amondó vagyok, hogy ki kellett volna próbálni esetleg egy régebbi 2.1-est, amit még mindig lehet kapni kb 40 $-ért: Inspire 2.1 2400. Nekem ilyenem van már lassan 7 vagy 8 éve s még mindig nagyon jól bírja... Filmet is ha nézek sokszor elcsodálkozom rajta, hogy miket ki tud hozni... Én amondó vagyok, hogy ha lehetett volna, be kellett volna szerezni egy olyat <img src= Régi a technológia, de maradandó <img src=
 • 9.
  2009. 07. 18. 21:24
  "...a hangerőváltásokat jól kezeli..."  Tehát a dinamikáról van szó. <img src=
 • 8.
  2009. 07. 18. 08:18
  Nagyon baro ez az altec rendszer, csinos <img src=
 • 7.
  2009. 07. 18. 06:59
  danikollar: eha, az a Mercury SW 1800W tényleg nagyon ütős és nem drága. Legjobb vételnek látom. Simán lecserélném a bevált Yamadámat. (És elnézést, lentebb rosszul írtam, Yamada H-6000-em van, Yamaha kicsit más területi márkanév).

  Viszont Logitech-ekre nem cserélnék, mert torzítanak.

  Amúgy ez a Yamada H-6000 mélysugárzója és a két szatellitsugárzója is fadobozos. Nagyon szépen szól, magasabb hangerőn sem torzít.

  De az a Mercury nagyon tetszik. <img src= Jobban, mint amim van.
 • 6.
  2009. 07. 18. 00:50
  Mekkora membránokat raknak ezekbe? (Átmérő érdekelne, már az előző cikkből is hiányoltam.)

  Pl. Altec-nél 1.5" szélessávú és 4" mélyek (legalább long-throw).
 • 5.
  2009. 07. 17. 23:27
  Nekem ilyen van:
  Mercury2.1
  Évek óta megvan, de le nem cserélném semmire.
  Mindenki le van nyűgözve, hogy milyen szépen, hangosan és dinamikusan szól.


 • 4.
  2009. 07. 17. 20:14
  Nekem egy Yamaha H-6000 van és szépen szól. 4500 Ft-ért vettem. Nem zúg, nem búg magasabb hangerőn. Kisebb vagy közepes szobába kiváló.
 • 3.
  2009. 07. 17. 19:20
  Jó a teszt, de hiányolom belőle a Logitech résztvevőket. Szvsz azok az egyik legjobbak ebben a kategóriában.
 • 2.
  2009. 07. 17. 17:51
  hmm...labtec pulse 485
  nekem is az van a hálóban esti zenehallgatáshoz,
  de én kb 4ezer-ért vettem 2éve, de még 8-at is simán megér.

  Ez a Pleomax teljesen jól szól (persze jobban mint a pulse 485),
  az összes közül a legjobb, és a design is nagyon jó.

  Ez a teszt meg kicsit sovány 3db termékkel, de amúgy jó.

  bocsesz, 8ért vettem, az ismerősömnek vettünk 4-ért a labtec pulse 285!
  de arra is áll amit írtam.
 • 1.
  2009. 07. 17. 16:51
  VISSZA A CIKKHEZ

  Egész jó kis teszt, nincs tele "rizsával". Az jutott eszembe az utolsó oldalon, hogy legközelebb hozzájuk lehetne venni 8vagy külön tesztben megjeleníteni) a 10Ft alatti 2.1es rendszereket. Mert szerintem másra költi az emberek nagy részét, amikor konfigot vesz és nem nagyon szán 20 ezret hangfalakra (ahogy én is inkább vettem ezt a labtec pulse 485-öt <img src=).

  A 3 közül nekem a Creative tetszik a legjobban, el is fogadnám egy előzetes meghallgatás után. <img src=