Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

2.1-es hangrendszerek a terítéken

 • Dátum | 2009.09.07 12:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | MULTIMÉDIA

2.1-es hangszórókészleteket vizsgáltunk 11-22 ezer forint között. A Logitech Z-523-as újdonságát, továbbá a Trust, Manta, és Mode Com rendszereit vettük közelebbről szemügyre. Ami az összes hangszórókészletben közös, hogy nem rendelkeznek beépített hangkártyával, az összeköttetés pedig minden esetben 3,5mm-es jack kábel segítségével történik.

Logitech Z-523Áttekintés
A Logitech dobozában a mélynyomó és a szatellit sugárzók mellett mindössze egy használati útmutatót és egy tápegység vezetéket találunk. Az AUX bemenethez hiányoljuk az RCA-jack átalakítót, így ennek beszerzése még ránk vár. Az elhelyezés során nem okozott problémát a vezeték hosszúsága, a szatellitek nagyjából két méteres madzagja elegendő az asztali elhelyezéshez. Ha további hosszabbításra vágyunk, akkor csak a bal oldali hangfalkábel növelhető meg, ugyanis a vezérléssel kombinált jobb szatellit sugárzó egyedi csatlakozással rendelkezik.
A Logitech szatellit sugárzóit általában úgy tervezik, hogy néhány fokban felfelé nézzenek, így a magas hangok is jól hallhatóvá válnak. Szerencsére ezúttal sem történt másként, ráadásul a dupla membránnak köszönhetően a hangdobozok hátrafelé is sugároznak, hogy egy nagyobb szoba közepén elhelyezve is minden irányba jó hallhatóságot biztosítsanak. A hangdobozok festése zongoralakk fekete, és igen érzékenyek az ujjlenyomatra, ezért az esztétikus megjelenés érdekében nagyobb figyelmet kell fordítanunk a tisztán tartásra. A külső behatások elkerüléséről a beépített hangszórórácsok gondoskodnak. Az összeszerelés minőségével természetesen a gyártó eme készülékénél sem akadt kifogásolnivalónk, az illesztések pontosak, érdes felületek vagy rosszul rögzített elemek nincsenek. Falra szerelési lyukakat nem találni, így ha helyet szeretnénk spórolni az asztalon, akkor ehhez saját konzolokra lesz szükségünk. Bár a hangdobozok aljára némi gumírozás is jutott, fa felületen mégis hajlamosak elcsúszkálni, üvegasztalon viszont kellően stabilak maradnak. Egy kis figyelmesség, hogy a beépített hangfalkábelek egy-egy tépőzár segítéségével könnyedén rendben tarthatóak, melyeknek nemcsak elcsomagoláskor, de működés közben is hasznukat vesszük. A mélynyomó szabályos kockaformát kapott, matt fekete színezésével és fényes, ezüstszínű hangszórókeretével esztétikusnak nevezhetjük. Két membrán található benne, az előre sugárzó hangszóró 16,5cm-es átmérővel rendelkezik, a kisebb lefelé sugárzó tányér méretéről viszont nem ad tájékoztatást a gyártó. Bass-reflex nyílás nincs, hátul csak a csatlakozók várnak minket.
Ahogy említettük, a Z-523 nem rendelkezik különálló vezérlővel, a hangerőszabályzást és mélyhang szintszabályzót a jobb oldali hangdobozon találjuk meg. A szabályzók könnyen tekerhetőek és kézre állnak, semmilyen minőségbeli kivetnivalót nem találtunk bennük. A bekapcsolt állapotra egy kis narancsszínű Led figyelmeztet minket, a bekapcsolás pedig a hangerőszabályzó elfordításával lehetséges. Szintén a jobb hangsugárzón találjuk meg a fejhallgató kimenetet (használatakor a rendszer elnémul) és egy 3,5mm-es jack bemenetet pl. mp3 lejátszó csatlakoztatására. Így összességében a mélynyomó hátulján található RCA csatlakozóval együtt két AUX bemenet is a rendelkezésünkre áll. A szetten nem találtható tápegység kapcsoló.

Meghallgatás

Ami a hangminőséget illeti, a hangszórókészlet az árkategóriától elvárható szintet hozza, annak előnyével és hátrányával egyaránt. A játékok és filmek alatt szerzett tapasztalataink alapján azt kell mondjuk, hogy legfeljebb saját equalizer segítségével lehet megfelelő élményben részünk, a mélynyomó búgó dobozhangzása nagyon kellemetlen a párbeszédek alatt. Az állítható keresztváltó hiánya tehát azonnal hallható, ha pedig a mélynyomó hangerejének csökkentésével próbálkozunk, akkor éppen a komoly mélyek tűnnek el, vagyis a lényeg (a mozi hangulat) veszik el, így mindenképpen érdemes ügyeskedni a szoftveres hangszínszabályzással. Szerencsére ez már minden hangkártyán (még az integrált megoldásoknál) is elérhető, így kijelenthetjük, hogy játékokhoz és számítógépes filmnézésre megfelelő a hangrendszer. Azonban az, hogy equalizer nélkül tévéhez csatlakoztassuk a hangrendszert, merész ötletnek tűnik. Zenehallgatás során már nagyobb élményben lehet részünk, de természetesen a dobozhangzás elkerüléséről ezúttal is saját equalizerünk gondoskodik (125Hz -8dB), és emellett a vezérlőn a Bass potenciométert is középállásban kell tartanunk. A búgó hangzás tehát kiküszöbölhető, a magas és középhangok mennyisége pedig szerencsés módon éppen megfelelő, így a rendszer kiemelésektől mentesen, mondhatni semlegesen tud megszólalni. Ami a színpad szélességét illeti, a 2.1-es rendszerektől sajnos nem várhatunk csodát. Ennek megfelelően a sztereo rendszerekhez viszonyítva némileg beszűkült térvisszaadással kell számolnunk, a hangszerek helyzete nem meghatározható, de a végeredmény azért így is elfogadható. Ami a hangerőt illeti, a Z-523 megfelelő hangnyomás mellett egy kisebb szobába alkalmas, egyébként akár 20nm-ig használható. A hangerő feltekerésével a mélyhangokat egy szint fölött már leszabályozza a rendszer, így védve meg önmagát a túlterheléstől és torzítástól.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 16.
  2011. 02. 19. 19:42
  Egyátalán nem egy kategória... Nem tudom mi köze van egy olyan hangrendszert összevetni ezek bármelyikével. Újonnan az 100 alatt van kicsivel ezek meg 20 körül.
 • 15.
  2010. 11. 22. 07:18
  Én személy szerint nem vennék ilyen 2.1-es rendszert.Nekem egy Logitech Z-5500-am van amit egy Asus Xonar szólaltat meg.Nekem elég mindenre.Imádom egyenesen.Odaver!
 • 14.
  2010. 04. 18. 13:08
  Nekem is Z4-esem van és egyszerűen imádom.
 • 13.
  2010. 02. 09. 07:04
  öszintén megmondva amikor 2.1-es hangcumot akartam venni akkor elösször logitech volt a cél...de meg láttam boltban és ez jobban tettszett...Nem bántam meg hogy a Mode Com mc2110-t vettem, határozzottan megvagyok vele elégedve....
  Játékok terén első osztályú szerintem.....filmek terén is finomul szól....zenét meg ritkán hallgatok......
  már több mint egy éve megvan..rmélem még azért pár évet kibir....max hangerős soha nem használom...a bsszus sincs a maxon...remélem elég sokáig birja majd
 • 12.
  2009. 10. 31. 22:17
  Szerintem a 2.1 rendszerek legfeljebb háttér-zenehallgatásra alkalmasak, úgy odafigyelve már nem. Játékra, filmre OK. Nekem a Mode Com tetszik ha már választanom kéne. (a mélyláda hátulja tényleg komoly cuccost sejtet) Mivel egy ismerősömnek éppen ilyesféle hangszórót kéne ajánlanom, kutakodni kezdtem a Mode Com után. Sajnos mindenütt a cég oldalán megadott képet adják a szatellitekről, ami itt is látható a dobozán. A cikkben szépen bemutatták minden oldalról (feleslegesen), de egy selyem nélküli közeli képnek inkább örültem volna! Nem lehet kivenni, a középsugárzónak milyen membránközepe van :( -sehol a neten! Ha lapos, vagy pláne homorú, akkor sztem felejtős.. Legyen csak meg a kis félgömb, akkor szól szépen! Amúgy ez a szett megegyezik a Microlab FC330 rendszerrel, csak az fekete, és nálunk nem kapható!!! :[ (annak a képein sem látszik jól a közép membránja..)
 • 11.
  2009. 09. 10. 18:16
  Én mondjuk ennyit nem költenék hangfalra inkább egy asztali lejátszó 5.1-es hangszóróval.
  Nekem bőven megteszi a 2.0 Creativ-om ara amire kell.
 • 10.
  2009. 09. 10. 17:46
  petol: tapasztalat nem kérdés a Hifi győzne , ha van egy normális 5.1-ed pc-re kötve (kb 30-40K ársávban) és összehasonlítod egy egyszerű DVD lejátszóra kötött 15K-ba kerülő 5.1-el egyértelműen a DVD lejátszó+olcsó 5.1 fog győzni amennyiben a pc -én az alaplapi integrált a hangkeltő , szóval szerintem 99% hogy a hangszóróknál is ez lenne a helyzet
 • 9.
  2009. 09. 10. 17:18
  Én egy olyan tesztet néznék meg, amikor a PC-s hangszórókat összeeresztik velük azonos árkategóriában lévő HiFi-vel AUX bemeneten. Persze nem a 10 ezres kategóriában, mert annyiért nincs HiFi. De mondjuk 40-50 ezer Ft nagyságában. Én is így HiFi-vel összekötve használom a gépet AUX-on keresztül, és nekem jobban bejött a hangzás.
  Ráadásul van ugye optikai olvasója is, USB-s csatlakozása, beépített hangképeket tudok váltani távirányítón keresztül és ugye nem utolsósorban a látvány, ami sokkal szebb egy PC-s hangszórónál.Szolgáltatásokban is ugye jóval többet nyújt.
 • 8.
  2009. 09. 09. 13:44
  7,5K-ért vettem Seas Prestige dómsugárzót, mindjárt kész vele a dobozom.
 • 7.
  2009. 09. 08. 17:23
  Én teljesen megvagyok elégedve a Logitech Z-4-el. Amit olvastam róla és az ár-érték aránya tökéletesnek mondható kár, hogy nem került be a tesztek közé. Bár ezekkel össze sem lehet hasonlítani.
 • 6.
  2009. 09. 08. 15:45
  Sajnos ez mind gagyi cucc! még alapnak is használhatattlanok.
  Nem is értem miért nincs egy Cambridge Soundworks cucc se a magyar polcokon! 2.1 es rendszere mindent lemos Genius, TRust meg ilyen ovodás dolgokkal fölösleges foglalkozni.
  A Cambridge Soundworks 2.1 99USD! Az nem is pénz .
  Nekem még az egyel régebbi figyel a studio hangfalaim mellett. és mind a mai napig 6éve hibátlanul működik és akárki átjon leesik az álla hogy milyet szó!

  Genius meg Logitech és társai nem hangfalkészitő cégek. Ez olyan mintha Nokia sportautót akarnék venni!!!!

  ennyi

 • 5.
  2009. 09. 08. 08:47
  Jó kis teszt volt , de ha lehet legközelebb a tesztgépet is leírhatnátok (saját tapasztalom az hogy eltérő hangzás van a különböző hangkártyák között ugyanazon a hangrendszeren( mivel épp a 3-szor váltottam alaplapot) hallgatom ugyanazt az 5.1-et(Genius SW 5.1 home delux " fadobozos genius " igaz a hangkeltő szerepét minden esetben az integrált cucc töltötte be
 • 4.
  2009. 09. 08. 07:50
  Nekem pont egy ilyen ModeCom hangfalam van, és szerintem zenét hallgatni is nagyon jó! Főleg akusztikus zenéket: Ákost, Tátrait, Republicot... de nagyon szépen szól techno, rap számoknál is! Ha alapból nem tetszik, állítani kell a hangszínén. Szóval én nem értek egyet az itteni kritikával.
 • 3.
  2009. 09. 07. 20:52
  Ebben a kategóriában egy egyszerű mikrofonos átvitelmérés
  (3-4 hangerőn:25-50-75-90%) is sokat elárulna, nem szólva a torzítás mérésről.
  Hogy tényleg objektív legyen.
 • 2.
  2009. 09. 07. 20:12
  nekem a Mode Com tűnik a legminőségibb cuccnak,szép borítás,és az nekem sejtet valamit,hogy a beétített erősítőt hűtőbordával is ellátták.
 • 1.
  2009. 09. 07. 18:57
  VISSZA A CIKKHEZ

  Hangfal, hangrendszer tesztet irni eleg halatlan feladat.

  Kb. olyan, mintha egy olyan embernek probalnank elmagyarazni a soska izet aki sosem evett soskat.