Shop menü

ORIGAMITECHNIKÁVAL CSOMAGOLNÁK AZ ŰRBE SZÁNT NAPELEMEKET

A hajtogatási módszerek egyikével egy 25 méter átmérőjű napelem-rendszer 2,7 méter széles csomaggá pakolható össze.
Jools _
Jools _
Origamitechnikával csomagolnák az űrbe szánt napelemeket

Az űrkutatás során az egyik legnagyobb problémát még mindig az eszközök feljuttatása jelenti, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora kiterjedésű és tömegű egy-egy világűrbe szánt csomag. Az űreszközök napenergiával való ellátása évtizedek óta alkalmazott gyakorlat, az ehhez szükséges napelemek felküldése azonban mindig is problematikus volt, hiszen míg a nagy felületű táblák az űrben minden probléma nélkül elférnek, a felküldés során sok a gond velük. Az űrbéli küldetések indulásakor rendszerint a legrizikósabb pillanatok egyike, hogy rendben kinyílnak-e a légkörön át való utazás idejére összehajtogatott napelemek.

Galéria megnyitása
Az űrügynökségek éppen ezért mindig nyitottak az új csomagolási, hajtogatási ötletekre. A NASA illetékesei nem olyan régen úgy döntöttek, hogy az origami egyik világszerte elismert mesteréhez fordulnak segítségül. A közös munka eredményeként született meg a mellékelt felvételeken látható „űrvirág”, amelynek végső változata összehajtogatott állapotában mindössze 2,7 méter átmérőjű, kibomlása után viszont egy 25 méteres nappanel-rendszert alkot. (A felvételeken látható prototípus a tervezett rendszer méreteinek huszadával rendelkezik.)

A fejlesztők, Shannon Zirbel, Larry Howell (Brigham Young Egyetem) és Brian Trease (NASA) a munka során szoros együttműködésben dolgoztak Robert Lang origamiszakértővel. Elmondásuk szerint a legnagyobb nehézséget az okozta a projekt megvalósításában, hogy a napelemek jóval vastagabbak a papírnál, így nem minden origamis trükk valósítható meg velük, de legalábbis jelentős munkát igényelnek az egyes lépések.

A tervek újdonsága a körkörös megvalósítás, amelynek révén nagyobb összfelületű, ugyanakkor szorosabban összepakolható napelem-együttes valósulhat meg. A végső cél egy 250 kilowatt teljesítményű rendszer megalkotása lenne, amely kevesebb mint 500 négyzetméternyi napelemes felülettel bír. Összehasonlításképpen a Nemzetközi Űrállomás 2500 négyzetméter kiterjedésű napelem-együttese jelenleg 84−120 kilowattot termel.

Az elrendezés ugyanakkor kisebb méretekben, például akár a Masat−1-hez hasonló pikoszatellitek energiaellátásánál is alkalmazható lehetne. Az origamis megoldások ráadásul a napelemeken kívül más nagy kiterjedésű eszközök összecsomagolásánál is használhatók lehetnek, így például antennákat, napvitorlákat vagy objektumok befogására szánt hálókat is lehetne hasonló módon csomagolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére