Shop menü

ITT A TÖBBI RADEON HD 7000M SOROZATÚ VIDEOKÁRTYA IS

A Radeon HD 7970M érkezéséről nemrégiben már beszámoltunk, ám rajta kívül egyéb újdonságok is megjelentek ma, így tulajdonképpen teljessé vált az AMD mobil videokártya kínálata is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt a többi Radeon HD 7000M sorozatú videokártya is

A Radeon HD 7970M érkezéséről nemrégiben már beszámoltunk, ám rajta kívül egyéb újdonságok is megjelentek ma, így tulajdonképpen teljessé vált az AMD mobil videokártya kínálata is.

A Radeon HD 7000M sorozat első tagjai, azaz a Radeon HD 7400M, HD 7500M és HD 7600M sorozatú mobil videokártyák tavaly decemberben jelentek meg. Ezek az újdonságok még nem a GCN architektúrára épültek, hanem VLIW5-re, ugyanis az előző generációs videokártyákról származó, 40 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorok teljesítettek rajtuk szolgálatot.

Galéria megnyitása

Ma az AMD a Radeon HD 7970M névre keresztelt mobil csúcskártya mellett - amely Wimbledon kódnévre hallgat - bemutatta a Heathrow és Chelsea kódnévre keresztelt Radeon HD 7800M és Radeon HD 7700M családokba tartozó újdonságokat is. Ezek a termékek már mind 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Graphics Core Next architektúrára alapozó GPU-t hordoznak magukon, csak úgy, mint azonos sorozatú asztali társaik. Az új videokártyák PCI Express 3.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott noteszgép alaplapjához, kivéve a HD 7700M sorozat tagjait, amelyek a gyártó hivatalos weboldala szerint PCI Express 2.1 x16-os csatolófelületet használnak. Az új mobil videokártyák természetesen rendelkeznek hardveres videó kódolóval (VCE) és ZeroCore támogatással is.

A specifikációk alapján a Wimbledon egységek, azaz a HD 7900M család tagjai a Radeon HD 7800-asokról ismerős Pitcairn GPU-ra alapoznak, míg a többiek a Radeon HD 7700-asokat tápláló Cape Verde GPU-t alkalmazzák.

Íme, a specifikációk:

Galéria megnyitása

A Radeon HD 7970M esetében a specifikációk nagyrészt megegyeznek a Radeon HD 7870-ével, leszámítva a GPU magórajelét – ahogy azt már korábbi hírünkben is említettük. A Radeon HD 7870M esetében nagyrészt a Radeon HD 7770 tulajdonságait láthatjuk viszont, azzal a különbséggel, hogy a memória órajel 1125 MHz-ről 1000 MHz-re, azaz 4,5 GHz-es effektív órajelről 4 GHz-es effektív értékre csökkent. A 7770M esetében az asztali Radeon HD 7750 specifikációi köszönnek vissza, hozzá képest viszont változás, hogy a GPU 125 MHz-cel alacsonyabb órajelen ketyeg a mobil egység esetében, a memóriachipek effektív órajelét pedig 4,5 GHz-ről itt is 4 GHz-re vették vissza a vállalat mérnökei. A sorból egyedül a Radeon HD 7950 hiányzik, amelyről a hír írásakor még nem állt rendelkezésre semmilyen információ.

Extra szolgáltatás az Enduro technológia, ami az AMD válasza az Nvidia Optimus megoldására. Az Enduro automatikusan képes váltani az integrált- és diszkrét videó vezérlők között, méghozzá az alapján, hogy az adott alkalmazásnak milyen grafikai teljesítményre van szüksége. A váltás zökkenőmentes és automatikus – csak úgy, mint az Optimus technológiával ellátott Nvidia noteszeknél.

A legjobb, hogy az AMD az Enduro technológia használatát nem köti saját platformjához: az eljárás az Intel processzoraival, valamint az AMD „A” és „E” sorozatú APU egységeivel egyaránt működik.

További információk:

[list type="unordered"]

[*]Radeon HD 7970M

[*]Radeon HD 7870M és Radeon HD 7850M

[*]Radeon HD 7770M és Radeon HD 7750M

[/list]

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére