Shop menü

A LUCIDLOGIX ÚJABB NAGY DOBÁSA: JÖN A VIRTU

Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A LucidLogix újabb nagy dobása: jön a Virtu

Az izreali székhellyel rendelkező LucidLogix egy ideje már jelen van a piacon: ez az a cég, ami a Hydra névre keresztelt SoC segítségével lehetővé teszi, hogy multi-GPU rendszert építhessünk bármilyen Nvidia vagy AMD videokártya felhasználásával, akár még úgy is, hogy a rendszerben keverjük egymással az AMD és az Nvidia videokártyáit.

Már több gyártó kínálatában is találunk olyan alaplapokat, amelyek a Hydra chipet használják a multi-GPU támogatás biztosításához. Ebben a tekintetben az MSI volt a piacvezető, aki anno elsőként mutatta be a piacon saját Hydra alapú megoldását. A tegnapi nap folyamán is érkezett hír egy különleges, Hydra chippel ellátott P67-es alaplapról.

Galéria megnyitása

A LucidLogix most egy újabb nagy dobásra készül: a gyártó Virtu néven egy új technológiát mutatott be, amely az Nvidia Optimus megoldásához hasonló módon üzemel majd és kifejezetten a H67-es alaplapokhoz lesz elérhető, legalábbis első körben. A Virtu tulajdonképpen nem más, mint egy úgynevezett GPU virtualizációs, teljes mértékben szoftveres technológiára alapuló megoldás, amely H67-es alaplap esetében lehetővé teszi, hogy a Sandy Bridge processzorba épített integrált videó vezérlő és a rendszerben elhelyezett videokártya között valós időben váltogathassanak a felhasználók. Az LGA-1155-ös processzorban elhelyezett IGP a Virtu technológiának köszönhetően a rendszerben elhelyezett Nvidia vagy AMD videokártyával egyaránt képes lesz üzemelni és azt, hogy éppen melyik videó vezérlő legyen aktív, a pillanatnyi 3D-s terhelés fogja meghatározni. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy alacsony GPU terhelés alkalmával, vagyis internetezés, szövegszerkesztés és minden olyan tevékenység közben, amikor nincs szükség kiemelkedő 3D-s GPU teljesítményre, az IGP aktiválódik, de ahogy játékra, vagy egyéb GPU intenzív alkalmazás futtatására kerül sor, a rendszer automatikusan és észrevétlenül átvált a diszkrét videokártyára.

Ezzel az eljárással a H67-es alaplapok esetében energiát spórolhatnak meg a felhasználók, ugyanis a videokártya feleslegesen nem növeli a fogyasztást, ha nincs rá szükség. A fogyasztáscsökkenés mellett a zaj- és  hőtermelés mértéke is csökken. A Virtu használatához a LucidLogix által készített szoftver beszerzésére lesz szükség akkor, ha H67-es alaplapunk esetében szeretnénk, hogy az IGP és a diszkrét videokártya között dinamikusan váltson a rendszer a pillanatnyi terhelésnek megfelelően.

A jelenlegi információk szerint a LucidLogix a jövő héten kezdődő CES 2011 alkalmával mutatja be a Virtu technológiát és akkor a vele kapcsolatos egyéb részletekről is lerántják majd a leplet a vállalat illetékesei. A Virtu technológiát alkalmazó szoftver béta változatát január folyamán teszik elérhetővé.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére