Shop menü

ASUS MX279: A PRÉMIUM PANELES DIZÁJNMONITOR

A mai alkalommal az Asus nagyméretű, prémium paneles dizájnmonitorát, az MX279-et vesszük szemügyre.
Kaczkó Gábor
Kaczkó Gábor
Asus MX279: A prémium paneles dizájnmonitor

1. Bevezető

A mai alkalommal az Asus MX279 dizájnmonitorával ismerkedünk meg, mely az LG IPS277L-nek állít konkurenciát. Bár erről még nincsenek pontos információk, valószínűsíthető, hogy ugyanaz az AH-IPS panel található bennük. Ez pedig az LG saját fejlesztése, melyről korábban már jó tapasztalataink voltak, és most megnézhetjük ezt az Asus elektronikájával párosítva is.

Mielőtt még megismerkednénk a monitorral, tekintsük át a fontosabb adatokat, melyeket a következő táblázatban foglaltunk össze:

Galéria megnyitása

2. Asus MX279 - Áttekintés

Asus MX279

Galéria megnyitása

Az Asus MX279 dizájnmonitora egy újabb versenyző a 27 inches félprémium mezőnyben, mely nemrég még igen szűk volt. A mezőny egyre széledik, és ennek csak mi lehetünk a nyertesei, ezért mindig örülünk, amikor felbukkan egy újabb példány. De ne húzzuk tovább az időt, lássuk, mit találunk a monitor dobozában!

A kijelző okkal tartozik a dizájnmonitorok közé, hiszen egy letisztult, ugyanakkor nagyon elegáns küllem jellemzi. A káva vékony, a panel egy vele egy síkban lévő matt üveglapot kapott, és a tervezők még egy szálcsiszolt alumínium díszlécnek is szorítottak helyet a kijelző alján. Ez jelentősen feldobja a látványt, és jól passzol a kör alakú talp ezüstszínű festéséhez. Hogy ne csak a látvánnyal foglalkozzunk, megtapogattuk a vékony káva műanyag borítását is, és az anyagminőséget mindenhol rendben találtuk.

A kijelzőn érintőgombok vannak, melyek a káva alján, jobb oldalt találhatók meg. Ezek kiválóan működtek, mert minden érintésünkre azonnal reagált a menü, ez pedig ritka az érintőgombos mezőnyben. A káván látható feliratokat még viszonylag könnyen lehet olvasni, de mi örültünk volna, ha a megvilágítás nem maradt volna le, ugyanis egy dizájnmonitortól már ez is elvárható. Vannak viszont gyorsgombok, amik a könnyebb kezelhetőséget segítik elő. Egy a képprofilok előhívásáért felel (hosszan tartva automatikus kalibráció a VGA bemenetnél), egy a QuickFit rácsozásért (ami ebből a monitorból sem maradhatott ki), egy a hangerőszabályzásért, egy fényerőszabályzásért, és egy a bemenet váltásérért felel. Az állapotjelző lámpa olyan apró, hogy alig lehet látni, így fénye sem volt zavaró, ezért azt sem tartjuk problémának, hogy nem lehet letiltani a menüben.

Jöjjön a készülék állványa. Ahogy azt már korábban említettük, a kör alakú talp nagyon látványosra sikerült, ami nemcsak a szép festésnek, hanem a látványos kialakításnak is köszönhető. A talapzat közepe ugyanis üres, tehát egy gyűrűről van szó, ami ugyanolyan stabil, mintha egy korong lenne. A kijelzőt masszív módon rögzítették az állványhoz, ezért billegéstől sem kell tartanunk. Az ehhez hasonló díszmonitorokról sajnos nem várhatunk széles konfigurációs lehetőséget, az állványt csupán döntögetni lehet. Erre hátrafelé 20 fokban, előrefelé 5 fokban képes, és erősebb nyomásra ez utóbbi kár 45 fok is lehet. A magasságot nem lehet megváltoztatni, de ezt jónak találtuk, ezért nem hiányzott az állítás lehetősége.

Egyeseknek hiányozhat, hogy a készülék nem támogatja a fali állványokat, erre a hiányosságra általában a vékony monitoroknál számíthatunk. Ami a video bemeneteket illeti, a kijelző 2db HDMI-vel, és egy VGA bemenettel rendelkezik (a DVI lemaradt róla). A monitornak beépített hangszórói is vannak, melyeket a tervezők a jobb hangminőség érdekében a Bang & Olufsen-től kölcsönöztek. Ezek viszonylag nagy hangerővel és a szokásosnál jobb minőségben szólaltak meg, hangjukban már némi mélyhangot is sikerült felfedeznünk. Kár, hogy magas hangerőnél a monitor kávája berezonált, ezért csak közepes hangerőnél tudtuk élvezni a lefelé sugárzó csipogók hangját. A monitort audio bemenettel is felszerelték (a VGA bemenet miatt mindenképpen kell), a fejhallgató kimenet sem maradhatott le, ezt szintén hátul találjuk meg, a többi csatlakozó társaságában. A kellékek közt minden szükséges kábel szerepel: DVI-HDMI kábel, VGA vezeték, audio madzag, külső tápegység és kábele. A csomag tartalma az említetteken kívül már csak egy üzembehelyezési útmutatóra korlátozódott.

3. Asus MX279 - OSD és Képprofilok

OSD

Galéria megnyitása

Lássuk, mit találunk a már jól bevált Asus rendszerű OSD-ben:

[list type="unordered"]

[*]Alapvető képbeállítások, mint fényerő, kontraszt, három csatornás színhőmérséklet állítás, valamint a különleges színező profilok esetében a színtelítettség és a bőrszín tónus beállítása.

[*]Élességállítás (Sharpness): Ezt a funkciót a markánsabb élek érdekében bekapcsolhatjuk, de a digitális bemeneteken kevés a jelentősége, ezért inkább a csak VGA bementen érdemes alkalmazni.

[*]Automatikus kontrasztszabályzás (ASCR): A funkció a világos tartalmakat világosabbá, a sötéteket sötétebbé teszi, azért, hogy a monitor kontrasztértéke papíron több legyen. Mi szokás szerint inkább egy jól beállított fix értékre szavazunk, az állítgatás folyamata ugyanis nem túl kellemes a szemnek.

[*]A QuickFit Virtual Scale funkció jól jön, amikor fotót vagy dokumentumot szeretnénk nyomtatni, szerkeszteni, és szeretnénk látni, mekkora lesz a valóságban. Ez egy olyan virtuális rácsozás, amivel valós méretben tekinthetjük meg a papírméreteket a képernyőn. A lehetőségek közt megtalálható többek közt az A4-es méret is, valamint különböző fényképméretek, centiben és inchben.

[/list]

[bold]

Képprofilok[/bold]

Említettük, hogy a kijelző különleges színező profilokkal is rendelkezik (Theater, Game, NightView, Scenery), melyek filmnézéskor, fotók megtekintésekor, és játék közben nagyon látványosak tudnak lenni. Ezeknél egyénileg módosíthatjuk a színtelítettséget, az élességet, a bőrszín tónust, valamint bekapcsolhatjuk az ASCR funkciót. Ha pedig nem tetszik a látvány, akkor profilonként visszaállíthatjuk a gyári értéket. Az általános felhasználásra szánt profilok (Standard, sRGB) hosszú távra valók, kevésbé látványosak, de később sem unjuk meg őket, mert szövegolvasásra, illetve az sRGB színtér pontos szimulációjára vannak kitalálva.

Most lássuk, vajon mennyire pontosak a beépített képprofilok:

A monitort a kibontás után a Standard profilban találtuk, ez tekinthető a gyári beállításnak. Színhőmérséklete nagyjából semlegesnek mondható, és egy kalibrálatlan monitorhoz képest a profil pontosságát is rendben találtuk. A gamma értéke kicsit magas volt, ami azért baj, mert a kijelzőn nincs gammaállítási lehetőség, ezért csak kalibráló eszközzel lehet tökéletesre csiszolni. Bár ez némileg lecsökkentette a fényerőt, de ezt még ezzel együtt is soknak találtuk, ezért a profil szövegolvasásra csak némi fényerőcsökkentés után alkalmas. A kijelző talán legfontosabb sémája az sRGB, mert ez garantálja a legpontosabb színvisszaadást a fotósoknak. Itt már a színhőmérséklet és a gamma is közel tökéletes volt, még a fényerőt is jónak találtuk. Ami a színeket illeti, a monitor csak átlagos pontossággal tudta szimulálni az sRGB színteret, de egy kalibrálatlan monitortól már ez sem rossz.

Ha a látványosabb sémákra kapcsolunk át, a színek pontossága akkor sem romlik drasztikusan, cserébe élénk kép tárul elénk, nagy fényerővel és némi élesítéssel. Ez utóbbi lecsökkenthető a menüben, ha zavarna minket. A Theater és Game profilok nagyon hasonlóak, a köztük lévő különbség főként a szürkeárnyalatok megjelenítésében merül ki, a Theater séma esetében ezek sötétebbek.

A kijelző egyik leghasznosabb képprofilja a NightView, mely a sötét részleteket is képes megmutatni. Ez különösen játék közben jön jól, ha épp sötét helyszínen kell minél gyorsabban megtalálni valamit. A Scenery profil nagyon látványos volt fényképek nézegetésekor, és a színek pontossága sem volt vészesen rossz. Ez egyébként nem is lenne probléma, mert a színező profilok a meseszerű látványra és nem a pontosságra mennek.

A kijelző profiljai tehát egész jók, de megnéztük, hogy mit lehet még kihozni belőle, ha a monitort kézzel állítjuk be. A kalibráció során célunk ezúttal is a 120cd/m^2 fényerő, 2,2-es gamma és 6500K színhőmérséklet elérése volt.

A beállítás során a Standard profilból indultunk ki, és ezt finomítottuk tovább. A kontrasztot nem kellett korrigálni, ez már gyárilag tökéletes volt, a szürkeárnyalatoknál nem találkoztunk színtorzulással. Miután a színhőmérsékletet is beállítottuk, megnéztük mennyire pontos a monitor. A bal oldali grafikon alapján már ezzel is szép eredményt értünk el, a színhőmérséklet és a fényerő értékei helyre kerültek. A színek és gamma értéke viszont még tökéletesítésre szorult, ezért elkészítettük az egyedi ICC profilt is a monitorhoz. Az átlagos delta E már végre alacsony szintre csökkent, így már nem volt szemmel látható különbség a monitor színei és a célértékek közt.

Összefoglalva: a monitor gyári profiljai egész jók, mert az sRGB elfogadhatóan pontos, a többi pedig nagyon látványos, ezért érdemes mindegyiket a megfelelő helyzetben alkalmazni. A monitornak alaphelyzetben kell némi korrekció a színhőmérsékletet és a gammát illetően, de ha a gyári sRGB profilt választjuk, akkor a monitornak kalibrálásra sincs feltétlenül szüksége.

Galéria megnyitása

4. Asus MX279 - Képminőség

Képminőség

Lássuk végre a monitor képminőségét. A készülék egy LG által kifejlesztett AH-IPS panellel rendelkezik, mely színcsatornánkénti 6 bites színkezelésre képes (FRC-vel kiegészítve). A színátmenetek a Standard és sRGB profilok esetében szép egyenletesek voltak, sávosodással csak a különleges színező profiloknál találkoztunk. A látvány éppen olyan gyönyörű volt, amit egy IPS típusú paneltől elvárhatunk. A kijelző a szürkeárnyalatok közül nem csak a világosabbakat, hanem a sötéteket is szép elkülönítve tárta elénk. Csupán a legsötétebb szürke olvadt bele a fekete háttérbe, ami még mindig szép eredmény. A monitornak nagy fényerőtartaléka van, a tesztpéldányunkon a megadott beállítások mellett 273 cd/m^2 fényerőt mértünk egy fehér képernyőn. Amikor erős napsütésben szeretnénk használni a kijelzőt, akkor jól jön a panel matt bevonata, mert ezzel elkerülhetjük a tükröződést. A szemkímélő használat érdekében a monitor fényerejét 52 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni, ami már szürkületnél is egy megfelelően alacsony érték.

A digitális bemenetek képe nagyon szép éles. Ráadásul a hibátlan szövegmegjelenítés érdekében nem kell feltétlenül ezeknél maradni, mert még a VGA képe is ugyanilyen jó, a monitornak tehát három teljes értékű video bemenete van. A video bemenetek egyébként egyforma képbeállításokat használnak, ezért nincs lehetőségünk eltérő képet beállítani rajtuk. A bemenetek közt automatikus jelváltás van, ezért ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a kijelző magától átkapcsol (ez kényelmes, de néha zavaró, amikor például két PC-t használunk egyszerre és az egyiket újraindítjuk).

A monitor az alacsonyabb felbontásokat vegyes minőségben prezentálta, de még így is találtunk köztük néhány jó minőségű példányt. A kijelző a natív felbontás mellett csak 1024*768-ban alkalmas szövegolvasásra. Az 1280*720, 1280*1024 és 1280*960 képméretek kicsivel gyengébbek, de még kellően élesek játékokhoz. Az 1152*864 már csúnya volt, itt csak átlagos képminőséggel számolhatunk. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméretek is egész jók voltak, ám ezeket a monitor nem ismerte fel, és csak teljes képernyőn, torz módon volt hajlandó megjeleníteni. A képarány kezelés a Full és 4:3 módokra terjed ki, a HDMI bemeneten pedig az OverScan is a rendelkezésünkre áll (kismértékű belenagyítás). A képarány kezelés intelligens, elég volt egyszer átkapcsolni, a monitor onnantól kezdve mindig tudta, mit kellett alkalmaznia. Dicséretes, hogy az elnevezés ellenére a kijelző még az 1280*1024-et is különválasztotta a 4:3-asoktól, és torzításmentesen jelenítette meg.

A kijelző látószögei nagyon szélesek, nézhettük bármelyik irányból, az mindig olvasható maradt. Ez a TN paneles mezőnyben egy kitűnő teljesítmény, márpedig ára alapján a monitor inkább ide sorolható. Amikor nagyon szigorú szemmel vizsgáltuk, akkor oldalról és függőleges irányban is látszott kontrasztcsökkenés, de csak kevés, ezért alig sötétedett el tőle a kijelző. Fejünk mozgatásával a színek csak leheletnyit változtak meg, a képernyő oldalról halványkékes, függőlegesen vöröses tónust kapott. Ezek azonban nem befolyásolták a rendes nézési tartományt, mert csak extrém szögből látszottak. Normál használat közben, nagyjából +/- 45 fokos tartományban a színek gyönyörűek, ezért ezt csak apró hibaként róhatjuk fel neki.

Ezek után megnéztük a háttérvilágítás egyenletességét, majd az eltérésekről egy táblázatott készítettünk. A homogenitást egy fehér képernyőn néztük meg, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

A kijelző ledes háttérvilágítása szép egyenletes, ezért csak apróbb foltokat láttunk a homogén szürke és barna képernyőn, amit a mérések is alátámasztottak. A sötét képernyőn semmilyen szemmel látható hiba nem volt, legalábbis szemből nézve. Oldalról és függőlegesen az IPS panelekre jellemző bársonyos fénylés viszont megvolt, sajnos ettől a technológiai korláttól még mindig nem sikerült megszabadulni. Pozitívum azonban, hogy ez csak szürkésedés formájában jelentkezett, és csak halványan, ezért csak kevéssé volt zavaró. A jelenség főleg a fekete színre volt hatással, amikor ugyanis nem teljesen szemből néztük a monitort, akkor a fekete szín szürkének látszott.

Ha játszani szeretnénk, annak sincs akadálya. A monitor ugyanis 5ms-os válaszidővel rendelkezik, amit a gyártónak beépített gyorsítással sikerült elérni (Trace Free). Ennek mértékét természetesen szabályozni is lehet, ahogy ezt minden gyorsítással ellátott Asus monitor esetében megtehetjük. A túlvezérlés mértékét gyárilag nagyjából közepesre állították be, ezért történhetett, hogy már az ismerkedés szakaszában felfigyeltünk némi színes elmosódásra. Ez egy tipikus túlvezérlési hiba, amin lehet segíteni, ha lecsökkentjük a gyorsítás mértékét (pl. ha 40/100-re állítjuk ezt a menüben). Miután ezt megtettük, még mindig tökéletesen játszható volt a monitor, mert csak minimális utánhúzást láttunk a képernyőn. Az input lag is alacsony volt, ezért a közvetlenség is megvolt, úgy éreztük, mintha egy TN paneles monitoron játszottunk volna (szerencsére egyre gyakrabban találkozunk ehhez hasonlóan gyors monitorral, és reméljük, hogy ez a tendencia tovább folytatódik, így a prémium paneles kijelzők végleg kiválthatják a hagyományos TN paneles monitorokat).

 

 

 

 

5. Értékelés

Asus MX279

Galéria megnyitása

Az Asus legújabb prémium kijelzője szépen vette az akadályokat, ezért képminőség tekintetében aligha érheti kritika. A készülék az LG legújabb fejlesztésével, egy AH-IPS panellel rendelkezik, ami már saját kijelzőjében is bizonyított. A színeket gyönyörűnek találtuk, a csatornánkénti 6 bites színkezelés ellenére a színátmenetek is folyamatosak voltak (Standard és sRGB profilnál). A széles látószögeknek köszönhetően a színek oldalról és függőlegesen is szépek maradtak. Csak extrém helyzetből láttunk halványan kékesedést, de az ilyen kismértékű színtorzulás még a rendes prémium mezőnyben is jónak számít. A kijelző a fekete színt is sötéten tárta elénk, de a technológiai korlátból fakadóan ezt csak szemből tette meg, egy sötét szobában ez oldalról inkább szürkének látszott (de még mindig jobb a lilásodásnál). A háttérvilágítás az apróbb foltokat leszámítva egyenletes volt, ezért filmnézéskor a sötét jelenetek sem okoztak gondot a monitornak. A kijelző sebessége nagyon jó, a gyorsításnak hála épp úgy tudtunk játszani vele, mintha egy 5ms-os TN paneles monitor lett volna. Az alacsonyabb felbontások közül viszont csak néhányat találtunk szépnek, ezért aki sebességcsökkentés céljából akar képméretet csökkenteni, kétszer is gondolja meg, mert a kijelzőnek csak a legnagyobb felbontásán van igazán szép képe (esetleg lehet használni a GPU-t skálázásra a monitor helyett).

Ami a küllemet illeti, a monitor szerintünk nagyon szépre sikerült, és ez nem a véletlen műve, hiszen a készülék a dizájnmonitorok mezőnyét gazdagítja. Az anyagminőség jó, szerencsére ezen a téren sem kell kompromisszumot kötnünk. A készülék jó minőségű hangszórókkal rendelkezik, bár ezeknek is megvannak a maga korlátai, magas hangerőnél nekünk már berezonált a monitor kávája. Az állvány tudása pedig némileg hiányos, mert nélkülözi a profi példányok különleges konfigurációs képességeit, és a fali konzolokat sem támogatja. Viszont stabil, és a menügombok nyomkodása közben sem inog rajta a kijelző. Az érintőgombokkal szintén elégedettek voltunk, mert egyszer sem tévesztettek, ami ritkaság ebben a mezőnyben.

A felsorolt hibákkal együtt mi úgy gondoljuk, hogy a kijelző jó eséllyel indul az olcsóbb prémium kategóriában. Ára alapján, ami nagyjából 100 ezer Ft lesz, mégis ez az egyik legdrágább kijelző a mezőnyben. Ám ezért kapunk is valamit: egy különleges formát, jó anyagminőséget, remek képminőséget, gyors válaszidőt, ezek pedig megérnek némi többletkiadást. Sajnáltuk, hogy a készülékhez nem jár 3 napos pixelhiba-garancia, pozitívum viszont, hogy kapunk hozzá egy digitális kábelt, ezért erre már nem kell költenünk.

Vásárlás: Asus MX279 (jelenleg még nem kapható)

Hivatalos honlap

Ha másfelé keresgélünk, akkor a legolcsóbb megoldást a BenQ szállítja: az EW2730-at már 80 ezer Ft-ért hazavihetjük, ha nem játszunk sokat, de szeretjük az extrákat. Ha a jó állvány is fontos, akkor a Samsung S27A650D lesz a befutó: nagyjából 97 ezer Ft-ért kelleti magát, neki is sok extrája van, de játékban szintén gyengélkedik. Az Asus MX279 egyetlen igazi konkurenciája az LG IPS277L, ami képminőségre és sebességre is ugyanennyire jó, csak apróbb különbségek vannak köztük.

Galéria megnyitása

[bold][italic]A monitort az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

[/italic][/bold]

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére